Άρθρο 05

Άρθρο 5

Προσδιορισμός του ΔΟΕΕ

(άρθρο 5 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

1. Κάθε ΟΕΕ που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου έχει έναν και μόνον ΔΟΕΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση προς τον παρόντα νόμο. Ο ΔΟΕΕ είναι είτε:

α) εξωτερικός διαχειριστής (εξωτερικός ΔΟΕΕ) ο οποίος είναι το νομικό πρόσωπο που διορίζεται από τον ΟΕΕ ή για λογαριασμό του ΟΕΕ και ο οποίος μέσω του διορισμού αυτού είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του ΟΕΕ, ή

β) ο ίδιος ο ΟΕΕ, που λαμβάνει άδεια ως ΔΟΕΕ, στην περίπτωση που  η νομική μορφή του ΟΕΕ επιτρέπει εσωτερική διαχείριση και εφόσον το διευθυντικό όργανο του ΟΕΕ επιλέγει να μη διορίσει εξωτερικό ΔΟΕΕ.

2. Σε περιπτώσεις που ο εξωτερικός ΔΟΕΕ δεν διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τον παρόντα νόμο του ΟΕΕ ή άλλης οντότητας η οποία ενεργεί για λογαριασμό του, ο ΔΟΕΕ ενημερώνει άμεσα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  και, σε περίπτωση που πρόκειται για ΟΕΕ με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ, την αρμόδια αρχή του σχετικού ΟΕΕ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τον ΔΟΕΕ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης.

3. Εάν, παρά τις ενέργειες που αναφέρονται στην παράγραφο 2, συνεχίζεται η μη συμμόρφωση, και στον βαθμό που αφορά ΔΟΕΕ της ΕΕ ή ΟΕΕ της ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από τον ΔΟΕΕ να παραιτηθεί από ΔΟΕΕ του συγκεκριμένου ΟΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΟΕΕ δεν μπορεί πλέον να προωθείται εμπορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η μη συμμόρφωση αφορά ΔΟΕΕ με έδρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται ΟΕΕ με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΟΕΕ πλέον δεν προωθείται εμπορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ.