Άρθρο 260: Διανομή κερδών στους ασφαλισμένους και σώρευση πλεοναζόντων κεφαλαίων

1. Οι επιχειρήσεις που ασκούν ασφαλίσεις ζωής δύνανται να συσσωρεύουν πλεονάζοντα κεφάλαια, αποτελούμενα από μέρος των κερδών που πραγματοποιούν κάθε έτος, για κάλυψη αποκλειστικά μελλοντικών ζημιών των αντίστοιχων εργασιών ασφαλίσεων ζωής ή για μελλοντική διανομή στους αντισυμβαλλόμενους και δικαιούχους.
Το συνολικό ποσοστό κέρδους προς συσσώρευση ανά κατηγορία ασφαλιστικών εργασιών, το ποσοστό διανομής προς τους αντισυμβαλλομένους και δικαιούχους καθώς και το ποσοστό που δύναται να χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση για απορρόφηση ζημιών καθορίζεται κάθε φορά από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης
Η διανομή πραγματοποιείται με έναν από τους εξής τρόπους :
α) σε μετρητά,
β) με μείωση των επόμενων δόσεων των ασφαλίστρων,
γ) με αύξηση του ασφαλισμένου κεφαλαίου (ασφαλιστικού ποσού),
δ) με πίστωση σχετικού λογαριασμού του ασφαλισμένου εντόκως.
2. Επίσης μπορούν να συνάπτουν ασφαλιστήρια ζωής, τα οποία προβλέπουν την, ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ετήσιων κερδών, υποχρεωτική επιστροφή στους δικαιούχους, ποσοστού από την προς διάθεση απόδοση των επενδύσεων.
Η ως άνω απόδοση, το ποσοστό και η βάση υπολογισμού, κοινοποιούνται υποχρεωτικά στους ασφαλισμένους. Η επιστροφή πραγματοποιείται, με τους ίδιους τρόπους που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος.
3. Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που δύνανται να συσσωρεύονται τα ετήσια κέρδη και να χρησιμοποιούνται τα πλεονάζοντα κεφάλαια για απορρόφηση ζημιών των επιχειρήσεων.