Άρθρο 07: Ενιαίο βιβλίο εκθέσεων και τελών και Βιβλίο αιτήσεων.

1. Εκτός από τα βιβλία που προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά να τηρούνται, στα Υποθηκοφυλακεία του Κράτους και στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου τηρούνται ηλεκτρονικά και τα παρακάτω βιβλία :
α). Ενιαίο Βιβλίο Εκθέσεων και Τελών, στο οποίο εγγράφονται κατά τη χρονική σειρά υποβολής τους όλες οι αιτήσεις για την εγγραφή πράξεων στα βιβλία .
β) Πρωτόκολλο Καταχώρισης Δημοσιεύσεων του ν.2844/2000.
γ) Βιβλίο Αιτήσεων, για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από κάθε στοιχείο που τηρείται στο αρχείο του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογικού γραφείου.
2.Η εγγραφή των αιτήσεων στα βιβλία των περιπτώσεων α, β και γ της προηγουμένης παραγράφου γίνεται ηλεκτρονικά, αυθημερόν κατά τη σειρά υποβολής τους και συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα πεδία που καθορίζονται με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 9 μεταξύ των οποίων και η πιστοποίηση καταβολής των τελών του νόμου αυτού.
3. Αν για έκτακτο λόγο δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων της προηγούμενης παραγράφου, η εγγραφή των αιτήσεων γίνεται σε έντυπα φύλλα, τα οποία είναι παράγωγα της ψηφιακής μορφής. Η εγγραφή που έγινε σε έντυπα φύλλα τρέπεται σε ψηφιακή, αμέσως μόλις αρθεί η τεχνική αδυναμία.
4. Τα ηλεκτρονικά βιβλία της παραγράφου 1 τηρούνται και σε έντυπη μορφή που αποτελείται από παράγωγα της ψηφιακής μορφής, κινητά μηχανογραφικά φύλλα, τα οποία υπογράφονται καθημερινά από τον Υποθηκοφύλακα και αρχειοθετούνται.
5. Στο «Ημερολόγιο Εισερχομένων Πράξεων» και στο «Βιβλίο Αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων» που τηρούνται ηλεκτρονικά στα Κτηματολογικά Γραφεία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2664/1998 περιέχονται και συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα πεδία που καθορίζονται με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παράγραφο 1 του άρθρου 9.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 13:31 | K.K (k.karaiskos)

    Ο Νόμος 2844/2000 προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την λειτουργία των Ενεχυροφυλακείων σαν ξεχωριστές Υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα τα Προεδρικά αυτά Διατάγματα δεν έχουν εκδοθεί. Η Διεύθυνση Μηχανογράφησης του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών έχει αναπτύξει δική της εφαρμογή σε web περιβάλλον που δίνει λύση τόσο στον υπολογισμό των τελών και δικαιωμάτων αλλά και στην αποθήκευση σε βάση δεδομένων όλων των δεδομένων και πληροφοριών.(έκδοση μηχανογραφικών καταστάσεων κ.α) Στο παρόν δεν αναφέρεται αν υπάρχουν τροποποιήσεις στον υπολογισμό των τελών και δικαιωμάτων ή αν θα συνεχίζονται οι υπολογισμοί με τον ίδιο τρόπο. Επίσης δεν αναφέρεται ρητά αν οι Υπηρεσίες αυτές θα πάψουν να είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας τους.

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 22:32 | Κ.Κ (k.karaiskos)

    Δεν γίνεται καμία αναφορά για τον ηλεκτρονικό τρόπο τήρησης των παραρτημάτων των συμβάσεων του ν.2844/2000 από τα ενεχυροφυλάκεια για να είναι εύκολη η αναζήτηση, πράγμα σήμερα αδύνατο.(να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να καταθέτουν και ηλεκτρονικά τα παραρτήματα)

  • 30 Σεπτεμβρίου 2014, 22:12 | Κ.Κ

    Στον ν.2844/2000 προβλέπεται ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα για όλη την επικράτεια για να αποφεύγεται η δημοσίευση παροχής ασφάλειας για το ίδιο αγαθό σε περισσότερα ενεχυροφυλάκεια. (αλλαγή έδρας κλπ) Στο παρόν δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για κεντρικό διαχειριστή π.χ το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών.