Άρθρο 08 – Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης :

α) δεν καταβάλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις  ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ` όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

  • 15 Μαρτίου 2015, 20:44 | ΚΟΥΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ….ΚΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΩΣ 3 ΔΟΣΕΙΣ….ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΕΞΩΦΛΗΣΕΩΣ…..ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟΥ 30% ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ….ΚΑΤΑ Τ’ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥ Σ ΗΡΘΕ ΚΑΤΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ…

  • 15 Μαρτίου 2015, 11:00 | Annos

    Πολύ σωστή η σύνδεση της απώλειας με τη μη υποβολή επόμενων δηλώσεων Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος αλλά η απώλεια πρέπει να συνδεθεί και με τη μη ρύθμιση των επόμενων ληξιπροθέσμων οφειλών, όπως γινόταν με τη ρύθμιση του νόμου 4152/2013. Δηλαδή μερικοί θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις αλλά να μην υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος, να μη ρυθμίζουν τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμά τους, να παίρνουν φορολογική ενημερότητα χωρίς παρακράτηση, να αίρονται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Μήπως να απαλλαγούν και από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων?

  • 14 Μαρτίου 2015, 12:52 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Αποσύνδεση της ρύθμισης απο τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
    Παρτε χαμπαρι οτι οι περισσοτεροι ΔΕΝ εχουμε λεφτα.Αν είχαμε,ας μας πέρνατε και παραπανω απ οσα πρεπει!!!
    Προσγειωθείτε στην πραγματικοτητα!!!

  • 14 Μαρτίου 2015, 09:57 | Νικήτας Πλακούτσης

    Εξαιρετικά σημαντικό άρθρο, γιατί πολλοί θα εκμεταλευθούν την περίοδο χάριτος και θα ρυθμίσουν λιγότερα χρέη από ότι κανόνικά θα έπρεπε, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φ.Ε., περιοδικές ΦΠΑ, κλπ.
    Η αίτηση για ρύθμιση θα έπρεπε να υποβάλλεται όπως ισχύει και σήμερα: μετά την υποβολή των δηλώσεων αυτών. Είναι και ένας τρόπος να κλείσουν και παλιές εταιρείες και να ξεκαθαρίζει το τοπίο.
    Αυτό που δεν μας λέει είναι αν η απώλεια θα γίνεται αυτόματα από το TAXIS σε περίπτωση που περάσει το τρίμηνο.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:14 | ΓΟΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρω οτι επι τελους θα πρεπει να αποσυνδεθει η ρυθμιση με την καταβολη των τρεχουσων οφειλων.Αλλο πραγμα η ρυθμιση και αλλο η καταβολη των τρεχουσων οφειλων.Αυτος που δεν μπορει να κρατησει τη ρυθμιση,δεν πληρωνει μετα και τις τρεχουσες οφειλες.Ειμαι λογιστης και εχω πολλα παραδειγματα πελατων που εξ αιτιας του γεγονοτος οτι δεν μπορεσαν να κρατησουν τη ρυθμιση,δεν πληρωναν μετα και τις τρεχουσες οφειλες.Ας μπει ενα πλαφον π.χ.πληρωμη των τρεχουσων οφειλων τουλαχιστον το 30%.Εχω εποχιακες επιχειρησεις(ξενοδοχεια)δεν μπορουν τους νεκρους μηνες να ανταποκριθουν.Επισης να εξεταζεται η απωλεια της ρυθμισης λογω μη πληρωμης των δοσεων σε βαθος του ετους.Δηλαδη να μπορει η επιχειρηση στη διαρκεια του ημερολογειακου ετους να μην καταβαλλει και δυο και τρεις δοσεις,αλλα στο τελος του ετους,να μπορει να αφηνει μια μονο δοση απληρωτη.Η ρυθμιση δεν αλλαζει τη γενικοτερη οικονομικη κατασταση.Αν θελει το υπουργειο αποτελεσματα θα πρεπει να κινηθει με ευελιξεια.Να δοθει η δυνατοτητα και της ενταξης των τρεχουσων οφειλων στη υπαρχουσα ρυθμιση με ενα μινιμουμ καταβολης του κεφαλαιου 30%.Τα χρεη εχουν διμιουργηθει γιατι δεν μπορουν οι επιχειρησεις να πληρωνουν τις τρεχουσες οφειλες.Η ρυθμιση λυνει το προβλημα προς τα πισω,αλλα δεν λυνει το προβλημα προς τα εμπρος.
    Τα παραπανω να ισχυσουν στις πασης φυσεως οφειλες των επιχειρησεων προς το κρατος

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:23 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Το ποινολόγιο έχει σωστή χρήση για ότι αφορά τη μη καταβολή δόσεων ή τη μη υποβολή των φορολογικών εγγράφων από πλευράς των οφειλών θα πρέπει όμως πάντα συνυπολογίζεται η δυνατότητα ή μη των δόσεων και οι όποιες κυρώσεις να παίρνονται με τη μεγαλύτερη ανοχή απέναντι σε ευπαθείς/ευάλωτα κοινωνικά/ειδικές ομάδες του πληθυσμού

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:05 | ΜΠΟΒΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

    Όπως σωστά έχουν ήδη αναφέρει συμπολίτες καλό θα ήταν να γίνει αποσύνδεση της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές κυρίως για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ένα δεδομένο εισόδημα κάθε μήνα όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ή τουλάχιστον να υπάρχει ένα πλαφόν στις τρέχουσες οφειλές που μπορούν να αφήσουν απλήρωτες, πχ ένα 20%-30% του αρχικού ποσού της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η ρευστότητα είναι πλέον πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις. Είναι κρίμα ένας επιχειρηματίας να χάσει τη ρύθμιση εξαιτίας ενός απλήρωτου φπα στις 30/04 ενώ θα μπορούσε να το πληρώσει με προσαύξηση στις 10/05 όταν ο πελάτης του θα τον έχει πληρώσει ή θα έχει εισπράξει την επιταγή του. Πιστεύω ότι με κάποιες βελτιώσεις θα υπάρξει ανταπόκριση του κόσμου αρκεί να μην αισθανθεί ο πολίτης ότι εχει τη θηλιά στο λαιμό.

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:01 | ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αποσύνδεση της ρύθμισης με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Σωστή η διατύπωση για υποβολή των τρεχουσών δηλώσεων εισοδήματος ΦΠΑ , κλπ αλλά η μη έγκαιρη πληρωμής να μην επιφέρει απώλεια ρύθμισης.

  • 13 Μαρτίου 2015, 08:42 | ΒΑΛΑΣΙΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

    Αυτός που θα υποβάλει Αίτηση ρύθμισης,θα πρέπει να έχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μπορεί να επαναλάβει τη ρύθμιση σε περίπτωση ΑΠΩΛΕΙΑΣ,έτσι ώστε να κλείσει το αίτημα.. περί λήξης του αρθρου 6 (26η ΜΑΙΟΥ..).
    Με αυτό το τρόπο ο κόσμος…. θα ανταποκριθεί πλήρως.
    Ευχαριστώ πολύ!!!

  • 12 Μαρτίου 2015, 20:08 | GEORGIOS ROUSSOS

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποσυνδεθεί η απώλεια της ρύθμισης με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
    Να βρεθεί ένας τρόπος, να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο που να μην χάνεται η ρύθμιση αν δεν πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, και μιλώ κυρίως από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διότι η ρευστότητα μας μετριέται πια μέρα μέρα για να επιβιώσουμε.
    Κανείς δεν θέλει να χρωστάει αλλά για να αποπληρώσουμε κάποτε, πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας.