Άρθρο 12: Γενικές διατάξεις

1. Το Δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη για πραγματικά ή νομικά ελαττώματα των ακινήτων που εξαγοράζονται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
2. Μετά την έκδοση απόφασης εξαγοράς, οι εκκρεμείς δίκες μεταξύ αιτούντος και Δημοσίου που αφορούν το ακίνητο που εξαγοράζεται, καταργούνται.
3. Η αίτηση εξαγοράς, εφόσον απορριφθεί, δεν αποτελεί τεκμήριο εις βάρος ή εξώδικη ομολογία του αιτούντος περί του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα του ακινήτου και δεν λαμβάνεται υπόψη από το Δικαστήριο, οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας, ενώπιον του οποίου εκκινεί ή εκκρεμεί δίκη για την οποία ο ιδιοκτησιακός χαρακτήρας του προσδιοριζόμενου στην απορριφθείσα αίτηση εξαγοράς ακινήτου αποτελεί ζήτημα κύριο ή παρεπόμενο.

  • 13 Μαΐου 2014, 09:48 | Φίλιππος Παπαβασιλείου

    Όλα τα έγγραφα των φακέλων ΑΚ και ΒΚ του Υπουργείου Οικονομικών θα αναφέρουν υποχρεωτικά τους νόμους και τα άρθρα των νόμων για όλα όσα επικαλείται σε αυτό ο υπογράφων το έγγραφο.

  • 2 Μαΐου 2014, 10:37 | ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    Στη παράγραφο 1 του άρθρου 12 να τεθεί γενικός όρος σύμφωνα με τον οποίο «Πολεοδομικές δεσμεύσεις όπως χαρακτηρισμοί, ρυμοτομήσεις κ.λ.π. σε δομημένα οικόπεδα, δεν αποτελούν εμπόδιο για την εξαγορά τους. Οι δεσμεύσεις αυτές θα επιλύονται με ευθύνη των νέων ιδιοκτητών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (απαλλοτρίωση, τροποποίηση ρυμοτομίας, δικατική προσφυγή).

  • 1 Μαΐου 2014, 12:25 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙΟΥ, ΤΩΝ ΦΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΑΣ. Η ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ, ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΓΚΡΕΜΝΩΝ (ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ).