ΤΜΗΜΑ 2 – Άρθρο 26

ΤΜΗΜΑ 2

Υποχρεώσεις των ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι αποκτούν έλεγχο σε μη εισηγμένες εταιρείες και εκδότες

 

Άρθρο 26

Πεδίο εφαρμογής

(άρθρο 26 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Το παρόν τμήμα αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζονται έναν ή περισσότερους ΟΕΕ ο οποίος, μεμονωμένα ή από κοινού, στη βάση συμφωνίας για την απόκτηση ελέγχου, αποκτά τον έλεγχο μη εισηγμένης εταιρείας, σύμφωνα με την παράγραφο 5·

β) ΑΕΔΟΕΕ που συνεργάζονται με έναν ή περισσότερους ΑΕΔΟΕΕ στη βάση συμφωνίας με την οποία οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται από κοινού οι εν λόγω ΑΕΔΟΕΕ αποκτούν έλεγχο μη εισηγμένης εταιρείας, σύμφωνα με την παράγραφο 5.

2. Το παρόν τμήμα δεν έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω μη εισηγμένες εταιρείες είναι:

α) μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Παραρτήματος της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, ή

β) οντότητες ειδικού σκοπού με στόχο την αγορά, κατοχή ή διαχείριση ακινήτων.

3. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, η παράγραφος 1 του άρθρου 27 έχει επίσης εφαρμογή σε ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι αποκτούν μη ελέγχουσα συμμετοχή σε μη εισηγμένες εταιρείες.

4. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 28 και το άρθρο 30 εφαρμόζονται και σε ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ που αποκτούν έλεγχο σε εκδότες. Για τους σκοπούς των εν λόγω άρθρων εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, οι παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

5. Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, για τις μη εισηγμένες εταιρείες, έλεγχος σημαίνει κατοχή άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) των δικαιωμάτων ψήφου των εταιρειών.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο ΟΕΕ, αθροίζονται τα δικαιώματα ψήφου των ακολούθων προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά ελέγχονται από τον ΟΕΕ κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου:

α) κάθε επιχείρησης που ελέγχεται από τον ΟΕΕ και

β) των φυσικών ή νομικών προσώπων που ενεργούν στο όνομά τους αλλά για λογαριασμό του ΟΕΕ ή για λογαριασμό οποιασδήποτε επιχείρησης ελεγχόμενης από τον ΟΕΕ.

Το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου υπολογίζεται με βάση το σύνολο των μετοχών οι οποίες ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, έστω και αν η άσκησή τους έχει ανασταλεί.

Παρά τις ρυθμίσεις της περίπτωσης θ) της παραγράφου 1 του άρθρου 4, για τους σκοπούς των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 28 και του άρθρου 30, ο έλεγχος καθορίζεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 3461/2006 (Α/106/30.5.2006).

6. Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των όρων και των περιορισμών που αφορούν στο δικαίωμα ενημέρωσης των εργαζομένων που εκτίθενται στο άρθρο 6 του ΠΔ 240/2006.