Άρθρο 4 – Υπεύθυνο παιχνίδι

1. Επιβάλλονται εκτεταμένοι κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού που αφορούν τους παρόχους, τους παίκτες, τα πιστωτικά ιδρύματα που εκκαθαρίζουν συναλλαγές, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, τους ISPs (Internet Service Providers), τους διαφημιστές και κάθε εμπλεκόμενο στη σχετική διαδικασία και εισάγονται σχετικές αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων αυτών.

2. Απαγορεύεται αυστηρά η διεξαγωγή πάσης φύσεως παιχνιδιών με πίστωση, καθώς και η παροχή «έκπτωσης» στο κόστος συμμετοχής.

3. Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

4. Οι ανήλικοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια.

5. Οι ανήλικοι μπορούν μόνο να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία θα διαβαθμίζονται σε προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

6. Οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών) θα απέχουν διαβαθμισμένα από σημεία όπου συχνάζουν ανήλικοι, ειδικότερα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κλπ. Επίσης θα υπάρχουν σχετικές εμφανείς επιγραφές, τόσο στο χώρο, όσο και στις οθόνες των μηχανημάτων αναφορικά με το είδος και την προσβασιμότητα των παιχνιδιών. Οι υπεύθυνοι καταστημάτων που δεν διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων προστασίας των ανηλίκων θα έχουν αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Εντός των καταστημάτων διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών, αμιγών ή μικτών, οι χώροι με τα τερματικά που απευθύνονται σε ανήλικους εφ’ όσον επιτρέπονται πρέπει να είναι διακριτοί, να υπάρχει εποπτεία από αρμόδιο του καταστήματος και να απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ.

7. Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).

8. Η διαφήμιση των καταστημάτων και των ιστοχώρων υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ υποχρεωτικά αναγράφεται σε αυτές ότι οι ανήλικοι απαγορεύεται να παίζουν τυχερά παιχνίδια, ότι μπορούν να παίζουν μόνο τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, καθώς και οι γραμμές και υπηρεσίες υποστήριξης για εξάρτηση από το παιχνίδι.

  • To υπευθυνο παιχνίδι οσο αφορα για τα <> μπορεί να διασφαλιστεί και με άλλους τρόπους όπως:
    ωράριο λειτουργίας-χαμηλή μονάδα πίστωσης-περιορισμό στην διαφήμηση ( πράγμα Αδιανόητο για την ΟΠΑΠ Α.Ε.)

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 22:02 | Ο.Κ.Ε. – Σ.Ε.Κ.Ε.Π. – Α.Τ.Λ.Α.Σ. – Σ.Τ.Ε.ΗΛ.Π.Ε. – Σ.Τ.Ε.ΗΛ.Π.Δ.Ε. – Σ.Τ.ΕΗΛ.Π.Β.Ε – Σ.Ε.Η.Π. – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ.

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
    ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
    ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ
    ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
    « ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»

    ΑΡΘΡΟ 4
    Ο τίτλος του άρθρου ( Υπεύθυνο παιχνίδι ) ταιριάζει μόνον για τα τυχερά τύπου καζινο V.L.T.s όπου μπαίνουν πολλοί κανόνες λειτουργίας και διαφήμισης, είμαστε κάθετα αντίθετοι για την λειτουργία των V.L.T.s στην ελληνική αγορά.

    Τα ανωτέρω αποτελούν τις πρώτες παρατηρήσεις των εξής συλλογικών οργάνων :

    Ο.Κ.Ε.
    Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος
    Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
    Βουλής 16 – Αθήνα

    Σ.Ε.Κ.Ε.Π.
    Σύλλογος Ελλήνων
    Κατασκευαστών Εμπόρων
    Παιχνιδιών. Φιλιππίδου 26 – Αθήνα
    europlay@otenet.gr

    A.T.Λ.Α.Σ.
    Πανελλήνιος Σύλλογος Κατασκευαστών – Εισαγωγέων – Εμπόρων –
    Αιθουσαρχών – Συντηρητών – Εκμεταλλευτών, Ηλεκτρονικών, Παιχνιδιών
    Μιχαήλ Βόδα 23, ΤΚ10439, Αθήνα
    Τηλ/Fax: 210-8259750
    info@atlas.org.gr

    Σ.Τ.Ε.ΗΛ.Π.Ε
    Σωματείο Τεχνικών
    Ηλεκτρονικών
    Παιχνιδιών Ελλάδος
    Βουλής 16 – Αθήνα
    info@elte.gr

    Σ.Τ.Ε.ΗΛ.Π.Δ.Ε.
    Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρονικών
    Παιχνιδιών Δυτικής Ελλάδος
    Κορίνθου 467 – Πάτρα

    Σ.Τ.Ε.ΗΛ.Π.Β.Ε. Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρονικών
    Παιχνιδιών Βορείου Ελλάδος
    Μεγάρων 6 – Συκιές Θεσσαλονίκη
    info@union-games.gr

    Σ.Ε.Η.Π
    Σωματείο Εργαζομένων
    στα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια
    Τζωρτζ 5 – Αθήνα
    sehp96@yahoo.gr

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
    Μαρίας Κιουρή 332 – Πέραμα
    vicky10@otenet.gr

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
    ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΚΩΝ
    ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Παναχαϊκού 104 – Πάτρα

    Επιφυλασσόμεθα να υποβάλουμε αναλυτικότερα τις απόψεις μας και τα σχόλιά μας στο Υπουργείο με νεώτερο υπόμνημα που θα κατατεθεί άμεσα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 20:09 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΣΗ

    ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΜΕΝΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ . ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΙΧΝΙΔΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ , ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΑ ΥΠΕΥΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΡΙΣΟΥΝ .ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 20:03 | Αλέξιος Ζάβρας

    Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το παιχνίδι (ο «τζόγος») είναι εθιστικό. Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες που επιθυμούν να κρατηθούν μακριά.

    Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η καθιέρωση μιας «εθελοντικής μαύρης λίστας» (voluntary blacklist), όπου άτομα επιρρεπή που θέλουν προστασία να μπορούν να εγγράφονται μόνα τους και θα τους απαγορεύεται η συμμετοχή στα παιχνίδια.

    Φυσικά, θα δίνεται και η δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα, αλλά αυτή η ενέργεια δε θα γίνεται άμεσα, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από την αίτηση (για παράδειγμα ένα μήνα).

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 13:11 | Σταρακης Κωνσταντινος

    μονο μεσω οπαπ μπορει να υπαρξει ελεγχος!

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 13:59 | ΧΡΙΣΤΟΣ

    Θετική η απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά τη νομιμότητα της λειτουργίας των on-line τυχερών παιχνιδιών και θα πρέπει να το κάνει χωρίς ίχνος μιζέροιας και συντηρητησμού.Οτι ισχύει στην Ε.Ε. να ισχύει και στην Ελλάδα.

  • Ενόψει της σύνταξης του νέου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η CENTRIC Α.Ε. και η Sportingbet Plc καταθέτουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης:

    Άρθρο 4
    Παράγραφος 2: Η πρόβλεψη για την απαγόρευση πίστωσης και εκπτώσεων στο κόστος συμμετοχής είναι σωστή στα πλαίσια του υπεύθυνου στοιχηματισμού. Κρίνεται απαραίτητο δε στο νομοσχέδιο να περιληφθεί η πρόσθετη εξασφάλιση της απαγόρευσης ΟΛΩΝ των οικονομικών κινήτρων προσέλκυσης/εγγραφής νέων πελατών.
    Παράγραφος 4: Η απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων σε τυχερά παιχνίδια είναι σημαντικότατη, πρέπει να είναι αυστηρή και απόλυτη και να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και των λαχείων.
    Παράγραφος 7: Το υπεύθυνο παιχνίδι πρέπει επίσης να διασφαλίζεται απόλυτα και για όλα τα παιχνίδια συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Πρέπει να υπάρχει πλήρης ταυτοποίηση του κάθε νέου πελάτη και συστήματα παρακολούθησης της δραστηριότητάς του ανά πάροχο, με δυνατότητες αυτοαποκλεισμού του πελάτη ή/και ορίων στη δραστηριότητά του από τον πάροχο. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη διαδικασία και τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία είναι δυνατή η άρση του αυτοαποκλεισμού ή των ορίων δραστηριότητας. Επίσης θα ήταν ιδανικό ένας τέτοιος αυτοαποκλεισμός να μπορεί να ζητηθεί από οποιονδήποτε αδειοδοτημένο πάροχο ή την ΕΕΠ και να έχει άμεση ισχύ σε όλους τους αδειοδοτημένους παρόχους, όλων των τυχερών παιχνιδιών.
    Η ταυτοποίηση των πελατών σε σημεία όπου παρουσιάζονται αυτοπροσώπως, συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, θα μπορεί και θα πρέπει να γίνεται ΄κατ’ αναλογία με τον τρόπο της εγγραφής και παρακολούθησης των πελατών στα καζίνο. Στους αδειοδοτημένους δικτυακούς τόπους αυτό μπορεί να πραγματοποιείται με ηλεκτρονική φόρμα και την υποβολή ηλεκτρονικά ή αποστολή αντιγράφων πιστοποίησης ταυτότητας.
    Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις περιπτώσεις τα δελτία θα πρέπει να είναι ονομαστικά και θα πρέπει να απαγορεύεται η μεταβίβαση δελτίων ή κερδών και να αναφέρονται από όλους τους παρόχους συναλλαγές ύποπτες για παράνομες ροές στις αρμόδιες αρχές.
    Τέλος και σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις θα πρέπει να απαγορεύεται η συμμετοχή στο στοίχημα με μετρητά όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά και να προβλέπεται υποχρέωση ώστε οι πάροχοι να διαθέτουν συστήματα που να μπορούν ανιχνεύουν άμεσα τις περιπτώσεις όπου γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησης αυτής της απαγόρευσης μέσω εκτέλεσης πολλαπλών συναλλαγών.
    Παράγραφος 8: Οι προβλέψεις για τη διαφήμιση πρέπει να εφαρμοστούν για όλα ανεξαιρέτως τα τυχερά παιχνίδια ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνουν περιορισμούς για τα διαφημιστικά μηνύματα οιασδήποτε μορφής.

    Σχετικώς, προτείνουμε την κατ’ αναλογία υιοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας της Βρετανικής Επιτροπής Διαφημιστικής Πρακτικής (Committee of Advertising Practice).

    Επίσης, κρίνεται απαραίτητο όπως α) τεθούν περιορισμοί στις ώρες προβολής των σχετικών τηλεοπτικών διαφημίσεων, β) οι διαφημίσεις σε κινηματογράφους περιορίζονται μόνο σε ταινίες για ενήλικους και γ) η υπαίθρια διαφήμιση μην επιτρέπεται σε σημεία που βρίσκονται σε ακτίνα π.χ. 3 χιλιομέτρων από σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κ.λ.π. Επαναλαμβάνουμε ότι τα ανωτέρω μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλα τα τυχερά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΠΑΠ.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ CENTRIC
    H Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΑΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Centric συμμετέχει σε εταιρίες οι οποίες προσαρμόζουν σε τοπικές αγορές, διαχειρίζονται και προωθούν υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχαγωγίας. Οι θυγατρικές εταιρίες της Centric A.Ε συνεργάζονται με μεγάλους παρόχους διαδικτυακής ψυχαγωγίας, οι οποίοι είναι εισηγμένοι σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατέχουν άδεια εξ αποστάσεως παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, για την από κοινού λειτουργία και προώθηση ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών σε διάφορες γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
    Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η συνεργασία με τη Sportingbet Plc.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ SPORTINGBET
    Η Sportingbet Plc αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων εταιριών όσον αφορά τη βιομηχανία του διαδικτυακού στοιχήματος και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και σήμερα είναι μία εκ των ηγετικών εταιριών της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρία συστήθηκε το 1998 και είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η εταιρία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα £301 εκατομμύρια (βάσει των τιμών κλεισίματος της 9/9/2010). Οι διάφορες ιστοσελίδες της καλύπτουν πάνω από 30 χώρες εξυπηρετώντας πελάτες σε 26 γλώσσες. Η Sportingbet προσαρμόζει τις ιστοσελίδες της στις τοπικές αγορές προκειμένου να αντικατοπτρίζονται σε αυτές οι διαφορετικές γλώσσες, νομίσματα και τα προτιμούμενα αθλήματα των αγορών-στόχων της. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η παροχή ενός «προστατευμένου περιβάλλοντος ψυχαγωγίας», στο οποίο τα προγράμματα εξυπηρέτησης πελατών παρέχουν στους υπεύθυνους ενήλικες τη σιγουριά ότι γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ παρέχουν στην εταιρία τη σιγουριά ότι λαμβάνονται όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων προσώπων.

    Αναλυτικά οι θέσεις της Centric και της Sportingbet για το σύνολο του προς διαβούλευση νομοθετήματος για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην ιστοσελίδα της Centric http://www.centricir.gr/default.asp?pid=96&la=1

  • 12 Σεπτεμβρίου 2010, 12:03 | Τσιακίρης Στέφανος

    Πως θα ονομάζεται άραγε η κάρτα?
    Θεσπίζοντας κατηγορία παιχνιδιών (πραγματικού) περιορισμένου κέρδους δεν χρειάζεστε ούτε κάρτες ούτε τρίτους.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 20:43 | Stratos P

    Από την στιγμή που πληρώνουμε αυτό το ημερίσιο πρόστιμο 35,000 ευρώ (λόγω της Ευρωπαικής Ένωσης), καλά κάνει η κυβέρνηση και ρυθμίζει το ζήτημα με τα τυχερά παιχνίδια και για να σταματήσουν τα τεχνικά παιχνίδια να τα μετατρέπουν σε τυχερά. Τουλάχιστον να δημιουργηθούν νέες διαφανείς θέσεις εργασίας για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.