ΚΕΦΑΛΑΙΟ B – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ AEΔΟΕΕ – Άρθρο 6

Άρθρο 6

Προϋποθέσεις για την ανάληψη δραστηριοτήτων AEΔΟΕΕ

(άρθρο 6 και Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Ο AEΔΟΕΕ διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και συμπληρωματικώς από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Οι μετοχές του ΑΕΔΟΕΕ είναι ονομαστικές. Για να εκδοθεί άδεια σύστασης ΑΕΔΟΕΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, απαιτείται να έχει χορηγηθεί προηγουμένως άδεια λειτουργίας ΑΕΔΟΕΕ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Άδεια λειτουργίας απαιτείται και για τη μετατροπή υφιστάμενης εταιρείας σε ΑΕΔΟΕΕ. Μόλις χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας και η άδεια σύστασης, ο ΑΕΔΟΕΕ δύναται να διαχειριστεί ΟΕΕ.

Ο ΑΕΔΟΕΕ που λαμβάνει άδεια λειτουργίας δυνάμει του παρόντος νόμου συμμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του προς τους όρους χορήγησης άδειας λειτουργίας που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. α) Ο εξωτερικός ΑΕΔΟΕΕ έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση ΟΕΕ και επιπροσθέτως, τη διαχείριση ΟΣΕΚΑ, εφόσον έχει λάβει άδεια λειτουργίας βάσει του ν. 4099/2012.

β) Η δραστηριότητα της διαχείρισης ΟΕΕ περιλαμβάνει, για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, τουλάχιστον τη λειτουργία της διαχείρισης επενδύσεων, όπου ως διαχείριση επενδύσεων νοείται η διαχείριση χαρτοφυλακίου και η διαχείριση κινδύνων, και επιπροσθέτως, τις παρακάτω λειτουργίες:

αα) τη διοίκηση των ΟΕΕ: νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες λογιστικής διαχείρισης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και καθορισμό της αξίας των μεριδίων του (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών δηλώσεων), έλεγχο της τήρησης των κανονιστικών διατάξεων, τήρηση μητρώου μεριδιούχων/μετόχων, διανομή εισοδήματος, έκδοση και εξαγορά μεριδίων/μετοχών, διεκπεραίωση συναλλαγών επί μεριδίων/μετοχών, αποστολή εντύπων και βεβαιώσεων και τήρηση αρχείων,

ββ) τη διαφήμιση των ΟΕΕ και την εμπορική προώθησή τους, και

γγ) δραστηριότητες που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία των ΟΕΕ, όπως υπηρεσίες απαραίτητες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πίστης του ΔΟΕΕ, της διαχείρισης υποδομών και εγκαταστάσεων, των δραστηριοτήτων διαχείρισης ακινήτων, της παροχής συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με τη διάρθρωση των κεφαλαίων τους, της βιομηχανικής στρατηγικής και σχετικών θεμάτων, της παροχής συμβουλών και υπηρεσιών σχετικά με συγχωνεύσεις και την εξαγορά επιχειρήσεων και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με τη διαχείριση του ΟΕΕ και των εταιρειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα οποία έχει επενδύσει.

3. ΟΕΕ με εσωτερική διαχείριση δεν αναπτύσσει δραστηριότητες άλλες από την εσωτερική διαχείριση του συγκεκριμένου ΟΕΕ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

4. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 και κατόπιν άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο εξωτερικός ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να παρέχει, επιπροσθέτως, τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α) διαχείριση χαρτοφυλακίων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε συνταξιοδοτικά ταμεία και σε ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση Φ.επαγγ.ασφ./οικ.16/9.4.2003 «Όροι λειτουργίας των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης» (Β/462/17.4.2003), σύμφωνα με εντολές που δίδονται από πελάτες και για κάθε πελάτη χωριστά και

β) παρεπόμενες υπηρεσίες:

αα) παροχή επενδυτικών συμβουλών,

ββ) φύλαξη και διοικητική διαχείριση μετοχών ή μεριδίων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων,  και

γγ) λήψη και διαβίβαση εντολών επί χρηματοπιστωτικών μέσων.

5. Οι ΑΕΔΟΕΕ δεν δύναται να λάβουν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει του παρόντος νόμου, για:

α) την παροχή μόνο των υπηρεσιών της παραγράφου 4,

β) την παροχή των παρεπόμενων υπηρεσιών της περίπτωσης β) της παραγράφου 4, χωρίς να έχουν λάβει άδεια για την παροχή της υπηρεσίας της περίπτωσης α) της παραγράφου 4,

γ) την άσκηση μόνον των δραστηριοτήτων των υποπεριπτώσεων αα), ββ) και γγ) της περίπτωσης β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου,

δ) την παροχή της υπηρεσίας της διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να παρέχουν την υπηρεσία της διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες αναφέρονται στην περίπτωση β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, και αντιστρόφως.

6. Ο ΑΕΔΟΕΕ εφαρμόζει την παράγραφο 5 του άρθρου 3 και τα άρθρα 10, 12, 14, 19 και 25 του ν. 3606/2007 κατά την παροχή των υπηρεσιών της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες και τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου.

7. Οι ΑΕΔΟΕΕ παρέχουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις πληροφορίες που χρειάζεται για την ευχερή παρακολούθηση της συνεχούς συμμόρφωσης των ΑΕΔΟΕΕ με τους όρους του παρόντος νόμου.

8. Οι ανώνυμες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σύμφωνα με το ν. 3606/2007, οι επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με την Οδηγία 2004/39/ΕΚ και τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα σύμφωνα με το ν. 3601/2007 ή σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με την Οδηγία 2006/48/ΕΚ δεν υποχρεούνται να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας βάσει του παρόντος νόμου προκειμένου να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, όπως ατομική διαχείριση χαρτοφυλακίου σε σχέση με ΟΕΕ. Οι ως άνω εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών μπορούν, άμεσα ή έμμεσα, να προσφέρουν ή να διαθέτουν μερίδια ΟΕΕ σε επενδυτές στην Ελλάδα, μόνον στο βαθμό κατά τον οποίο τα μερίδια μπορούν να προωθηθούν εμπορικά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.