Άρθρο 43

Άρθρο 43

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

(άρθρο 45 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

 

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασκεί την προληπτική εποπτεία ενός AEΔΟΕΕ ανεξαρτήτως του εάν ο AEΔΟΕΕ διαχειρίζεται και/ή προωθεί εμπορικά ΟΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, με την επιφύλαξη των διατάξεων του  παρόντος νόμου που αναθέτουν την ευθύνη εποπτείας στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ εποπτεύει τη συμμόρφωση του ΔΟΕΕ προς τα άρθρα 12 και 14 εφόσον ο ΔΟΕΕ διαχειρίζεται και/ή προωθεί εμπορικά ΟΕΕ μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί  να απαιτεί από ΔΟΕΕ ο οποίος διαχειρίζεται ή προωθεί εμπορικά ΟΕΕ στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν τα ανωτέρω πραγματοποιούνται μέσω υποκαταστήματος, να παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για την εποπτεία της συμμόρφωσης του ΔΟΕΕ προς τους κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτούς για τους οποίους ευθύνεται ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής.

4. Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής διαπιστώσει ότι ΔΟΕΕ ο οποίος διαχειρίζεται και προωθεί εμπορικά ΟΕΕ στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν τα ανωτέρω πραγματοποιούνται μέσω υποκαταστήματος, έχει παραβεί έναν από τους κανόνες σε σχέση με τον οποίο είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της συμμόρφωσης,  απαιτεί από το συγκεκριμένο ΔΟΕΕ να παύσει την παράβαση και  ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του.

5. Εάν ο ΔΟΕΕ αρνηθεί να παράσχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του τις πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 3 ή δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να παύσει την παράβαση που αναφέρεται στην παράγραφο 4, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής. Σε περίπτωση που ΑΕΔΟΟΕ αρνείται να παράσχει στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής τις πληροφορίες που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης της ή δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση διαπιστωθείσας παράβασης από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συντομότερο δυνατόν:

α) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο ΑΕΔΟΕΕ θα παράσχει τις πληροφορίες που ζητούν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή θα παύσει την παράβαση που αναφέρεται στην παράγραφο 4·

β) ζητεί τις απαραίτητες πληροφορίες από τις σχετικές αρχές εποπτείας τρίτων χωρών.

Η φύση των μέτρων κατά την περίπτωση α) ανακοινώνεται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΑΕΔΟΕΕ.

6. Εάν, παρά τη λήψη των μέτρων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 ή λόγω ανεπάρκειας των μέτρων αυτών ή μη εφαρμογής τους στο υπόψη κράτος μέλος, ο ΔΟΕΕ εξακολουθεί να αρνείται να παράσχει τις πληροφορίες που ζητεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του σύμφωνα με την παράγραφο 3, ή να παραβαίνει τις νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, που αναφέρονται στην παράγραφο 4, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, αφού ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ, να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ορίζονται στα άρθρα [46 και 48], για την πρόληψη ή την επιβολή κυρώσεων και, εφόσον είναι αναγκαίο, την απαγόρευση στον εν λόγω ΔΟΕΕ να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναλλαγές στην Ελλάδα. Όταν η λειτουργία που ασκείται στην Ελλάδα συνίσταται στη διαχείριση ΟΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απαιτήσει από τον ΔΟΕΕ να παύσει τη διαχείριση αυτών των ΟΕΕ.

7. Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΔΟΕΕ έχει συγκεκριμένους και εξακριβώσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο ΔΟΕΕ παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες σε σχέση με τους οποίους δεν είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της συμμόρφωσης, αναφέρει τις διαπιστώσεις της στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ..

8. Εάν, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ δεν προβαίνουν σε ενέργειες εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος ή παρά τη λήψη  μέτρων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ή λόγω ανεπάρκειας των μέτρων αυτών, ο ΔΟΕΕ εμμένει σε ενέργειες που είναι σαφώς επιζήμιες για τα συμφέροντα των επενδυτών του σχετικού ΟΕΕ, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ακεραιότητα της αγοράς στην Ελλάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, αφού ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των επενδυτών του σχετικού ΟΕΕ, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας ή της ακεραιότητας της αγοράς. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, η δυνατότητα να απαγορεύει στον ΔΟΕΕ να προωθεί εμπορικά περαιτέρω στην αγορά τα μερίδια ή τις μετοχές του σχετικού ΟΕΕ εντός της ελληνικής επικράτειας.

9. Η διαδικασία που ορίζεται στις παραγράφους 7 και 8 εφαρμόζεται  και στην περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής έχει συγκεκριμένους και εξακριβώσιμους λόγους να διαφωνεί με την αδειοδότηση ενός ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ από το κράτος μέλος αναφοράς.

10. Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαφωνεί με οιοδήποτε από τα μέτρα έχει λάβει η αρμόδια αρχή σύμφωνα με τις παραγράφους 4 έως 9, μπορεί να θέσει το θέμα υπόψη της ΕΑΚΑΑ.