Άρθρο 27 – Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ή το έχουν απωλέσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως η προθεσμία αυτής παρατάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν.4310/2014 (ΦΕΚ 258, Α΄), μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των τριών αμέσως κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου σύνταξης, όπως αυτές προβλέπονται από το π.δ. 5/2007 (ΦΕΚ 4, Α΄), από αυτήν που υπάγονται υποχρεωτικά, και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31/12/2016.

Ασφαλισμένοι που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατηρούν ενεργό δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως ισχύει, μπορούν, με νέα αίτησή τους, να ασκήσουν το δικαίωμα επιλογής ως προς τον, κατά περίπτωση, αριθμό κατηγοριών που υπολείπονται σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την παρούσα ρύθμιση χορηγείται μέχρι δύο φορές.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων υπαγωγής, των προϋποθέσεων, της διαδικασίας και κάθε άλλου σχετικού θέματος ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως ισχύει.

  • 16 Μαρτίου 2015, 13:24 | Βασίλης Θραψίμης

    Ο διακανονισμός των δόσεων αδιαμφισβήτητα ανακουφίζει όσους επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους λόγω της ασφυκτικής υποαπασχόλησης και υποδεκαπλασιασμού και πλέον των τζίρων τους με αποτέλεσμα, πρώην υγιείς επιχειρήσεις με αποδεκατισμένη λόγω της ύφεσης επαγγελματική δραστηριότητα, τώρα να ασφυκτιούν υπό το βάρος των υπέρογκων εισφορών και την απειλή του λουκέτου.
    Ειδικότερα για τους Μηχανικούς σε κλάσεις ασφαλισμένων (ΤΣΜΕΔΕ) μετά του ’93, η επιβολή εξοντωτικών αυξήσεων των εισφορών το 2011 που ισχύει σήμερα, όταν άλλοι Επαγγελματίες πληρώνουν τις μισές εισφορές για αντίστοιχες ασφαλιστικές κλάσεις και για τις ίδιες ανύπαρκτες παροχές Υγείας του ΕΟΠΠΥ, συνιστά βίαιη και προφανή εγκατάσταση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού καταλύοντας κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας στην αγορά η οποία καταφανώς προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος !
    Αποτέλεσμα, οι ορδές ανέργων Μηχανικών που ασφαλιστικά πλήττονται βάναυσα και εξαναγκάζονται σε ταπεινωτικές λύσεις όπως : 1) Μη εγγραφή στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ (οι νεότεροι), 2)Αίτηση διαγραφής, 3) Μετανάστευση και 4) Κλείσιμο επιχειρήσεων (για τους ήδη εγγεγραμμένους).
    Με δεδομένες λοιπόν τις υπέρογκες αυξημένες ισχύουσες ασφαλιστικές εισφορές, η σοφή ιδέα της ρύθμισης οφειλών μέχρι 100 δόσεις, φοβάμαι ότι θα αποτελεί σύντομα αδύνατη εξίσωση, καθότι ως γνωστόν, για να ισχύσει εφεξής, θα πρέπει να εξοφλούνται οι τρέχουσες. Καθόσο όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τις καλύψουν, πολύ φοβάμαι ότι μόλις καταστούν ληξιπρόθεσμες οι υπέρογκες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ Α’ εξάμηνου του 2015( που οσωνούπω καταφθάνουν), ο διακανονισμός αναμένεται πιθανώς να καταρεύσει…
    Στοιχειώδης και άμεση θεραπεία που θα μπορούσε να καταστήσει βιώσιμο το διακανονισμό στο υπο ψήφιση ΣΝ , είναι η εκλογίκευση των τρεχουσών εισφορών σε ρεαλιστικά επίπεδα καθώς και :
    Η άμεση εφαρμογή των ομόφωνων προτάσεων 1 και 4 της διοικούσας του ΤΕΕ-ΤΑΣ ψηφισμένες στις 17 – 10 – 2014 επί προεδρίας κ. Αποστόλη Καραναστάση και στις 05 – 03 – 2015 επί τρέχουσας προεδρίας κ. Θανάση Λυκόπουλου διατυπωμένες ως εξής :
    1. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους συναδέλφους. Αυτό
    συνεπάγεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η επιλογή από τους συναδέλφους της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παραμείνουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα

    4. Θεσμοθέτηση της προαιρετικότητας στην ειδική προσαύξηση που επιβαρύνει, με το χειρότερο τρόπο, τους μετά το 1993 ασφαλισμένους και δυσχεραίνει επιπλέον την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

  • 16 Μαρτίου 2015, 13:03 | Σκοπελίτης Ζ.

    Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη μειωμένων εισφορών και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Απορώ γιατί πρέπει να πείσουμε τους κρατούντες για αυτό. Δηλαδή είναι προτιμότερη η πλήρης αδυναμία καταβολής εισφορών από την καταβολή κάποιων μειωμένων?
    Επίσης ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 (με υπέρογκες αυξήσεις και μάλιστα αναδρομικές) και διαχωρισμός παλαιών και νέων ασφαλισμένων (ο ορισμός της αδικίας) πρέπει να καταργηθούν καθώς αποτελούν ταφόπλακα για ένα κλάδο με 130.000 και πλέον μέλη.

  • 16 Μαρτίου 2015, 12:02 | Ευγενία Διακογιάννη

    Σε απάντηση του κύριου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου :

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αντιμετωπίζεται δημιουργώντας νόμους εισφορών παράνομων που οδηγούν σε φοροδιαφυγη ή εξόντωση της εργασίας.

    (ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΤΕ)

    Αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή ασφαλιστικών εισφορών όπως προστάζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και με την συνεχή επαγρύπνηση των ελεγκτικών φορέων.

    Το κράτος πρέπει να ελέγχει αλλά και να ελέγχεται απο τους πολίτες.

    Σε καμία περίπτωση δεν πληρώνουμε το κράτος για να εκτελεί χρέη εισπράκτορα μονάχα.

    ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ…
    ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ…
    ΝΤΡΟΠΗ.

  • 16 Μαρτίου 2015, 12:10 | Ι. Ζουμπούλης

    1. Πρέπει να καταργηθεί η διάταξη που απαγορεύει σε κάποιον που χρωστά στα ταμεία να επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να μη γίνεται δέσμιος ποσών που δεν μπορεί να καταβάλλει, και να επαυξάνεται η οφειλή του σε ποσά που δεν μπορεί να καταβάλλει.
    2. Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί η υποχρέωση του πολίτη να είναι ντε και καλά ασφαλισμένος σε 2 ταμεία, επειδή κάνει 2 δουλειές, και μάλιστα σε δύο διαφορετικούς κλάδους σύνταξης του ίδιου ταμείου ΟΑΕΕ. Πληρώνει το ένα και δεν έχει να πληρώσει το άλλο, από το οποίο δεν έχει οφέλεια, αφού οι διατάξεις του ΟΑΕΕ λένε ότι μία φορά παίρνει την όποια υγειονομική παροχή και δεν θα πάρει 2 ολοκληρωμένες συντάξεις. Συνεπώς για όσους οφείλουν στο ίδιο ταμείο, ποσά για άλλο κλάδο σύνταξης άλλης εργασίας του ίδιου οργανισμού (ΟΑΕΕ), πρέπει να απαλλαχθούν και από την ασφάλιση και από τη πληρωμή των οφειλομένων του άλλου κλάδου (όποιον επιλέξουν να διατηρήσουν), εφόσον πληρώνουν κανονικά ήδη το ένα κλάδο.
    3. Πρέπει να προβλεφθεί ότι ΟΠΟΤΕ πληρώνω και παίρνω βεβαίωση του ποσού που πλήρωσα, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βεβαίωση στη φορολογική μου δήλωση σύμφωνα με την ημερομηνία που πλήρωσα, και όχι επειδή καθυστέρησα τη πληρωμή να μην συνυπολογίζεται η όποια καθυστερημένη πληρωμή στη φορολογική δήλωση του σχετικού έτους, κάτι παράλογο και αντιδημοκρατικό και απάνθρωπα αντιοικονομικό.

  • 16 Μαρτίου 2015, 11:10 | Κώστας Δημητρίου

    να δοθεί η ίδια δυνατότητα και για ασφαλισμένους στο Ταμείο Νομικών
    ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ιδίως των δικηγόρων) -> είναι γνωστό ότι χιλιάδες δικηγόροι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης

  • Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ξάνθης
    Ανθ. Γ. Μιλτιάδου 24, 67100, Ξάνθη,
    Τ: 2541022776 – 2541025233
    F: 2541025233
    Ε: info@smmidexanthis.gr
    W: http://www.smmidexanthis.gr

    Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» θα θέλαμε να τονίσουμε την εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τις διατάξεις του άρθρου 27. Δυστυχώς, με αυτή την πρόβλεψη δημιουργούνται στρεβλώσεις στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών δεδομένου ότι οι μηχανικοί απόφοιτοι ΑΕΙ καθώς και οι μηχανικοί απόφοιτοι ΤΕΙ που είναι ταυτόχρονα και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ενώ οι μηχανικοί απόφοιτοι ΤΕΙ ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, δεδομένης της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου θα πρέπει να δίνεται στους ασφαλισμένους τόσο του ΟΑΕΕ όσο και του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

    Κλείνοντας, σας προτείνουμε σε μελλοντικό χρόνο να φέρετε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται πολλές ακόμη στρεβλώσεις του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ όπως για παράδειγμα η αδυναμία διαγραφής των μηχανικών από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ χωρίς την απεμπολή της επαγγελματικής ιδιότητας καθώς το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει την ιδιότητα του μηχανικού (εγγραφή στο ΤΕΕ) και όχι το επάγγελμα (έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην εφορία) κάτι που υφίσταται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (απόφοιτοι ΤΕΙ).

    Με Εκτίμηση
    Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος
    Ψωμιάδης Κωνσταντίνος

  • 16 Μαρτίου 2015, 10:36 | ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

    Στο ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 60% είναι το πλήθος ανεξόφλητων ειδοποιητηρίων στους αυτοαπασχολούμενους, πάνω από 3000 διαγραφές μηχανικών από το ΤΕΕ κλπ Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων εισφορών και στο ΤΣΜΕΔΕ.