Άρθρο 30: Εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας

1. Ο φορολογούμενος που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, υποβάλλεται σε εναλλακτική ελάχιστη φορολογία όταν το τεκμαρτό εισόδημά του είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του. Σε αυτή την περίπτωση το φορολογητέο εισόδημα είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος. και φορολογείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29.

2. Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του σύμφωνα με τα άρθρα 31 έως και 34.

3. Το «συνολικό εισόδημα» προσδιορίζεται ως το συνολικό ποσό του φορολογητέου εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 7 που αποκτά ο φορολογούμενος και τα εξαρτώμενα μέλη του από τις τέσσερις κατηγορίες ακαθάριστων εσόδων που αναγνωρίζονται στο άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

  • 8 Ιουλίου 2013, 05:20 | Panos

    Παράδειγμα 1 (το έκλεψα)
    Έστω ένας ανύπαντρος άνεργος χωρίς κανένα έσοδο που έχει αυτοκίνητο 1.000 κ.ε. έως 5 ετών και δηλώνει φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονέων του (διότι μόνο αν δηλώσεις φιλοξενούμενος των γονέων σου δεν έχεις και τεκμήριο σπιτιού). Σύμφωνα με το νέο φορολογικό κώδικα, ο άνθρωπος αυτός θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που θα οφείλει φτάνει τα 1.820 ευρώ (7.000 Χ 26%). Επιπλέον θα του επιβληθεί προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά 55% που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 Χ 55%). Δηλαδή ένας άνεργος με μηδενικό εισόδημα που ζει με τους γονείς του κι έχει ένα αυτοκίνητο πενταετίας επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ και μηδέν κοινωνικές εισφορές.

    Παράδειγμα πραγματικό, το δικό μου:

    Ελεύθερος επαγγελματίας, ανύπαντρος, με πραγματικό ετήσιο εισόδημα 4 000 ευρώ. Ιδιοκτήτης ενός ακινήτου 33τμ κλειστού χωρίς ρεύμα και ενός οικοπέδου εντός σχεδίου πόλεως. Και τα δύο από δωρεά/κληρονομιά, δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα. Φιλοξενούμενος σε δευτερεύσουσα κατοικία γονέων 121 τμ. Χωρίς αυτοκίνητο.

    Με πρόχειρους υπολογισμούς, έχω δαπάνες διαβίωσης 5.700 ευρώ το χρόνο και οφείλω να καταβάλω 1482 ευρώ φόρο (26%) συν 815 ευρώ προκαταβολή φόρου, σύνολο 2 297 ευρώ
    Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορώ φυσικά να γραφτώ στο ταμείο ανεργείας, αλλά οφείλω να καταβάλω:

    Τέλος επιτηδεύματος:650 ευρώ
    Ετήσιες εισφορές (τις οποίες δεν έχω να πληρώσω, εννοείται και είμαι ανασφάλιστος από το 2010):1600 ευρώ.
    Φόρο ακίνητης περιουσίας
    Δημοτικά τέλη

  • 8 Ιουλίου 2013, 02:19 | George

    Εξοντωτικά μέτρα πάλι , αν νομίζετε ότι κάποιος δηλώνει άνεργος και δεν είναι και οτι έχει εισοδήματα απο ανασφάλιστη εργασία , να κυνηγήσετε την ανασφάλιστη εργασία όχι να βάλετε κιαλλους φόρους . Και στο κάτω κάτω πόσα μπορείς να κερδίσεις απο τον άνεργο ? να μην ξεπουλούσες ότι είχες και να έκανες σωστή διαχείρηση και να μην έφτανες εδω .

  • 8 Ιουλίου 2013, 01:13 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΠΙΟΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΏ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΆΘΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉ ΔΗΛΩΣΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΊΜΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΆ ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΆΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΦΕΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΆΝΩ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΧΩ ΧΡΉΜΑΤΑ ΟΎΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΉ ΈΧΟΥΜΕ ΠΛΈΞΗ ΜΕ ΤΡΕΛΟΥΣ

  • 7 Ιουλίου 2013, 23:26 | giorgos

    εγω πιστευω οτι ολοι εμεις που δεν εχουμε σταθερη δουλεια η ειμαστε μακροχρονια ανεργοι, αποτελουμε απειλη για το αστικο κατεστημενο. Η σταση μας, οι αποψεις μας, η πολιτικη μας δραστηριοτητα ειναι ενοχλητικη. οσο ακομα μπορουμε να υπαρχουμε μεσα στην κοινωνια. Γι αυτο στοχευουν στην οικονομικη μας εξαθλιωση που θα μας οδηγησει στον ηθικο πνευματικο και ψυχικο μας μαρασμο. Με συο λογια θελουν να ξεμπερδευουν με μας. Προτεινω συγκεντρωση τη δευτερα το απογευμα στο συνταγμα

  • 7 Ιουλίου 2013, 23:26 | giorgos

    εγω πιστευω οτι ολοι εμεις που δεν εχουμε σταθερη δουλεια η ειμαστε μακροχρονια ανεργοι, αποτελουμε απειλη για το αστικο κατεστημενο. Η σταση μας, οι αποψεις μας, η πολιτικη μας δραστηριοτητα ειναι ενοχλητικη. οσο ακομα μπορουμε να υπαρχουμε μεσα στην κοινωνια. Γι αυτο στοχευουν στην οικονομικη μας εξαθλιωση που θα μας οδηγησει στον ηθικο πνευματικο και ψυχικο μας μαρασμο. Με συο λογια θελουν να ξεμπερδευουν με μας. Προτεινω συγκεντρωση τη δευτερα το απογευμα εξω απο το συνταγμα

  • 7 Ιουλίου 2013, 22:11 | ΙΑΣΟΝΑΣ

    είναι απαράδεκτο να υποχρεωνεις άτομα χωρις πραγματικό εισόδημα, να πληρώνουν υπέρογκους για τα δεδομένα τπυς φόρους λόγω των τεκμαρτών εισοδημάτων, ειναι η χειρότερη , κατα την γνώμη μου, μορφή κεφαλικού φόρου που μπορεί να υπάρξει………….ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΩΡΑ

  • 7 Ιουλίου 2013, 19:41 | GEORGE PIERROS

    Παρακολουθω αρκετο καιρο τον καταιγισμο φορολογικων επιδρομων προς στους πολιτες αυτης της χωρας με τρομερη λυσσα . Με πιο τροπο θα βρεθουν τα χρηματα για την αποπληρωμη των αναλογουντων φορων δεν μπορω να το σκεφτω ουτε στον υπνο μου . Θελω να προσφερω στην πατριδα μου αλλα δυστυχως μου εκοψαν τα φτερα λογω εξωσης απο την παραγωγικη διαδικασια . Εχω σταματησει να πληρωνω τις υποχρεωσεις μου γιατι πρεπει και να ζησω εγω και η οικογενεια μου.
    Οταν επανελθω στην πρωτερα κατασταση ευχαριστως να βοηθησω.

  • 7 Ιουλίου 2013, 19:47 | KΟΛΑΞΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΑΡΕΔΕΚΤΗ .
    ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟ ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΚΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΒΑΖΟΥΝ 3000Ε ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΩ ΣΕ ΤΑΙΖΟΥΝ Κ ΣΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ-Η ΓΙΑΓΙΑ-ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ-ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Κ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Κ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 18:08 | Ιωάννης

    Οι άνεργοι είναι όντος ο «κλάδος» χωρίς στηρίγματα πού μονίμως πλήττεται . Και δεν θα σχολιάσω, ούτε θα μπω σε λεπτομέρειες της φορολόγησης-έκτρομα των ανέργων. αυτοί ( δεν αξίζουν ούτε την μελάνη για το κεφαλαίο Α ) οι μαριονέτες που μας ΄΄κυβερνάνε΄΄ της τελευταίες δεκαετίες δεν μπορούν ως γνωστόν να τα βάλουν με τα αφεντικά τους. Είναι ικανοί να φορολογήσουν ακόμα και τα συσσίτια όπως και τα ΄΄οικόπεδα΄΄ των αστέγων – εάν υπάρχει ακόμα η δημοτική αστυνομία.
    Για της μαριονέτες αφιερώνω τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις του Μαχάτμα Γκάντι.
    Και δυστυχώς αυτοί τα έχουν.

    Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.

    Και κάτι για το «μαζί τα φάγαμε». Μήπως είναι τα αποφάγια για τα αδέσποτα ?.

  • 7 Ιουλίου 2013, 16:56 | Μαρία Μαστρόκαλου

    Ονομάζομαι Μαρία Μαστρόκαλου,
    Πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά
    Με δεκαπενταετή προϋπηρεσία στον τομέα της Ναυτιλίας και νυν άνεργη

    Θεωρώ το σύστημα αυτό φορολόγησης μέσω τεκμηρίων διαβίωσης αντισυνταγματικό, αποσκοπεί στον οικονομικό εξευτελισμό μας και την εξαφάνισή μας….

    Εμείς ως πρώην εργαζόμενοι δια μέσω των κρατήσεων από το μισθό μας υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας έχουμε ήδη πληρώσει το ποσό που μας αναλογεί. Οι εργοδότες, και δεν αναφέρομαι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά στους καρχαρίες, οι οποίοι έχουν κάνει αυτές τις κρατήσεις ενεργώντας για λογαριασμό του κράτους δεν τις έχουν αποδώσει ποτέ σε αυτό…. Αντί λοιπόν να μπείτε στη διαδικασία να καλύψετε τα οικονομικά σας ελλείμματα διεκδικώντας τα από τους πραγματικούς οφειλέτες , προσπαθείτε να τα μετακυλήσετε στην πλάτη μας σκαρφιζόμενοι την παράνομη μας φορολογία βάση τεκμηρίων διαβίωσης….
    Και καλούμαστε εμείς οι άνεργοι να ξαναπληρώσουμε, χωρίς να έχουμε καν να ζήσουμε….

  • 7 Ιουλίου 2013, 12:06 | Τ.Δ.Κ.

    Άνεργος 2 χρόνια, 44 ετών, ανύπαντρος, καταχρεωμένος στις τράπεζες, με μόνη περιουσία ψιλή κυριότητα 50% σε ένα αγροτεμάχιο που κάποτε αγόρασε ο πατέρας μου, φιλοξενούμαι σε σπίτι της μητέρας της συντρόφου μου, επιζώ με χαρτζιλίκι από τους ηλικιωμένους γονείς μου, και έχω ένα αυτοκίνητο 15ετίας – όχι ότι το κυκλοφορώ – και θέλετε να με φορολογήσετε; Γιατί; Γιατί ζω και αναπνέω; Χωρίς ελπίδα για το αύριο, μέσα στο χάος που επί δεκαετίες δημιουργήσατε και τώρα συντηρείτε; Αν είναι να μου επιβάλετε φορολογία – που ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να πληρώσω – μόνο και μόνο επειδή υπάρχω, είτε συλλάβετε με από τώρα να τελειώνουμε ή περιμένετε λίγο να σας απαλλάξω μόνος μου από το βάρος της ύπαρξής μου.

  • 7 Ιουλίου 2013, 12:06 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Για να μην γίνεται καταχρηστική και άδικη εφαρμογή τεκμηρίων και μάλιστα σε βάρος ανθρώπων χωρίς εισόδημα, ανέργων, φοιτητών, μετεχόντων στα προγράμματα ΟΑΕΔ κλπ θα πρέπει να θεσπιστεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η μη εφαρμογή του τεκμηρίου διαβίωσης 3000 ευρώ σε νέους κάτω των 26 ετών (ή και μεγαλύτερους) ανεξάρτητα από το εισόδημα που δηλώνουν. Αν το εισόδημα τους είναι μικρότερο των 3000 να φορολογούνται βάσει αυτού (και με την ευνοικότερη κλίμακα, ιδίως αν δεν είναι επιτηδευματίες). Αν είναι μεγαλύτερο των 3000 ευρώ δεν τίθεται θέμα. Θα φορολογούνται με βάση το μεγαλύτερο

    Μιλάμε μόνο για το τεκμήριο των 3000 ευρώ και μόνο.

    Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Οι νέοι δεν είναι δυνατό να καλούνται να πληρώσουν περίπου 700-800 (ανάλογα) ευρώ για εισόδημα που δεν απέκτησαν και φυσικά δεν έχουν. Ούτε οι γονείς τους που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συντηρούν και τρέφουν τα παιδιά τους αντέχουν να πληρώσουν τέτοια επί πλέον ποσά.

  • 7 Ιουλίου 2013, 11:53 | ΑΝΝΑ Τ.

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ,ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ , ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΩΝ … ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΘΕΣΗ?

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ?

  • 7 Ιουλίου 2013, 11:37 | Βασίλης Μούσκουρης

    Μα συγγνώμη, για να καταλάβω.
    Ποια είναι η αξία των φόρων; Είναι η συμβολή κάθε πολίτη για να έχουν ανταποδοτικότητα στην κοινωνία. Εδώ έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που αποκεφαλίζει τους ανθρώπους, αποσκοπεί να μαζέψει ρευστό και να το κάνει τι; Να το επενδύσει στην κοινωνία ή να το προσφέρει απευθείας στους δανειστές; Από τη μια αγώνας δρόμου για τις περίφημες ‘σωτήριες’ δόσεις, μη τυχόν και τις χάσουμε, με αντάλλαγμα απολύσεις, περικοπές, κ.τ.λ. κι απ’ την άλλη υπερφορολόγηση. Σε ποια λογική στηρίζεται η ανίσωση: συνεχείς μειώσεις εισοδήματος προς συνεχείς αυξήσεις φορολογίας; Τι από όλ’ αυτά (δόσεις + φόροι) γυρίζει ανταποδοτικά στην κοινωνία; Τίποτα. Άρα πού είναι η σωτηρία ακριβώς; Πώς την ορίζετε εσείς τη «σωτηρία»; Ποιανού σωτηρία τελικά; Γιατί εγώ μόνο μία λογική βλέπω, άλλη δεν στέκει: Γρήγορη συγκέντρωση χρήματος. Προς τι; Απαντήστε το.

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:50 | Γ.Σ.

    με αυτο το τροπο φορολογειτε 2 φορες την πολυτεχνη συνταξιουχα χηρα μανα για το παιδι που ειναι ανεργος και εχει την ατυχια να εχει κλυρωνομησει απο τον πατερα ενα σπιτι που δεν μπορει ουτε να το πουλησει ουτε να το νοικιασει!!! εσεισ μας σπρωχνετε στην παρανομια,στην αυτοκτονια,στην απελπισια,στην καταστολη.Στο τελος δεν θα πληρωσουμε πια τιποτα και ελατε να μας τα παρετε:θα το δουμε και αυτο!!!!!!!!!!!!!

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:07 | Π. Κ.

    ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΥΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

  • 7 Ιουλίου 2013, 10:57 | Βάλια

    Τεκμήρια σε άνεργους;
    Μένω σε ένα σπίτι με την μητέρα μου και τα τα δύο αδέρφια μου.
    Χρησιμοποίησα την αποζημίωση της απόλυσης μου για να καλύψω τα χρωστούμενα σε ΔΕΚΟ και ενοίκια.Το επίδομα του ΟΑΕΔ πηγαίνει στο ενοίκιο, μας ταΐζει η μητέρα μου με την σύνταξη του ΟΓΑ των 360 ευρώ.
    Ο μικρός μου αδερφός είναι μακροχρόνια άνεργος και πάσχει από σοβαρό ψυχιατρικό νόσημα του βάζουν τεκμήριο διαβίωσης 3000 ευρώ!!!δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο κινητό ή ακίνητο και απλώς υπάρχει.
    Εγώ απολύθηκα τον Νοέμβρη του 2012 επειδή δεν ήμουν αρκετά καλό κορόιδο για να δουλεύω τζάμπα.
    Μου χρωστάνε χρήματα από το 2011 και εγώ με την σειρά μου χρωστάω από τότε την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 την οποία δεν είχα ούτε και ούτε θα έχω να πληρώσω. Ότι τεκμήριο και να μου βάλετε δεν έχω να το πληρώσω.
    Ο άλλος μου αδελφός μου απολύθηκε πριν 2 ημέρες. Ο εργοδότης του χρωστάει δεδουλευμένα από το 2011.
    Ο αδελφός μου χρωστάει την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 δεν έχει να την πληρώσει, στην δουλειά του πήγαινε μπαίνοντας λαθραία στα ΜΜΜ γιατί δεν είχε λεφτά για εισιτήρια.
    Τα χρήματα της αποζημίωσης του και το επίδομα του ΟΑΕΔ θα χρησιμοποιηθούν για την επιβίωση της οικογένειας.
    Ότι τεκμήρια και αν μας βάλετε δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ούτε να φάμε.
    Τόσα χρόνια τα έσοδα του κράτους προέρχονταν από την φορολόγηση έμμεση ή άμεση των μισθωτών. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να βρει τρόπο να πατάξει το όργιο φοροδιαφυγής.
    Το κράτος με την μέθοδο των τεκμηρίων λειτουργεί σαν το κοράκι στα κουφάρια των ανέργων.
    Δεν μας αφήσατε τίποτα, τι άλλο ελπίζετε να αποκομίσετε;
    Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

  • 6 Ιουλίου 2013, 21:55 | Ε.Α.

    απαράδεκτη η φορολόγηση όλων ανεξαρτήτως με βαση το τεκμαρτό εισόδημα.
    Δηλ τάχα μου στόχος είναι να πιαστούν στη φάκα όσοι έχουν «μαύρα» εισοδήματα που δε τα δηλώνουν;
    Καντε τη δουλειά σας αλλιώς κύριοι. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείτε όλους με τεκμαρτό επειδή δεν ξέρετε πώς να πιάσετε αυτούς που έχουν εισόδημα (και μαλιστα υψηλο) και δε το δηλώνουν.
    Επικοινωνείτε με την πραγματικότητα; Ξέρετε πόσα ψηφία έχει ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα μας; Θυμάστε τι κατώτατο μισθό νομοθετήσατε το Φλεβάρη του 2012; Εχετε πάρει χαμπάρι ότι τελευταία σανίδα σωτηρίας πριν την απόλυτη εξαθλίωση είναι οι συντάξεις μέσα στις οικογένειες;
    Εχετε ιδέα πόσα άτομα μπορεί να συντηρεί μία σύνταξη;
    Δηλ αν εγώ επιβιώνω ζώντας στο πατρικό μου, τρώγοντας στο ίδιο τραπέζι με τους γονείς μου από τη σύνταξη της μητέρας μου, θα με φορολογήσετε με τεκμήριο; Αίσχος, αν είναι δυνατόν, αυτή η σύνταξη από την οποία ζω και εγώ έχει ήδη φορολογηθεί μία φορά ως εισόδημα της μητέρας μου. Είναι δυνατόν να τη φορολογείτε και δεύτερη φορά επειδή τρώω ένα πιάτο φαι, επειδή ζω σε ένα σπίτι με νερό και ηλεκτρικό; Έτσι που πάτε θα ψάχνετε τους ψηφοφόρους με ντετέκτιβ, τόσο δύσκολο θα είναι να τους βρείτε.
    Θα έπρεπε να ντρέπεστε.
    Να βρείτε τρόπο να φορολογείτε το ίδιο το εισόδημα από εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα ή χρηματιστηριακή δραστηριότητα, ή πιάσνετε αυτους που πλουτιζουν απο παράνομες δραστηριότητες, και όχι να φορολογείτε αυτά που έχει αποκτήσει ο κόσμος με το εισόδημά του. Η φορολόγηση πρώτα του εισοδήματος και μετά των αντικειμένων/ακινήτων/υπηρεσιών που έχουν αποκτηθεί με αυτό το εισόδημα συνιστά διπλή φορολόγηση και ως τέτοια είναι απαράδεκτη.

  • 6 Ιουλίου 2013, 21:02 | φωτεινή

    Aυτό που σκέφτεσται είναι άνευ προηγουμένου αδικία!!!!δηλαδή με καλείται να σας πληρώσω φόρο? άνεργη εδώ και 2 έτη ,με ένα σπίτι που μου ανήκει κατά 33% γιατί το υπόλοιπο ανήκει στον αδελφό μου ο οποιος ουσιαστικα φιλοξενεί το παιδί μου και μένα? άνευ ουδεμίας διατροφής?και αντί να κυνηγησέτε όχι μόνο όσους φοραδιαφεύγουν αλλά να κάνετε και αυστηρούς νόμους σε όσους δεν πληρώνουν διατροφη!!!με τιμωρείται???? που προσπαθώ με δανεικά και την βοήθεια της οικογενειας μου να μεγάλωσω ένα παιδί??

  • 6 Ιουλίου 2013, 13:55 | ΠΑΡΙΣ ΔΑΓΛΑΣ

    Είναι φρικώδες να φορολογείται ο άνεργος βάσει τεκμαρτού εισοδήματος με κλίμακες που αντιστοιχούν σε κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (!). 26% από το πρώτο ευρώ βάσει τεκμαρτού; Έχετε υπολογίσει τι ποσό βγαίνει για έναν άνεργο χωρίς εισοδήματα; Ποιος μπορεί να έχει να δώσει αυτά τα χρήματα; Μετά δεν θα βγαίνει το ίδιο το κράτος και θα μιλάει για φοροδιαφυγή; 26% από το πρώτο ευρώ ο άνεργος; Τι σόι φορολογική δικαιοσύνη είναι αυτή; Το Σύνταγμα αναγράφει ότι καθένας συνεισφέρει αναλογικά με τα εισοδήματά του. Πού πάει η αναλογικότητα εδώ;

  • 6 Ιουλίου 2013, 13:28 | Μ. Τόλια

    Με αυτή τη ρύθμιση περί τεκμαρτών επιβάλλετε εν γνώσει σας φόρο σε ανέργους με κεκαλυμμένο τρόπο. Και μάλιστα εκεί που μπαίνουν στο πιο δύσκολο στάδιο, όταν τελειώσει το επίδομα ανεργίας. Κατανοώ ότι θέλετε να μαζέψετε λεφτά από ανθρώπους που φοροδιέφευγαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πρώτον δεν φοροδιέφευγαν όλοι και δεύτερον πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν λεφτά. Εξωθείτε την κοινωνία στα άκρα. Επιπλέον, αυτές οι ρυθμίσεις, αν δεν συνοδεύονται από διαδικασίες ενστάσεων και ελέγχου είναι αντισυνταγματικές, το είπε πέρσι ο Συνήγορος του Πολίτη. Αλλά εσείς πονηρά σκεπτόμενοι βασίζεστε στο ότι οι άνεργοι είναι πολύ εξαντλημένοι από την αγωνία επιβίωσης και δεν έχουν λεφτά να σας κάνουν αγωγή.

    Αν θέλετε να φορολογείτε τεκμαρτά, οφείλετε να θεσπίσετε διαδικασίες ενστάσεων και ελέγχου. Η διαδικασία που ορίζετε αφορά ελάχιστο κόσμο κι αποκλείει όλους τους άλλους. Ένας δικός μου άνθρωπος που ζει καιρό πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας προσπάθησε πέρσι να κάνει ένσταση και η εφορία δεν την δέχτηκε. Τους παρακαλούσαμε να κάνουν έλεγχο και δεν δέχονταν. Μόνο όταν πήγαμε στο Συνήγορο του Πολίτη η εφορία πείστηκε να δεχτεί την ένστασή μας χωρίς βεβαίως να κάνει έλεγχο και ακόμη, 6 μήνες μετά, δεν έχει απαντήσει. Δεν είναι δυνατό η εφορία να αρνείται τον έλεγχο στους άπορους πολίτες που τον ζητούν και να τους βγάζει μόνο μπουγιουρντιά. Είναι ενάντια σε κάθε λογική κράτους δικαίου.

    Καταληκτικά: φροντείστε να ορίσετε διαδικασίες ενστάσεων και ελέγχου στα τεκμαρτά. Αν δεν το κάνετε από μόνοι σας, θα σας πιέσουμε πολύ γι’ αυτό. Και μέσα στη χώρα και στας Ευρώπας.

  • 5 Ιουλίου 2013, 17:27 | ΚΩΝ/ΝΑ

    Ο φόρος πολυτελείας είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί. Υπάρχουν τα τεκμήρια.Πολυτέλεια είναι τα κυβικά σε ένα αμάξι για να πηγαίνεις με ασφάλεια την τετραμελή ή πενταμελή οικογένεια σου (γιατί πάντα υπάρχει και ένας παππούς ή γιαγιά), ή να είναι ΤURBO, GTI, CABRIO;!!!!!!!
    Ας μπει φόρος πολυτελείας και στα αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού 1.400cc και πάνω, αξίας 35.000 ευρώ (volkswagen , audi , bmw κ.τ.λ) ή 1.800cc αξίας 70.000 ευρώ (mercedes ,audi κ.τ.λ) φόρος πολυτελείας που τελικά αυτά τα αυτοκίνητα θα αποφέρουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος από αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από 1.929cc που σήμερα έχουν παραδώσει πινακίδες και έχουν παντελώς απαξιωθεί.Σημειωτέον σήμερα αγοράζετε μεταχειρισμένα:
    MERCEDES ML350 με 12.000 ευρώ και έχει φόρο πολυτελείας 2.500 ευρώ , PORSCHE CAYENNE με 10.000 ευρώ και έχει φόρο πολυτελείας 4.000 ευρώ , KIA SORENTO με 6.000 ευρώ και έχει φόρο πολυτελείας 1.500 ευρώ ενώ MERCEDES E 200 1.800cc cabrio με αξία αγοράς 70.000 ευρώ ως καινούριο ή 45.000 ευρώ ως μεταχειρισμένο μ η δ έ ν φόρο πολυτελείας. Ε Λ Ε Ο Σ . Εγώ πάντως παρέδωσα τις πινακίδες, έχω τρία παιδιά δεν θα το πουλήσω γιατί το αγόρασα με κόπο και με χρήματα που δούλεψα και φορολογημένα και κυκλοφορώ με ένα SEAT IBIZA 1994 του πατέρα μου για όσο χρειαστεί το κράτος να αλλάξει την αδικία αυτή

  • 4 Ιουλίου 2013, 16:56 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Το τεκμήριο διαβίωσης (επιβίωσης) των 3000 είναι Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟ από κάθε πλευρά. Περισσότερα στο άρθρο 34.

  • 4 Ιουλίου 2013, 13:34 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΙΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΟΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙ ΛΟΓΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 3000 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Η ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΤΕ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

  • 4 Ιουλίου 2013, 12:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ
    Τεκμαρτό εισόδημα. Παγίδα που φέρνει περισσότερους φόρους σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους κρύβει η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα. Προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων. Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (7.000 Χ 26%). Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55% που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 Χ 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ!

  • 4 Ιουλίου 2013, 12:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Παγίδα τεκμηρίων σε άνεργους και χαμηλο-συνταξιούχους

    Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας:
    – Άνεργοι και χαμηλο-συνταξιούχοι που πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων: Θα φορολογούνται ως επαγγελματίες με 26% και όχι ως μισθωτοί με 22%
    – Πρόσθετη επιβάρυνση: Προκαταβολή φόρου 55%

    Παράδειγμα
    – Άγαμος με μηδενικό εισόδημα: Τεκμήριο 3.000 €
    – Έχει στην κατοχή του Ι.Χ. 1.000 κ.εκ.: Τεκμήριο 4.000 €
    Εφόσον δεν αλλάξει η διάταξη:
    – Θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα: 7.000 €
    – Φόρος: 1.820 €
    – Προκαταβολή φόρου: 1.001 €
    Αποτέλεσμα: Ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 €

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.ΠΟΥ ΖΗΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ.