Άρθρο 11-Έναρξη ισχύος

Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ισχύουν από 1.1.2014 και για κάθε επόμενο οικονομικό έτος.

 • 30 Οκτωβρίου 2013, 00:11 | Βαγγελης

  Παρακαλώ θερμά… Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

  Να λάβετε ειδική μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.. ΑΜΕΑ
  Αφορολόγητο ποσό , ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων.., δεδομένων των βαρών τους…. σε δάνεια …..παιδιά που σπουδάζουν… κλπ…
  Τα σπίτια μας μου είναι κληρονομιά από τους γονείς μας.. και είναι κλειστά.. δεν προσφέρουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΣΌΔΗΜΑ….. , δεν πρέπει να μας τα φορολογήσετε..
  Τα κλειστά κτίρια.. που ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ..
  Τα ημιτελή κτίσματα., που δεν μπορούμε.. , να τα αποπερατώσουμε .., να τα απαλλάξετε, από την φορολογία..

  ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ….!

 • 29 Οκτωβρίου 2013, 16:20 | Παναγιώτης Ματθαίος

  Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνει σε μακρύτερο ορίζοντα η εφαρμογή αυτού του φόρου, π.χ. 10 χρόνια, για να λάβει τα μέτρα του (π.χ. πώληση κάποιου οικοπέδου για κάποιον που δεν έχει το εισόδημα για να πληρώσει τον φόρο) εγκαίρως και όχι εσπευσμένα και μάλιστα σε περιόδο μειωμένης εμπορικής κίνησης ο Έλληνας φορολογούμενος; Αλλιώς φαίνεται ο φόρος αυτός να είναι πυροσβεστικού χαρακτήρα «χαράτσι».

 • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:30 | ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΚΛΗΣ

  κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
  λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη – εισοδήματα από κάθε περιουσία – ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;
  γιατί αφού θεωρητικά έχει επενδυθεί μαύρο χρήμα στα ακίνητα δεν ζητάτε πόθεν έσχες από όλους που αγόρασαν ακίνητο από την εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού και εντεύθεν και διασταύρωση των καταθέσεων αγοραστή – πωλητή και καταλογισμό συμπληρωματικού φόρου επί της εμπορικής τιμής αγοράς του ακινήτου ή αλλιώς δίωξη πωλητή και αγοραστή με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος; αν ο συντελεστής φόρου της διαφοράς του ποσού μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι λογικός (π. χ. 10-20 %) πιστεύω ότι πολλοί θα προσέλθουν αυτοβούλως και θα καταβάλλουν το τίμημα, εφόσον δεν θα υπάρχει και η επιβάρυνση φόρων κατοχής.

  κύριοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
  4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως (δηλαδή σε 5 έτη 20.000,00 €) για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; ή είστε σε γυάλα; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
  Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση – συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση – φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
  Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π.

 • 28 Οκτωβρίου 2013, 16:09 | Χρυσόγελος Μανώλης

  Κ. Υπουργέ,
  Γιατί μας κοροϊδεύετε με τη διαβούλευση, αφού δεν λειτουργεί;
  Αλλά και να λειτουργούσε πότε την λάβατε υπόψη σας;;;
  Ένας θεσμοθετημένος φορέας από την Κυβέρνηση, είναι η ΟΚΕ… γιατί ούτε εκεί δεν στέλνετε το σ/ν όπως είστε υποχρεωμένος, για να εκφέρει γνώμη όπως είστε υποχρεωμένος;
  Έχουμε δημοκρατία επιτέλους ή κάτι άλλο;

 • 26 Οκτωβρίου 2013, 16:18 | Αλεξάνδρα

  Μια γενική παρατήρηση.
  Μήπως αντί να θεσπιστεί ένας νέος νόμος με τόσο πολύπλοκες διατάξεις και υπολογισμούς, θα ήταν καλύτερα οι αξίες να υπολογιζόταν όπως μέχρι σήμερα κατά τις μεταβιβάσεις, με θέσπιση μόνον ενός συντελεστή μείωσης ή αύξησης, ότι χρειάζεται, αφού το ζητούμενο είναι ένα τελικά εισπρακτέο συνολικό ποσό.

 • 24 Οκτωβρίου 2013, 14:21 | Δημήτρης

  Εκτός από την έναρξη ισχύος πρέπει να υπάρχει Άρθρο με δέσμευση της όποιας Κυβέρνησης για μία minimum διάρκεια (π.χ. 10ετίας) ΜΗ αύξησης των συντελεστών ώστε να μπορεί ο πολίτης αν μη τι άλλο να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του (να πουλήσει, να αγοράσει, να χαρίσει?). Εκτός από τον προϋπολογισμό του Κράτους πρέπει και ο πολίτης να μπορεί να κάνει τον προϋπολογισμό του, και το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει είναι μια σχετική σταθερότητα χωρίς συνεχείς αλλαγές.