Άρθρο 28 – Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ

Η διάταξη του άρθρου 1 του α.ν 86/1967 (Α 136) όπως ισχύει,  δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

  • 15 Μαρτίου 2015, 15:45 | Μαρία Κασόλα

    Πάλι καλά που καταργείτε τουλάχιστον αυτό το άρθρο…
    Τα ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΦΕΚ όπως αυτό, γεμάτο με αναγκαστικούς νόμους και βασιλικά διατάγματα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ μέχρι πότε θα ισχύουν;

    Γιατί δεν μπορεί επιτέλους να πεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος εν έτει 2015 ότι ο α.ν 86/1967 (Α 136) παύει να ισχύει ως έχει.

    (Κι αυτό γιατί πάει, πέρασε η χούντα μαζί και οι νόμοι της…)

    Πρέπει να ξαναγραφτούν οι νόμοι. Από την αρχή.
    Μπορούμε να συνδράμουμε σ’αυτό κι εμείς οι πολύπαθοι πολίτες.
    Δεν είναι δυνατόν πια να συνεχίζεται αυτή η μέθοδος προσθήκης στην προσθήκη και αλλαγής επί αλλαγής που τελικά διαιωνίζει την πολιτική της δικτατορίας, της βασιλείας, της χούντας και των μνημονίων που εκφράζονται διαμέσω των νόμων αυτών μέχρι και σήμερα, αποτελώντας τα πιο μελανά σημείων της ιστορίας μας.

    Τόση πολλή συνέχεια έχει πια αυτό το κράτος που αδυνατεί να καταργήσει ακόμα και Βασιλικά Διατάγματα και Χουντικούς νόμους;

    Έτσι δεν ισχυροποιείται η όποια δημοκρατία, αποδυναμώνεται.

  • 14 Μαρτίου 2015, 22:18 | ΤΟΛΗΣ Κωνσταντίνος

    Θα ήθελα να προτείνω οι κ.κ. Υπουργοί να δούνε την αύξηση του ποσού όσον αφορά τον συμψηφισμό των οφειλών και την απόδοση της σύνταξης σε όσους έχουν καταθέσει για σύνταξη είτε γήρατος είτε αναπηρική από τον ΟΑΕΕ.Τα 20000 ευρώ όσον αφορά τη γήρατος και τα 10000 ευρώ όσον αφορά την αναπηρική είναι λίγα και έτσι πάρα πολλοί που έχουν καταθέσει για σύνταξη επειδή οφείλουν περισσότερα από τα ανωτέρω ποσά κατά περίπτωση δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και έτσι δεν έχουν εισόδημα.Καλό θα ήταν να αυξηθεί το ποσό από τα 20000 στα 40000 ευρώ για την γήρατος και από τα 10000 στα 20000 ευρώ όταν αφορά αναπηρική και αντίστοιχα να αυξηθεί και ο αριθμός των δόσεων του ποσού που θα κρατάει ο ΟΑΕΕ από την σύνταξη μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής.

    Ευχαριστώ.

  • 14 Μαρτίου 2015, 20:55 | Mpetty

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΧΗΡΑ 8 ΜΗΝΕΣ.Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ 3-4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ.ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΧΕΙ 31 ΕΤΗ.ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ 3.000-ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ 5.000 ΕΥΡΩ.ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 23.ΟΟΟΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ..ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΑΕΕ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 20:38 | Χριστίνα Ζουρούδη

    Οι περισσότεροι οφειλέτες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη εδώ και χρόνια. Γιατί θα πρέπει να τα εξοφλήσουν κι αυτά για υπηρεσίες που δεν έλαβαν ποτέ; Αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από το σύνολο των οφειλών!

  • 13 Μαρτίου 2015, 17:59 | Απόστολος Μίχας

    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η περίπτωση των ασφαλιζόμενων οι οποίοι αν και συνεπείς όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα τελευταία 3-5 χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν (για παράδειγμα τα 850€ της δίμηνης εισφοράς προς τον ΟΑΕΕ), πως θα μπορεσουν τώρα που τα εισοδήματα τους έχουν συρρικνωθεί και συνεχώς τείνουν μειούμενα να ανταπεξέλθουν πληρώνοντας και την τρέχουσα εισφορά και την όποια δόση.
    Νομίζω πως θα πρέπει να γινει πάγωμα των προηγούμενων οφειλών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν βάσει των εισοδημάτων τους και διαγραφή των εισφορών που κρατήθηκαν για την υγειονομική περίθαλψη εφόσον ούτως ή άλλοως δεν τους παρεχόταν η συγκεκριμένη κάλυψη από την ημέρα μη πληρωμής. Τέλος, πιστεύω πως θα πρέπει τηρουμένων κάποιων κανόνων που θα αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση των ασφαλιζόμενων (για παράδειγμα, αφού «αφαιρεθούν» τουλάχιστον 10.000€ από τα εισοδήματα του), τότε από το υπερβάλον εισόδημα του να πληρώνει τρέχουσες ή και προηγούμενες οφειλές εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
    Ευχαριστώ

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:20 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Νομίζω ότι το άρθρο είναι πρόχειρο!Θα πρέπει κάποια στιγμή να συστηματοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί η Ασφαλιστική Νομοθεσία

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:50 | Δημήτρης Φώτης

    Συγγνώμη, αλλά μέχρι πότε θα συνεχίσει να υφίσταται η διατύπωση «ο Ν. …… όπως τροποποιήθηκε και ισχύει». Υπάρχει σκέψη και βούληση να προχωρήσετε σε κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου να είναι ενήμερος ο πολίτης για όλες τις αλλαγές που γίνονται σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις αλλά και για τις ερμηνευτικές εγκυκλίους?

    Το σχόλιο είναι άσχετο με το νομοσχέδιο αλλά γίνεται με αφορμή τη διατύπωση «Η διάταξη του άρθρου 1 του α.ν 86/1967 (Α 136) όπως ισχύει,…» καθώς είναι αδύνατο ο πολίτης να γνωρίζει πως ισχύει σήμερα ο α.ν 86/1967 (Α 136)! Εκτός και αν διαθέτει πρόγραμμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας….

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:50 | Φακίτσας Κωνσταντίνος

    Το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να δοθεί σημασία σε δύο θέματα:

    1) Πολλοί από εμάς τους εμπόρους έχουμε οφειλές από τα προηγούμενα έτη και έχουμε καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Λόγω οφειλών, δεν μας δίνεται ούτε προσωρινή σύνταξη, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες. Το όριο των 20000 οφειλών για χορήγηση προσωρινής σύνταξης (πάνω από αυτό το όριο δεν χορηγείται) είναι χαμηλό με δεδομένη την διάρκεια της κρίσης. Θα πρέπει το όριο να ανέβει ή να μπορούν αυτές οι οφειλές να ρυθμίζονται σε 100 δόσεις και να παρακρατούνται από την σύνταξη.

    2) Υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι που βάσει των νόμων της δεκαετίας του 80 ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται σε δύο ταμεία (ΙΚΑ – ΤΕΒΕ). Τέτοιες περιπτώσεις ήταν π.χ. οι πωλητές που είχαν μισθό (άρα υπάγονταν στο ΙΚΑ) και έκοβαν απόδειξη παροχής υπηρεσιών (και γι αυτό το λόγο ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται και στο ΤΕΒΕ). Σε ορισμένους από εμάς, το σύνολο των κοινών ενσήμων είναι περίπου στις 3500!!! Με την αίτηση συνταξιοδότησης, έλαβα μία επιστολή από το ΙΚΑ όπου μου ζητούσαν να επιλέξω από ποιο ταμείο (ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ) επιθυμώ να διαγραφούν τα κοινά ένσημα!!!

    Το δεύτερο θέμα, θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδιαστικά με το πρώτο. Δηλαδή από τα ένσημα που διαγράφονται, να διαγράφεται αντίστοιχο ποσό οφειλής.

    Ευχαριστώ,

    Φακίτσας Κωνσταντίνος

  • 13 Μαρτίου 2015, 08:13 | ΒΑΛΑΣΙΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

    Επιτέλους να παύσει να ισχύει ο Αναγκαστικός….. Νόμος 86/1967
    Ευχαριστώ πολύ!!!