Άρθρο 12 – Ανταλλακτήρια Στοιχημάτων

Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων είναι συστήματα συναλλαγών που επιτρέπουν την ανταλλαγή στοιχημάτων μεταξύ παικτών αλλά και παρόχων. Λόγω του γεγονότος ότι στο ανταλλακτήριο οι παίκτες δεν προσχωρούν σε προκαθορισμένο στοίχημα που έχει θέσει ο πάροχος αλλά ουσιαστικά διαμορφώνουν οι ίδιοι το στοίχημα αυτό, τα ανταλλακτήρια είναι πολύ σημαντικό να υπακούουν σε πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, επιπλέον αυτών που ισχύουν για τους παρόχους. Τέλος, λόγω της φύσης του στοιχηματισμού που επιτρέπουν, θα πρέπει συνεχώς να ελέγχεται ο τρόπος παιχνιδιού των παικτών υπό κρατική εποπτεία ώστε να αποκλείονται απάτες και “στήσιμο” στοιχημάτων και παιχνιδιών.

Ερωτήσεις:

  • Εκτιμάτε ότι είναι σκόπιμο να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων;
  • Σε περίπτωση εγκατάστασης ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, πιστεύετε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει πλειοψηφική συμμετοχή;
  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 20:29 | Γιώργος Ριζεάκος

    Να ξεκινήσουμε από δύο παραδοχές:

    1)Το μαχαίρι είναι απόλυτο εργαλείο, αλλά και συνάμα σούπερ φονικό όπλο.
    2)Το ανταλλακτήριο είναι απόλυτο εργαλείο του παίκτη σε ένα παιχνίδι όπως το Προκαθορισμένο Αθλητικό Στοίχημα.

    Όπως το μαχαίρι είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας, έτσι και η λειτουργία ανταλλακτηρίου είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική για μια ελληνική αγορά αθλητικών στοιχημάτων που φιλοδοξεί, όχι μόνο να είναι δίκαιη με τα… χόμπι των πολιτών της, αλλά να στοχεύει και σε ανάπτυξη.
    Προφανώς δε, σε αντίθεση με το μαχαίρι, το ανταλλακτήριο δεν είναι φονικό όπλο.

    Ξεκινάμε λοιπόν από το συγκεκριμένο άρθρο, με στόχο να συγκεντρώσουμε τα θέματα της αγοράς, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά της «νοικοκυρεμένης αγοράς» που όλοι επιθυμούμε, η οποία όμως θα βαδίζει σε τροχιά ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: «Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων είναι συστήματα συναλλαγών που επιτρέπουν την ανταλλαγή στοιχημάτων μεταξύ παικτών αλλά και παρόχων.»

    ΞΕΡΟΥΜΕ Ο,ΤΙ: Κορυφαίο μακράν είναι το ανταλλακτήριο της Betfair, αλλά και ό,τι η ΟΠΑΠ Α.Ε. από το πρόσφατο παρελθόν ήρθε κοντά με την ιδέα του ανταλλακτηρίου.
    Το Fasbet, ήταν τουλάχιστον διαθέσιμο σε επίπεδο επιχειρησιακού πλάνου και επιχειρηματικών συμφωνιών της προηγούμενης διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε..

    Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα «αν θα μπορούσε να λειτουργήσει, ανταλλακτήριο η ΟΠΑΠ Α.Ε.» είναι «ναι».
    Γιατί, απλά, η «ενέργεια» που απαιτείται για την ολοταχώς λειτουργία του όποιου ανταλλακτηρίου είναι η ροή χρήματος. Και ο τζίρος του επίγειου παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» είναι μια δεξαμενή χρήματος.

    Ένα ποσό της τάξης (περίπου) των 40 εκατομμυρίων την εβδομάδα – που είναι ο τζίρος του «Πάμε Στοίχημα» είναι τεράστιο για τα δεδομένα των ιδιωτικών εταιριών.
    Τζίρος, που «χωράει» αμέτρητους παίκτες και πολλούς παρόχους να ανταλλάσσουν στοιχήματα.
    Ιδανικό για αγορά και παίκτες, να λειτουργεί κανονικά και η Betfair και ένα ανταλλακτήριο της ΟΠΑΠ Α.Ε. Και τρίτο άμα υπήρχε, ακόμα καλύτερα.

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: «Λόγω του γεγονότος ότι στο ανταλλακτήριο οι παίκτες δεν προσχωρούν σε προκαθορισμένο στοίχημα που έχει θέσει ο πάροχος αλλά ουσιαστικά διαμορφώνουν οι ίδιοι το στοίχημα αυτό, τα ανταλλακτήρια είναι πολύ σημαντικό να υπακούουν σε πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, επιπλέον αυτών που ισχύουν για τους παρόχους.»

    ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ: Οι όποιοι κανόνες λειτουργίας θα πρέπει να είναι ίδιοι. Ανταλλακτήριο ΟΠΑΠ ή Betfair ή και τρίτη εταιρία, να λειτουργούν σε μια με αδειοδοτημένες πολλές κλασικές εταιρίες στοιχημάτων. Ονειρικό μοντέλο για τον παίκτη…
    Βέβαια και μόνο ότι υπάρχει ξεχωριστή ενότητα «ανταλλακτήρια» από το διαδικτυακό στοίχημα (σε πληθυντικό αριθμό) προσθέτει ορίζοντες στη σκέψη μας.

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: «Τέλος, λόγω της φύσης του στοιχηματισμού που επιτρέπουν, θα πρέπει συνεχώς να ελέγχεται ο τρόπος παιχνιδιού των παικτών υπό κρατική εποπτεία ώστε να αποκλείονται απάτες και “στήσιμο” στοιχημάτων και παιχνιδιών.»

    ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ: Προφανώς, στον συντάκτη του κειμένου θα πρέπει να του παραδοθεί άμεσα ένα «ροζ συγνεφάκι» για τις ανάγκες των… μετακινήσεών του!!

    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ: Η όποια κρατική εποπτεία δεν μπορεί να αποκλείσει (σε επίπεδο πρόληψης) κανένα από αυτά που αναφέρονται. Σε καμία μορφή στοιχημάτων, επίγεια, διαδικτυακή, ή ανταλλακτική.
    Η όποια κρατική εποπτεία μπορεί να λειτουργήσει στις «απάτες και “στήσιμο” στοιχημάτων και παιχνιδιών» όπως το αντιντόπινγκ στο ντοπάρισμα. Πάντα θα έπεται, ερμηνεύοντας τα ύποπτα πονταρίσματα.
    Απλά, η… κρατική εποπτεία μπορεί να συλλέγει στοιχεία παιχνιδιού και να διαβαθμίζει τον έλεγχο μέχρι να φτάνει σε κάποιους για τους οποίους θα στοιχειοθετούνται υπόνοιες για ξέπλυμα χρήματος ή συνεχή πονταρίσματα σε ύποπτους αγώνες.

    Η τελική μετατροπή κατηγοριών σε φάκελο παραπομπής θα αντιμετωπίζει – στην πράξη – προβλήματα τύπου UEFA (κρατά ανοιχτό φάκελο παιχνιδιού Ελληνικής ομάδας με ανατολικοευρωπαία έως το 2025 για «συγκέντρωση στοιχείων» σε ένα ματς που η κερκίδα φώναζε εν χορώ: «Εεεε εεεε, οοο – οοο –ο, διπλό στο ημίχρονο και άσο τελικοοο»), αλλά και νομικά επιχειρήματα.

    Οσο για την «απάτη», σαφώς και θέλει συνεχή τεχνολογική εξέλιξη η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας, αλλά, τουλάχιστον οι ιδιωτικές εταιρίες του διαδικτύου (κλασικές και ανταλλακτήρια), χρόνια τώρα, επενδύουν σε αυτό τον τομέα αλλά και πειθαρχούν στα θεσμικά όργανα. Κρατικά, Ευρωπαϊκά, ή και Παγκόσμια.

    Η Betfair, για παράδειγμα, έχει συμφωνία παροχής πληροφοριών στην UEFA και έχει ειδικό τμήμα που παρακολουθεί λογαριασμούς για ξέπλυμα χρήματος.

    Είναι σαφώς δυσκολότερο να βρεις Αγγλική εταιρία που να λειτουργεί χωρίς σαφείς και αυστηρούς κανόνες, παρά Ελληνική. Και η Intralot έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την UEFA. Ασχετα αν ως εταιρία περιλαμβάνεται στον όρο «ελληνική», ανέκαθεν το μέγεθος και οι δραστηριότητές της την κατέτασσαν ψηλά στην Παγκόσμια κλίμακα.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Σε περιβάλλον ανταλλακτηρίου διεξάγεται δίκαιο και διασκεδαστικό live betting για τον παίκτη.
    Στοιχηματικό περιβάλλον σχεδόν μηδενικής γκανιότας (100,2 έως 101), οπότε κάθε αλλαγή αποδόσεων στην εξέλιξη του αγώνα δεν «ροκανίζει» τα χρήματα του παίκτη σε κάθε ποντάρισμα από την παρουσία γκανιότας (margin) 106 έως 112. Αν έχει κέρδη, ο παίκτης, πληρώνει 5% από αυτά, όσα και πονταρίσματα αν έκανε στη διάρκεια του αγώνα.

    Φυσικά, όλα αυτά αναιρούνται αυτόματα, αν η φορολόγηση γίνει στον τζίρο του παιχνιδιού.

    Μια απόφαση που θα ήταν καταστροφική για ένα παιχνίδι όπως είναι το Προκαθορισμένο Αθλητικό Στοίχημα.

    Φανταστείτε τον παίκτη που κάνει κατάθεση, π.χ., 1.000 και μέχρι να τα χάσει, ή μέχρι να τα διπλασιάσει (π.χ. αν κερδίσει), σε βάθος ενός μηνός θα έχει κάνει τζίρο 30.000 ευρώ στην εταιρία που έχει γραφτεί από συνεχόμενα πονταρίσματα. Αλλα χαμένα, άλλα κερδισμένα και άλλα ΙΣΟΠΑΛΑ. Γιατί, κυρίως στο ευρέως διαδεδομένο ασιάτικο στοίχημα, υπάρχει και η ισοπαλία μεταξύ μπουκ και παίκτη.

    Στον παίκτη που θα χάσει 1.000 ευρώ, αλλά, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πληρώσει το 5, 7, 7,5, 8,5, 9,5, ή και 10% του φόρου που μπορεί να ορίσει η Κυβέρνηση για ποσό 30.000 ευρώ (και το 5% μας κάνει 1.500 ευρώ), ποιος θα τον πληρώσει?? Ή μήπως οι εταιρίες θα πρέπει να φράζουν και λογαριασμούς χαμένων παικτών (όπως, βεβαίως και κάνουν σε παίκτες που κερδίζουν συστηματικά) με το σκεπτικό: Αγαπητέ κύριε κάνατε πολύ μεγάλο τζίρο στην εταιρία μας μέχρι που να χάσετε τα χρήματά σας, οπότε, είσαστε φορολογικά ασύμφορος για την εταιρία μας και λυπούμαστε πολύ, αλλά, είμαστε υποχρεωμένοι να σας κλείσουμε τον λογαριασμό σας!!

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ_1: Όπως (δια νόμου) κόβονται στον Ελληνα πολίτη, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθοί – συντάξεις, (αλλά και… βίτσια όπως είναι το τσιγάρο) καταλαβαίνουμε ότι με τις ευλογίες Κοινότητας και Αμερικής (που χαίρονται για τον… καλό δρόμο που μπήκε η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ), η κυβέρνηση μπορεί «να κάνει ό,τι θέλει τους Ελληνες πολίτες, αρκεί να έχει πλάνο ότι θα παρουσιάσει έσοδα».

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ_2: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει ένα νόμο που πρωτίστως θα φέρει έσοδα, ενώ παράλληλα θα προστατεύει ως κόρη οφθαλμού (ορατό δια… γυμνού) την ΟΠΑΠ Α.Ε., χρησιμοποιώντας όλους τους «μανδύες» που έχει προτάξει ως επιχειρήματα σε Κοινοτικές πιέσεις, όπως οι αιτιολογημένες γνώμες. Ημερομηνία λήψη της πρώτης 13.7.2007 και της δεύτερης 28.2.2008. Αποστολέας η Κομισιόν.
    Σαφέστατη διαδικασία παραπομπής που είναι βέβαιο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο όταν το όποιο «νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών-τυχερών παιχνιδιών» φτάσει να διεκδικήσει την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ κοινοτική σφραγίδα.

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ_3: Γυρίζοντας στο «ΔΕΔΟΜΕΝΟ_1», η Κυβέρνηση θέλει έσοδα, άρα ο τελικός καταναλωτής θα επιβαρυνθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
    ΟΠΟΙΑ και αν είναι η μορφή κρατικής ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών, με την αυτονόητη φορολόγηση. Φορολόγηση, το «μαγικό ραβδάκι» που βαφτίζει το παράνομο, νόμιμο.
    Νόμιμο και δίκαιο είναι δύο έννοιες που από την αυτονόητη ταύτιση που είχαν στο μυαλό του πολίτη, ολοένα και περισσότερο τείνουν προς μια παράλληλη πορεία…

    Υπάρχει λύση για λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς που να:

    1)Φέρνει άμεσα και σημαντικά έσοδα στο κράτος
    2)Εξασφαλίζει ισχυρά έσοδα για τον ΟΠΑΠ
    3)Δεν αντικρούει σε κοινοτικές ενστάσεις
    4)Τονώνει σημαντικά το εισόδημα των πρακτόρων, χωρίς να τους υποχρεώνει να «κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού», (όπως μοιάζει μια μάχη κατά του διαδικτυακού παιχνιδιού) για να προστατεύσουν το εισόδημά τους.
    5)Δημιουργεί μια αγορά που μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προσφέροντας ικανοποιητικό προϊόν στον παίκτη – καταναλωτή.

    Μια απλή αντιστροφή στην αρίθμηση που είδαμε στην απάντηση του Αρθρου 11.

    Το «1» είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Τα έσοδα!
    Τα «2» και «3», τα παράπλευρα ζητούμενά της.
    Με αυτή τη σειρά.

    Τα «4» και «5» δεν φαίνεται να απασχολούν και πολύ. Κυρίως στο «5», το θέμα τελικού προσφερόμενου προϊόντος, αλλά και τη δίκαιη αντιμετώπιση του πολίτη που ανήκει στο 42% αυτών που αρέσκονται να παίζουν τυχερά παιχνίδια, τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
    Για ποιόν σεβασμό στον πολίτη – καταναλωτή δείχνουν όταν κάνουν λόγο για 70% pay out (επιστροφή κερδών) στα «φρουτάκια» τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 80%?

    Κανείς δεν μπορεί, έστω να διακρίνει, κάποιο σεβασμό του πολίτη – παίκτη ως καταναλωτή. Κακά τα ψέματα…

    Πιστοποίηση αυτού και το σκεπτικό στο Αρθρο 13 που αφορά τον ΟΔΙΕ και αναφέρει ξεκάθαρα «Μείωση του ποσοστού αναδιανεμόμενου κέρδους 80% στα επίπεδα του ανταγωνισμού». Και ανερυθρίαστα μάλιστα…

    Βέβαια, υπάρχει και η… θέση που έχει εκφραστεί στο παρελθόν από τη διοίκηση Κωστάκου-Νειάδα της ΟΠΑΠ Α.Ε. «δεν δίνουμε καλύτερες τιμές στο Πάμε Στοίχημα για να μην ωθούμε τον πελάτη μας να παίζει και έτσι τον προστατεύουμε από τον εθισμό». Ασχολίαστο.

    Η κοινή λογική, για μια σύγχρονη και τεχνοκρατική κυβέρνηση που έχει ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΚΟΨΙΜΟ από υψηλά έσοδα για πολλά χρόνια ακόμα, θα έπρεπε να ξεκινά από το «Νο 5».

    Μόνο από αυτή την πλευρά προσέγγισης μιας νομοθεσίας τυχερών παιχνιδιών θα αποφεύγονταν θεσμικά σφάλματα που θα οδηγήσουν (και πάλι) σε λάθος τελικούς λογαριασμούς.

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΖΙΝΟ: «Σύμφωνα με το ευρύ ιστορικό χρονικό νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, η προστασία των καταναλωτών αναγνωρίζεται ως αντικείμενο κοινού ενδιαφέροντος μιας περιοριστικής πολιτικής στα θέματα των τυχερών παιχνιδιών, που μπορεί να δικαιολογήσει το περιορισμό της ελεύθερης δραστηριότητας εάν ταυτόχρονα δεν εισάγει διακρίσεις και είναι αναλογική.»

    Αν έχεις κύριο στόχο το «1» μόνο αν διασφαλίσεις το «5» μπορείς να έχεις μακροχρόνια αναπτυσσόμενα έσοδα και να περάσεις σίγουρα τις «συμπληγάδες» του «Νο 3».

    Συμπληγάδες που αν η Κυβέρνηση ενημερωθεί για τις πρόσφατες αποφάσεις κυρίως για Γερμανία (8 Σεπτεμβρίου) αλλά και την Αυστρία (9 Σεπτεμβρίου) θα αρχίσει σοβαρά να ανησυχεί για τον υπάρχοντα σχεδιασμό, καταλαβαίνοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η προσπάθεια νομοπαρασκευής της Κυβέρνησης, από την ερμαφρόδιτη φύση ΟΠΑΠ Α.Ε. στον τρόπο λειτουργίας της τον αιώνα που διανύουμε.

    Συνοψίζοντας προσωπικές απόψεις με στόχο την ουσία: Η φορολόγηση επί του τζίρου, τουλάχιστον στα Προκαθορισμένα Αθλητικά Στοιχήματα, θα καταστρέψει δύο προϊόντα. Το «Πάμε Στοίχημα» της ΟΠΑΠ Α.Ε. και το Διαδικτυακό Στοίχημα.
    Δύο παιχνίδια που ο αθέμιτος ανταγωνισμός που επέλεξαν οι Κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας να αφήνουν να εξελίσσεται οδήγησε σε μια άναρχα δομημένη, αλλά και συνάμα γιγαντωμένη αγορά.

    Η φορολόγηση του τζόγου, αν προσδοκάς σημαντικά και αυξανόμενα έσοδα ως κράτος, πρέπει να γίνει κλιμακωτά.

    Ζητώντας συγνώμη εκ των προτέρων, η απλοϊκότητα ενός μοντέλο που θα δομηθεί με συγκεκριμένη σειρά και με σταθερά (όχι αργά) βήματα, απέχει λιγότερο από την πραγματικότητα που οδηγούν οι «μπερδεμένες» κυβερνητικές σκέψεις που τέθηκαν σε διαβούλευση…

    Ενα νομικό πλαίσιο που αφορά την εξαγωγή χρημάτων από τη χώρα θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και θα έφερνε άμεσα «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

    Ενώ μια φορολόγηση επί του τζίρου θα κατέστρεφε την ανταγωνιστικότητα των Αθλητικών Στοιχημάτων και οι παράνομοι μπούκηδες της γειτονιάς θα έτριβαν τα χέρια τους, μια φορολόγηση της μεταφοράς χρημάτων (έχει διεθνώς συγκεκριμένο κωδικό τραπεζικής μεταφοράς ο τζόγος, αναγνωρίσιμος απ όλα τα είδη μεταφοράς χρημάτων) της τάξης του 7 έως και 8,5%, επί της κατάθεσης θα ήταν μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Και εισπρακτικά και αναπτυξιακά.

    Οι εταιρίες του διαδικτύου που θα έπαιρναν άδεια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, θα απορροφούσαν (κίνητρα κατάθεσης σε συγκεκριμένες μέρες, μπόνους εγγραφής) ένα μεγάλο μέρος της φορολογίας στην κατάθεση, με αποτέλεσμα να προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν στον παίκτη – καταναλωτή.

    Το κόστος αδειοδότησης των εταιριών του διαδικτύου είναι ένα πραγματικά πολύ μικρό έσοδο για το κράτος, σε σχέση με το σύνολο των εσόδων που μπορεί να έχει από μια σωστά ρυθμισμένη ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών.
    Σημαντικότατα έσοδα θα προκύπτουν και από τη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιριών, από το παιχνίδι των Ελλήνων πολιτών (με ίδια μέτρα και σταθμά, αυτά που ισχύουν γενικά για τις Ελληνικές εταιρίες), ενώ πρέπει να υποχρεώνονται οι εταιρίες και στη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας, να συμμετέχουν οικονομικά σε προγράμματα κοινωνικών παροχών κ.λπ. Όλα αυτά που θα πρέπει να ορίζει στις προϋποθέσεις αδειοδότησης που θα θεσπίσει η ΕΕΠ.

    Οσο για την ΟΠΑΠ Α.Ε., στο διαδικτυακό παιχνίδι θα πρέπει να ανταγωνιστεί τις Ευρωπαϊκές εταιρίες με τους ίδιους όρους, (ίδια παρακράτηση υπέρ του Δημοσίου σε κάθε διαδικτυακή συναλλαγή τζόγου του Ελληνα πολίτη). Ετσι και στο επίγειο παιχνίδι των πρακτορείων δημιουργηθούν περιθώρια βελτίωσης προς όφελος όλων και κυρίως των παικτών – καταναλωτών.

    Σε ένα (περίπου) τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να επιτευχθεί στόχος βελτίωσης στο επίγειο παιχνίδι.

    Φέρνοντας αποδόσεις ως παράδειγμα, στο παιχνίδι του δικτύου των πρακτορείων να προσφέρονται μοιρασμένες τιμές της τάξης του 1,80-1,80 (αντί 1,72 – 1,72 που είναι σήμερα και έχει φτάσει μέχρι το 1,75 – 1,75 στις καλές εποχές του «Πάμε Στοίχημα»), στις κλασικές εταιρίες του διαδικτύου (αλλά και στη σελίδα του ΟΠΑΠ) να βρίσκει 1,85-1,85 (αλλά τα 100 ευρώ κατάθεσης να γίνονται 90, μαζί με την προμήθεια τράπεζας), οπότε να βρεθεί μια – κάποια – χρυσή τομή λειτουργίας της αγοράς χωρίς να πλήττεται το τελικό προϊόν και ο δημιουργικός ανταγωνισμός.

    Κάπου εκεί γύρω, σε αυτή την πλευρά, υπάρχει μια συνολική λύση του θέματος «ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών» και σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε εκεί, αρκεί να πάμε με τον ρυθμό «ένα και προσεκτικό βήμα την κάθε φορά».

    Χωρίς να είναι απαραίτητο ότι σε αυτή τη λογική θα έχουμε περισσότερες καθυστερήσεις από αυτές που θα προκύψουν από το πήγαινε – έλα ενός νόμου που θα έχει πολλά προβλήματα αντιδράσεων.

    Η απόφαση που αφορά τη Γερμανία βγήκε ίσως στο κατάλληλο χρονικό σημείο ώστε να χτυπήσει το καμπανάκι στην Κυβέρνηση και να προχωρήσει άμεσα σε αναδίπλωση και ανασχεδιασμό με στόχο μια νομοθεσία προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ξεκάθαρα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
    Στο χέρι σας είναι.

    Με εκτίμηση

    Γιώργος Ριζεάκος

  • Ενόψει της σύνταξης του νέου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η CENTRIC Α.Ε. και η Sportingbet Plc καταθέτουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης:

    Άρθρο 12

    Σχετικά με τα Ανταλλακτήρια Στοιχημάτων είναι ορθή η άποψη ότι απαιτείται συνεχής έλεγχος για την αποτροπή απάτης. Πιστεύουμε όμως ότι κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί αδύνατον, δημιουργώντας επιπλέον προϋποθέσεις συχνής αμφισβήτησης της ακεραιότητας και αξιοπιστίας των ελληνικών αθλητικών διοργανώσεων.

    Τα ανταλλακτήρια στοιχήματος δύνανται να αποτελέσουν πηγή σειράς παραβατικών συμπεριφορών. Είναι γνωστό ότι πολλοί παράνομοι αποδέκτες στοιχημάτων αντασφαλίζουν κάποια από αυτά σε ανταλλακτήρια. Είναι επίσης προφανές ότι με δεδομένο ότι οι πελάτες ενος ανταλλακτηρίου μπορούν να λειτουργούν οι ίδιοι ως πάροχοι στοιχημάτων θέτοντας αυτοί τα στοιχήματα, σε περίπτωση αδειοδότησης ανταλλακτηρίου, δημιουργείται ένα σαφές και διακριτό «παράθυρο» στη νομοθεσία. Θα δίδεται η δυνατότητα, δηλαδή, σε άτομα που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι εμμέσως αδειοδοτημένοι πάροχοι στοιχημάτων να το πράττουν μέσω του ανταλλακτηρίου. Τέλος, μέσω των ανταλλακτηρίων δίδεται εύκολα η δυνατότητα (και με ελάχιστο κόστος) ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εφόσον μπορούν δυο άτομα να μεταβιβάσουν απεριόριστα ποσά μεταξύ τους υπό την κάλυψη στοιχημάτων, που δήθεν θέτει ο ένας και «κερδίζει» ο άλλος.

    Ερώτηση 11:

    Πιστεύουμε πως δεν είναι σκόπιμο να ρυθμιστούν τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, προτείνουμε δε την απαγόρευση κάθε μεταπώλησης στοιχημάτων ή άλλων δελτίων τυχερών παιγνίων. Άλλωστε, τα ανταλλακτήρια δεν συμπεριελήφθησαν σε καμία από τις πρόσφατες διαδικασίες ρύθμισης άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

    Ερώτηση 12:

    Η πλειοψηφική συμμετοχή του κράτους στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων φαίνεται ανέφικτη λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού με τους λοιπούς αδειοδοτημένους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος όταν μάλιστα το κράτος δεν έχει καν πλειοψηφική συμμετοχή στον ΟΠΑΠ που κατέχει σήμερα το μονοπώλιο στο συγκεκριμένο κλάδο. Εξάλλου τυχόν πλειοψηφική συμμετοχή του κράτους στα ανταλλακτήρια δεν θα εξάλειφε τους κινδύνους που αναφέρουμε ανωτέρω.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ CENTRIC
    H Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΑΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Centric συμμετέχει σε εταιρίες οι οποίες προσαρμόζουν σε τοπικές αγορές, διαχειρίζονται και προωθούν υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχαγωγίας. Οι θυγατρικές εταιρίες της Centric A.Ε συνεργάζονται με μεγάλους παρόχους διαδικτυακής ψυχαγωγίας, οι οποίοι είναι εισηγμένοι σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατέχουν άδεια εξ αποστάσεως παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, για την από κοινού λειτουργία και προώθηση ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών σε διάφορες γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
    Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η συνεργασία με τη Sportingbet Plc.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ SPORTINGBET
    Η Sportingbet Plc αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων εταιριών όσον αφορά τη βιομηχανία του διαδικτυακού στοιχήματος και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και σήμερα είναι μία εκ των ηγετικών εταιριών της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρία συστήθηκε το 1998 και είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η εταιρία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα £301 εκατομμύρια (βάσει των τιμών κλεισίματος της 9/9/2010). Οι διάφορες ιστοσελίδες της καλύπτουν πάνω από 30 χώρες εξυπηρετώντας πελάτες σε 26 γλώσσες. Η Sportingbet προσαρμόζει τις ιστοσελίδες της στις τοπικές αγορές προκειμένου να αντικατοπτρίζονται σε αυτές οι διαφορετικές γλώσσες, νομίσματα και τα προτιμούμενα αθλήματα των αγορών-στόχων της. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η παροχή ενός «προστατευμένου περιβάλλοντος ψυχαγωγίας», στο οποίο τα προγράμματα εξυπηρέτησης πελατών παρέχουν στους υπεύθυνους ενήλικες τη σιγουριά ότι γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ παρέχουν στην εταιρία τη σιγουριά ότι λαμβάνονται όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων προσώπων.

    Αναλυτικά οι θέσεις της Centric και της Sportingbet για το σύνολο του προς διαβούλευση νομοθετήματος για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην ιστοσελίδα της Centric http://www.centricir.gr/default.asp?pid=96&la=1

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 12:14 | Σταυρος Γ.

    ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ 26 ΕΚΤ. ΕΥΡΩ … ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΙΜΩΣ.

    ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΠΑΠ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 15:38 | Remote Gambling Association

    Τοποθέτηση της Remote Gambling Association (RGA) επί του Άρθρου 12 της παρούσας διαβούλευσης (Για λεπτομέρειες για την RGA παρακαλούμε όπως δείτε το σχόλιό μας στο Άρθρο 4):

    Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων αποτελούν απειλή η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω κατάλληλης ρύθμισης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξεταστούν και αυτά εξίσου σοβαρά από την ελληνική κυβέρνηση κατά την υιοθέτηση του νέου νόμου περί τυχερών παιχνιδιών.

    Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, δεν βλέπουμε το λόγο για τον οποίο το δημόσιο θα πρέπει να έχει οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή πέραν της ρύθμισης και της φορολόγησης.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 11:29 | lamprini

    Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα νομίζω ότι το κράτος θα πρέπει να ασκεί έλεγχο να εποπτεύει και να έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο. Επίσης ο ρόλος αυτός θα πρέπει να είναι ακόμα πιο πολυδιάστατος και να βοηθάει/επιτρέπει σε όλους τους άλλους φορείς (προερχόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα) να συνεργάζονται στα ανωτέρω.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 11:50 | AΘΗΝΑ

    Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι τα ανταλλακτήρια σήμερα είναι γεγονός και μάλιστα μεγάλο κομμάτι του όγκου εργασιών τους διεξάγεται σε ξένες (off shore) εταιρίες. Για την λειτουργία των ανταλλακτηρίων θα πρέπει να υπάρχει ειδική αδειοδότηση στην Ελλάδα και φυσικά να προωθηθεί και προασπιστεί αντίστοιχος κανονισμός λειτουργίας.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 19:04 | Dictao

    Θεωρούμε ότι τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων (ειδικά μέσω του διαδικτύου) καθιστούν την ανάγκη για αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική ακόμη πιο επιτακτική. Πράγματι, ο όγκος δεδομένων που η Ε.Ε.Π. θα πρέπει να συγκεντρώσει και να διαχειρισθεί εν προκειμένω είναι τεράστιος. Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική που προτείνουμε μεταφέρει στον πάροχο την ευθύνη για το κόστος της υποδομής και επιτρέπει στην Ε.Ε.Π. να επικεντρωθεί στο έργο της.
    Πολύπλοκα σχήματα ξεπλύματος χρήματος μπορούν να εντοπισθούν μόνο μετά από χρόνια με τη χρήση αλγορίθμων που δεν υπάρχουν σήμερα. Οι παραχθείσες αποδείξεις από τις τωρινές συναλλαγές πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στο μέλλον αδιαμφισβήτητες.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 17:31 | William Hill

    Απάντηση του ομίλου εταιριών William Hill στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τη φορολογία και τη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα

    Σχετικά με την William Hill

    Η εταιρεία William Hill PLC ιδρύθηκε το 1934 και εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες μέσω του μεγαλύτερου συγκροτήματος λιανικής υπηρεσίας στοιχημάτων του Η.Β., μιας κορυφαίας υπηρεσίας τηλεφωνικού στοιχηματισμού και ενός συναρπαστικού συνόλου ευκαιριών διαδικτυακού στοιχηματισμού και παιχνιδιών.
    Αδειοδοτημένη και ελεγχόμενη στο Η.Β., εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από το 2002 και μέλος τους δείκτη FTSE 250.
    Το 1998 πρωτοπορεί δημιουργώντας την πρώτη online πλατφόρμα στοιχήματος.
    Διαθέτει περισσότερα από 2.300 πρακτορεία στη Μεγάλη Βρετανία και αριθμεί περισσότερους από 16.000 υπαλλήλους.
    Το 2010 Ανακυρήχθηκε «Κορυφαία Εταιρία» και «Καλύτερη Αλυσίδα Πρακτορείων Στοιχήματος» στα Betview Awards!
    Εν ολίγοις, η εταιρεία William Hill αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους κορυφαίους στοιχηματικούς και παικτικούς οργανισμούς στον κόσμο.

    Με την παρούσα ο όμιλος William Hill επιθυμεί να ανταποκριθεί, διατυπώνοντας τις απόψεις του, στην ευκαιρία που του προσφέρεται να απαντήσει στις προτάσεις για τη ρύθμιση του online στοιχήματος, πόκερ και των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων.

    Η θέση μας παραμένει υπέρ της στροφής σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά που θα διέπεται από μια σεβόμενη την αρχή της αναλογικότητας νομοθετική ρύθμιση και η οποία θα καλύπτει ταυτόχρονα το αθλητικό στοίχημα (συμπεριλαμβανομένων των ιπποδρομιών) και τα τυχερά παιχνίδια (με τα οποία, για το σκοπό της παρούσας επιστολής, εννοούμε τα παιχνίδια καζίνο, τα παιχνίδια πόκερ, το μπίνγκο και τους διαδικτυακούς κουλοχέρηδες), θεωρώντας αυτήν το κατάλληλο μοντέλο ρύθμισης της αγοράς. Μια μερικώς απαλευθερωμένη αγορά δεν θα επιτύχει όλους τους στόχους της και ενδέχεται να παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές με πάγια νομολογία του ότι θα πρέπει να υπάρξει συστηματική προσέγγιση στη ρύθμιση του στοιχήματος και ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών οφείλουν να συμμορφώνονται προς την αρχή της αναλογικότητας, να είναι αντικειμενικά δικαιολογημένοι και να μην καθιερώνουν διακρίσεις μεταξύ εγχώριων και ξένων παρόχων. Τούτο έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί σε διάφορες περιπτώσεις και ήδη μόλις χθες κατέστη εκ νέου σαφές αναφορικά με τις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας.

    Ο όμιλος William Hill διατηρεί μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στην παγκόσμια αγορά στοιχήματος και προσπαθεί να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα που παρέχει προσφέρονται με ασφαλές, δίκαιο και υπεύθυνο τρόπο.

    Πιστεύουμε ότι ο προσφορότερος τρόπος επίτευξης των παραπάνω στόχων είναι μια κατάλληλα ρυθμισμένη αγορά και, ως εκ τούτου, η απόφαση του νομοθέτη να θεσπίσει την υποβολή αίτησης ως προϋπόθεση πρόσβασης στην ελληνική αγορά θα είχε ως έρεισμα το δεδομένο ότι κάθε προτεινόμενο ρυθμιστικό καθεστώς θα επιτρέπει την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Θεωρούμε ότι μια αγορά υπό περιορισμόν με διευρυμένα μονοπωλιακά δικαιώματα χορηγούμενα σε εγχώριους παρόχους αθλητικού και ιπποδρομιακού στοιχήματος, δεν θα επιτύχει τους στόχους που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθετική ρύθμιση.

    Βάσει των ανωτέρω, υποστηρίζουμε την Α εναλλακτική πρόταση.
    Από τις τρεις διαθέσιμες εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε αντίθετοι στον κλειστό διαγωνισμό για έναν ορισμένο αριθμό αδειών. Θεωρούμε επίσης ότι η παραχώρηση των αδειών στο υπάρχον μονοπώλιο κατ’ αποκλεισμόν των εμπορικών επιχειρήσεων θα αποτελούσε παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η θέση μας είναι ότι η Α εναλλακτική πρόταση (δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς, με απεριόριστο αριθμό των αδειών) αποτελεί τη μόνη νόμιμη λύση. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει παράλληλα να θεσπιστούν αναλογικά επίπεδα τελών και φορολογία επί των ακαθαρίστων κερδών, εν αντιθέσει προς φορολόγηση του τζίρου.

    Ο όμιλος William Hill θεωρεί ότι το κόστος για τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου ρυθμιστικού πλαισίου και τα έξοδα διαρκούς εποπτείας καλύπτονται από ένα αναλογικό τέλος χορήγησης άδειας , χωρίς να επιβληθεί πρόσθετη φορολογία.

    Όσον αφορά τη φορολογία του στοιχήματος, θεωρούμε λανθασμένη την εξέταση του ενδεχόμενου επιβολής φόρου επί του τζίρου (δηλαδή φορολόγηση του κύκλου εργασιών) αντί της επιλογής ενός πιο προοδευτικού φορολογικού καθεστώς κατά το οποίο θα φορολογούνται τα ακαθάριστα κέρδη των εταιριών στοιχημάτων. Θεωρούμε ότι η φορολόγηση των κερδών αποβαίνει προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων.

    Σε περίπτωση που θεσπιζόταν ένα δυσανάλογα υψηλό τέλος χορήγησης πενταετούς αδείας και μια υψηλή φορολόγηση του κύκλου εργασιών, τούτο θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους παρόχους να εισέλθουν στην αγορά με υψηλό αρχικό κόστος χωρίς να γνωρίζουν αν η μελλοντική οικονομική απόδοση θα δικαιολογεί την επένδυσή τους.

    Λάβαμε υπόψη μας τις αναφορές στο κλείδωμα ιστοσελίδων και το μπλοκάρισμα των συναλλαγών, θα θέλαμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή της Ελληνικής κυβέρνησης στο ότι η θέσπιση αυτών των μηχανισμών θα ανεβάσει σημαντικά το κόστος της διαχείρισης του νέου ρυθμιστικού καθεστώτος, χωρίς κατ’ ανάγκη την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων στην πρόληψη της επισκεψιμότητας των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένες στην Ελλάδα ιστοσελίδες. Τέτοιου είδους μηχανισμοί δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά για άλλες χώρες.

    Ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος συνίσταται στη δημιουργία μιας ακμάζουσας ανοικτής αγοράς, όπου οι αδειοδοτημένες ιστοσελίδες μπορούν να συναγωνιστούν βάσει της αξίας τους και της υψηλής ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών τους.

    Πιστεύουμε ότι ένα ορθό καθεστώς θα προσελκύσει τους υγιείς και κατάλληλους παρόχους. Το καθεστώς αδειοδότησης θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του και να ερείδεται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Έλεγχος καταλληλότητας βάσει της ικανότητας και ακεραιότητας των διευθυντών και των ελεγκτών των παρόχων (συμπεριλαμβανομένων ελέγχων των ποινικών τους μητρώων)
    • Ρητή δέσμευση για εξασφάλιση υπεύθυνου στοιχηματισμού και λήψη μέτρων που θα βοηθούν τους πελάτες να διατηρήσουν την ενασχόλησή τους με τα τυχερά παιχνίδια στο επίπεδο μιας ευχάριστης ψυχαγωγικής εμπειρίας.
    • Ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχέδιο με λεπτομερή περιγραφή της πολιτικής της εταιρίας , των ικανοτήτων της, των χρηματοοικονομικών της στοιχείων και άλλων πληροφοριών.
    • Σχέδιο λειτουργίας που θα περιλαμβάνει περιγραφή των πολιτικών και των διαδικασιών σε όλους τους καίριους τομείς
    • Αυστηρή διαδικασία προσλήψεων και εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού για τη λειτουργία σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πολιτικές και τις ορθές διαδικασίες λειτουργίας.

    Επιπλέον, ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αδειοδότηση μιας επιχείρησης σε άλλη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που θεμελιώνει τεκμήριο καταλληλότητας.

    Αποδεχόμαστε την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικών μηχανισμών εξασφάλισης της εφαρμογής του νόμου ώστε να προστατευθούν οι αδειοδοτημένοι υπό το νέο καθεστώς πάροχοι, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι ανταγωνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση αδείας και ότι δεν θα υπάρξουν τεχνητά εμπόδια για την είσοδό τους στην αγορά. Σε άλλες αγορές έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός είναι ένα αποτελεσματικό μέσο ελέγχου παραβατικής συμπεριφοράς.

    Είμαστε της άποψης ότι, αν οι Ελληνικές αρχές αδειοδοτήσουν έναν πάροχο ως ικανό και κατάλληλο να διαθέτει άδεια, και η άδεια απαιτεί διαφάνεια και συνεργασία με την Ελληνική αρχή αδειοδότησης, οι αδειοδοτημένες δραστηριότητες αυτές θα δύνανται να διεξάγονται εκτός Ελλάδος.

    Οι αναλογούντες στην δραστηριοποίηση των παρόχων στην Ελλάδα φόροι δύνανται να αποδίδονται στην Ελληνική κυβέρνηση, χωρίς οι πάροχοι να έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα.

    Ανταλλακτήρια Στοιχημάτων

    Υποστηρίζουμε την ελεύθερη προσέγγιση στην αγορά στον online στοιχηματισμό, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα πρέπει επιφυλαχθεί ιδιαίτερη μεταχείριση στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων.
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμφάνιση και η ανάπτυξη των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων είχε ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός στοιχηματικών συναλλαγών να εκφεύγουν του πεδίου εφαρμογής της οικείας φορολογίας και ιπποδρομιακών εισφορών. Τα στοιχηματικά ανταλλακτήρια δεν διενεργούν μόνο στοίχημα «παίκτη κόντρα σε παίκτη», αλλά διευκολύνουν και εμπορικούς χρήστες.

    Αυτοί οι εμπορικοί χρήστες, βοηθούμενοι από την τεχνολογία, διενεργούν χιλιάδες συναλλαγές και ουσιαστικά λειτουργούν ως μη αδειοδοτημένοι και μη φορολογούμενοι «μπουκμέϊκερς». Το στοίχημα «παίκτη κόντρα σε παίκτη» μπορεί επίσης να ευνοήσει φοροαποφυγή σημαντικού ύψους.

    Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι με τη χορήγηση αδειών σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων, αν δεν θεσμοθετηθούν και τεθούν σε λειτουργία ισχυροί φορολογικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί λογοδοσίας. Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η χρήση της ανταλλαγής στοιχημάτων δεν θα διαστρεβλώνει μια κατά τα άλλα ανταγωνιστική αγορά.

    Η παρούσα θέση μας θα συνοδευτεί από μία ανάλυση η οποία εκθέτει τα σαφή πλεονεκτήματα της φορολόγησης των μικτών κερδών σε σύγκριση προς αυτά της φορολόγησης του κύκλου εργασιών, καθώς και μια παρουσίαση στην οποία περιγράφεται το ρυθμιστικό πλαίσιο και φορολόγηση του καθεστώτος αδειοδότησης που, κατά την άποψή μας, θα είναι αμοιβαία αποδεκτό από τους επιχειρηματικούς φορείς και την Ελληνική κυβέρνηση.

    Τα παραπάνω θα υποβληθούν με υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών και τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς και επιθυμία μας είναι να έχουμε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου για να αναλύσουμε τις απόψεις μας για το διαδικτυακό στοιχηματισμό.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 15:06 | Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο / Εταιρεία Cherry

    Εκτιμάτε ότι είναι σκόπιμο να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων;

    Ναι εκτιμούμε ότι είναι σκόπιμο να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νομού αυτού και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων.

    Σε περίπτωση εγκατάστασης ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, πιστεύετε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει πλειοψηφική συμμετοχή;

    Όχι, διαφωνούμε με την προοπτική αυτή καθώς με βάση την συνήθη διεθνή πρακτική το κράτος νομοθετεί, ελέγχει και φορολογεί αλλά δεν είναι ιδιοκτήτης ούτε επιχειρηματίας.

    ΥΓ. Η παραπάνω πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών/Γραφείο Υπουργού με Αριθ. Πρωτ. 11982

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 13:55 | Manos

    Εαν δουμε την δομη ενος ανταλλακτηριου θα δουμε πως στην «βασικη αρχη» του δεν εχει διαφορες απο τις αλλες στοιχηματικες εταιρειες. Οταν μιλαμε για ελευθερη αγορα και ισονομια, θα πρεπει να ισχυει και να ισχυει για ολους. Πρεπει ομως να υπαρχει και διαφανεια αν και απο το λιγο που εχω παιξει σε ανταλλακτηριο δεν εχω διαπιστωσει κατι αρνητικο σε αυτον τον τομεα. Το θεμα ειναι οσο περναει ο καιρος να πηγαινουμε μπροστα και να μην ειμαστε οπισθοδρομικοι. Η ιδεα του ανταλλακτηριου ειναι κατι φρεσκο και πρωτοπωριακο και θα πρεπει να βρεθει ο τροπος αυτη η ιδεα να αναπτυχθει και οχι να το θαψουμε επειδη δεν μπορουνε καποιοι να το κατανοησουνε.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 02:58 | ΑΤΛΑΣ

    Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΑΤΛΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Π.Χ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ.ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 01:27 | Κώστας Καν.

    Δεν γίνεται ρύθμιση της αγοράς χωρίς ανταλλακτήρια. Όλοι και οι μπουκμέικερς (ανάμεσά τους και του ΟΠΑΠ) τα ανταλλακτήρια παρακολουθούν (δηλαδή την BF) για να προλάβουν να προσαρμόσουν τις τιμές και να μη τους γδύσουν οι traders και οι επαγγελματίες (που σημειωτέον δεν χρειάζονται τη ρύθμιση της αγοράς διότι αυτοί όλοι κινούνται περιθωριακά).
    Όποιος σέβεται τον εαυτό του, και θέλει να βρίσκεται εντός των εξελίξεων, γνωρίζει ότι το πρόσφατο παρόν και το μέλλον είναι συνδεδεμένα αναγκαστικά με τα ανταλακτήρια.
    Οπότε είναι τουλάχιστον απαραίτητο για να έχεις μια πλήρη και όχι ελλειματική αγορά με καλές συνθήκες λειτουργίας της.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:53 | Κώστας

    Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα πιστεύουμε ότι σήμερα τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων είναι μια πραγματικότητα και γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός κύκλος εργασιών που παίζεται σε off shore. Πιστεύουμε ότι τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων θα πρέπει να υπόκεινται επίσης σε κανονισμούς, αλλά απαιτείται τοπική αδειοδότηση στην Ελλάδα.

    Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα πιστεύουμε ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να έχει ένα ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο, και να επιτρέπει στους επενδυτές και σε εταιρείες με σχετική γνώση να αδειοδοτηθούν στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
    Κώστας Καραγιάννης

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:28 | Betfair

    Εισαγωγή
    1. Το παρόν κείμενο συνοψίζει την ανταπόκριση της Betfair στις προτάσεις που καταγράφονται στη διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Παράλληλα με την ανταπόκριση αυτή, η Betfair θα υποβάλλει λεπτομερέστερη έκθεση στον Υπουργό Οικονομικών και στους σχετικούς κοινωνικούς εταίρους.

    Παρουσίαση της Betfair
    2. Η Betfair, που ιδρύθηκε το 2000, είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού στον κόσμο. Ο όμιλος Betfair διαθέτει τρία εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο, και διεκπεραιώνει πάνω από έξι εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα, υπερδιπλάσιες δηλαδή των συναλλαγών που εκτελούν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αθροιστικά. Η Betfair απασχολεί πάνω από 2.300 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

    3. Η Betfair διαθέτει άδειες λειτουργίας προϊόντων στοιχηματισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Αυστραλία. Επιδιώκει να διατηρεί άδειες, να επενδύει και να καταβάλει φόρους οπουδήποτε δραστηριοποιείται. Συνεργάζεται ενεργά με κυβερνήσεις και αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να δημιουργεί ελεγχόμενα και ασφαλή περιβάλλοντα διαδικτυακού στοιχηματισμού για τους καταναλωτές. Η Betfair θα ήθελε να αποκτήσει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ελληνικό Κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.

    4. Η Betfair είναι μία από τις 25 κορυφαίες διαδικτυακές εταιρίες στον κόσμο. Έχει συλλέξει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και δύο Βραβεία Επιχειρηματικότητας από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2003 (Καινοτομία) και το 2008 (Διεθνές Εμπόριο). Έχει ανακηρυχθεί δύο φορές «Εταιρία της Χρονιάς» από τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), το 2004 και το 2005, και είναι η μόνη εταιρία που έχει κερδίσει αυτή την αναγνώριση.

    Σχετικά με τα Ανταλλακτήρια Στοιχημάτων
    5. Βασικό προϊόν της Betfair είναι το κορυφαίο διαδικτυακό ανταλλακτήριο στοιχημάτων, μια ιδέα που πρώτη εκείνη εισήγαγε, αλλά η οποία έχει αντιγραφεί από αρκετούς άλλους παρόχους. Το ανταλλακτήριο στοιχημάτων επιτρέπει στον πάροχο να αποδέχεται κάποιο στοίχημα από πελάτη μόνο εφόσον μπορεί άμεσα να το αντισταθμίσει με το στοίχημα ενός ή περισσότερων άλλων πελατών. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνει κανέναν ρίσκο. Συνεπώς, η Betfair είναι «πάροχος στοιχημάτων μηδενικού ρίσκου».

    6. Οι παραδοσιακοί δέκτες στοιχημάτων (bookmakers) αποκομίζουν κέρδος καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα σε κέρδη από όσα εισπράττουν σε ζημιές από τους πελάτες τους που τοποθετούν στοιχήματα, και η Betfair δε διαφέρει από αυτή την άποψη. Ένας παραδοσιακός δέκτης στοιχημάτων (bookmaker) χρεώνει ένα θεωρητικό περιθώριο (γκανιότα) στις αποδόσεις που προσφέρει στους πελάτες του, με στόχο να εξασφαλίσει ότι σε κάθε αγορά στην οποία προσφέρει αποδόσεις, αυτές θα του αποδώσουν κέρδη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Η Betfair αποκομίζει κέρδη χρεώνοντας μια προμήθεια επί των καθαρών κερδών ενός πελάτη της σε κάθε αγορά. Η προμήθεια αυτή ανέρχεται συνήθως σε 2-5% των καθαρών κερδών, ανάλογα με τον όγκο στοιχηματισμού του πελάτη. Αυτό αντιστοιχεί στο θεωρητικό κέρδος που προσπαθεί να εφαρμόσει σε κάθε αγορά ο δέκτης στοιχημάτων (bookmaker) , απλά τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων είναι σίγουρο ότι θα έχουν κέρδος σε κάθε αγορά, καθώς αναλαμβάνουν μηδενικό ρίσκο.

    7. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων επιτρέπουν στους πελάτες να πάρουν θέσεις και στις δύο πλευρές ενός στοιχήματος. Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να στοιχηματίσει ότι κάτι δε θα συμβεί (στοίχημα κατά ή “lay”) αλλά επίσης να στοιχηματίσει ότι θα συμβεί (παραδοσιακό στοίχημα υπέρ ή “back”). Το ανταλλακτήριο θα διασφαλίσει ότι αυτά τα στοιχήματα “back” και “lay” θα ταιριαστούν. Ομοίως, ένας πελάτης ενός παραδοσιακού δέκτη στοιχημάτων (bookmaker) μπορεί να υποστηρίξει ότι μια ομάδα θα κερδίσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ή να βάλει “lay” στοίχημα υποστηρίζοντας την αντίπαλό της ή την ισοπαλία: η συναλλαγή είναι ακριβώς ίδια με το στοιχηματισμό σε ανταλλακτήριο στοιχημάτων – είναι απλά ένας μαθηματικός υπολογισμός των πιθανοτήτων. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων έχουν οδηγήσει επίσης στην ανάπτυξη του ζωντανού στοιχηματισμού (live betting), όπου οι πελάτες μπορούν να βάζουν στοιχήματα και στη διάρκεια κάποιου αγώνα. Τόσο τα στοιχήματα lay όσο και τα στοιχήματα live betting έχουν στη συνέχεια υιοθετηθεί από άλλους παρόχους διαδικτυακών στοιχημάτων, τόσο παραδοσιακούς δέκτες στοιχημάτων (bookmakers) και άλλα διαδικτυακά ανταλλακτήρια.

    8. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων έχουν επιφέρει πολύ αυξημένη διαφάνεια στη βιομηχανία. Για παράδειγμα, οι αλλαγές των αποδόσεων είναι ορατές σε κάθε πελάτη του ανταλλακτηρίου, και όλες οι συναλλαγές παρακολουθούνται και καταγράφονται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο. Η Betfair γνωρίζει την ταυτότητα των πελατών της, την προέλευση των χρημάτων τους και τις αγορές επί των οποίων στοιχηματίζουν. Αυτή η αυξημένη διαφάνεια επιτρέπει στις κυβερνήσεις, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και τους αθλητικούς φορείς σε όλο τον κόσμο να κατανοούν, να ρυθμίζουν και να ελέγχουν την αγορά παιγνίων.

    Ανταπόκριση στο Άρθρο 12 (Ανταλλακτήρια Στοιχημάτων)
    9. Παρότι θεωρεί ευπρόσδεκτη και υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιγνίων, η Betfair επιθυμεί να επισημάνει ότι κάποιες από τις υποθέσεις που αναφέρονται στο Πλαίσιο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων δεν είναι ακριβείς. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων δεν επιτρέπουν στους πελάτες να διαμορφώνουν ελεύθερα οι ίδιοι τις αποδόσεις τους. Με τον ίδιο τρόπο που ο πελάτης του παραδοσιακού δέκτη (bookmaker) μπορεί να ήθελε να του προσφερόταν μια απόδοση στο 1,80 όταν αυτός του προσφέρει μόνο 1,75, έτσι κι ο πελάτης του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων θα μπορεί να βάλει στοίχημα στο 1,80 μόνο εφόσον η προσφορά και ζήτηση της αγοράς διαμορφώσει αυτήν την απόδοση. Αν δεν φτάσει σε αυτό το επίπεδο η απόδοση, το στοίχημά του δεν θα ταιριαστεί.

    10. Ομοίως, όπως αναφέρεται παραπάνω, η συναλλαγή που γίνεται στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων είναι ακριβώς ίδια με τις συναλλαγές στους παραδοσιακούς δέκτες στοιχημάτων (bookmakers), με τη διαφορά ότι το ανταλλακτήριο στοιχημάτων παρέχει περισσότερη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο εισπράττει κέρδη. Έτσι, η άποψη της Betfair είναι οι κανόνες που εφαρμόζονται στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών θα πρέπει να είναι ίδιοι και για τους παραδοσιακούς δέκτες στοιχημάτων (bookmakers). Εφόσον ενταχθούν στο νομοσχέδιο, τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων θα πρέπει να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη διαδικτυακή αγορά, μέσω μιας ανοικτής διαδικασίας αδειοδότησης όπου οι πάροχοι που τηρούν τα πρότυπα της Επιτροπής Εποπτείας Παιχνιδιών θα λαμβάνουν άδεια λειτουργίας και θα καταβάλλουν φόρο στην ελληνική κυβέρνηση.

    11. Η Betfair πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων να συμπεριληφθούν στην ελληνική νομοθεσία εάν πρόκειται αυτή να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Η εξαίρεση αυτού του τύπου στοιχηματικού προϊόντος θα ενθαρρύνει το στοιχηματισμό στη μη αδειοδοτημένη μαύρη αγορά και τελικά θα οδηγήσει στην υπονόμευση της νομοθεσίας.

    12. Η Betfair πιστεύει ότι η χορήγηση πολλαπλών αδειών στην αγορά ανταλλακτηρίων θα ενθαρύνει τον ανταγωνισμό και θα ενισχύσει το δικαίωμα επιλογής του καταναλωτή, ώστε η αγορά ανταλλακτηρίων να είναι ρυθμισμένη ακριβώς όπως τα άλλα προϊόντα της αγοράς του αθλητικού στοιχήματος.

    13. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων προσφέρουν στις κυβερνήσεις, τους ρυθμιστές και τους αθλητικούς φορείς (SGBs – Sports Governing Bodies) το πλεονέκτημα του να παρακολουθούν κάθε δραστηριότητα των πελατών, παρέχοντας ένα σύστημα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης αυτής περιγράφονται στις παραγράφους 14-16.

    14. Η πλήρης πελατειακή διαφάνεια διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την εξακρίβωση της ηλικίας των πελατών και πολύ περισσότερη επίγνωση της συμπεριφοράς στοιχηματισμού τους, και συνεπώς δυνατότητα για πολύ πιο αποτελεσματική παροχή συμβουλών και θεραπεία για τον εθισμό στο τζόγο.

    15. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου σημαίνει ότι υπάρχει αποτελεσματική επιβολή των εθνικών και διεθνών νόμων κατά της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως η Τρίτη Οδηγία της Ε.Ε. για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

    16. Το σύστημα της Betfair της επιτρέπει να εργάζεται ενεργά, με συνέπεια και επιτυχία προκειμένου να εντοπίζει και να αναφέρει τυχόν ύποπτες στοιχηματικές δραστηριότητες στους αθλητικούς φορείς. Η Betfair είναι προσηλωμένη στη διατήρηση της ακεραιότητας του αθλητισμού. Είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Betfair, οι πελάτες της να έχουν εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια των αγορών στις οποίες στοιχηματίζουν, διαφορετικά δε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Betfair είναι ευθυγραμμισμένα με αυτά του αθλητισμού: η επιθυμία είναι να διασφαλιστεί ότι τα αθλήματα διεξάγονται δίκαια και χωρίς διαφθορά. Τα πρωτοποριακά Μνημόνια Συνεργασίας (MOU’s) της Betfair της επιτρέπουν να ανταλλάσσει πληροφορίες με πάνω από 40 αθλητικούς φορείς (SGB) σε διάφορα αθλήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Φιλίππου Ενώσεως (ΒΗΑ), της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας (FA), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ΑΤΡ). Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός ότι διαθέτει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να καταγγέλλει ενδείξεις διαφθοράς, δεν καθιστά τη Betfair υπεύθυνη για απειλές στην αθλητική ακεραιότητα, καθώς οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα είναι οι συμμετέχοντες (παίκτες ή παράγοντες).

    Συμπέρασμα
    17. Το διαδίκτυο δεν μπορεί αγνοηθεί από τις κυβερνήσεις, καθώς είναι ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα όπου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν το στοιχηματικό προϊόν που επιθυμούν.

    18. Ο διαδικτυακός στοιχηματισμός απαιτεί μια ρεαλιστική μορφή ρύθμισης η οποία, εάν υλοποιηθεί, επιφέρει οφέλη για τους καταναλωτές, τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους παρόχους.

    19. Η Betfair έχει δεσμευτεί για μια αυστηρή βιώσιμη πολιτική στοιχηματισμού, προφυλάσσοντας τον στοιχηματισμό ανηλίκων ή τον προβληματικό τζόγο, την απάτη και την αθλητική ή άλλη διαφθορά, και από αυτή την άποψη ηγείται τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ.

    τα ανταλλακτηρια στοιχηματων ειναι μια προτοτυπη πατεντα λοιπον για να παιζει ο παικτης με τον παικτη.
    ειπαμε ο παικτης με τον παικτη.
    οχι ο τζογαδορος με τον τζογαδορο.
    αυτοι εχουν παει στον οπαπ ολοι.
    αρα εδω δεν το συζηταω καν και λεω ναι στην BF που ειναι και η μοναδικη αξιολογη εταιρια του χωρου.
    θα συμφωνησω εδω με τον φιλο που λεει οτι το ανταλλακτηριο ειναι το ιντερνετικο στοιχημα και οτι επρεπε να ενταχθει απλα στο διαδικτυακο στοιχημα.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 18:12 | Καζίνο Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας

    Παρατηρήσεις στο Άρθρο 12:

    (1) Η ένταξη του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων είναι αναγκαίο να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, αν ο επιδιωκόμενος σκοπός του είναι όντως η συνολική ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος.

    (2) Δεν απαιτείται καν η κρατική συμμετοχή σε περίπτωση εγκατάστασης ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ενιαία εθνική ρυθμιστική, εποπτική και ελεγκτική αρχή για όλα τα τυχερά παιχνίδια, ανεξαρτήτως του τόπου, του τρόπου και των μέσων διεξαγωγής τους.

  • Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων ανακοινώνει την διεξαγωγή μιας πραγματικής διαβούλευσης για τις επιπτώσεις της παρούσας «νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ενημέρωση θα υπάρξει σύντομα στην ιστοσελίδα http://oxiallatixera.blogspot.com/

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 10:24 | Μπάμπης – Χαλκίδα

    Εννοείτε ότι το ανταλλακτήριο πρέπει να μπει στο νομοσχέδιο. ΟΚ κάντε ότι ελέγχους θέλετε εκεί, αλλά η μαγκιά να παίζουν οι παίκτες μεταξύ τους είναι το Α και το Ω σήμερα και η BF το έχει κάνει πανεπιστήμιο.

    Τώρα κάτι για την BetFair (BF) που κάνετε μερικοί ότι αγνοείτε: Το ξέρετε ότι η κατά τ’ άλλα πρωτοπόρα εταιρεία έχει βάλει χιλιάδες ρομποτάκια στο σύστημα που διαμορφώνουν τις τιμές; Και μετά άντε βρες ποιός παίκτης πήγε στο lay του 0-0 στο Θεό.

    Επίσης, μπορεί το κέρδος να πηγαίνει στην αντίπερα όχθη και στην τσέπη ενός άλλου παίκτη αλλά η «καλή» εταιρεία του κρατάει ένα 5% στην χειρότερη περίπτωση ως προμήθεια. Συν το χαράτσι 20% μαζικά στα μεγάλα κέρδη που θέσπισε πέρσι. Θα μου πεις «κι από που να βγάλει λεφτά;». ΟΚ αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο ήπια αυτή η αφαίμαξη. Να ξεκινούσε από 3%, σαν γκανιότα ένα πράγμα.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 09:34 | ΖΩΗΣ ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα με εκατομμύρια τουριστών να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η τεχνολογία πια επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο των τουριστών με τα mini note που διαθέτουν στα ξενοδοχεία τους. Φανταστείτε λοιπόν την έλλειψη Δημοκρατίας που θα αισθανθούν για την χώρα που επισκέπτονται όταν θελήσουν να επισκεφθούν το προσφιλές των ανταλλακτήριο και δουν στην ιστοσελίδα τους απαγορευτικό Καταφέραμε και δημιουργήσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα μια τόσο αρνητική εικόνα για την χώρα μας παγκοσμίως .Δεν πρέπει να την κάνουμε χειρότερη .Ο τουρισμός αποτελεί το κυριότερο έσοδο για τον τόπο μας και ο τουρίστας πρέπει να έχει όλες τις ανέσεις και ευκολίες του για να μας προτιμήσει από τον ανταγωνισμό που δεχόμαστε ανατολικά.. Η πλειοψηφία των τουριστών που μας επισκέπτονται είναι Άγγλοι και Ιταλοί που στην χώρα τους έχουν λάβει άδεια τα ανταλλακτήρια και λειτουργούν νόμιμα. Από το κείμενο του νόμου και τις όσες άλλες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει δυστυχώς πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας των .Προσοχή λοιπόν τα περιθώρια στενεύουν.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Σκορδά και εγώ.
    Είναι και αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει το ανταλακτήριο να υπάρχει στον στοιχηματικό χώρο μας.
    Είναι ο πιό σωστός τρόπος στοιχηματισμού που μπορεί να υπάρξει ποτέ.
    Είναι μία επανάσταση για το στοίχημα γενικότερα.
    Αυτό είναι το παραδοσιακό ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ και όχι του ΟΠΑΠ.
    Πιό ΑΣΦΑΛΕΣ δέν ΓΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!
    όσο για τους πράκτορες που υποστηρίζουν οτι γίνεται ξέπλυμα και το χαρακτηρίζουν ως βρωμιά του χώρου ενα θα τους πω
    ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑ
    και άλλο ένα
    ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ………..
    και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 09:21 | ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Εκτιμάτε ότι είναι σκόπιμο να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων;
    Σε περίπτωση εγκατάστασης ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, πιστεύετε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει πλειοψηφική συμμετοχή;

    ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ.
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
    ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ TRADING ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

    ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΕΚΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΕΣ. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΑΠ.

    ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 23:55 | v.skodras

    Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα με εκατομμύρια τουριστών να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η τεχνολογία πια επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο των τουριστών με τα mini note που διαθέτουν στα ξενοδοχεία τους. Φανταστείτε λοιπόν την έλλειψη Δημοκρατίας που θα αισθανθούν για την χώρα που επισκέπτονται όταν θελήσουν να επισκεφθούν το προσφιλές των ανταλλακτήριο και δουν στην ιστοσελίδα τους απαγορευτικό Καταφέραμε και δημιουργήσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα μια τόσο αρνητική εικόνα για την χώρα μας παγκοσμίως .Δεν πρέπει να την κάνουμε χειρότερη .Ο τουρισμός αποτελεί το κυριότερο έσοδο για τον τόπο μας και ο τουρίστας πρέπει να έχει όλες τις ανέσεις και ευκολίες του για να μας προτιμήσει από τον ανταγωνισμό που δεχόμαστε ανατολικά.. Η πλειοψηφία των τουριστών που μας επισκέπτονται είναι Άγγλοι και Ιταλοί που στην χώρα τους έχουν λάβει άδεια τα ανταλλακτήρια και λειτουργούν νόμιμα. Από το κείμενο του νόμου και τις όσες άλλες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει δυστυχώς πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας των .Προσοχή λοιπόν τα περιθώρια στενεύουν.