Άρθρο 13 – Ο.Δ.Ι.Ε

Τροποποιείται ο α.ν. 598/1968 όσον αφορά τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε. (Ο.Δ.Ι.Ε.). Η πλειονότητα των διατάξεων του νόμου, που αφορούν στην διοικητική οργάνωση κλπ. του ΟΔΙΕ ήδη έχουν τεθεί εκτός ισχύος και δεν εφαρμόζονται, ιδίως μετά τη μετατροπή του ΟΔΙΕ σε ανώνυμη εταιρεία.
Προτεινόμενες ρυθμίσεις:
1. Αναθεώρηση του τρόπου κατανομής των εισπράξεων του ΟΔΙΕ ΑΕ από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα με τους παρακάτω τρόπους:
• Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού.
• Αναγωγή των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων.
• Καθορισμός διανεμόμενου ποσού με κανονιστική απόφαση και όχι με νομοθετική ρύθμιση.
• Διευκρίνιση του τρόπου κατανομής και για την περίπτωση διεξαγωγής στοιχήματος επί αλλοδαπών ιπποδρομιών, επί των οποίων δεν υφίστανται έπαθλα, προκειμένου το αντίστοιχο ποσοστό να αποδίδεται απευθείας στον λογαριασμό επάθλων της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος.
• Κατάργηση της υποχρέωσης απόδοσης προς το καταργηθέν Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι) και αναφορά στις υποχρεώσεις προς τα αντιστοιχούντα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Θέσπιση Κανονισμών Στοιχήματος και Πρακτορείων με προσαρμογή των ρυθμίσεων στη νέα κατανομή των υπουργείων και στη μορφή ανωνύμου εταιρίας του Ο.Δ.Ι.Ε.

3. Σκοπός του Ο.Δ.Ι.Ε.:
• Προσαρμογή των ρυθμίσεων στις προβλέψεις της Καταστατικού της Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε.
• Διευκρινίσεις σχετικά με τις δυνατότητες δραστηριοποίησης και το εύρος αυτών για την Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε.
• Η εγκατάσταση και εκμετάλλευση τεχνικών παιχνιδιών στις εγκαταστάσεις και μέσω του δικτύου της Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 20:01 | Νίκος Παπαδάκης

    Ακούμε για κάποια βαρειά ονόματα ότι θα μπουν στο χορό των στοιχηματικών εταιρειών: Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς, Μελισσανίδης και άλλα. Ας μπουν να κάνουν δικές τους εταιρείες, που θα είναι της «ελεγχόμενης μορφής» βέβαια, όπως λέει το νομοσχέδιο. Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν και καλές δουλειές σε όλους.

    Αλλά είναι το πρόβλημα του Ελληνικού λαού τι θα κάνουν και πως θα ελιχθούν επιχειρηματικά οι ανωτέρω ;

    Ο Ελληνικός λαός ενδιαφέρεται για τις αποδόσεις και μόνο (οι πολλοί που παίζουν κάτι) και ένα άλλο κομμάτι βέβαια ενδιαφέρεται να μην υπάρχει τίποτα απολύτως (οι υπέρμαχοι των «αυστηρών βικτωριανών ηθών»).
    Ο Ελληνικός λαός κατανοεί ότι πρέπει να γίνεται με γνώμωνα το συμφέρον του κράτους η δουλειά αυτή, όσο και αν θα πιεστεί αρκετά με τις μειωμένες αποδόσεις που θα επικρατήσουν.
    Αλλά θα «επαναστατήσει» αν του πείτε «κόβουμε και τις ήδη γνωστές αποδόσεις της Ελληνικής αγοράς», αντί να δώσετε ένα έστω μικρό ποσοστό, σαν αντιστάθμισμα. Θα είναι και άδικο και ατελέσφορο και καθόλου δημοφιλές αν επικρατήσει αυτή η νοοτροπία.

    Κάποιες μετρήσεις δείχνουν ότι ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας και όχι της Γαλλίας.
    Οι Ιταλοί έχουν εφαρμόσει «ήπιο καθεστώς» και δίνουν καλές αποδόσεις μέσα από τις αδειοδοτημένες, πλέον, εταιρείες στοιχήματος που λειτουργούν εκεί.
    Το Ιταλικό κράτος τηρούσε πάντα την πιό λογική στάση σ’ αυτά τα θέματα, ανάμεσα στο μπλοκ των Ευρωπαϊκών χωρών που παραδοσιακά υποστήριζαν τα «στοιχηματικά μονοπώλεια».

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 16:27 | ΑΤΛΑΣ

    Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΑΤΛΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ Ο ΟΔΙΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ (ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ) ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ. ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:25 | Νίκος Παπαδάκης

    Κε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στη συζήτηση.
    Να τι πρέπει να κάνετε για τον ιππόδρομο:

    1ον – Παραγωγή ιπποδρομιακού υλικού. Γιατί δεν έχει παίκτες και είναι μεγάλης ηλικίας και τα λοιπά ; Επειδή είναι δύσκολο να μάθει κανείς. Γι αυτό (& δευτερευόντως παίζουν ρόλο τα όποια «κακά λόγια» για τον ιππόδρομο).
    Κάτι νέα pdf, για τη Γαλλία, που έχετε στο odie.gr καλά είναι αλλά θέλει οργάνωση αυτό το υλικό και δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ.
    Το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα να φτιάξετε δεν θα αξίζει τίποτα απολύτως αν δεν ξέρει ο κόσμος πως παίζεται ο ιππόδρομος. Φαίνεται αυτό (η παιδεία) σε μερικούς ότι δεν έχει γκλάμουρ και δεν έχει άμεσο εφφέ ; Όμως είναι ΤΟ στοιχειώδες.
    2ον – Δημιουργία ενός σώου ρουμ στο κέντρο της Αθήνας & όχι στη ΔΕΘ (αφού καλώς ή κακώς στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα ιππόδρομο !).
    3ον – Ιντερνετικό παιχνίδι, μετά από κάποια σκέψη σχετικά με τις προδιαγραφές του.
    4ον – Διάλογος με τους φιλίππους μέσα από το odie.gr, με τις κατάλληλες προδιαγραφές βέβαια που να εγγυώνται τόσο την προσβασιμότητα σε όλους όσο και τη διατήρηση ενός σωστού επιπέδου επικοινωνίας.

    Θα πρέπει να μας υποστηρίξετε και στο οικονομικό.
    Αλλοιώς θα πέφτουμε εμείς, οι πελάτες σας, κάτω, σαν δέντρα.
    Αυτή τη στιγμή έχουμε τις καλύτερες αποδόσεις από παντού. Γιατί να τις κάνουμε τις χειρότερες ;;; Δεν θα πετύχουμε καμία πρόοδο έτσι.
    Την στατιστική κούρμπα των ετών 2006-2010 που πάει προς τα κάτω την ξέρετε.

    Έχετε σωστές ιδέες και θα πρέπει να τις εφαρμόζετε σταδιακά, χωρίς το φόβο ότι «δεν θα κερδίσω δισεκατομμύρια ΑΜΕΣΩΣ».
    Θα πρέπει να γίνουν προωθητικές ενέργειες για τον ιππόδρομο αρχικά με κινήσεις ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα.
    Το 2005 δόθηκαν λεφτά για διαφήμιση σαν χαρτοπόλεμος με βάση ένα ΛΑΘΟΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ (σ.σ. οι διαφημιστές έκαναν καλή δουλειά αλλά το σχέδιο ήταν ΛΑΘΟΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟ).

  • Μαρκόπουλο 9/09/2010

    ΟΔΙΕ – Δυνατότητες ανάπτυξης μέσω εισαγωγής VLT’s και διαδικτυακού στοιχηματισμού στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση της αγοράς παιχνιδιών

    Στα πλαίσια της επερχόμενης ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, η ΟΔΙΕ ΑΕ έχει την δυνατότητα να γίνει ένας δυναμικότερος οργανισμός, με νέες πηγές εσόδων από ένα μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων, στα πλαίσια του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, η ΟΔΙΕ ΑΕ μπορεί να υλοποιήσει:

    Α. Εγκατάσταση και εκμετάλλευση τυχερών παιχνιδιών στις κεντρικές εγκαταστάσεις και στο δίκτυό της.

    Η εγκατάσταση και εκμετάλλευση τυχερών παιχνιδιών VLT’s στις εγκαταστάσεις διεθνών οργανισμών διεξαγωγής ιπποδρομιών και ιπποδρομιακού στοιχήματος, έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει δραστικές και ουσιαστικές βελτιώσεις, τόσο στους ιπποδρομιακούς οργανισμούς, όσο και στις τοπικές οικονομίες, αφού:

    • Δημιουργεί νέα έσοδα από την λειτουργία των VLT’s
    • Αυξάνει την προσέλευση νέων (ηλικιακά και παικτικά) εν δυνάμει παικτών στον ιππόδρομο
    • Αυξάνει τα έπαθλα των ιπποδρομιών με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των αγώνων
    • Δημιουργεί συνθήκες «προορισμού διασκέδασης και ψυχαγωγίας» και δημιουργίας επιπρόσθετων δευτερογενών εσόδων
    • Τονώνει την τοπική οικονομία και αυξάνει τις θέσεις εργασίας

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ένας σημαντικός αριθμός πολιτειών έχει επιτρέψει τη λειτουργία των εν λόγω παιχνιδιών στις εγκαταστάσεις ιπποδρόμων (Racinos) όπως π.χ. το Saratoga, το Delaware Park, το Prairie Meadows κλπ. Σε όλες τις εγκαταστάσεις έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο διάστημα μεταξύ 3 και 6 ετών από την εγκατάσταση των VLT’s, και στη συνέχεια μία σταθεροποίηση λειτουργιών και εσόδων. Ανάλογες εγκαταστάσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως στον Καναδά (Woodbine) και στην Αργεντινή (Hippodromo Argentino De Palermo).

    Η ΟΔΙΕ ΑΕ είναι άριστα τοποθετημένη, ώστε να εγκαταστήσει και να εκμεταλλευτεί ανάλογα παιχνίδια στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου και μέσω του δικτύου των πρακτορείων της. Οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου έχουν άριστη πρόσβαση, όντας κοντά στην Αττική Οδό και το αεροδρόμιο. Επίσης είναι κοντά σε χώρους αναψυχής όπως το Πόρτο Ράφτη, το Λαύριο, το Σούνιο και η Ανάβυσσος. Ο Ιππόδρομος, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος στην Ευρώπη, μπορεί να μετατραπεί σε πρώτης τάξεως προορισμό διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στην τεράστια έκταση των 2.117 στρεμμάτων όπου έχει αναπτυχθεί ο Ιππόδρομος, υπάρχει πληθώρα εγκαταστάσεων για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κλπ.) καθώς και μεγάλες ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις. Στο κεντρικό πενταόροφο κτίριο του Ιπποδρόμου, ο 2ος όροφος που παραμένει άδειος έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και πάνω από 3.300 τμ προκειμένου να φιλοξενήσει αρχικά, τουλάχιστον 1.000 με 1.200 VLT’s, με δυνατότητα ακόμη και διπλασιασμού τους στο εγγύς μέλλον αφού υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι 2.000 τμ, στο Ισόγειο και τον 1ο όροφο.

    Πέραν της εισαγωγής VLT’s στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου, η ΟΔΙΕ ΑΕ διαθέτει επίσης περίπου 450 πρακτορεία, από τα οποία τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ. Επίσης, στα πλαίσια του σχεδίου επέκτασης του δικτύου των πρακτορείων, θα λειτουργήσουν ακόμη, έως το Δεκέμβριο 2010, 1100 αυτοτελή πρακτορεία ΟΔΙΕ μεγάλου εμβαδού που μπορούν να εγκατασταθούν VLT’s συνολικού αριθμού περίπου 7.500.

    Στα μελλοντικά βήματα για την εισαγωγή VLT’s στον ΟΔΙΕ, περιλαμβάνεται η κατάρτιση επιχειρηματικού και επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο θα αποσαφηνίζεται:

    • Οι απαιτούμενες επενδύσεις
    • Τα αναμενόμενα έσοδα
    • Ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης
    • Ο τρόπος διανομής των εσόδων, σύμφωνα και με την διεθνή πρακτική (ΟΔΙΕ, operator, φόροι, συμμετοχή σε έπαθλα, υποστήριξη των horse breeders, ανάληψη τοπικής κοινωφελούς υποχρέωσης κλπ.)
    • Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της ιπποδρομιακής λειτουργίας του ΟΔΙΕ
    • Τα οφέλη της τοπικής οικονομίας κλπ

    Β. Διεξαγωγή στοιχήματος μέσω internet, mobile, i-tv

    Η διεξαγωγή στοιχηματισμού μέσω internet και άλλων ηλεκτρονικών μέσων, όπως τα κινητά και η ψηφιακή τηλεόραση, είναι πλέον συνήθης πρακτική των διεθνών οργανισμών διεξαγωγής ιπποδρομιών και ιπποδρομιακού στοιχήματος. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται σημαντικά το δίκτυο πώλησης και αυξάνεται η προβολή και διαφήμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικά ολιγάριθμο φίλιππο κοινό και αρκετά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας φιλίππων, οπότε είναι αναμενόμενο ότι με το internet θα επιτευχθεί η προσέλκυση καινούργιων και νεότερης ηλικίας παικτών.

    Η ΟΔΙΕ ΑΕ θα πρέπει να εισαγάγει εξ αποστάσεως στοιχηματισμό μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης (internet, mobile, i-tv) με στόχο την προβολή των υπηρεσιών της, την αύξηση των εσόδων και των παικτών. Όλα τα προϊόντα στοιχήματος του Οργανισμού μπορούν να προσφερθούν μέσω internet συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και ξένων ιπποδρομιών. Με αυτό τον τρόπο η ΟΔΙΕ ΑΕ θα μπορέσει να καταστεί ένας πιο ανταγωνιστικός και κερδοφόρος οργανισμός τυχερών παιχνιδιών.

    Οι κυριότεροι διεθνείς οργανισμοί διεξαγωγής ιπποδρομιών και ιπποδρομιακού στοιχήματος – όπως της Μ. Βρετανίας, Ιρλανδίας, Η.Π.Α., Γαλλίας, Αυστραλίας και Σουηδίας – έχουν εδώ και χρόνια εφαρμόσει νέες τεχνολογίες για την εκμετάλλευση του εξ αποστάσεως στοιχηματισμού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε όλους τους προαναφερόμενους οργανισμούς, έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων τους και ταυτόχρονα ο αριθμός εγγεγραμμένων παικτών. Ενδεικτικά στην Γαλλία το ιπποδρομιακό στοίχημα της PMU μέσω της ιστοσελίδας http://www.pmu.fr το 2009 σημείωσε τζίρο €661 εκατ., αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το 2008, ενώ το 20% των παικτών στοιχηματισμού εξ αποστάσεως, δηλώνουν πρόθυμοι να παίζουν και μέσω “SmartPhones”. Είναι αναμενόμενο ότι στο μέλλον θα αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό παικτών μέσω internet και smartphones.

    Στα πλαίσια του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η ΟΔΙΕ ΑΕ μπορεί να προσφέρει επίσης ένα πλήθος επιπρόσθετων υπηρεσιών στους εγγεγραμμένους παίκτες, όπως τα “Club” παικτών, όπου οι παίκτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, όπως ζωντανά δεδομένα στοιχήματος, ζωντανό «streaming» ιπποδρομιών, αρχείο ιστορικών ιπποδρομιών και διαγωνισμούς προβλέψεων μεταξύ παικτών (handicapping contests) που είναι πλέον πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό.

    Το διαδικτυακό στοίχημα με εγγεγραμμένους παίκτες, έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, με αυξημένες δυνατότητες να διασφαλιστεί «υπεύθυνο παιχνίδι» μέσω μηχανισμών, όπως η έκδοση ατομικού λογαριασμού παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και πρόσθετοι περιορισμοί που θα μπορεί να θέτει ο ίδιος ο παίκτης. Επίσης, με την βάση δεδομένων των εγγεγραμμένων παικτών, υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης πελατών, έρευνας αγοράς και στοχευόμενου marketing. Τελικά, η δυνατότητα στοιχηματισμού εξ αποστάσεως θα δώσει και ένα επιπλέον τρόπο για να περιοριστούν τα φαινόμενα τηλεφωνικού στοιχηματισμού μέσω των πρακτόρων του οργανισμού, επί πιστώσει.

    Ακόμα θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ προσφέρονται άριστα για την εγκατάσταση του κεντρικού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης.

    Δημήτρης Σεφτελής
    Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΔΙΕ ΑΕ

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:21 | Νίκος Παπαδάκης

    Κίνηση πολιτών.

    Εδώ δεν είναι «πραγματική διαβούλευση» ;
    Όπως βλέπετε όλοι γράφουν.
    Δεν ξέρω τι λέει η διεύθυνση του opengov, αλλά εγώ σας προσκαλώ.
    Εμείς έχουμε αναπτύξει κάποιες σκέψεις στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών ενώ εσείς βασικά είσαστε ένα κίνημα υπέρ της απαγόρευσης.
    Επειδή δεν θεωρείτε σαν δεδομένο το «έχει καλώς», στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα, γράψτε, για να μας φέρετε ίσως και σε πιό δύσκολη θέση ίσως απ’ ότι άλλοι που μας αντιπαρατίθενται, με τα επιχειρήματα σας.
    Στη δημοκρατία δεν έχει «φεύγουμε από δω και πάμε αλλού που θα μιλάμε μόνοι μας». Κακή σκέψη.
    Σαν διαβούλευση το opengov πήρε «tres bien». Σαν τελική απόφαση εκ μέρους των υπουργών της κυβέρνησης δεν ξέρω, αλλά σαν φόρουμ πέτυχε.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 18:52 | Καζίνο Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας

    Παρατήρηση στο Άρθρο 13:

    Βάσει ποίας ακριβώς λογικής ή σκοπιμότητας γίνεται η ανωτέρω πρόβλεψη; Γιατί αντίστοιχο δικαίωμα να μην παρασχεθεί και στα 9 επίγεια καζίνο, τα οποία νόμιμα λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως ο ΟΔΙΕ; Μήπως επειδή η ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ μοιράζονται εκατοντάδες καταστήματα σε κοινό δίκτυο πρακτόρων, τα οποία σήμερα δεν απαιτείται να λαμβάνουν άδεια υγειονομικού καταστήματος ή άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη οικονομικά θέση από αυτούς οι οποίοι προτίθενται και θα επιδιώξουν να εισέλθουν στην αγορά;

  • Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων ανακοινώνει την διεξαγωγή μιας πραγματικής διαβούλευσης για τις επιπτώσεις της παρούσας «νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ενημέρωση θα υπάρξει σύντομα στην ιστοσελίδα http://oxiallatixera.blogspot.com/

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 15:40 | Νίκος Παπαδάκης

    Γειά σας κε Γερασιμίδη

    Ο ιππόδρομος αν δεν είναι ιδιωτικός θα πρέπει τουλάχιστο να είναι ανεξάρτητος.
    Στη χώρα μας δεν υπάρχει ανεξαρτησία.
    Ξέρετε από την ιστορία τι έπαθε ο Ουϊνστων Τσώρτσιλ το 1926 όταν πήγε να πει στο ανεξάρτητο αλλά κρατικό BBC να κάνει προπαγάνδα κατά των απεργών στη γενική απεργία. Έφυγε τσουλήθρα, ο ήδη μεγάλος Οουϊνστων από τη δράση του και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

    Για τον Ελληνικό ιππόδρομο θα πω τι λένε οι κακές γλώσσες και ας μου συγχωρεθεί η αμαρτία.
    Το Μάϊο του 2003 ο Σημίτης κατέβηκε με τη λιμουζίνα για τον Άγιο Κοσμά να συναντήσει τη Γιάννα, για θέματα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων. Στο δρόμο μαθαίνει ότι προσκεκλημένος της Γιάννας στον ίδιο χώρο ήταν και ο Κωνσταντίνος (Γλύξμπουργκ), σαν μόνιμος επίτροπος της Δ.Ο.Ε. που είναι. Λέει λοιπόν «άκυρον η επίσκεψη» στον οδηγό και αντί να πάει Άγιο Κοσμά κάνει ένα στοπ στο Δέλτα που λειτουργούσε σαν ιππόδρομος ακόμα και βγάζει ένα δεκαρικό. Θα κλείσει ο ιππόδρομος σε δύο μήνες είπε, και αυτό είναι δέσμευση.
    Το ακούν οι του ΟΔΙΕ και αντί να πουν «όχι ρε παιδιά, Ιανουάριο του ‘4 θα κλείσει», έβαλαν την ουρά υπό τα σκέλη και τον έκλεισαν 1η Σεπτεμβρίου. Ήξεραν όμως ότι η πορεία των εργασιών στον νέο, του Μαρκόπουλου, ήταν τέτοια που κανονικά έπρεπε να γίνει λίγο αργότερα η μεταφορά (σ.σ. κάτι που θα άφηνε και αρκετό χρόνο να ολοκληρωθούν τα πέριξ του Δέλτα Ολυμπιακά έργα). Σαν αποτέλεσμα αποκτήσαμε μία πίστα με φοβερά προβλήματα. Το 2007 ο Ορφανός (υφυπουργός αθλητισμού της Ν.Δ.) έστειλε τημ εμπειρογνωμώνων να την εξετάσει και το πόρισμα ήταν «ξαναφτιάξιμο». Όμως το κόστος και το αναγκαστικό downtime, τον έκαναν να αγνοήσει αυτό το πόρισμα και να αρκεσθεί σε κάποια ψευτο-μπαλώματα.

    Όσο για την απόφαση αυτή καθ’ εαυτή να πάει ο ιππόδρομος από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο ήταν τραγωδία. Η απόφαση πάρθηκε σε κάποιο υπόγειο γεμάτο καπνούς και χωρίς κανένα απολύτως δημόσιο διάλογο.
    ΑΝ ο ιππόδρομος το 2003 ανήκε σε ιδιώτη και ΑΝ ο υποθετικός αυτός ιδιώτης είχε με τον άλφα ή βήτα τρόπο υποχρεωθεί να πάρει τα άλογα και να τα πάει στο Μαρκόπουλο, τώρα θα είχαμε δίκες τις οποίες θα τις είχε χάσει ΟΛΕΣ το Ελληνικό Δημόσιο και θα πληρώναμε μέχρι πεντάρα τα δισεκατομμύρια της Μπεγκούμ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:26 | Γερασιμίδης Αλέξης

    Αν δεν αναλάβουν άνθρωποι που αγαπούν και ξέρουν τον Ιππόδρομο αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει μέλλον. Θεωρώ πως δεν υπάρχει η βούληση για αναβάθμιση του χώρου αντίθετα γίνεται εσκεμμένη προσπάθεια υποβάθμισης ώστε να περάσει σε ιδιώτες με τα ανάλογα οφέλη όσων θα εμπλέκονται στην μεταβίβαση αυτή.
    Με εκτίμηση;
    Αλέξης Γερασιμίδης
    Δημοσιογράφος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 06:15 | Νίκος Παπαδάκης

    Τα φρουτάκια είναι για γέλια.
    Για να μην κλαίνε μερικοί άντε θα σας πω ότι μου άρεσε το penny falls στο picadilly και το shoot the submarines μου άρεσε (χωρίς κέρδος αυτό).
    Σίγουρα όλα είναι μόδα στην αρχή.
    Την πρώτη μέρα του ξυστό ήμουνα στην οδό Πανεπιστημίου, στο πρώην Wendy’s, στη γωνία με 28ης Οκτωβρίου και το οδόστρωμα είχε γεμίσει χαρτάκια, σαν να είχαν μόλις περάσει δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αλλά στα τελευταία του Ξυστό οι πωλήσεις ήταν λίγες.
    Και ο ιππόδρομος είναι μόδα. Λέγεται ότι στην πρώτη συγκέντρωση που είχε γίνει το 1926 είχαν πάει 65,000. Αλλά δεν είναι το ίδιο. Είναι συνδυασμός αθλήματος-θεάματος και στοιχήματος. Αν ήταν κανείς φίλος του ιπποδρόμου το 1926 και ζει σήμερα, το πιό πιθανό είναι ότι θα εξακολουθεί να παίζει ιππόδρομο.
    Γι αυτό η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τον ιππόδρομο και όχι να του βάζει δυναμίτιδα όπως λέει το «άρθρο 13» περί ου συζητάμε τώρα. Προσέξτε δε ότι εγώ όταν λέω «να βοηθήσει» πάντα λέω ηθικά και οργανωτικά και όχι για επιχορηγήσεις και λεφτά-χαρτοπόλεμο.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 19:49 | Βασίλειος Κολλίγρης

    Ζω στην Ισπανία 10 χρόνια τώρα. Τα φρουτάκια βρίσκονται παντού, σε κάθε καφετερία και μπαρ. Δεν γνωρίζω πώς αντιμετωπίσθηκαν από τους πολίτες κατα την εισαγωγή τους, αλλά αυτή την στιγμή ουδείς ασχολείται με αυτά. Θα μου φαινόταν πολύ περίεργο αν άκουγα οτι μία οικογένεια έχει πρόβλημα επειδή παίζει τα χρήματα της στα μηχανήματα. Γενικά περνούν απαρατήρητα και πιστεύω οτι είναι μια μόδα που περνά γρήγορα. Αν το κράτος περιμένει να αυξήσει τα έσοδα του από αυτά, ας κρατήσει μικρά καλάθια. Οσο για τον κοινωνικό αντίκτυπο, μάλλον θα είναι μηδενικός.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 06:15 | Νίκος Παπαδάκης

    Κάποιες νεώτερες εξελίξεις στον ιππόδρομο υπάρχουν με τις Γαλλικές ιπποδρομίες που πάνε καλά από οικονομικής άποψης.
    Οι Ελληνικές ιπποδρομίες της νέας περιόδου, 2010-11, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και εικάζεται ότι θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 9/9.
    Θα δούμε λοιπόν όταν θα έχουμε και Ελληνικές και Γαλλικές αν όντως πάει καλά η δουλειά για τον ΟΔΙΕ. Μερικοί το προεξοφλούν, εγώ δεν το προεξοφλώ, αλλά τον άλλο μήνα θα είμαι βέβαια σε θέση να εκφέρω άποψη.
    Θα πρέπει πάντως αυτή η προσπάθεια που γίνεται να έχει αντανάκλαση και στο θέμα των αποδόσεων. Εφ’ όσον το κοινό αντιδρά θετικά να το φάμε και στις αποδόσεις από πάνω (αντί για ευχαριστώ) ; Δεν νομίζω.

    ——————————————————————-

    υ.γ. Κε Σταύρο

    Έτσι είναι. Ιστορικά ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αυτή που έβγαλε off τις δημόσιες εταιρείες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σκληρή μονεταρίστρια και σιδηρά κυρία ονομαζόμενη, ήταν καταπέλτης στην κριτική της για τις αδυναμίες του δημοσίου τομέα τα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση (1974-1979). Κρίθηκε δε ότι είχε δίκιο (εκλεγμένη πρωθυπουργός ήταν, δεν δικαιούμεθα να διαφωνήσουμε).
    Και μιλάμε για Αγγλία, που ο Άγγλος από ιδιοσυγκρασία ποτέ δεν είναι τεμπέλης στη δουλειά του.
    Στη συνέχεια το πανίσχυρο δίδυμο Θάτσερ-Ρήγκαν ότι έλεγε γινόταν νόμος βέβαια & εξακολουθεί και σήμερα.
    Αν παίρναμε τις καλές σκέψεις των δύο ανωτέρω και απορρίπταμε τις κακές θα πηγαίναμε μπροστά. Δεν το έχω δει να γίνεται όμως.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 21:02 | ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΛΑΒΩ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕΡΒΙΣ ΠΟΤΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΦΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

    2. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 21:25 | Jeffrey Κουτόγιωργας

    Κύριε Σταύρο
    Έχετε δίκιο αλλά ζούμε στην Ελλάδα.Αν μπορούσε το κράτος να λειτουργήσει με κανόνες του ιδιωτικού τομέα δεν θα είχαμε το ΔΝΤ στη χώρα μας.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 17:54 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    κυριε ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ..
    Προτεινω ενα κρατος εναν οδιε – οπαπ να τρεχουν …και οι υπαλληλοι να μην ειναι αραχτοι στην μονιμη καρεκλα τους…
    θελω ενα κρατος με κρατικες εταιρειες με νομο και κανονες (ιδιωτικου )
    τομεα…τοτε να δουμε αν ο οπαπ και ο καθε οπαπ καθεται και κοιταει
    για χρονια….για να κανει υτο που εκανε ο (μπακαλης ) της καθε γειτονιας..

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 22:16 | Νίκος Παπαδάκης

    Κύριε Σταύρο

    Είμαστε χωρισμένοι σε κρατιστές και μη κρατιστές.
    Αλλά το κράτος βγάζει λεφτά και από τους μεν και από τους δε.
    Καλό θα ήταν να υπάρχουν και ισχυρές κρατικές εταιρείες αλλά …
    Υπάρχει γραφειοκρατία, κοιμούνται 24 ώρες το 24ωρο.
    Επικρατεί «αρχειομαρξισμός» & πρέπει να εκλείψει !

    Είσαστε πράκτορας, έχω την αίσθηση.
    Ξέρετε λοιπόν ότι το «πάμε στοίχημα», το δημοφιλές σήμερα παιχνίδι του ΟΠΑΠ, άρχισαν να το σκέφτονται το 1994 και το έφτιαξαν το 2000 ;
    Το 1994 πήγε η εθνική μας στο μουντιάλ (USA). Ο εθνικός μας προπονητής Αλ ατύχησε οικτρά όπως θα θυμόσατε ενώ έκλεψαν και το πορτοφόλι του Μανωλά στο ξενοδοχείο κάποια κλεφτρόνια. Επί του στοιχηματικού όμως, ο μεν ΟΠΑΠ έβγαλε ένα δελτιάκι ΠΡΟΠΟ για τα προκριματικά γκρουπ (άντε δύο με ημίχρονα-τελικά, δεν το θυμάμαι αυτό) οι δε μπουκ κατάλαβαν ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλο και άρχισαν να βάζουν κάθε μέρα διαφημίσεις στις αθλητικές εφημερίδες. Επιτρεπόταν αυτό (αργότερα απαγορεύτηκε, το 1996).
    Ταυτόχρονα κάποιοι Έλληνες έφτιαξαν δικές τους εταιρείες. Ο «θρύλος» Παρασκευάς με δύο φίλους του από την Ηλιούπολη έφτιαξαν εταιρεία στην Κύπρο και έπαιζαν πολλοί.
    Τι έκανε λοιπόν ο κρατικός ΟΠΑΠ ;
    Καθόταν και κοίταγε !
    Άσχετα από το τι είδους στοίχημα θα έφτιαχνε (καλές αποδόσεις – κακές – μέτριες), το γεγονός ότι καθόταν για έξη-εφτά χρόνια και κοίταγε το ταβάνι, αποδεικνύει την αδυναμία των κρατικών μάνατζερς στην Ελλάδα. Και επίσης δεν μπόρεσε ποτέ να φτιάξει μηχανοργάνωση. Ιδιωτική εταιρεία την έφτιαξε (η Intralot).
    Και άλλα πάμπολλα πραδείγματα υπάρχουν.
    Δεν είμαι κατά των κρατικών εταιρειών αλλά με τέτοιες νοοτροπίες θα θέλουμε δέκα ΔΝΤ κάθε εξάμηνο να μας σώνουν.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 13:15 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    kαντε μια εταιρεια οπαπ – οδιε..
    μην ξε-πουλατε περιουσιες του κρατους..
    φτιαξτε το (ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) με οποιο κοστος και αν εχει…
    μην το πουλατε…

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 22:28 | Νίκος Παπαδάκης

    Εγώ δεν συμφωνώ με τον όρο «αφορολόγητα».
    Οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν φόρο Αγγλίας.
    Για φόρο στον παίκτη μιλάμε λοιπόν, ο οποίος υπήρχε και στην Αγγλία μέχρι το 2001 νομίζω (10%). Πάμε να κάνουμε κάτι ανάλογο με τους δασμούς που ίσχυαν τα παλιά χρόνια, όταν δεν είμασταν ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αγόραζες ένα ραδιομαγνητόφωνο Φίλιπς τότε, πλήρωνες 6000 δραχμές εκ των οποίων οι 1200 ήταν φόρος εισαγωγής. Επειδή όμως το στοίχημα έχει εξαιρεθεί από τις υπηρεσίες που διακινούνται ελεύθερα, θέλουμε τώρα να το υπάγουμε σ’ ένα τέτοιο καθεστώς.

    Στην περίπτωση του ιπποδρόμου απορεί κανείς πως βγαίνουν οι ξένοι.
    Υπάρχει εταιρεία με γκανιότα 4% από την οποία βγάζει κέρδος, πληρώνει μισθούς υπαλλήλων αλλά και δικαιώματα στις ιπποδρομιακές αρχές και είναι και όλοι ευχαριστημένοι εκεί ! Κάποιες προστριβές για το ύψος των δικαιωμάτων πάντα υπάρχουν, στην Αγγλία, αλλά βασικά έτσι δουλεύουν.
    Ένα πράγμα που δεν κάνουν ποτέ αυτές οι εταιρείες είναι να βάλουν ιπποδρομίες στο στοίχημα χωρίς να πληρώσουν δικαιώματα. Γι αυτό δεν βλέπετε ποτέ το π.χ. Ελληνικό ντέρμπυ στους ξένους μπουκ, που αν το έκαναν θα σηκωνόταν μέγιστος ντόρος βέβαια.

    Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους βγαίνει αυτό το «ρυθμιστικό νομοσχέδιο».
    Ο ένας είναι ο ανταγωνισμός και ο άλλος οι αποδόσεις.

    Από πλευράς παίκτη του στοιχήματος-ιπποδρόμου όλος αυτός ο πόλεμος καλύτερα να μην υπήρχε και θα ήθελαν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.
    Από πλευράς κράτους όμως, αφ’ ενός έχει διαγνωσθεί ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε κι εμείς ανταγωνιστικά και αφ’ ετέρου θέλει τα έσοδα βέβαια, γιατί αλλοιώς αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα.

    Υπάρχει μία δαιμονοποίηση, τύπου bible-belt της εποχής των ’30s με την οποία δεν συμφωνώ και πρέπει να σταματήσει, όταν μάλιστα είναι πάρα πολλοί αυτοί που διαμαρτύρονται και έντονα μάλιστα.

    Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, οι φίλοι του ιπποδρόμου βασικά, είναι ότι πάμε να υποστηρίξουμε μία «κεντρώα λύση» που να μην θίγει ούτε τη μία πλευρά ούτε την άλλη και να εγγυάται και την κερδοφορία των κρατικών οργανισμών.
    Υπάρχει «midway meeting point» που να μην θίγεται υπερβολικά κανένας και θα μπορούσαν επίσης να σχεδιαστούν κάποια νέα παιχνίδια (για τους φίλους του ποδοσφαίρου βασικά) που και γκανιότα να αποδίδουν και να μην χάνει ο παίκτης τα λεφτά του τόσο εύκολα.

    Συνοπτικά λέμε:

    «ρυθμιστικός νόμος για τις ξένες εταιρείες – καλύτερες αποδόσεις στην Ελλάδα»

    Στις αρχές του 2006, όταν θεωρείτο βέβαιο ότι τα μονοπώλεια καταργούνται, οι «φίλοι του ιπποδρόμου» πάλι την κεντρώα λύση υποστήριζαν – είναι καταγεγραμμένο.
    Θα θυμόσαστε ότι το Μάρτιο του 2006 όλοι έλεγαν «τα μονοπώλεια καταργούνται» και μόνο ο τότε υπουργός Γ. Ορφανός σε μιά δήλωση που είχε κάνει είπε «όχι, θα δείτε ότι θα επικρατήσει άλλο κλίμα στην Ευρώπη, στο τέλος».
    Τον δε Μάϊο του 2006 μάλλον δικαιώθηκε ο Ορφανός, αφού η τότε Ευρωπαϊκή επίτροπος Έβλυν Γκέμπχαρντ εξαίρεσε τα τυχερά παιχνίδια από την οδηγία υπηρεσιών της Ε.Ε..

    Η τύχη του μονοπωλείου είναι γεγονός ότι εμάς που παίζουμε δεν μας απασχολεί. Η τύχη των ξένων εταιρειών, αυτών καθ’ εαυτών, επίσης δεν μας απασχολεί. Το θέμα των αποδόσεων μας απασχολεί.

    Εκείνο που έχει σημασία όμως και το καταλαβαίνουν όλοι είναι ότι δεν νοείται αντιπαράθεση με το ίδιο το Ελληνικό κράτος.
    Όταν ζητάει να φορολογήσει το κάνει μετά λόγου γνώσεως και το καταλαβαίνουν όλοι.
    Αλλά το μέγα θέμα είναι να γίνεται αυτό δίκαια, όχι κλεψιά.
    Μπορούμε να κινηθούμε λίγο έστω προς τον μέσο όρο της Ευρώπης και δεν είναι σωστό να απομακρυνθούμε κι άλλο απ’ αυτόν !
    Ούτε θα δουλέψει υπέρ του κράτους αν γίνει, θα διώξει όλη την πελατεία.

    Με υπερβολικά αυστηρούς φόρους θα πάνε όλοι προς το παράνομο.
    Κάτι σαν την εποχή 1994-2000 που όλοι έπαιζαν παράνομο θα κινδυνεύσει να δημιουργηθεί.
    Ακόμα και σήμερα υπάρχει παράνομο. Δεν καταλαβαίνω γιατί, μιά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε και ενώ δεν έχει γίνει ακόμα ο νέος νόμος ο καθένας μπορεί να παίξει στο internet αν θέλει. Τους κυνηγάνε κιόλας τους παράνομους, περισσότερο απ’ ότι το 1994-2000, όμως υπάρχουν.

    Για μένα είναι φανερό ότι μία συμμαχία κράτους-πολίτη χρειάζεται τώρα, όχι αντιπαράθεση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:37 | antoios evdaimon

    Kυριε Κουτογιωργα
    Πριν προσβαλετε συλογικα ολους οσους ασχολουνται με τις
    ιπποδρομιες θα σας συμβουλευα να γνωρισεται τον χωρο πρωτα και ολους
    οσους συμετεχουν στο σπορ και στο θεαμα των ιπποδρομιων
    και μετα να εκφερεται τετια απαξιοτικη γνωμη

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:34 | antoios evdaimon

    Που εισαστε τοσο καιρο κυριε Dave Tsikα????
    Υπαρχουν ορισμενοι ιδιοκτητες που φωναζουμε εδω και πολυ καιρο
    για τα θεματα που θεσατε και οχι μονο δεν εισακουγομαστε
    αλλα μας τιμωρουν κιολας
    Χαιρομε που υπαρχουν ανθρωποι που συμφωνουμε και ας μη τους γνωριζω

    Εχω και μια ερωτηση
    Αν ο ΟΔΙΕ διαφωνει με ορισμενες ενεργιες της ΦΕΕ γιατι δεν απευθυνεταιστη τριμελη??????????
    ειναι νομος του κρατους .Εκτος και εαν οι κυριοι κυριοι Βαρδινογιαννης Μυτιλινεος κλπ ειναι υπερανω νομων και μπορουν
    να τους καταργουν
    Κυριε Σεφτελη τολματε?????????????????

    Ο μονος τροπος να σωθει ο ελληνικος ιπποδρομος ειναι να τον διοικησουν νεα μυαλα μακρια απο δυνοσαυρους και CARPETBEGGARS

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 19:50 | antoios evdaimon

    1/9/10 αντωνης ευδαιμων

    Ηθελα να γραψω αρκετα αλλα με καλυψε πληρως
    ο κυριος Φιλιππος Φιλιππιδης με το σχολιο του στις 30/8

    Τα συγχαρητηρια μου κυριε Φιλιππιδη

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 10:28 | ΣΠΥΡΟΣ

    Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για τον ιππόδρομο, με ευθύνη της πολιτείας η οποία δεν έχει σκύψει ποτέ στα προβλήματα των Ελληνικών ιπποδρομιών που ζουν από αυτές χιλιάδες οικογένειες. Σίγουρα έχει συμβάλει σ’ αυτό και η Φίλιππος Ένωσις βάζοντας διάφορες τρικλοποδιές. Έτσι διώχνουμε τους πελάτες-αιμοδότες του στοιχήματος. Με τους φόρους-γκανιότες που περιγράφονται στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου για τον ιππόδρομο, θα στραγγιστούν όλοι οι πελάτες και θα φύγουν από τα πρακτορεία. Τι θα παίρνει το κράτος μετά ; Συμφωνώ να έχουν οι Ελληνικές κρατικές εταιρείες τα ηνία στο χώρο των στοιχημάτων και αν νομιμοποιηθούν οι ξένες να γίνει αυτό με τρόπο επωφελή για τον Ελληνική οικονομία & χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί για τους επαγγελματίες-πράκτορες. Ταυτόχρονα όμως πρέπει οι αποδόσεις να γίνουν πιό ελκυστικές για τον πελάτη, σε σχέση με τις προϋπάρχουσες των ΟΠΑΠ-ΟΔΙΕ. Στο βαθμό που είναι εφικτό αλλά οπωσδήποτε όχι και μειώσεις ! Αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 01:03 | Jeffrey Κουτόγιωργας

    Μπράβο κύριε Σεραφείμ συμφωνώ απολύτως.
    Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια.Πρέπει να ειστε πολύ μορφωμένος απότι κατάλαβα διαβάζοντας τις απόψεις σας.Έχω όμως μια απορία.
    Πως γίνεται ένας άνθρωπος του δικού σας πνευματικού επιπέδου,να ασχολείται με τον ιππόδρομο?
    Συνήθως οι φίλιπποι είναι περιθωριακά άτομα χαμηλής μορφώσεως.
    Η προσωπικότητα σας δίνει ένα άλλο κύρος.Ελπίζω να συνεχίσετε τη δημοσίευση και άλλων προκυρήξεων.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 01:45 | socratis

    Βοηθήστε τον ιππόδρομο να ανασάνει!
    Μην χτυπάτε τον παίκτη στις αποδόσεις.
    Χτυπάτε τους παράνομους ιντερνετικούς με τα αφορολόγητα (άρα ευνοικότερα)
    Στην ανάγκη συγχωνεύστε τον με τον ΟΠΑΠ και τα Λαχεία, αυξήστε το μερίδιο του κράτους στη νέα εταιρία.
    Τόσο δύσκολα είναι όλα αυτά;
    Όχι στο ξεπούλημα και στη διάλυση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 00:58 | Νίκος Παπαδάκης

    Ο ιππόδρομος έκανε 2,500,000 ευρώ στοίχημα τη μέρα έως και το 2006-07. Το 2007-08 έπεσε στα 2,300,000 που το χαρακτήριζαν «παροδική πτώση» οι κ.κ. διοικούντες. Αλλά το 2008-09 πήγε στα 1,800,000 και το 2009-10 στα 1,350,000 ! Το 2010-11 δεν μας μπήκε ακόμα.
    Κάτι φταίει.
    Πολλά φταίνε.
    Αλλά η μη φιλική αντιμετώπιση των παικτών-πελατών έχει μεγάλο μερίδιο και αντί να διορθώσουμε αυτό το λάθος τουλάχιστον, πάμε να τα κάνουμε χειρότερα.

    Μεταξύ 2007-2010 που έχουμε τη «φθίνουσα καμπύλη» δεν μπήκαν φόροι (μόνο το Μάϊο του 2010 μπήκε το 10%-15% στα «μεγάλα μερίδια». Σκέψου να μπουν κιόλας !

    Γράφουμε εδώ τόσες μέρες.
    Δεν βλέπω να εμφανίστηκε κανένας από την altera pars, να πει τα δικά του και ενδεχομένως να προσπαθήσουμε κι εμείς να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες του.
    Που είναι η altera pars ;
    Ο κ. «Κώστας» πιό πίσω μήπως ;
    Μα κι αυτός υπέρ του ιπποδρόμου έγραψε (νόμιζε όμως μάλλον εσφαλμένα ότι κάποιοι με τους οποίους έχει προσωπικές διαφορές είναι αυτοί που γράφουν στη διαβούλευση και επίσης ότι αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να λυθούν εδώ).
    Ειλικρινά θέλω να ακούσω και την altera pars, που κατά τη γνώμη μου τα έχει πιάσει εντελώς λάθος τα πράγματα στο θέμα του ιπποδρόμου (ενώ σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου δείχνει να έχει γίνει πιό σωστή δουλειά).

  • 31 Αυγούστου 2010, 16:40 | Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

    (συνέχεια από το προηγούμενο)

    Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την οικονομική διαφορά που έχει προκύψει στο υπόλοιπο του Λογαριασμού Επάθλων από κακή διαχείρισή του με αποτέλεσμα την περεταίρω μείωσή του, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της Ελληνικής Ιδιοκτησίας που αποτελεί «αιμοδότη» και στυλοβάτη του ιπποδρομιακού οικοδομήματος, απαραίτητο κρίκο και βασικό επενδυτή (μαζί με τους ιπποπαραγωγούς) σε ο, τι αφορά στην ιπποδρομιακή δραστηριότητα γενικότερα. Παρότι οι εισροές του Λογαριασμού Επάθλων είναι αποκλειστική συνάρτηση της γενικότερης πορείας των εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα, εν τούτοις πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό στον Λογαριασμό ικανό να δίνει ώθηση και διέξοδο από την κρίση σε περιόδους κατά τις οποίες είτε η ιπποδρομιακή δραστηριότητα είναι μειωμένη (περίοδος θερινών διακοπών) ή παρατηρείται κάμψη του τζίρου, γεγονότα των οποίων οι επιπτώσεις αντανακλώνται στο υπόλοιπο του Λογαριασμού. Σήμερα που ο Ιππόδρομος αποτελεί Δημόσια επιχείρηση πρέπει το Κράτος (που φέρει την ιδιότητα του αποκλειστικού ιδιοκτήτη) να στηρίξει οικονομικά τον Λογαριασμό Επάθλων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον. Εξάλλου, περισσότερες κούρσες με αυξημένα έπαθλα είναι σίγουρο πως θα αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα λόγω της αναμενόμενης αύξησης του μέσου όρου συμμετοχών ίππων ανά ιπποδρομία – λόγω των αυξημένων επάθλων – άρα και της δυσκολίας επιτυχημένης πρόβλεψης. Η στασιμότητα που παρατηρείται και η φημολογούμενη μείωση στα έπαθλα των ιπποδρομιών λειτουργεί αποτρεπτικά και για τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες ώστε να ανανεώσουν και να αυξήσουν το ζωικό δυναμικό των στάβλων τους, μιας και η αγορά και η συντήρηση ενός καθαρόαιμου είναι δαπανηρή επένδυση αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα που θα προσφέρει στους μεν υπάρχοντες ιδιοκτήτες την ασφάλεια του παρόντος και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν προσεχώς με τις ιπποδρομίες ως ιδιοκτήτες ευκαιρίες για το μέλλον.»

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση του άρθρου 13 για «…Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού…»
    Αν ο συντάκτης του άρθρου 13 υπαινίσσεται εγχώριο ανταγωνισμό, πρέπει να πούμε πως μεταξύ πραγμάτων που δεν είναι ομοειδή δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα και δη στις Ελληνικές Ιπποδρομίες ο ΟΔΙΕ κατέχει ουσιαστικό μονοπώλιο (θέμα που αναλύθηκε εκτενώς σε άλλα άρθρα) ώστε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανταγωνισμό αφού οι Ιπποδρομίες αποτελούν μονοπώλιο.
    Με τον όρο ανταγωνισμό πιθανώς ο συντάκτης του άρθρου να εννοεί τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες στοιχημάτων του Διαδικτύου και τους bookmakers του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στις ιπποδρομίες εν γένει. Στα πλαίσια λοιπόν της ελεύθερης αγοράς και προκειμένου ο ΟΔΙΕ να καταστεί ανταγωνιστικός στο διεθνές περιβάλλον οι κανόνες της αγοράς και του marketing επιτάσσουν την μείωση της γκανιότας ώστε οι αποδόσεις που θα προκύψουν να είναι ελκυστικότερες, να προσελκύσουν περισσότερους παίκτες και να αποκομίσει επιπλέον έσοδα ο ΟΔΙΕ τόσο από την αύξηση του «πελατολογίου» του όσο και από την μεγαλύτερη «ανακύκλωση» του παιχνιδιού (τόσο σε συχνότητα όσο και σε όγκο). Συμπερασματικά, η σκέψη της μείωσης του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους κρίνεται ως μη ρεαλιστική και επιπλέον ασύμφορη για το Δημόσιο και επιζήμια για τον ΟΔΙΕ.
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση περί «…Αναγωγής των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων…». Λαμβάνοντας υπόψη την δεινή οικονομική κατάσταση του ΟΔΙΕ και όλων ανεξαιρέτως των ιπποδρομιακών τάξεων (ιδιοκτήτες, προπονητές, αναβάτες, Ιπποδρομιακός Τύπος, φίλιπποι) μία περαιτέρω μείωση των εσόδων τους και ειδικότερα των επαγγελματιών του χώρου (διότι όπως είναι γνωστό τα έσοδα των ιδιοκτητών και των προπονητών συναρτώνται άμεσα με την πορεία των εσόδων του στοιχήματος) θα επιφέρει χάος και χωρίς αμφιβολία θα «παραλύσει» κυριολεκτικά την εγχώρια ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Η λογική της είσπραξης θα πρέπει να εστιαστεί στην διάρκεια και στην επανάληψη του παιχνιδιού και όχι στην ακραία φορολόγησή του, κάνοντας ασύμφορη την επιλογή στοιχηματισμού στις ιπποδρομίες. Για να επανέλθουμε λίγο στα περί φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων θα παρατηρήσει κανείς πως η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συνιστά όντως μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του ΟΔΙΕ. Για παράδειγμα, ισχύει φορολόγηση 10,00% για δελτία με κέρδη άνω των 100,00 € ανά στήλη. Η μονάδα πίστωσης στο παιχνίδι του στοιχήματος ποδοσφαίρου του ΟΠΑΠ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει προκαθορισμένες αποδόσεις ώστε ο παίκτης με «κατάλληλους» χειρισμούς μπορεί να αποφύγει την φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων του) είναι 0,30 €. Στον αντίποδα, το ιπποδρομιακό παιχνίδι που είναι αμοιβαίο – ώστε δεν γνωρίζουμε τις τελικές αποδόσεις προ της εκκίνησης της ιπποδρομίας – έχει μονάδα πίστωσης το 1,00 € και σε κάποια παιχνίδια τα 3,00 €(!!!). Από αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως για να φορολογηθεί κάποιος στο στοίχημα ποδοσφαίρου θα πρέπει να κερδίσει περίπου 333 φορές και κάτι τα λεφτά του και να κάνει λάθος (!), δηλαδή να μην μειώσει τους συνολικούς αγώνες στο δελτίο του, ενώ στον ιππόδρομο η αναλογία βρίσκεται στον 100πλασιασμό της μονάδας πίστωσης χωρίς την δυνατότητα «αποφυγής» της φορολόγησης, στρέφοντας τελικά τους παίκτες σε άλλες μορφές στοιχηματισμού. Αν αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και «επιλεκτική» φορολόγηση ή όχι, το αφήνω στην κρίση του κάθε αναγνώστη. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη να επανεξετάσει το Οικονομικό Επιτελείο την θέση του τόσο γύρω από το θέμα της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων όσο και της γκανιότας (ή ποσοστό αναδιανεμόμενου κέρδους όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) και του τρόπου καθορισμού του (καλό θα ήταν να ορίζεται με Νομοθετική ρύθμιση και κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και όχι με κανονιστική απόφαση που πιθανότατα θα προκαλούσε αναταραχή στο σύνολο των ιπποδρομιακών τάξεων).
    Αν το Οικονομικό Επιτελείο αποφασίσει τελικά να αναθεωρήσει τις σκέψεις του σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων και της γκανιότας, εντάξει τον ΟΔΙΕ στα άρθρα του επικείμενου Νόμου περί Διαδικτυακού στοιχήματος και ανταλλακτηρίου στοιχημάτων και παραχωρήσει στον ΟΔΙΕ νέες άδειες τερματικών τυχερών παιχνιδιών μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους (αφού βεβαίως γίνουν παράλληλα όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες από πλευράς ΟΔΙΕ και ΦΕΕ εστιασμένες στο τρίπτυχο αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση) τότε ουσιαστικά ο ΟΔΙΕ θα έχει δεχθεί το «φιλί της ζωής» δίνοντάς του πλέον την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που επίκεινται (ως οφείλει άλλωστε, διότι πέραν του στοιχήματος ο Ελληνικός Ιππόδρομος «πρεσβεύει» ένα ολόκληρο άθλημα που κάποτε στην αρχαιότητα ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα), εδραιώνοντας την θέση του στην εγχώρια στοιχηματική αγορά και επιχειρώντας το μεγάλο «άλμα» προς το εξωτερικό μέσω του Διαδικτύου.

    Μία γενική διαπίστωση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι πως αν «αφήσουμε» τον Ιππόδρομο να κάνει τα δικά του «εξυγιαντικά βήματα» χωρίς να υποδαυλίσουμε τις όποιες προσπάθειες με «δυσβάσταχτες» φορολογήσεις είναι δυνατό να του δώσουμε την αναγκαία ώθηση ώστε να ξεφύγει από την επαπειλούμενο οριστικό αφανισμό των Ελληνικών Ιπποδρομιών (ακολουθεί απόσπασμα από την εργασία μου με τίτλο: «Δυνατότητες για άνοδο του Ιπποδρομιακού στοιχήματος και ποιοτικής αναβάθμισης του αθλήματος», εργασία που όπως προείπαμε κατατέθηκε στις 2-10-2008 προς όλους τους αρμόδιους Φορείς και έκτοτε άλλες δύο φορές κατά το έτος 2009, ενώ αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον ΕΛΣΙΙΠ στις 10-4-2009)

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    Από τα όσα αναλύθηκαν, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
    Οι ιπποδρομίες σήμερα διανύουν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους στην χώρα μας, με την κοινή γνώμη να έχει αρνητική γνώμη – ή ακόμη και αδιαφορία – για το άθλημα, με συνακόλουθο αυτού του γεγονότος τα μειωμένα – σε σχέση με τα προσδοκώμενα – έσοδα του Οργανισμού. Η κατάσταση βεβαίως είναι πλήρως αναστρέψιμη και η στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί θα πρέπει κατά την γνώμη μου να βασιστεί στο τρίπτυχο αξιοπιστία – προβολή – αναβάθμιση με αυτήν ακριβώς την σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή, πρέπει πρωτίστως να εξυγιανθεί πλήρως ο χώρος του Ιπποδρόμου για να μπορέσει να κάνει «άνοιγμα» προς τον κόσμο. Δεν μπορείς να «πουλήσεις» ένα προϊόν το οποίο είναι ή φαίνεται να είναι «σάπιο». Συνεπώς, κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η αξιοπιστία των ιπποδρομιών. Και λέω όλων μας, διότι θα πρέπει και σε ατομικό επίπεδο να εκλείψουν πάσης φύσεως αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που μόνον κακό κάνουν στο άθλημα των ιπποδρομιών. Συντεχνιακές αντιλήψεις, κερδοσκοπικές «επιδρομές» και οτιδήποτε άλλο πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία των Ιπποδρομιών πρέπει να εξαλειφθούν άπαξ και δια παντός. Σε συνδυασμό με τα μέτρα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του Ιπποδρόμου, χτίζεται ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την άνοδο. Εν συνεχεία, με την κατάλληλη προβολή που να απευθύνεται προς όλους, αναδεικνύοντας όχι μόνον το «αγωνιστικό προφίλ» του Ιπποδρόμου, αλλά τονίζοντας και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ευρύτερα, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει την αποδοχή του κόσμου και φυσικά θα προσελκύσει ταυτόχρονα νέους φιλίππους, ένα από τα κύρια ζητούμενα για την άνθιση των Ιπποδρομιών. Ας μην ξεχνάμε πως εκτός των ιδιοκτητών ίππων, «αιμοδότες» του αθλήματος είναι και οι φίλιπποι και σ’ αυτούς θα πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων. Η διαρκώς επιδιωκόμενη αναβάθμιση – σε όλα τα επίπεδα – τέλος, θα πρέπει να στοχεύει ακριβώς στην εξυπηρέτηση των ήδη υπαρχόντων φιλίππων αλλά και στην προσέλκυση νέων. Τα αποτελέσματα – κατά την εκτίμησή μου – τότε θα είναι εντυπωσιακά. Σχηματικά, το σχέδιο δράσης έχει ως εξής:

    ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

    ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

    Επαρκής και σύννομη συμπλήρωση αγωνιστικού προγράμματος Ραδιοφωνική – Τηλεοπτική κάλυψη των ιπποδρομιών Διαρκής εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού

    Έλεγχος doping Διαφήμιση Αναπροσαρμογή Κανόνων και Διατάξεων

    Έλεγχος ιπποδρομιών Αναβάθμιση της συνολικής εικόνας του Οργανισμού (προφίλ)

    Ενέργειες άμεσης προτεραιότητας

    Ενέργειες μεσομακροπρόθεσμες

    Ως κατακλείδα, οφείλω να καταθέσω την αισιοδοξία μου πως τουλάχιστον στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν «ευήκοα ώτα» (τρανή απόδειξη η άμεση ανταπόκριση της κυρίας Σοφίας Τολιοπούλου που ανταποκρίθηκε άμεσα απαντώντας μου σε επιστολή που είχα αποστείλει προ ολίγου καιρού προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετική με τις Ιπποδρομίες), δείγμα πως υπάρχουν δραστήριοι άνθρωποι στο Οικονομικό Επιτελείο που αν μη τι άλλο αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά.
    Με την ελπίδα να συνεισφέρω το ελάχιστο προς την σωστή κατεύθυνση μαζί με όλους όσους αγαπούμε τις Ιπποδρομίες και συμμετέχουμε στην Δημόσια διαβούλευση με σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, εύχομαι οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι τόσο προς το συμφέρον του Δημοσίου γενικά όσο και του Ελληνικού Ιπποδρόμου ειδικά.

    Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

  • 31 Αυγούστου 2010, 16:57 | Σεραφείμ Π. Παναγιωτάκης

    Πλαίσιο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για Δημόσια Διαβούλευση: «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»

    Σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 13 (ΟΔΙΕ)

    Εδώ θα συζητήσουμε επί μακρόν! Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από όλους όσους διαβάσουν αυτή την παράθεση σχολίου διότι είναι εκτενέστατη και ενδεχομένως κουραστική. Η ανάγκη όμως να αναφέρουμε τόσα πολλά ζητήματα γύρω από τον Ελληνικό Ιππόδρομο και κυρίως γύρω από τι Ελληνικές Ιπποδρομίες είναι μεγάλη και η ευκαιρία φαντάζει μοναδική.
    Η αναφορά μου γύρω από τα διάφορα ζητήματα θα γίνει μέσω εργασιών και άρθρων που συνέταξα ο ίδιος και μάλιστα σημαντικό μέρος αυτών είτε δημοσιεύτηκαν στον Ιπποδρομιακό Τύπο ή αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μέσω Ιπποδρομιακών ιστοσελίδων. Ελπίζω να εισακουστούν αυτή την φορά κάποιες ιδέες για να μην «προλάβουν» οι ξένοι να υπερηφανεύονται ότι πρώτοι εφάρμοσαν καινοτομίες στα ιπποδρομιακά δρώμενα όπως έγινε για παράδειγμα τον Μάιο του 2010 (το συγκεκριμένο συμβάν αφορά σε πρότασή μου – μέσα από μία δέσμη προτάσεων και στοχευμένων ενεργειών – που είχε αποσταλεί από μένα για διαβούλευση προς τους αρμόδιους Φορείς – Υπουργείο Πολιτισμού, ΟΔΙΕ, Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος, ΕΛΣΙΙΠ, ΕΙΔΙΕ, Ιπποδρομιακό Τύπο – στις 26-5-2009 και αποτελούσε συνέχεια της αρχικής εργασίας μου που αποστάλθηκε για πρώτη φορά στις 2-10-2008 προς τους ίδιους Φορείς ενώ μάλιστα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ίππων (ΕΛΣΙΙΠ), γνωστοποιώντας την σε όλους όσους ασχολούνται με τις Ιπποδρομίες και ενημερώνονται από ιπποδρομιακές ιστοσελίδες δίνοντας έτσι το έναυσμα για «ζυμώσεις»). Για την ιστορία, η πρόταση αναφερόταν στην τοποθέτηση καμερών και στην ζωντανή μετάδοση – μέσω τηλεοπτικής εικόνας – από το γραφείο των Ελλανοδικών κατά την διαδικασία της εκδίκασης ενστάσεων. Παραθέτω το συγκεκριμένο απόσπασμα από την εργασία μου :

    Σε συνέχεια των προτάσεων που αναφέρονται στην αρχική εργασία με θέμα «Δυνατότητες για άνοδο του Ιπποδρομιακού στοιχήματος και ποιοτικής αναβάθμισής του», σας παραθέτω μερικές ακόμα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα:

    ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

     Ζωντανή μετάδοση (τηλεοπτική κάλυψη) και σύνδεση με το γραφείο των Ελλανοδικών κατά την εκδίκαση των ενστάσεων. Το γεγονός πως όλοι οι φίλιπποι θα μπορούν μέσω της τηλεόρασης να παρακολουθούν την εκδίκαση κάθε ένστασης θα λειτουργήσει τονωτικά στην αποκατάσταση της πληγείσας αξιοπιστίας των επιτροπών ελέγχου και θα μειώσει αισθητά τις – όποιες – αμφιβολίες προκύπτουν από τις αποφάσεις τους. Παράλληλα, οι Ελλανοδίκες εξαιτίας του γεγονότος της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, θεωρώ πως θα είναι πιο προσεκτικοί και συνεπώς πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.

    Ακολουθεί το δημοσίευμα των Άγγλων στο οποίο «κομπάζουν» πως για πρώτη φορά στην ιστορία των Ιπποδρομιών μεταδόθηκε ζωντανά εκδίκαση ένστασης (δημοσίευμα της 26ης-5-2010):

    http://www.telegraph.co.uk/sport/horseracing/7768567/Stewards-inquiries-to-be-televised-live-at-Derby-meeting-Horse-Racing.html

    Αυτό το ήσσονος σημασίας γεγονός έρχεται να καταδείξει πως ιδέες υπάρχουν (από πολλούς), είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να βγάλουν τις Ελληνικές Ιπποδρομίες από το τέλμα και το αδιέξοδο. Διαχρονικά μέχρι σήμερα έλειπε η «τολμηρή» Πολιτική βούληση που θα ταράξει τα «λιμνάζοντα», τα «στάσιμα» νερά του Ελληνικού Ιπποδρόμου και θα τον βάλει σε τροχιά ανάκαμψης. Οι όποιες ρυθμίσεις επιχειρηθούν από αυτό το Νομοσχέδιο (ειδικότερα στο άρθρο 13 που αναφέρεται αποκλειστικά στον ΟΔΙΕ) φοβάμαι πως δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν καμία από τις επιδιώξεις τους – ειδικότερα στο οικονομικό και εισπρακτικό σκέλος – αν δεν εξαλειφθούν πρώτα τα φαινόμενα παθογένειας που μαστίζουν τον χώρο. Ουσιαστικά, κάθε προσπάθεια ρύθμισης χωρίς αλλαγές σε οργανωτικό – θεσμικό επίπεδο μοιάζει με «ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο»…

    Ας δούμε αρχικά το «προφίλ» των Ιπποδρομιών και γιατί κάποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτές είτε ως απλός φίλιππος ή ως επαγγελματίας του χώρου. (άρθρο με τίτλο: «Να ασχοληθώ με τον Ιππόδρομο;», το οποίο γράφτηκε στις 4-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Να ασχοληθώ με τον Ιππόδρομο;»

    «Ανάμεσα στα διάφορα τυχερά παιχνίδια, το ιπποδρομιακό στοίχημα κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως (έστω κι αν παρουσιάζει κάποια κάμψη προσφάτως) με τζίρους εντυπωσιακούς και κοινό ένθερμο και πολυπληθές. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική του αθλήματος – μάλιστα τα τελευταία στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά – γεγονός που έχει φυσικά αντανάκλαση και στους τζίρους που πραγματοποιεί το ιπποδρομιακό στοίχημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
    Πρώτα και κύρια ο Ιππόδρομος και το στοίχημά του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Κι αυτό διότι ο Ελληνικός Ιππόδρομος έχει μείνει πίσω σε ο, τι αφορά στα θέματα της διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος του που είναι τόσο το θέαμα και η συγκίνηση που προσφέρει, όσο και τα κέρδη που μπορεί κανείς να αποκομίσει ακόμη και με ελάχιστα χρήματα. Το κυριότερο όμως που πρέπει να σημειώσουμε, είναι το γεγονός πως η παρακολούθηση των ιπποδρομιών αποτελεί μορφή κοινωνικής εκδήλωσης και επιλογή οικογενειακής διασκέδασης, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους αρτιότερους Ιπποδρόμους σε θέματα υποδομών που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των θεατών – φιλίππων καθώς επίσης και σχετικό αριθμό πρακτορείων που – στην πλειοψηφία τους – προσφέρουν όλες εκείνες τις ανέσεις για μια ευχάριστη και όσο το δυνατό πιο άνετη διαμονή κατά την διάρκεια των ιπποδρομιών. Πέραν των άλλων, το θέαμα που προσφέρουν αυτοί οι εκπληκτικοί αθλητές (και εννοώ βεβαίως τόσο τα άλογα όσο και τους αναβάτες τους, διότι μαζί αποτελούν ομάδα κατά την διάρκεια της κούρσας) είναι ανυπέρβλητο… Όποιος έχει ζήσει την μαγική εμπειρία να παρακολουθήσει από κοντά τα τελευταία μέτρα της κούρσας ακριβώς δίπλα στους πρωταγωνιστές, στο φωτο – φίνις, με καταλαβαίνει…! Οι υπόλοιποι, εύχομαι να το ζήσετε! Η κούρσα – λόγω του γεγονότος πως κατά κανόνα είναι ιδιαίτερα σύντομη – εκλύει τρομακτικές ποσότητες αγωνίας και αδρεναλίνης στους φιλίππους είτε έχουν στοιχηματίσει ή απλώς παραμένουν απλοί θεατές, για τους λάτρεις της συγκίνησης νομίζω πως αποτελεί εξαιρετική επιλογή!
    Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τα μικρά ή μεγάλα κέρδη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει στοιχηματίζοντας σε κάποια ιπποδρομία (να συνδυάσει δηλαδή το τερπνό μετά του ωφελίμου…), είναι προφανές γιατί το ιπποδρομιακό στοίχημα φαντάζει ως επιλογή «πρώτης τάξεως» για όσους ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια. Για τους υπόλοιπους, που δεν επιδίδονται μετά μανίας στο κυνήγι της τύχης, η θέαση και μόνον των ιπποδρομιών παρέχει όλα τα εχέγγυα για να περάσει κανείς ευχάριστα κάποιες ώρες με όλη του την οικογένεια. Στο εξωτερικό μάλιστα (εύχομαι να τους φτάσουμε και να τους ξεπεράσουμε) σε περιόδους λίγο πριν και λίγο μετά από τις λεγόμενες «ιπποδρομιακές φιέστες» έχουμε πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού, καλλιτεχνικού χαρακτήρα για ημέρες ολόκληρες, προσδίδοντας στο άθλημα ένα προφίλ πιο «φιλικό», πλήρως απενοχοποιημένο από το καθαρά στοιχηματικό του σκέλος και βεβαίως αναδεικνύοντάς το ως ένα καθαρά «λαϊκό σπορ» που χαίρει εκτίμησης και αποδοχής από τις πλατιές κοινωνικές μάζες όλων των τάξεων και των δύο φύλων. Οι ιπποδρομίες είναι αθλητική δραστηριότητα υψηλού θεάματος και μέρος των εσόδων του στοιχήματος αποδίδεται στο κράτος, ενώ από τις ιπποδρομίες συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες.
    Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τις ιπποδρομίες είτε ως επαγγελματίας του χώρου (ιδιοκτήτης – προπονητής – αναβάτης κλπ), είτε ως φίλιππος – στοιχηματίας ή ακόμα και ως απλός θεατής σε έναν χώρο που αν και κατά καιρούς παρεξηγήθηκε, κατακρίθηκε και ενοχοποιήθηκε, ταυτόχρονα από τις εξέδρες του παρέλασαν βασιλείς, πολιτικοί, επιφανείς πολίτες, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, διάσημοι καλλιτέχνες και γενικότερα μεγάλο κομμάτι αυτού που εν ολίγοις αποκαλούμε «αφρόκρεμα της κοινωνίας», πολλοί εκ των οποίων μάλιστα φέρουν και στις μέρες μας τον – τιμητικότατο – τίτλο του ιδιοκτήτη ίππων.»

    Στην συνέχεια, ας δούμε πώς αποτυπώνεται η οικονομική κρίση που ξέσπασε παγκοσμίως, επέτεινε τα προβλήματα που ήδη είχε η χώρα και που φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Ιπποδρομίες: (άρθρο με τίτλο: «Οικονομική κρίση και Ιπποδρομίες», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://elsipnp.gr στις 21-10-2009)

    «Οικονομική κρίση και Ιπποδρομίες»

    «Η διεθνής οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την χώρα μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη όξυνε σε τραγικό βαθμό τα χρονίζοντα προβλήματα του Ελληνικού Ιπποδρόμου βυθίζοντάς τον κυριολεκτικά σε οικονομικό μαρασμό αφού οι τζίροι που πραγματοποιούνται σήμερα τον επαναφέρουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 80 και του 90 με τις προβλέψεις να προοιωνίζουν περαιτέρω μειώσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον των ιπποδρομιών στην Ελλάδα καθιστώντας άμεση την ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής με στόχο την ανάκαμψη της εγχώριας ιππικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Ιπποπαραγωγής) και την προώθηση του αθλήματος των ιπποδρομιών και χρειάζεται – κατά την γνώμη μου – πολιτική βούληση και γενναίες αποφάσεις. Είναι προφανές πως η εφαρμογή πολιτικής με στόχο την ανάκαμψη των ιπποδρομιών θα πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής διακομματικής και κοινωνικής αποδοχής και συνεννόησης και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ανεξάρτητα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Θα πρέπει δηλαδή η ανάκαμψη του Ιπποδρόμου να αποτελέσει «εθνική υπόθεση» αν θέλουμε να βγει από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε πως προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες όπως λχ η Αγγλία, οι ΗΠΑ και άλλες προβληματίζονται έντονα για τους τρόπους και τις μεθόδους που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάκαμψη του αθλήματος των ιπποδρομιών. Φανταστείτε την Ελλάδα, με προβλήματα που μαστίζουν κυριολεκτικά τις ιπποδρομίες επί σειρά ετών να δέχεται ένα τέτοιο πλήγμα. Αν δεν καταφέρει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών, τότε πολύ φοβάμαι πως σηματοδοτείται η αρχή του τέλους για τις ιπποδρομίες με την μορφή που τις γνωρίζουμε τουλάχιστον σήμερα στην Ελλάδα. Η έξοδος από την κρίση αποτελεί μονόδρομο για την μελλοντική επιβίωση του Ιπποδρόμου και οι ενέργειες που πρέπει κατά την γνώμη μου να ακολουθηθούν θα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση νέων φιλίππων και επαγγελματιών του χώρου (κυρίως νέων), στην αύξηση του ζωικού μας δυναμικού – ημεδαπών και αλλοδαπών ίππων – με έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας Ιπποπαραγωγής, στην βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος που είναι οι ίδιες οι ιπποδρομίες, στην θεσμική θωράκιση του αθλήματος, στην κατάλληλη προβολή και διαφήμιση, στο άνοιγμα του Ιπποδρόμου προς την κοινωνία. Αυτές οι ενέργειες αν γίνουν συντονισμένα και με χρονοδιάγραμμα είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην προσπάθεια ανάκαμψης και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου να καταστεί μία κερδοφόρα επιχείρηση με μεγάλες προοπτικές, ένας ανταγωνιστικός «παίκτης» στο διεθνές ιπποδρομιακό στερέωμα, ικανός να προσελκύει επενδυτές από το εξωτερικό (αυτό θα είναι το μεγάλο μας επίτευγμα τελικά) δίνοντάς τους την σιγουριά ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Η διεθνής οικονομική κρίση εν ολίγοις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσει – με τους κατάλληλους χειρισμούς – την «ώθηση» που αναζητά ο Ελληνικός Ιππόδρομος για να ξεφύγει από τις χρόνιες «παθήσεις» του που τον έχουν καθηλωμένο στην στασιμότητα και ανήμπορο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις του μέλλοντος. Ας ελπίσουμε τελικά πως όλοι θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή την δοκιμασία και κυρίως οι Ιπποδρομίες.»

    Οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ήδη από χθες – αν αυτό ήταν εφικτό – δραστικές λύσεις για το αύριο των Ελληνικών Ιπποδρομιών εστιάζοντας κυρίως στην προσέλκυση νέων παικτών (άρθρο με τίτλο: «Οι προκλήσεις του μέλλοντος», το οποίο γράφτηκε στις 15-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Οι προκλήσεις του μέλλοντος»

    «Οι ιπποδρομίες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε ο, τι αφορά στα ποσοστά θέασης και τζίρου. Παρότι ως προϊόν βρίσκεται παγκοσμίως στην δεύτερη έως τέταρτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης αθλητικών γεγονότων και κατέχει προς το παρόν ικανοποιητικό κομμάτι από την «στοιχηματική πίτα» εν τούτοις με βάση τα στοιχεία μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση, για κάμψη των ιπποδρομιών διεθνώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες ιδιομορφίες που εντείνουν το πρόβλημα, οδηγούν τις ιπποδρομίες σε βαθειά κρίση με επαπειλούμενη σε βάθος χρόνου την περαιτέρω συρρίκνωση του αθλήματος και ορατό τον κίνδυνο στο προσεχές μέλλον κλεισίματος του Ιπποδρόμου.
    Στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικά μικρό φίλιππο κοινό. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο για την επιβίωση του Ιπποδρόμου (από οικονομικής άποψης) όσο και για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη και άνοδο των Ιπποδρομιών και του στοιχήματός τους βεβαίως. Αν σε αυτή τη διαπίστωση προσθέσουμε το γεγονός πως ο μέσος όρος των φιλίππων ξεπερνά τα 45, ίσως και τα 50 χρόνια με τάση να αυξηθεί αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει ο Ελληνικός Ιππόδρομος στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως ήδη διαφαίνονται οι πρώτες «παρενέργειες» που προκαλούν ανησυχία σε όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, επαγγελματίες και φιλίππους. Η διαρκώς εντεινόμενη πτωτική τάση του συνολικού τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος οφείλεται κυρίως στα προαναφερθέντα, στην ύπαρξη δηλαδή μικρής «πελατείας» και στην αδυναμία του παιχνιδιού να καταστεί ανταγωνιστικό, ελκυστικό και ικανό να προσελκύσει νέους φιλίππους. Οι νέες γενιές έχουν «εκπαιδευτεί» στις νέες τεχνολογίες από μικρή ηλικία. Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος με την σημερινή του δομή και λειτουργία φαντάζει «αποκομμένος» από τις όποιες εξελίξεις δίνοντας παράλληλα την εικόνα ενός «κρατικοδίαιτου» Οργανισμού με «οργάνωση και αντίληψη Δημοσίου», παρά μιας σύγχρονης επιχείρησης μονοπωλιακού προϊόντος με ισχυρό προφίλ και ανταγωνιστικές προοπτικές στον τομέα δραστηριοποίησής της. Σε αυτό ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο παίζει η απουσία του Διαδικτύου και άλλων σύγχρονων μέσων τεχνολογίας από τις Ελληνικές Ιπποδρομίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του ΟΔΙΕ – η οποία παρεμπιπτόντως ακόμα συνεχίζει να αναφέρεται ως ιστοσελίδα «δοκιμαστικής λειτουργίας» – να μάθει τι ακριβώς είναι οι ιπποδρομίες, ποια είναι τα προσφερόμενα παιχνίδια με μια μικρή επεξήγηση, virtual παραδείγματα στοιχηματισμού κλπ. Ενέργειες δηλαδή που στόχο έχουν να «εκπαιδεύσουν» τους νέους επίδοξους φιλίππους εισάγοντάς τους στις ιπποδρομίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, διαφημίσεις σε ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ειδησεογραφικού, αθλητικού περιεχομένου) θα κατόρθωναν να προβάλλουν τις ιπποδρομίες ίσως καλύτερα από μια ενδεχόμενη διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως οι χρήστες στο Διαδίκτυο είναι κατά πλειοψηφία νεαρής ηλικίας. Το μέλλον πάντα «πατάει» στην νέα γενιά, στην ανανέωση. Έτσι και ο Ελληνικός Ιππόδρομος χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους φιλίππους αλλά και νέες ιδέες και αντιλήψεις που θα τον βοηθήσουν να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Οι προκλήσεις του μέλλοντος ξεκινούν από το παρόν, για να μην πούμε από το παρελθόν. Ο χρόνος πλέον είναι αμείλικτος και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα και καθοριστικής σημασίας για την πορεία και την εξέλιξη του δημοφιλούς αθλήματος στην χώρα μας. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος, σε πείσμα των χαλεπών καιρών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και να αποτελέσει – με τις κατάλληλες πάντοτε ενέργειες και δράσεις – διεθνές πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας και να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων και υπερσύγχρονων Ιπποδρόμων παγκοσμίως.»

    Υπάρχει σαφώς «επικοινωνιακό έλλειμμα» μεταξύ ΟΔΙΕ – φιλίππων και πολύ χειρότερα βεβαίως μεταξύ ΟΔΙΕ – ευρύτερης κοινωνίας. Ο Ελληνικός Ιππόδρομος δεν έχει κατορθώσει να «διεισδύσει» στα κοινωνικά στρώματα ώστε ο κόσμος να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο των ιπποδρομιών και να αγαπήσει το άθλημα άσχετα αν το εντάξει στις όποιες στοιχηματικές του προτιμήσεις (άρθρο με τίτλο: «Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;, το οποίο γράφτηκε στις 6-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Συγνώμη, κύριε… ποιος είστε;»

    «Στην Ελλάδα ο Ιππόδρομος αποτελεί κρατικό μονοπώλιο και παρότι λειτουργεί χωρίς ανταγωνισμό εντούτοις τα οικονομικά του αποτελέσματα όχι μόνον δεν είναι ικανοποιητικά αλλά απεναντίας ο ρυθμός μείωσης των εσόδων του προβληματίζει έντονα, δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία στις τάξεις τόσο των επαγγελματιών του χώρου όσο και των φιλίππων.
    Μία από τις πολλές αιτίες στις οποίες οφείλεται αυτή η παρατεταμένη κρίση είναι η συρρίκνωση της «δεξαμενής» των ανθρώπων που ασχολούνται σε όλα τα επίπεδα και με οποιαδήποτε ιδιότητα με τις ιπποδρομίες. Αισθητή είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των φιλίππων, πράγμα που φανερώνει ξεκάθαρα στη δεδομένη χρονική συγκυρία την έλλειψη δυναμικής του αθλήματος, την αδυναμία «ανοίγματος» προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους. Μία από τις κυριότερες αιτίες κατά την εκτίμησή μου είναι η απουσία προβολής των ιπποδρομιών.
    Ο όρος «προβολή» αναλύεται σε δύο συνιστώσες : στην κάλυψη των ιπποδρομιών (τηλεοπτική/ραδιοφωνική) και στην διαφήμιση. Σήμερα θα εστιάσουμε στο θέμα της διαφήμισης. Παρότι συμφωνώ με την άποψη που ισχυρίζεται πως «η καλύτερη διαφήμιση για τις ιπποδρομίες είναι οι ίδιες οι ιπποδρομίες», εν τούτοις είναι κρίσιμο – και χρήσιμο – κατά την γνώμη μου να απευθυνθούμε ανοιχτά, προς την κοινωνία συνολικά, να καταφέρουμε να προβάλλουμε τις ιπποδρομίες πολύπλευρα και όπως τους αξίζουν, δηλαδή ως ένα αθλητικό γεγονός που προσφέρει διασκέδαση δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης (αναβάτες/ιπποκόμοι/προπονητές), επιχειρηματικής δραστηριότητας (ιδιοκτήτες/ιπποπαραγωγοί) ή ευκαιρίες «εύκολου κέρδους» για τους λάτρεις του στοιχήματος. Όλα αυτά τα «πλεονεκτήματα» του ιπποδρομιακού προϊόντος μαζί με άλλα πολλά (συναρπαστικό θέαμα, έντονη δράση και συγκίνηση, άμεση εξαργύρωση, εξαιρετικές υποδομές/εγκαταστάσεις για τους θεατές) καθιστούν τις ιπποδρομίες ελκυστικές στο μάτι του μέσου Έλληνα πολίτη που απλώς δεν είχε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να γνωρίσει το άλογο και τις ιπποδρομίες από κοντά. Προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν την απαιτούμενη διάρκεια και φυσικά δεν απέφεραν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού. Ίσως διότι το εγχείρημα χρειάζεται κατά την γνώμη μου άλλου τύπου σχεδιασμό.
    Αρχικά, έχοντας ένα κοινό «απαίδευτο» ιπποδρομιακά, το πρώτο που θα επιχειρούσε κανείς θα ήταν να το εξοικειώσει με την «εικόνα». Δελτία τύπου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς συνοδευμένα από τα αντίστοιχα βίντεο «ιπποδρομιακών φιεστών» θα ήταν μια καλή αρχή. (αλήθεια, στις αθλητικές ειδήσεις γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ ιπποδρομιακά νέα, παρά μόνον όταν πρόκειται για τραυματισμούς και θεαματικές πτώσεις ίππων;) Η εικόνα είναι το δυνατότερο μέσο διαφήμισης και οι ιπποδρομίες βασίζονται στο θέαμα. Η ιστοσελίδα του Οργανισμού θα μπορούσε να γίνει το «βαρύ πυροβολικό» των όποιων προωθητικών ενεργειών του, καταχωρήσεις σε έντυπα και στο Διαδίκτυο σίγουρα θα υποβοηθούσαν την συνολική προσπάθεια με στόχο όλοι μας, είτε ασχολούμαστε ενεργά με τις ιπποδρομίες ή όχι, να αποκτήσουμε ιπποδρομιακή σκέψη και συνείδηση. Ο καλύτερος φίλιππος είναι ο εκπαιδευμένος φίλιππος, αυτός που έχει μάθει να σέβεται, να αγαπά και να εκτιμά τον υπεραθλητή που λέγεται καθαρόαιμο άλογο κούρσας. Τέτοιους φιλίππους πρέπει να εκπαιδεύσουμε, τέτοιοι φίλιπποι αξίζουν στον Ελληνικό Ιππόδρομο οι οποίοι θα αποτελούν τον θεματοφύλακα των ιπποδρομιών, τον καταλύτη των προσπαθειών για την μέγιστη διείσδυση του αθλήματος και αποδοχή του από το σύνολο της κοινωνίας, τον μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιπποδρομιών στη χώρα μας και την οικονομική άνθιση τόσο του Οργανισμού όσο και του συνόλου των Ιπποδρομιακών τάξεων.»

    Είναι σαφές πως υπάρχει τεχνολογική υστέρηση και Νομοθετικό έλλειμμα με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός στο προσεχές μέλλον με τις εταιρίες του Διαδικτύου που προσφέρουν ιπποδρομιακά στοιχήματα να επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογικές εφαρμογές και η να γίνει άμεσα η ένταξη των Ιπποδρομιών στο Διαδίκτυο τόσο μέσω ανταλλακτηρίου όσο και με στοιχηματισμό από απόσταση, ζήτημα που αν και όποτε προκύψει ως θέμα διαβούλευσης με χαρά θα μπορώ να σας παραθέσω τρόπους στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου χωρίς να υπάρξει απώλεια εισοδήματος των πρακτόρων ιπποδρομιακού στοιχήματος. Για την χρήση της τεχνολογίας παραθέτω σχετικό άρθρο με τίτλο: «Internet: Ο μεγάλος σύμμαχος» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://elsipnp.gr στις 2-11-2009)

    «Internet: Ο μεγάλος σύμμαχος»

    «Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας απλουστεύοντας τις ενέργειές μας ή μειώνοντας δραστικά το χρόνο διεκπεραίωσής τους. Είναι προφανές πως η σύγχρονη τάση απαιτεί την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο (Internet) από όλους και ειδικότερα από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, υπήρχε προ ετών μελέτη που ανέφερε χαρακτηριστικά πως μέχρι το 2015 το 80,00% των εμπορικών συναλλαγών θα πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου. Στις μέρες μας, πολλές επιχειρήσεις ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα με πολύ καλά αποτελέσματα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους μικρής ηλικίας που έχουν απόλυτη γνώση του Διαδικτύου (η χρήση του αποτελεί πλέον τμήμα της καθημερινής ενασχόλησής τους) θέτοντας τις βάσεις για την μελλοντική βιωσιμότητά τους αφού μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο μέσος όρος – ηλικιακά – των πελατών τους. Αυτή την μέθοδο έχουν ακολουθήσει και πλήθος εταιριών στοιχημάτων στο Διαδίκτυο αποσπώντας την «μερίδα του λέοντος» από την «στοιχηματική πίτα», το πελατολόγιό τους διευρύνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα κέρδη τους (όπως προκύπτει από τους τζίρους που πραγματοποιούν) αυξάνονται αλματωδώς. Στην χώρα μας, σε ο, τι αφορά στην διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών η χρήση του Διαδικτύου δεν έχει υιοθετηθεί παραμένοντας στην επιλογή του δικτύου τερματικών μηχανών και του συγκεντρωτή των στοιχημάτων (totalizator). Σε ο, τι αφορά στον Ελληνικό Ιππόδρομο, η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο δίκτυο πωλήσεών του έγινε τα τελευταία χρόνια με τερματικές μηχανές που διαθέτουν θερμικούς εκτυπωτές και συνδέονται με τον συγκεντρωτή του στοιχήματος μέσω τηλεφωνικής γραμμής ασφαλείας. Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία στην Ελλάδα η χρήση του Διαδικτύου για διεξαγωγή στοιχήματος κρίνεται μάλλον απαγορευτική. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε την δυναμική του Διαδικτύου προς όφελός μας;
    Η απάντηση είναι σίγουρα πως μπορούμε. Το πρώτο και απλό που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι η δημιουργία και λειτουργία της ιστοσελίδας του Οργανισμού. Φυσικά, δεν εννοούμε την υπάρχουσα ιστοσελίδα της οποίας η δομή και η χρηστικότητά της δεν ικανοποιεί κανέναν επισκέπτη της, αφού στερείται των υποτυπωδών στοιχείων που θα όφειλε να προβάλλει, με πρώτα και καλύτερα τις αφίξεις – αποδόσεις – διαγραφές – αντικαταστάσεις αναβατών με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως. Η σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας του Ο.Δ.Ι.Ε. αποτελεί κατά την γνώμη μου ένα «πρότυπο ηλεκτρονικό πρακτορείο» όπου κάθε φίλιππος ή απλός επισκέπτης της ιστοσελίδας θα είναι σε θέση να βρίσκει καθημερινά, εύκολα, γρήγορα και κατανοητά όλες τις υπηρεσίες, γνώσεις ή πληροφορίες που παρέχει ο Οργανισμός μέσω των «εμπορικών αντιπροσώπων» του στα πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος. Επιπλέον, η ύπαρξη μιας άρτιας ιστοσελίδας εγγυάται την συνεχή (επί 24ωρης βάσης) δυνατότητα διαφήμισης των ιπποδρομιών με τρόπο ουσιαστικά ανέξοδο σε όλο τον κόσμο εντός και εκτός συνόρων. Αν σε αυτά προσθέσουμε την επιβεβλημένη ενέργεια αναμετάδοσης των ιπποδρομιών μέσω live streaming (ζωντανά ή έστω λίγα λεπτά μετά την διεξαγωγή τους) αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα επιφέρουν το σύνολο των δράσεων που μπορούν να γίνουν μέσω του Διαδικτύου. Σαφώς μπορούν να γίνουν και άλλες ενέργειες όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας, ωστόσο η δεινή οικονομική κατάσταση του Ο.Δ.Ι.Ε. στην παρούσα χρονική συγκυρία μάλλον δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις στο άμεσο μέλλον. Είναι γεγονός πάντως πως η χρήση του Διαδικτύου μόνον οφέλη μπορεί να αποφέρει στις Ελληνικές Ιπποδρομίες σε μία εποχή όπου ο αριθμός των φιλίππων μειώνεται με ρυθμούς εφιαλτικούς και με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται αδύνατη η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον χώρο. Για να προσελκύσεις κάποιον πρέπει να «μιλήσεις στην γλώσσα του» και η «γλώσσα του μέλλοντος» είναι το Διαδίκτυο και οι υπηρεσίες που αυτό προσφέρει.»

    Πέραν όσων αναφέρθηκαν, ο Ελληνικός Ιππόδρομος βρίσκεται αντιμέτωπος με «παθογένειες» που οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας καθώς και σε φαινόμενα διαφθοράς (ντοπαρισμένοι ίπποι, απόπειρες «χαλιναγώγησης» του στοιχήματος, αντιφατικές επιδόσεις, πλημμελής ή χαλαρή αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς από τις Επιτροπές Ελέγχου κλπ). Υπάρχουν όμως και προβλήματα από την «άτυπη συνδιοίκηση» των δύο ιπποδρομιακών Αρχών, δηλαδή του ΟΔΙΕ και της ΦΕΕ οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται αισθητές στην καθημερινή ιπποδρομιακή πραγματικότητα (άρθρο με τίτλο: «Συναρμοδιότητα και διακριτοί ρόλοι», το οποίο γράφτηκε στις 29-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Συναρμοδιότητα και διακριτοί ρόλοι»

    «Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις γύρω από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει σε τέλμα και οικονομικό μαρασμό τις ιπποδρομίες έχουν προκαλέσει την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση – έστω την ύστατη στιγμή – της Πολιτικής Ηγεσίας στην προσπάθεια ανάκαμψης του αθλήματος. Ένας από τους Φορείς που δραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) η οποία προέβη σε διαδοχικές επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όσο και προς τον Ο.Δ.Ι.Ε. ζητώντας εξηγήσεις – κατά τα γραφόμενά της – για την διαμορφωθείσα δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιπποδρομίες (και ο Οργανισμός φυσικά). Ένας καλόπιστος αναγνώστης νομίζω πως θα παρατηρούσε ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης και συζήτησης. Για παράδειγμα, με βάση τις ισχύουσες Διατάξεις του Κώδικα Ιπποδρομιών, ο θεσμικός ρόλος της Φιλίππου Ένωσης είναι η διοργάνωση ιπποδρομιών στην Ελλάδα, η άσκηση εποπτείας στην εφαρμογή των σχετικών με την οργάνωση και την τέλεση των ιπποδρομιών συμβάσεων, η δια παντός μέσου ανάπτυξη και προαγωγή του ιππικού αθλητισμού και η δια πάσης επιστημονικής και τεχνικής μεθόδου ανάπτυξη και βελτίωση της ιπποπαραγωγής στην Ελλάδα σύμφωνα πάντα με την εφαρμοζόμενη ιππική πολιτική του Υφυπουργείου Αθλητισμού ενώ περιπτώσεις που αφορούν στο αμοιβαίο στοίχημα δεν ελέγχονται από την Φ.Ε.Ε. λόγω της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Ο.Δ.Ι.Ε. και της Κρατικής Επιτροπής Αμοιβαίου Στοιχήματος εκτός περιπτώσεων που καταγγέλλονται εγγράφως και αφορούν σε πρόσωπα τα οποία υπάγονται στην δικαιοδοσία της Φ.Ε.Ε. Σύμφωνα λοιπόν με την περιγραφή των αρμοδιοτήτων έκαστου Ιπποδρομιακού Φορέα από τον Κώδικα Ιπποδρομιών φαίνεται ξεκάθαρα ο διακριτός ρόλος τους σε ο, τι αφορά στην οργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών και του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Μπορεί η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο σύνολό της να αποτελείται από σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων τομέων, ενεργειών και δράσεων αλλά οι ρόλοι της Ιπποδρομιακής Ηγεσίας είναι ξεκάθαροι σε θέματα που άπτονται των καθηκόντων και ευθυνών. Με άλλα λόγια, οι αρμοδιότητες κάθε Ιπποδρομιακού Φορέα είναι οριοθετημένες από τις ισχύουσες Διατάξεις και παρότι υπάρχουν θέματα που επιβάλλουν την συνεργασία τους (λχ κατάρτιση του ετήσιου αγωνιστικού προγράμματος) εν τούτοις η λειτουργία και η δράση του ενός από τον άλλο είναι ανεξάρτητες. Η ανάμιξη κάποιου Φορέα σε θέματα αρμοδιότητας που δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του μόνον προβλήματα, τριβές και δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλέσει κατά την προσωπική μου εκτίμηση, σε μια εποχή όπου χρειάζεται ιδιαίτερα η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων που διαθέτει ο Ιππόδρομος στο σύνολό του προκειμένου να ανταπεξέλθει επιτυχώς τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η κρίση στην οποία περιήλθε και παράλληλα να χαράξει στρατηγική ικανή να τον καταστήσει πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η άποψή μου είναι πως χρειάζεται αναπροσαρμογή των Κανόνων και των Διατάξεων ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που μόνον αρνητικές υπηρεσίες προσφέρουν στις ιπποδρομίες. Επίσης είναι χρήσιμο να έχει ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων η πολιτική που θα εφαρμοστεί από το Κράτος, δηλαδή αν τελικά ο Ιππόδρομος θα παραμείνει στο Δημόσιο ή θα περάσει σε ιδιώτη/ες. Άλλες «εξουσίες» για παράδειγμα χρειάζεται να έχει η Φ.Ε.Ε. αν ο Ιππόδρομος είναι ιδιωτικός όπου εκεί πράγματι θα πρέπει να έχει ως αντικείμενό της και την εποπτεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος και άλλες είναι οι αρμοδιότητές της σήμερα όπως έχουμε ήδη περιγράψει. Αν δεν υποκρύπτονται άλλες σκέψεις και προθέσεις πίσω από την αντιπαράθεση του τελευταίου καιρού τότε η Πολιτεία οφείλει σύντομα να ξεκαθαρίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κάθε Ιπποδρομιακού Φορέα ώστε να αποφευχθούν δια παντός έριδες και διαμάχες που έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των ιπποδρομιών – σε ο, τι αφορά στην ανάπτυξή τους και τον τζίρο από το ιπποδρομιακό στοίχημα– στα επίπεδα που βρίσκονταν προ δύο δεκαετιών. Οι ιπποδρομίες έχουν δυναμική και πρέπει επιτέλους να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να καρποφορήσουν. Στα χέρια της Πολιτείας εναπόκειται λοιπόν να ορίσει νέο πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας ώστε να εκλείψουν πάσης φύσεως αντιπαραθέσεις ενώ παράλληλα οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες όλων να είναι πλέον διακριτές.»

    Τις δυσμενείς επιπτώσεις που επέφεραν τα χρόνια «εσωτερικά προβλήματα» του Ελληνικού Ιπποδρόμου, κάτι που αντανακλούσε ήδη στον τζίρο που πραγματοποιούσε, ήρθε να επιτείνει η φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων, γεγονός που μείωσε σημαντικά την «αγοραστική δύναμη» των λιγοστών εναπομεινάντων φιλίππων (άρθρο με τίτλο: «Το θέμα του μήνα», το οποίο γράφτηκε στις 22-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Το θέμα του μήνα»

    «Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα και δη το ιπποδρομιακό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Προ των τρεχουσών εξελίξεων (διεξαγωγή εθνικών εκλογών) η απόφαση «πάγωσε» μεν, δεν αποσύρθηκε δε. Κάποιες – αρχικές – αντιδράσεις των επαγγελματιών (πράκτορες ιπποδρομιακού στοιχήματος) ήταν «χλιαρές» και κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν βρήκαν την ανταπόκριση και την στήριξη που όφειλαν να δείξουν όλες οι ιπποδρομιακές τάξεις στην προσπάθεια αποτροπής αυτής της απρόσμενης και δυσάρεστης εξέλιξης για το άθλημα συνολικά.
    Με τα σημερινά δεδομένα, μοναδική πηγή εσόδων του Οργανισμού αποτελούν τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής στην λογική της άμεσης είσπραξης «ζεστού χρήματος» δυσχεραίνει την εξέλιξη του παιχνιδιού διότι όπως είναι γνωστό το ιπποδρομιακό στοίχημα ανήκει στα λεγόμενα «παιχνίδια υψηλής ανακύκλωσης», ο συνολικός του τζίρος δηλαδή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον διαρκή επαναστοιχηματισμό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Συνεπώς, αν κάποιος «μειώσει» το διαθέσιμο συνολικό ποσό προς στοιχηματισμό μοιραία θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες με πρώτο τον συνολικό τζίρο όπως επίσης και οι αποδόσεις των παιχνιδιών (λόγω ακριβώς του μειωμένου τζίρου) ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου, του Ο.Δ.Ι.Ε. και όλων των ιπποδρομιακών τάξεων που εισπράττουν τμήμα των εσόδων του στοιχήματος. Οι παρενέργειες των παραπάνω φαινόμενων θα επιφέρουν αναπόφευκτα μείωση του υπολοίπου του Λογαριασμού Επάθλων που θα οδηγήσει (δυστυχώς ήδη συμβαίνει) τις ιπποδρομίες σε κρίση θέτοντας υπό αμφιβολία την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους εφεξής. Πέραν αυτών, η φορολόγηση των κερδών ενός δελτίου αντίκειται στην μέση κοινή λογική. Πώς μπορεί κάποιος να επιβάλλει φορολογία κερδών σε κάποιον για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ατομικά κέρδη; Το γεγονός ότι ένα δελτίο στοιχήματος είναι κερδοφόρο δεν αποτελεί θέσφατο ότι ο κάτοχός του είναι επίσης κερδισμένος εκτός αν όλοι όσοι στοιχηματίζουμε υποχρεωθούμε πλέον να τηρούμε βιβλία εσόδων – εξόδων και να παρουσιάζουμε ισολογισμούς για να φαίνονται τα κέρδη και οι ζημίες μας! Υπάρχουν περιπτώσεις (απλές, που αποδεικνύονται εύκολα με χαρτί και μολύβι) όπου ακόμα κι αν κάποιος έχει χάσει τμήμα των χρημάτων του θα του επιβληθεί φορολογία έτσι όπως έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει αυτή η απαράδεκτη – κατά την γνώμη μου – «εισφορά». Είναι απαράβατος νόμος της ελεύθερης αγοράς πως όσες επιχειρήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές σε ο, τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική τους και στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους δεν έχουν μέλλον στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, εγχώριο ή διεθνές. Ακολουθώντας ακριβώς την αντίστροφή πορεία (μειώνοντας την γκανιότα) θα κατορθώσουμε μέσω της αύξησης των αποδόσεων παράλληλη αύξηση του συνολικού τζίρου με αποτέλεσμα να επιτύχουμε μεγαλύτερα έσοδα με ταυτόχρονη αύξηση του στοιχήματος. Το Κράτος μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά με μακροχρόνιους σχεδιασμούς και στρατηγικές που μοναδικό στόχο θα έχουν την άνοδο του αθλήματος. Η είσπραξη κερδών είναι ζητούμενο αλλά επιτυγχάνεται μόνον μέσα από την άνθιση των ιπποδρομιών. Εισπρακτικές μέθοδοι του παρόντος υποσκάπτουν καταφανώς το μέλλον βάζοντας τον Ελληνικό Ιππόδρομο σε περιπέτειες απρόβλεπτων διαστάσεων. Ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου πρέπει – και μπορεί – να λειτουργήσει ως μία σύγχρονη επιχείρηση με ένα εξαιρετικό προϊόν που διαχειρίζεται (προς το παρόν) μονοπωλιακά και να σχεδιάσει «άνοιγμα προς τα έξω» με στόχο να γίνει κερδοφόρος και να τύχει της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής.»

    Η μείωση του τζίρου συνολικά – συνεπικουρούμενης της φορολόγησης των κερδισμένων δελτίων περαιτέρω της αρχικής γκανιότας – και σε συνδυασμό με το αρνητικό υπόλοιπο του Λογαριασμού επάθλων έφερε τις ιπποδρομίες σε «περιδίνηση» χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος με τα σημερινά δεδομένα (άρθρο με τίτλο: «Το θέμα του μήνα», το οποίο γράφτηκε στις 22-9-2009 και παρέμεινε αδημοσίευτο)

    «Το θέμα του μήνα»

    «Η κατακόρυφη πτώση του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά όλων των ιπποδρομιακών τάξεων. Αυτοί που πλήττονται καίρια βεβαίως είναι οι ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων, που αντικρίζουν τον Λογαριασμό Επάθλων τους να βαίνει ελλειμματικός ώστε να φημολογείται έντονα πλέον η εφαρμογή της μείωσης των επάθλων των ιπποδρομιών από την Φίλιππο Ένωση της Ελλάδος. Σε καιρούς χαλεπούς, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει κυριολεκτικά στο σύνολό της την Ελληνική κοινωνία (και την ιπποδρομιακή οικογένεια ειδικότερα), όπου η εγχώρια ιπποπαραγωγή συρρικνώθηκε σε απίστευτο βαθμό ώστε να μπορούμε να μιλούμε για σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της, όπου οι αγορές αλλοδαπών ίππων γίνονται πλέον «με το σταγονόμετρο» με συνέπεια την ολοένα αυξανόμενη αδυναμία συμπλήρωσης του αγωνιστικού προγράμματος, ενέργειες όπως η μείωση των επάθλων μάλλον βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της ομαλής ροής διεξαγωγής των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Ο Ιππόδρομος Μαρκόπουλου θα καταστεί πλέον ανίσχυρος να προσελκύσει νέους επενδυτές – ιδιοκτήτες ίππων στις τάξεις του διότι επενδύσεις τέτοιου τύπου (όταν μάλιστα προαναγγέλλονται μειώσεις εσόδων αντί για κίνητρα στους επίδοξους νεοεισερχόμενους στον χώρο επιχειρηματίες) κρίνονται ασύμφορες με αποτέλεσμα οι ιπποδρομίες να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό και την πλήρη απαξίωσή τους., συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την

  • 30 Αυγούστου 2010, 22:43 | Jeffrey Κουτόγιωργας

    Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις του κυρίου Νίκου.
    Ειδικώτερα η δημιουργία σώουρουμ θα κάνει πάταγο.
    Ας φύγουμε επιτέλους από την εποχή του Βουκεφάλα του Βυζαντίου και των ιπποτών.Για να μπορέσει να προχωρήσει ο ιππόδρομος στον 21ο αιώνα χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα και όχι ασπιρίνες που συντηρούν τη ση μερινή αρρωστημένη κατάσταση.
    Ας υποστηρίξουμε λοιπόν όλοι τη δημιουργία σώουρουμ.

  • 30 Αυγούστου 2010, 17:40 | Νίκος Παπαδάκης

    Κ. Ισίδωρε καλά είναι και αυτά που λέτε εσείς.
    Λίγο διαφοροποιούμαι, ή μάλλον τα εξειδικεύω.
    Αν θέλουμε καλό ιππόδρομο και θέλουμε να είμαστε σωστοί μάνατζερς, πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μοιάζει με το θέατρο που θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να πάει να δει την παράσταση μιά φορά. Δεν μοιάζει ούτε με τουριστικό θέρετρο που το διαφημίζουμε για να πάει ο κόσμος διακοπές.
    Θέλει παραγωγή ιπποδρομιακού υλικού βασικά.
    Ένα βιβλίο-primer για τις ιπποδρομίες δεν έχει βγει ποτέ.
    Έχει βγει που να μας λέει για την ιστορία, για τον Βουκεφάλα, για το Βυζάντιο, για τους ιππότες, αλλά αυτά δεν λένε τίποτα όμως. Κατά συνέπεια ο πολύς κόσμος έχει άγνοια και αγνοεί το καλύτερο των σπορ.
    Πρέπει να βγει ένα βιβλίο που α) να λέει τα βασικά, β) να είναι πολύ απλό και γ) στο τέλος της ανάγνωσης ο αναγνώστης να έχει αποκτήσει μία βασική ιδέα πως να αντιμετωπίζει τις ιπποδρομίες. Αν σας φαίνεται αυτό απλό, δεν είναι καθόλου απλό να πετύχεις το συνδυασμό (α)-(β)-(γ). Επιτυγχάνεται όμως αν βάλουμε κάτω το μυαλό μας.
    Και άλλα παρόμοια πρότζεκτς πρέπει να ξεκινήσουν, όπως και η δημιουργία ένος σώουρουμ στο κέντρο των Αθηνών. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η Χαλκοκονδύλη αλλά -δυστυχώς- το σημείο αυτό της πόλης έχει υποβαθμιστεί και πρέπει να φύγει από εκεί (το κρατικό υποκατάστημα).

    Αυτή τη στιγμή πάντως παίζουμε σκάκι με το Υπουργείο Οικονομίας. Αυτό κάνουμε.
    Αν τους συμφέρει το άρθρο 13 θα μας το κοπανήσουν, μιά και δεν προσκρούει σε καμία Συνταγματική διάταξη η εφαρμογή του.
    Μιλάμε πάντα για τα παραπανίσια που ζητάει αυτό το άρθρο, όχι για τα κανονικά που τα πληρώνουμε αγογγύστως.
    Αν δεν τους συμφέρει γλυτώνουμε.
    Το δικό μου επιχείρημα είναι ότι δεν συμφέρει γιατί απλά μου κόβουν τον ιππόδρομο και με χάνουν από πελάτη. Αλλά και αν έπαιζα θα άδειαζα από λεφτά τόσο γρήγορα που και πάλι θα τον έκοβα αναγκαστικά.

  • 30 Αυγούστου 2010, 14:10 | Νίκος Παπαδάκης

    Κα Ξένου

    Καλός είναι ο ΟΠΑΠ.
    Η σύγκριση μεταξύ ΟΠΑΠ – ΟΔΙΕ ήταν πάντα Boeing με Dakota.
    Αλλά τσουχτερός.
    Το θέμα μας όπως πιστεύω εγώ και η πλειοψηφία (όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται) είναι οι αποδόσεις.
    Στη συνέχεια, και σαν παράπλευρο αποτέλεσμα της συζήτησης που κάνουμε εδώ, καλό θα ήταν να πεισθούν οι δύο μεγάλοι Οργανισμοί να μιλάνε περισσότερο με τον κόσμο. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει. Έτσι και οι καλές ιδέες όπως η δικιά σας, θα βρίσκουν έδαφος.

  • 30 Αυγούστου 2010, 13:41 | ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ

    Οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού θα καταστρέψει οριστικά τον ιππόδρομο…Ειδικά στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

    Η εισαγωγή των ξένων ιπποδρομιών και η αναδιάρθρωση των ελληνικών ιπποδρομιών θα πετύχει μόνο αν ο ΟΔΙΕ εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις του, πχ την δημιουργία καζίνο στο Grand Stand,την δημιουργία ενός πάρκου ψυχαγωγίας,την διοργάνωση εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με ένα καλοδουλεμένο σχέδιο marketing που θα τον προβάλει και θα τον απενοχοποιήσει. Μόνο όταν γίνουν αυτά και αρχίσει να λειτουργεί σωστά ο ιππόδρομος θα μπορούμε να αρχίσουμε την συζήτηση για το ποσοστό του αναδιανεμόμενου κέρδους.

    Απορώ όμως πως το κράτος βλέπει ως κάτι κακό τον ιππόδρομο όλα αυτά τα χρόνια και τον οδηγεί προς κλείσιμο ενώ το να γεμίσει ο τόπος φρουτάκια είναι καλό.

    Κύριοι μην τον κλείσετε τον ιππόδρομο αν δεν τον θέλετε…ΒΑΛΤΕ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ…ΖΟΥΝΕ 2000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ…

  • 30 Αυγούστου 2010, 12:29 | ΕΛΕΝΑ ΞΕΝΟΥ

    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΟΔΙΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΔΙΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΠΧ ΑΠΟ 25 ΕΩΣ 35 ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ…..

  • 30 Αυγούστου 2010, 08:05 | Dave Tsikas

    Κύριε Φιλιππίδη
    αναφέρεσθε σε ιπποδρομιακή παιδεία και «άνοιγμα» στην ελληνική κοινωνία.
    Παρακολουθώ τις ιπποδρομίες από την δεκαετία του 60 όταν πρόεδρος και μέλη της Φ.Ε. ήταν ο Καμπάνης, ο Καρπίδας, ο Μαυρολέων και άλλα εκλεκτά μέλη της ελληνικής κοινωνίας, στο δε Φάλληρο τις μέρες των Ντέρμπυ και των σουηπστέϊκ παρακολουθούσαν τις ιπποδρομίες περισσότερα από 10 000 άτομα.
    Τις κυριότερες κούρσες τότε διεκδικούσαν άλογα πολλών και διαφορετικών ιδιοκτητών, όχι όπως σήμερα που τρέχουν 3-4 άλογα των γνωστών κολλητών της ηγεσίας της Φ.Ε.
    Προφανώς αυτό έγινε λόγω των συνθηκών που δημιούργησαν οι ιπποδρομιακές αρχές.
    Ξέρετε πόσους φιλίππους έδιωξαν οι κούρσες-παρωδίες με μαϊμουδένιες εγγραφές του Κάθμορ ;
    Πόσους η «νίκη» της Πολιτείας στο Ντέρμπυ ;;
    Εκείνη η «εκπληκτική» εκκίνηση της φοράδας του Μαργαρίτη στα 1 000 που «νίκησε» τον Χρήστο Τερζ ;;;
    Ποιά ιπποδρομιακή παιδεία μπορούν να δώσουν επικεφαλής της Φ.Ε. άτομα σαν τον Βαρδινογιάννη (στο γήπεδο του ΠΑΟ όταν δεν του… καθότανε το αποτέλεσμα τράβηξε πιστόλι !!! ) και τον Μαργαρίτη ;;;;
    Και κάτι άλλο…
    όταν το 2010, μετά τόσα χρόνια από την λειτουργία των τερματικών, για να μην στενοχωρεθεί η εταιρεία του Κόκαλη δεν μπορεί κάποιος να παίξει σύνθετο φορκάστ με σταθερό άλογο στην δεύτερη θέση επειδή υπάρχει μόνο ένα σύμβολο για να ξεχωρίζει θέσεις και κούρσες λες και δεν υπάρχουν κενά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο, το συμπέρασμα είναι ότι ουδείς ασχολείται στον ΟΔΙΕ και ουδείς πιέζει από Φ.Ε.και ενώσεις ιδιοκτητών, προπονητών κ.λ.π. γιατί δεν τους αφορά, αφορά τους στοιχηματίες.
    Οταν όμως δεν σέβεσαι αυτούς που σε συντηρούν αλλά τους αντιμετωπίζεις σαν εξαρτημένους που θα παίξουν βρέξει-χιονίσει, έρχεται κάποια στιγμή που ψάχνεις πελάτες με το μικροσκόπιο.
    Το ίδιο έγινε με την αύξηση της στοιχηματικής μονάδας ώστε να ευνοούνται οι μεγαλοπαίκτες του 4ου ορόφου στα σκορ και τα σύνθετα παιχνίδια.
    Με την δε κουτοπόνηρη φορολογία των αποδόσεων, δηλαδή να «ακούγεται» διαφημιστικά μεγάλο ποσό και να εισπράττεται κουτσουρεμένο, αντί να ενσωματώσουν την φορολογία στην απόδοση έδωσαν την χαριστική βολή.
    Διότι από το άκουσμα των μεγάλων αποδόσεων ελάχιστοι νέοι φίλιπποι προσήλθαν, ενώ αντιθέτως πολλαπλάσιοι απεχώρησαν εκνευρισμένοι και αηδιασμένοι που πήγαν να εισπράξουν 2 οοο και πήραν 1 750 !!!

  • 30 Αυγούστου 2010, 02:58 | Νίκος Παπαδάκης

    Κ. Φίλιππε καλά τα λέτε. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που καλό θα ήταν να τα συζητάγαμε σε ένα πιό εξειδικευμένο φόρουμ διαβούλευσης. Του ΟΔΙΕ παραδείγματος χάριν, ο οποίος ποτέ δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο, για να ακούσει απόψεις που εν μέρει τουλάχιστον θα τον βοηθουσαν. Πρόκειται για μεγάλη παράλειψη και αναφέρω χαρακτηριστικά το 2003-4 ότι ο ΟΔΙΕ δεν έφτιαξε μία ιστοσελίδα να δείξει στον κόσμο ένα φωτο-ρεπορτάζ από το καινούριο -τότε- Μαρκόπουλο. Ήταν και η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων με επισκέπτες που έφθαναν από το εξωτερικό. Καλώς ή κακώς η τηλεόραση μας «βομβάρδιζε» συνέχεια με σποτς για τα Ολυμπιακά έργα, πλην Μαρκόπουλου ! Δεν μάθαμε ποτέ γιατί «όχι το Μαρκόπουλο», που ήταν κι αυτό Ολυμπιακό έργο.
    Δεν ζητάμε επιχορηγήσεις. Για να είμαστε ακριβείς, άλλες από τις ιδέες-προτάσεις μας συμβαίνει να απαιτούν κόστος ενώ άλλες απαιτούν μικρό έως μηδαμινό κόστος. Όμως βλέπουμε να μην γίνεται απολύτως τίποτα. Μόνο «κρασί, θάλασσα και αγάπη μου» και στο τέλος «δεν πάμε καλά» και τα τοιαύτα.

    Και το γκανιάν πρέπει να γίνει προκαθορισμένο βέβαια.
    Το παιχνίδι αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι απαραίτητο χάριν της απλότητας του. Εμείς οι παλιοί έχουμε μάθει αλλοιώς τώρα πιά.
    Τρέχει ο ΠΑΟΚ και αγωνιούμε τι θα κάνουν κάποια τρία κλάσης κατώτερα για την τέταρτη θέση, επειδή έχουμε παίξει τετραπλό ! Το γκανιάν είναι απαραίτητο να το ξαναφτιάξουν να είναι καλό παιχνίδι, για να εμφανιστούν και νέοι φίλοι του ιπποδρόμου.
    Το πρόβλημα ειδικά του γκανιάν στον Ελληνικό ιππόδρομο δεν είναι τόσο πολύ η γκανιότα (ως έχει αυτή σήμερα). Ο Ελληνικός ιππόδρομος από πλευράς αποδόσεων είναι στο σύνολο του φάσματος των παιχνιδιών ο καλύτερος της Ευρώπης (και πάνε να τον χαλάσουν !!!).
    Το πρόβλημα με το γκανιάν είναι α) το ρηχό παιχνίδι και β) ότι στις Ελληνικές κούρσες έχουμε πολλά ακλόνητα φαβορί που πληρώνουν 1.10, 1.20 και εκεί γύρω. Θα μου το κάνεις το 1.10 να γίνει 1.18 μειώνωντας τη γκανιότα ; Δε λέει τίποτα.
    Θεραπεύεται μόνο με την εφαρμογή του προκαθορισμένου μόνο για το γκανιάν (ενώ όλα τα άλλα θα παραμείνουν αμοιβαία). Προς το σκοπό αυτό γίνεται προγραμματιστικά να βγουν και όρια (liability limits). Θα στα δείχνει αυτά το ταμπλή ανά πάσα στιγμή, ότι π.χ. μπορείς να στοιχηματίσεις στο νούμερο «6» με εγγυημένη απόδοση 6.00 (ας πούμε) αλλά ποντάρεις μέχρι 500 ευρώ το πολύ. Το «liability limit» του ιπποδρόμου θα είναι π.χ. τα 3000 ευρώ βάσει του συνόλου του παιχνιδιού και ο πίνακας θα σου δείχνει το όριο πονταρίσματος. Έτσι τελειώνει και η ιστορία ΠΑΟΚ -η γνωστή- που απετέλεσε την αιτία να κοπούν οι επιδοτούμενες μίνιμουμ αποδόσεις (που ήταν το 1.20 για το γκανιάν και το 1.10 για το πλασέ).
    Δε σημαίνει βέβαια ότι ο ιππόδρομος θα πληρώνει «liability» ντε και καλά κάθε φορά αν εφαρμοστεί αυτό. Στη σούμα της χρονιάς θα πληρώνει το 80%, όπως τώρα, αλλά λέμε να είναι η κατάσταση ελεγχόμενη άνα πάσα στιγμή.

  • 30 Αυγούστου 2010, 00:50 | Φίλιππος Φιλιππίδης

    Κύριοι.

    Είμαι ιδιοκτήτης δρομόνων ίππων τα τελευταία δέκα χρόνια, ιδιότητα η οποία με καθιστά άμεσα ενδιαφερόμενο για την οικονομική ευμάρεια του ΟΔΙΕ.

    Για να ευημερήσει ο ΟΔΙΕ και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο τον ιπποδρομιών απαιτούνται η εξής συγκεκριμένες κινήσεις.

    Για τις Ελληνικές ιπποδρομίες:

    1. Δημιουργία κουπονιού στα πρότυπα του πάμε στοίχημα με προκαθορισμένες αποδόσεις για τα παιχνίδια γκανιάν (νικητής), πλασέ (1ος, 2ος), show (1ος, 2ος, 3ος)

    Το ιπποδρομιακό στοίχημα με την υπάρχουσα μορφή του φαντάζει πολύπλοκο στα μάτια του σύγχρονου παίκτη. Η λύση λοιπόν για να γίνει πιο ελκυστικό, είναι οι προκαθορισμένες αποδόσεις στα απλά αυτά παιχνίδια. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα γεννιά φιλίππων που θα γνωρίσουν σε βάθος το σπορ και τα πολύπλοκα και ιδιαίτερα κερδοφόρα είδη στοιχήματός του.

    2. Δυνατότητα διαδυκτιακόυ στοιχηματισμού.

    Κάτι τέτοιο προκειμένου να μην πλήξει τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ θα μπορούσε να γίνει μόνο για τα παιχνίδια του γκανιάν, πλασέ (προκαθορισμένα).

    3. Επιστροφή της στοιχηματικής μονάδας στα 0,50 ευρώ για όλα τα παιχνίδια πλην γκανιάν πλασέ (1,00 ευρώ) και σκορ (1,00 ευρώ).

    Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ιπποδρομιακού στοιχήματος είναι η δυνατότητα κάλυψης. Η αύξηση της στοιχηματικής μονάδας ως μέτρο δεν απέδωσε γιατί αφαίρεσε, σε ένα βαθμο, από τον παίκτη αυτήν την δυνατότητα.

    4. Επιστροφή της γκανιότας στα προηγούμενα επίπεδα.

    Στόχος του ΟΔΙΕ δε θα πρέπει να είναι η είσπραξη μεγαλύτερης γκανιότας από ένα συρικνωμένο στοίχημα, αλλά η αύξηση του στοιχήματος μέσω μίας ελκυστικής γκανιότας.

    5. Δημιουργία πολυχώρων διασκέδασης, διοργάνωση εκδηλώσεων στον ιππόδρομο Μαρκοπούλου.

    Πρέπει ο ιππόδρομος να γίνει ελκυστικός στα μάτια όλων και να γίνει κατανοητό οτι εκτός από στοίχημα παράγει και πολιτισμό.

    6. Προβολή των ιπποδρομιών από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Άνοιγμα του ιπποδρόμου προς την Ελληνική κοινωνία.

    Κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν θα ευδοκιμίσει αν δεν πάρουν οι ιπποδρομίες τη θέση που τους αρμόζει στην Ελληνική κοινωνία. Η ελεύθερη μετάδοση των ιπποδρομιών θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Για τις Διεθνείς ιπποδρομίες:

    1. Άμεση προσάρτηση του Ελληνικού κουμπαρά σε αυτόν του Γαλλικού.

    Οι εγγυημένα υψηλές προκαθορισμένες αποδόσεις για τα απλά παιχνίδια θα γίνουν μόνο με αυτόν τον τρόπο. Η δυνατότητα στον Έλληνα παίκτη να διεκδικήσει εκατομύρια με παιχνίδια όπως το πενταπλό, θα αποτελέσει τεράστια διαφήμιση για τις ιπποδρομίες.

    2. Δυνατότητα στοιχηματισμού σε Αγγλικές ιπποδρομίες.

    Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας από ένα μεγάλο ποσοστό παικτών και κατ’ επέκταση η καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθιστούν τις Αγγλικές ιπποδρομίες πιο ελκυστικες για τον Έλληνα φίλιππο.

    3. Δυνατότητα ante-post στοιχηματισμού στις μεγαλύτερες ιπποδρομίες παγκοσμίως.

    Η παρακολούθηση αυτών των ιπποδρομιών εκτος των άλλων θα συμβάλει και στη δημιουργία ιπποδρομιακής παιδείας.

    Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως οι κινήσεις του ΟΔΙΕ όσον αφορούν τις διεθνείς ιπποδρομίες είναι προς τη σωστή κατεύθηνση, αρκεί να μην προσπαθεί να αντικαταστήσει πλήρως τις Ελληνικές.

    Ελπίζω η δημόσια διαβούλευση να μην είναι ένα επικοινωνιακό τερτίπι κενο περιεχομένου.

    Σκοπός μου δεν είναι η δημόσια προβολή μου, αλλά η προσφορά στις δοκιμαζόμενες ιπποδρομίες. Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση του ΟΔΙΕ.

  • 29 Αυγούστου 2010, 21:23 | Νίκος Παπαδάκης

    Οι Ελληνικές ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις από 3 την εβδομάδα που ήταν γίνονται 2 φέτος.
    Η απώλεια για τα κρατικά έσοδα είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ότι μπορεί να προσφέρουν οι νέοι φόροι (αν τους δεχτεί η αγορά – που δεν μπορεί να τους δεχτεί).

    Αυτό γίνεται μεταξύ άλλων επειδή, κατά την Φίλιππο Ένωση, δεν μπορούν να γίνουν κλειστές εγγραφές.

    Όσοι ασχολείστε με τις εγγραφές, λέτε ότι επικρατεί αλαλούμ και ότι δεν γίνονται σωστά.
    Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την όλη διαδικασία τόσο η Φίλιππος Ένωσις όσο και οι προπονητές, όσο και ο ΟΔΙΕ (υποθέτω), όταν ματαιώνονται οι συγκεντρώσεις.

    Θέλω να μου πει κάποιος που ξέρει γιατί δεν έφαρμόζεται η παρακάτω μέθοδος:

    – Βάζουμε όλα τα άλογα σε ένα κομπιούτερ το οποίο ξεχωρίζει ποιά μπορούν να τρέξουν μεταξύ τους, ανάλογα με τις συνθήκες διακήρυξης της ιπποδρομίας.

    – Ο κάθε προπονητής που ενδιαφέρεται να γράψει άλογο, πληκτρολογεί το όνομα και το υποβάλει.

    – Αν η ιπποδρομία συμπληρώθηκε βγαίνει η κάρτα της και πάμε για τη συμπλήρωση της επόμενης.

    – Αν δεν συμπληρώθηκε μας λέει π.χ. «θέλω άλλους τρεις ίππους» και συνεχίζεται η διαδικασία μέχρι περατώσεως.

    – Αν δεν βγαίνει ισοζυγιστικά η ιπποδρομία διαγράφεται το ελαφρύτερο και ξαναγίνεται.

    Έτσι:

    – Δεν παραβιάζεται το απόρρητο.
    – Δεν υπάρχουν «καλά άλογα» και άλογα «τσόντες».

    Το πρόγραμμα αυτό το γράφει και ένας μαθητής λυκείου.

    Πρακτικά οι εγγραφές μ’ αυτόν τον τρόπο είναι κλειστές αλλά και δεν θα είναι υποχρεωμένος ο αρμόδιος της Φιλίππου Ενώσεως που επιβλέπει να προβεί σε ματαίωση τους αν αρχικά δεν συμπληρωθούν.

  • 29 Αυγούστου 2010, 11:01 | Dave Tsikas

    Κύριοι, κάποιος πρέπει να σας τα πει έξω απ’ τα δόντια !!

    Η φορολογία του στοιχήματος και η αύξηση της στοιχηματικής μονάδας καταράκωσαν το ιπποδομιακό στοίχημα και μείωσαν τα έσοδα του κράτους αντίθετα με τις προβλέψεις των κυβερνητικών φωστήρων.
    Η Φίλιππος Ενωσις ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των «κολλητών» της ιδιοκτητών και διαλύει ιπποδρομίες και μη συμφωνούντες ιδιοκτήτες.
    Και ενώ έχουμε δομημένο ένα ιπποδρομιακό στοίχημα με αμερικάνικες προδιαγραφές (εξωτικά παιχνίδια κ.λ.π.) μας λένε να τζογάρουμε σε γαλλικές ιπποδρομίες σε απλά παιχνίδια χαμηλών αποδόσεων, άρα προϊόντα σοβαρής ιπποδρομιακής μελέτης, μιά που λείπουν οι εξωτικές αποδόσεις, σε κούρσες με άγνωστα 15 άλογα που θέλεις δυό μέρες μελέτης. Δηλαδή στο τέλος καλύτερες πιθανότητες έχεις να πάς στον ιππόδρομο και να παίξεις φρουτάκια, εκτός και νομίζετε ότι ο κόσμος θα ποντάρει με τις υποδείξεις του Ιωσηφίδη!!!!!
    Ασε που οι αποδόσεις θα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΕΣ αφού ο ελληνικός «κουμπαράς» δεν θα ανακατεύεται με τον γαλλικό άρα και η μελέτη πάει στον βρόντο…

    ΕΛΕΟΣ (ιπποδρμιακά) ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ

    Αν δεν είσαστε ανεγκέφαλοι τότε πρέπει να πήρατε μίζα από τους Γάλλους, δεν εξηγείται αλλιώς

    Υ.Γ. αυτό το
    «Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού»
    δεν μας το κάνετε λιανά, ποιανού ανταγωνισμού ; του ΠΡΟ ΠΟ με την γκανιότα στο 55% ;;

  • 29 Αυγούστου 2010, 00:23 | Jeffrey Κουτόγιωργας

    Kώστα
    Αν έχεις να κάνεις σοβαρή πρόταση έχει καλώς,αλλιώς άστο καλύτερα γιατί γίνεσαι κουραστικός.
    Επιτίθεσαι συνέχεια στο ίδιο πρόσωπο άνευ λόγου και αιτίας.
    Επειδή ξέρω ποιός είσαι όπως επίσης και τα διάφορα ψευδώνυμα που χρησιμοποιείς την επόμενη φορά θα υποστείς τις συνέπειες.
    Θα αποκαλύψω το όνομα σου και θα γίνει χαμός.
    Μόνο οι δειλοί γράφουν ανώνυμα.

  • 28 Αυγούστου 2010, 04:19 | Νίκος Παπαδάκης

    Γιά τελευταία φορά «Κώστα» γιατί μας τρολλάρεις, επαναλαμβανόμενα μάλιστα.
    Βλέπεις ότι ενώ προσπαθώ να βοηθήσω την κατάσταση μου πας κόντρα για θέματα άσχετα των ασχέτων, αντί να πας να βοηθήσεις κι εσύ με τις -πιθανά- ευρύτερες γνώσεις σου.
    Θες να βοηθήσεις δεν είναι έτσι ; Αυτό προκύπτει και από τα λοιπά γραφόμενα σου. Ή μήπως όχι ; Αν ίσως πιστεύεις τα αντίθετα από αυτά που λέω εγώ γιατί δεν έχεις το θάρρος να τα γράψεις ;
    Ας με λες «νούμερο», δεν πειράζει. Όταν υπάρχει αντιπαράθεση (όπως θεωρείς εσύ ότι υπάρχει), κι αυτά λέγονται. Αλλά γιατί η επιλογή του χώρου ;

    Δεν είναι καλή η ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. για σένα ;
    Δεν είναι καλή ίσως και για μένα που την εκπροσωπώ ;
    Μπορώ να τη διορθώσω τώρα και δη μέσα από το opengov ; Δεν μπορώ !

    Αλλά η ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. δεν είναι παρά ένα club των racegoers σαν αυτά που υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει το παράξενο αντί να τα πηγαίνει καλά με τις διοικήσεις του ιπποδρόμου να τα πηγαίνει μέτρια έως κακά. Βασική αιτία ότι θέλουν να μας μειώνουν τις αποδόσεις -από το στάνταρ 80% που ίσχυε από παλιά. Κι άλλα προέκυψαν στην πορεία (αφού το ένα φέρνει τ’ άλλο).
    Πάντως δεν μπορώ να φανταστώ που σε αδίκησε εσένα η ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ., μην ξέροντας και ποιός είσαι.
    Κόμμα δεν έχουμε και δεν είχαμε. Δεν μας συμπαθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν μας συμπαθεί η Ν.Δ., επειδή υποστηρίζουμε το 80% διανεμητέο.

    Εν πάσει περιπτώσει εγώ να βοηθήσετε τον ιππόδρομο ζητάω από όλους όσους έχετε σχέση με το χώρο. Όχι να γίνετε ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. όλοι.
    Δεν με νοιάζει αυτό αλλά και δεν εμποδίζω κανέναν να γίνει, αφού είναι ελεύθερη η συμμετοχή και δωρεάν.
    Έχω πολλή δουλειά, σχετική με τις ιπποδρομίες αλλά και άσχετη με αυτές και το τελευταίο που θα ήθελα είναι να γράφω εδώ, γι αυτή την δύστυχη κατάσταση. Έχω αρρωστήσει κι εγώ ο ίδιος και θέλω να σωθεί ο ιππόδρομος, αυτό θέλω, από την αυταπόδεικτα άδικη όσο και άστοχη «φορολογική λαίλαπα».

    Όσο και να μην σου αρέσει εσένα εκπροσωπώ τους φιλίππους, αφού έχω νόμιμα την εντολή γι αυτό. ΔΕΝ υποχρεώνω όμως κανένα φίλιππο να με ψηφίζει υποχρεωτικά !
    Και πως θα γράψουμε εδώ για την υπόθεση που μας καίει ;
    Έτσι, αέρα ;
    Δεν είναι καθόλου ψευδές ότι οι φίλιπποι είναι με το μέρος μου, μέλη του σωματείου και μη, συμπαθούντες το σωματείο και μη.
    Άλλες κοινωνικές ομάδες που είτε δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα είτε ξέρουν, μπορεί να είναι εναντίον μου αλλά οι φίλιπποι – πελάτες της κρατικής Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε. με υποστηρίζουν.

    —————————————————————–

    Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω πιό ακριβώς πρόσωπο είναι ο «Κώστας» που μου γράφει και γιατί δεν προσπάθησε πρώτα να με βρει κατ’ ιδίαν.
    Αν ήξερα θα προσπαθούσα να τον βρω εγώ κατ’ ιδίαν και να του ζητήσω συγγνώμη αν όντως συμβαίνει να τον έχω αδικήσει, μιά και ούτως ή άλλως δεν φαίνεται πιθανό να πρόκειται για θέμα που αφορά την παρούσα συζήτηση.

    Είναι δυστυχώς αρκετά φανερό ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση και γι αυτό το λόγο είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω την διαμαρτυρία μου προς τον διαχειριστή (τον κ. Αλέξη Ζάβρα), πρώτον με το κουμπί «αναφορά» στο τελευταίο κείμενο του «Κώστα» και στη συνέχεια προσπαθώντας να έλθω σε τηλεφωνική επαφή μαζί του τη Δευτέρα το πρωϊ.
    Οι όροι 4-5-6 συμμετοχής στη συζήτηση έχουν σαφώς παραβιασθεί.

    Το λάθος είναι η ανωνυμία.
    Πρόκειται για κυβερνητικό φόρουμ και ή θα κάνουμε μιά σοβαρή προσπάθεια ή καλύτερα να μην ασχολούμαστε.
    Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό δεν προάγονται οι αρχές του opengov, δηλαδή να δίνει την ευκαιρία στον πολίτη να καταθέτει τις απόψεις του και μάλλον οι αρχές αυτές παραβιάζονται.
    Όπως βλέπετε δεν είμαι χειροκροτητής του κυβερνητικού έργου αλλά ούτε ακριβώς «αντιπολίτευση» και νομίζω το δικαίωμα να μην είμαστε (μόνο) χειροκροτητές το έχουμε όλοι, χωρίς να προπηλακιζόμαστε γι αυτό.
    Κάθε αρμόδιος δικαστής οπωσδήποτε θα έκρινε ότι καθήκον του διαχειριστή είναι να παρέχει τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες» για τον διάλογο, σ’ αυτό το επίπεδο, και όχι τις χειρότερες (προσωπικές επιθέσεις – χυδαιολογία – χαρακτηρισμοί – χουλιγκανισμός – ύβρεις).
    Επίσης κάθε αρμόδιος δικαστής θα έλεγε ότι με τον τρόπο αυτό (την προσωπική επίθεση) διευκολύνεται και η τρομοκράτηση όσων ενδεχομένως θα είχαν να πουν και μερικά πράγματα μη απόλυτα αρεστά στους εκάστοτε κυβερνώντες.

    Αντίγραφο της σελίδας τηρείται.

  • 27 Αυγούστου 2010, 19:48 | Κώστας

    Το ότι γελάει ο κόσμος με πέντε νούμερα που το παίζουν εκπρόσωποι φιλίππων είναι γεγονός. Μην υποτιμάτε και τους διαχειριστές του opengov. Την άποψή μου κατέθεσα και έχει να κάνει με την πρωτοφανή προσπάθεια να σωθεί ένας χώρος, στον οποίο κάποιοι θέλατε χρόνια να είναι έρμαιο κομματικών και πελατειακών σχέσεων.
    Είναι φασισμός να θέλει κάποιος να εκπροσωπεί χιλιάδες κόσμου, επειδή έκανε ένα σωματείο με πέντε συγγενείς! Γι’ αυτό είπα ότι γελάει ο κόσμος με τις απόψεις που εκφράζεται και δήθεν τους εκπροσωπούν.

  • 27 Αυγούστου 2010, 19:50 | Γιώργος

    *Αναγωγή των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων.
    Κε Νομοθέτα αυτό αν το αφήσεις και γίνει νόμος τότε σε πληροφορώ πως τα 2000000 ευρώ του ελλείμματίκου λογαριασμού επάθλων δεν πρόκειται να μηδενιστούν ούτε τον αιώνα τον άπαντα αγαπητέ μου και θα με θυμηθείς ΄)
    Και είναι αυτονόητο πως στον χώρο που διεξάγονται οι Ελληνικές Ιπποδρομίες εώς και σήμερα θα φυτρώσουν «παχιές τσουκνίδες»

  • 27 Αυγούστου 2010, 15:52 | Νίκος Παπαδάκης

    Δεν θα πρέπει κ. Κώστα να μας κοροϊδεύετε, αν μπήκατε εδώ να υποστηρίξετε τον ιππόδρομο.
    Έχουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα αλλά τι σημασία έχουν αυτά εδώ ;
    Θέλετε μήπως να δεχτώ ότι γι αυτά τα προβλήματα φέρω εγώ ακεραία την ευθύνη ; Να το κάνω κι αυτό αλλά δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδεύετε.

    Αλλά ποιός είστε ;
    Γιατί οι κ. διαχειριστές του opengov επιτρέπουν την ανωνυμογραφία ;
    Δεν θα έπρεπε, σε ένα κυβερνητικό φόρουμ, να είμαστε επώνυμοι ; Αφ’ ενός για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη βαρύτητα η γνώμη μας και αφ’ ετέρου για να φροντίζουμε να αποφεύγουμε τα λάθη και τις ανακρίβειες σ’ αυτά που γράφουμε.
    Εγώ έσπευσα να γράψω επώνυμα πάντως.

    Για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα είχαμε «closed government».
    Να φτιάξουμε τώρα «open government» -σε όλο το εύρος των θεμάτων που επιτρέπει το Σύνταγμα να μπαίνουν σε ανοιχτή συζήτηση- αλλά να το φτιάξουμε σωστά.

    Δεν θα επανέλθω, γιατί είναι εκτός θέματος.
    Η Ένωση Φίλων του Ιπποδρόμου ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. είναι επίσημο σωματείο (αρ. εγκρ. Πρωτ. Αθ. 3644/99) και σύμφωνα με το καταστατικό του είναι όλοι ελεύθεροι να συμμετάσχουν αλλά και να διεκδικήσουν την εκλογή τους στο Δ.Σ..

  • 27 Αυγούστου 2010, 09:31 | Κώστας

    Για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική προσπάθεια να δοθεί στην ΟΔΙΕ ΑΕ η δυνατότητα να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα και με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Κανένας παίκτης δεν θέλει την αύξηση της γκανιότας. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ιππόδρομο, που ουσιαστικά γκανιοτάρεται πολλάκις (9 και πλέον φορές την ημέρα) και αυξάνει την αρχική γκανιότα σε σημαντικό βαθμό.
    Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό για το ύψος της γκανιότας που χρησιμοποιείται και μάλιστα, σε πολλές χώρες είναι κυμαινόμενη. Μπορείται να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Γαλλίας, αλλά σε καμμία περίπτωση ο ιππόδρομος δεν μπορεί να συγκρηθεί και να λειτουργήσει με την γκανιότα του κίνο, του προπο και άλλων ειδών στοιχημάτων!
    Όσο για κάποιους που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τους φίλους του σπορ, θέλοντας από εδώ να καταθέσουν δήθεν απόψεις ευρύτερης μάζας, βγάζουν αρκετό γέλιο σε όλους μας που τα βλέπουμε.

  • 27 Αυγούστου 2010, 05:41 | Νικος

    Τυχόν αλλαγή του ποσοστού 80% που διανέμεται στους παίκτες, θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το ιπποδρομιακό στοίχημα και θα αυξήσει το παθητικό του ΟΔΙΕ.
    Μόνον ανεγκέφαλοι δεν το αντιλαμβάνονται. Και προφανώς είναι ιπποδρομιακά ανεγκέφαλος ο συντάκτης αυτού του άρθρου.

  • 27 Αυγούστου 2010, 02:18 | Νίκος Παπαδάκης

    Αξιότιμοι Κύριοι

    Είμαι ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης φίλων του ιπποδρόμου ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ. και από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στη «δημόσια διαβούλευση» για το νομοσχέδιο που αφορά τα τυχερά παιχνίδια.
    Επικροτώ την απόφαση του Υπουργίου Οικονομίας να θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και πιστεύω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στους εισηγητές του νομοσχεδίου να διορθώσουν τα λάθη που υπάρχουν σ’ αυτό.

    Κατ’ αρχάς δεν θα πρέπει οι παίκτες που συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια και δη στα παιχνίδια που έχουν σχέση με τον αθλητικό στοιχηματισμό να δαιμονοποιούνται.
    Το Ελληνικό κράτος από ανέκαθεν υπολόγιζε στη συνεισφορά μας και στη συμμετοχή μας, για το καλό της Ελληνικής Οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να μας καλούν να συμμετέχουμε και από την άλλη να μας δαιμονοποιούν.
    Ο παίκτης που συμμετέχει στα τυχερά παιχνίδια δεν κάνει τίποτα διαφορετικό απ’ ότι κάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης που ασχολείται με το εμπόριο και προβαίνει σε αγοραπωλησίες με ελπίδα το κέρδος. Σε καθεστώς δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας αυτό δεν απαγορεύεται.
    Υπάρχουν και τα «φαινόμενα εξάρτησης» που πρέπει να καταπολεμηθούν και για το ζήτημα αυτό θα αναφερθώ παρακάτω.

    Από το 2001 θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί τα του διαδικτυακού στοιχήματος και έχουμε φτάσει στο 2010-2011.
    Δεν είναι σωστό να χάνει λεφτά το Ελληνικό κράτος και γενικά να χάνουν λεφτά οι Ευρωπαϊκές χώρες, προς ώφελος ίσως των οικονομιών μιάς ή δύο χωρών που είναι πιό καλά οργανωμένες σ’ αυτόν τον τομέα.
    Η μέθοδος ρύθμισης των πραγμάτων δεν είναι μία και μοναδική και εξαρτάται και από το χρονικό σημείο το οποίο επελέγη για να γίνει αυτή η ρύθμιση, στη διάρκεια της δεκαετίας στην οποία αναφέρθηκα.

    Χωρίς αμφιβολία η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται και από εκείνα τα μέτρα που θα την καθιστούν εφαρμόσιμη. Αν βγει ένας νόμος που να λέει «αυτό απαγορεύεται», αλλά δεν είναι εφαρμόσιμος, τότε είναι σαν να μην υπάρχει.

    Πιστεύω τα παραπάνω είναι κατανοητά ακόμα και στους φίλους του διαδικτυακού στοιχήματος, αυτούς που καλούνται δηλαδή να συμμορφωθούν τώρα με το «καθεστώς ρύθμισης» και να φορολογούνται πλέον οι αποδόσεις τους (ή να παίζουν μόνο στον εθνικό φορέα ΟΠΑΠ – που μας κάνει πρακτικά το ίδιο).

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν φταίει σε τίποτα αυτός που ψάχνει να βρει την καλύτερη απόδοση, αν η πολιτεία από δεκαετίας και πλέον δεν φρόντισε γι αυτή την υπόθεση (ή άλλως πως αν δεν μπορούσε να το κάνει).
    Με την υπερβολική φορολογία όμως το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα.
    Αντίθετα θα χάσει και η απήχηση που θα έχει ο νέος νόμος δεν θα είναι καθόλου ευμενής:

    1ον) Θα εμφανιστεί τάση φυγής προς την παρανομία.
    2ον) Θα εμφανιστεί τάση «μποϋκοτάζ» των κρατικών παιχνιδιών, λόγω της αδικίας.
    3ον) Ακόμα και όσοι παίκτες δεν είναι «ευαίσθητοι σε θέματα αποδόσεων» δεν θα μπορούν να συνεχίσουν, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

    Σε μία εποχή ισχνών αγελάδων για την Ελληνική οικονομία αυτή η αντιμετώπιση δεν είναι καθόλου σωστή.
    Αντίθετα ο περιορισμός του διαδικτυακού στοιχήματος, η απαγόρευση του ή η φορολόγηση του (ότι ισχύσει), θα εξοικονομήσει χρήματα και κατά συνέπεια οι πελάτες των εθνικών φορέων (ΟΠΑΠ – ΟΔΙΕ) μπορούν και θα πρέπει να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης στο θέμα των αποδόσεων.

    Σε «αντάλλαγμα» με τον περιορισμό της συμμετοχής στα ιντερνετικά στοιχήματα, θα πρέπει να μας ευνοήσετε λίγο στα Ελληνικά. Οτιδήποτε άλλο είναι αμαρτία αν μη τι άλλο !

    Για να είμαι πιό συγκεκριμένος:

    – Ο Ο.Π.Α.Π. έχει τα περιθώρια να αυξήσει λίγο τις αποδόσεις του.
    – Ο Ο.Δ.Ι.Ε. θα πρέπει να εγγυηθεί το σταθερό 80% που ίσχυε ανέκαθεν.
    – Ο φόρος «στα μεγάλα κέρδη» που επεβλήθη τον περασμένο Μάϊο θα πρέπει να καταργηθεί.

    Όλοι οι παίκτες-πελάτες του Ο.Π.Α.Π. και του Ο.Δ.Ι.Ε. το ίδιο λένε.
    Ακόμα και οι πράκτορες. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν ακόμα και κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και να προσπαθήσουν να προωθήσουν το κρατικό στοίχημα ακόμα και αν αυτό γίνει εντελώς «σκάρτο». Ωστόσο μας κατανοούν απόλυτα, όπως φάνηκε και από τα αιτήματα που είχαν υποβάλει πριν από μερικούς μήνες προς τον Ο.Π.Α.Π..

    Εκείνο που με αναγκάζει περισσότερο να συμμετάσχω στη συζήτηση σας είναι η προτεινόμενη ρύθμιση που αφορά στον Ο.Δ.Ι.Ε..

    Σ’ αυτήν διαβάζουμε τα εξής:

    1 – Αναθεώρηση του τρόπου κατανομής των εισπράξεων του ΟΔΙΕ ΑΕ από το αμοιβαίο ιπποδρο- μιακό στοίχημα με τους παρακάτω τρόπους:

    – Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού.
    – Αναγωγή των μέχρι σήμερα διανεμομένων ποσοστών επί των «ακαθαρίστων εισπράξεων» σε ποσοστά επί των «καθαρών» εισπράξεων.

    Ποιός είναι ο ανταγωνισμός τον οποίο πρέπει «να συναντήσουμε μετακινούμενοι προς τα κάτω» ;
    Απ’ ότι ξέρουμε στην Ελλάδα μόνο ο Ο.Δ.Ι.Ε. διοργανώνει ιπποδρομίες.
    Απ’ ότι επίσης ξέρουμε οι ξένες εταιρείες ιπποδρόμου γενικά μοιράζουν περισσότερα και όχι λιγώτερα από τον Ο.Δ.Ι.Ε.
    Αλλά και ο Ο.Π.Α.Π. στο ποδόσφαιρο προσφέρει παιχνίδια με 9-11% γκανιότα. Επομένως ποιόν να «πάμε να συναντήσουμε προς τα κάτω» ; Μόνο το πάτωμα υπάρχει !
    Είναι ακατανόητο όσο και λίαν «εχθρικό» προς τους φίλους του ιπποδρόμου αυτό το άρθρο και δεν θα βοηθήσει καθόλου τις εισπράξεις του Ο.Δ.Ι.Ε. αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κέρδους παρά μόνο διαρκής χασούρα.

    Ακόμα, αν υπολογίζεται το διανεμητέο σαν 80% μετά τα έξοδα καταλήγουμε στο 70% πραγματικό διανεμητέο πρακτικά. Αν πούμε δηλαδή 80% και με ψιλά γράμματα πούμε το «μετά τα έξοδα» είναι καλά ; Θα ξεγελαστούν μερικοί, αλλά θα ξεγελαστούν και τα ελάχιστα ευρώ που έχουν απομείνει στην τσέπη τους ; Αλλά αυτά δεν ξεγελιούνται !

    Διαβάζοντας όλο το νομοσχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος δημιουργείται η ξεκάθαρη εντύπωση ότι ο πλέον «αδυσώπητος εχθρός» που πρέπει να παταχθεί είναι ο Ελληνικός ιππόδρομος !
    Όχι οι διαδικτυακοί μπουκμέϊκερς, όχι οι λοιποί παράνομοι μπουκμέϊκερς των άλλων 12 άρθρων, αλλά ο Ελληνικός ιππόδρομος ! Αυτό προκύπτει και από την ανάλυση και σύγκριση των οικονομικών μεγεθών που εμπλέκονται στα διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου.

    Πρακτικά ο ιππόδρομος «δεν θα παίζει» πλέον και γι αυτό το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου θα πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως. Σε ένα χρόνο από σήμερα αποκλείεται να υπάρχουν Ελληνικές ιπποδρομίες, τη στιγμή μάλιστα που η πορεία των οικονομικών δεικτών είναι ήδη φθίνουσα. Με 63% διανεμητέο -γιατί εκεί περίπου καταλήγουν τα προτεινόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 13- είναι αστείο και να συζητείται ότι μπορεί να σταθεί το ιπποδρομιακό στοίχημα.
    Κλείνοντας τον ιππόδρομο, γιατί αυτό πρακτικά πάει να γίνει, το κράτος θα στερηθεί από ένα σημαντικό έσοδο και η σκοπιμότητα του όλου εγχειρήματος είναι ακατανόητη. Δεν θα κερδίσει κανένας τίποτα.

    Καταλαβαίνουμε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από την παρακάτω λογική:

    «Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΗΜΕΔΑΠΟ»

    Έτσι τουλάχιστον έχει «περάσει» μέχρι στιγμής στην κοινή γνώμη.
    Αυτό είναι ελάχιστα δημοφιλές όπως καταλαβαίνετε, εκδικητικό αλλά και δεν προσφέρει κάτι στην -επιθυμητή για όλους- κερδοφορία των κρατικών οργανισμών !
    Δεν θα μπορούμε να παίξουμε. Είναι τόσο απλό !

    Αν, όπως εξήγησα και παραπάνω, το στοίχημα φορολογηθεί σε όλο του το εύρος θα πρέπει εμείς οι πελάτες του Ο.Π.Α.Π. και του Ο.Δ.Ι.Ε. που ανέκαθεν φορολογούμαστε να κερδίσουμε κάτι (λίγα έστω) και όχι να χάσουμε κι άλλα !

    Σας υπενθυμίζω ότι όταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομίας της Ν.Δ. κος Παπαθανασίου εισηγήθηκε φόρο 10% «από το πρώτο ευρώ», το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως. Έγινε και επερώτηση με 60 υπογραφές βουλευτών, που είναι ένας μεγάλος αριθμός και δεν τον έχουμε συνηθίσει σε ανάλογες επερωτήσεις που γίνονται για πολύ πιό σοβαρά θέματα, όπως για την Παιδεία, για την Βιομηχανία και για την Υγεία. Ορθώς ελέγετο τότε ότι ο Ο.Π.Α.Π. και ο Ο.Δ.Ι.Ε. πρέπει όχι να «χαρατσωθούν» αλλά αντίθετα να υποστηριχθούν, προς ώφελος της εθνικής οικονομίας. Τι άλλαξε από τότε ; Όταν το 2009 κρίνεται ότι αυτού του είδους η φορολόγηση είναι ασύμφορη γιατί θα αποφέρει μικρότερα κέρδη στους δύο οργανισμούς, πως είναι δυνατόν να λέγεται το 2010 ότι θα αποφέρει περισσότερα ;
    Η στάση που τήρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2009 το έκανε εξαιρετικά δημοφιλές, είναι δε γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο ο σοσιαλισμός και η σοσιαλδημοκρατία γενικά υποστηρίζουν τον λαό σε τέτοια θέματα, ενώ αντίθετα οι πολιτικές ιδεολογίες των άκρων είναι αυτές που θέλουν να μας κάνουν να υποφέρουμε όσο γίνεται περισσότερο.

    Περαίνωντας τον σχολιασμό μου θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της «εξάρτησης» από τα τυχερά παιχνίδια, όπως γράφω και στην αρχή του κειμένου μου. Αλλά θα αναφερθώ και στο θέμα του «ξεπλύματος του μαύρου χρήματος» που είναι πολύ επικαιρο αυτή την εποχή.

    Η Εξάρτηση: Είναι ένα φαινόμενο που δημιουργεί προβλήματα σε ένα αριθμό συμπολιτών μας. Ωστόσο δεν υπάρχει παιδεία. Ακούμε πολλά για «μονάδες ψυχιατρικής βοήθειας» αλλά που είναι η πρόληψη, προτού φτάσουμε να χρειαζόμαστε νοσοκομείο ;
    Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει και πρέπει να βγουν ειδικά βιβλία και περιοδικές εκδόσεις που να τα εξηγούν, ειδικά στους νεώτερους σε ηλικία και στους μαθητές.
    Με τα «φρουτάκια» το φαινόμενο οξύνεται, αφού τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται –εξ ορισμού- στο τμήμα εκείνο του πληθυσμού με αρκετά κάτω του μέσου όρου επίπεδο μόρφωσης.
    Άρα θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και να διδάσκεται ο «υπεύθυνος στοιχηματισμός».
    Το κράτος μπορεί να επιτρέψει τα φρουτάκια αλλά δεν μπορεί να λέει «θα κρύψω τους κινδύνους, γιατί αν δεν τους κρύψω δεν θα τα παίξουν».

    Το ξέπλυμα: Συνέχεια ακούμε για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο ίντερνετ». Ποιά είναι όμως η αλήθεια ; Για να το κάνει κανείς αυτό με τον πιό «επιρρεπή στις κομπίνες» ιντερνετικό μπουκμέϊκερ, απαιτείται συνωμοσία μεταξύ 5 έως 15 προσώπων. Για να γίνει με τον Ο.Π.Α.Π. όπως αυτός
    λειτουργεί τώρα είναι πάρα πολύ εύκολο, αρκεί να έχει κανείς ένα κερδισμένο δελτίο και να βρει έναν καταστηματάρχη που έχει αδήλωτα χρηματικά ποσά. Είναι απορίας άξιο μάλιστα πως ο Ο.Π.Α.Π. επεκαλέσθη αυτό συγκεκριμένα το επιχείρημα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και πως έγινε δεκτό ! Ο Ο.Π.Α.Π. σήμερα το αναγνωρίζει, είναι βέβαιο, αλλά για να λυθεί αποτελεσματικά ένας τρόπος μόνο υπάρχει και αυτός είναι η έκδοση πλαστικής κάρτας που θα μπαίνει στα τερματικά. Η λύση που προτείνεται να γράφουμε στα πρακτορεία το όνομα μας σε κάθε δελτίο δεν είναι καθόλου πρακτική και μόνο κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει.

    Μετά Τιμής
    Νίκος Παπαδάκης
    Αθήνα

  • 26 Αυγούστου 2010, 18:25 | βασιλης

    ποια θα ειναι τα καθαρα κερδη του προσωπου που θα λαβει μια  αδεια για τα φρουτακια;