Άρθρο 30 Μεταφορές χρημάτων

1. Οι πληρωμές των ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Ο αριθμός λογαριασμού των κατόχων άδειας λαμβάνει ειδικό κωδικό, ο οποίος γνωστοποιείται στην Ε.Ε.Ε.Π. με ευθύνη τους. Κάθε τραπεζική δοσοληψία που αφορά τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου αποτυπώνεται ξεχωριστά με ευθύνη των οικείων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

2. Ο κάτοχος της άδειας διατηρεί ίδιο λογαριασμό και ξεχωριστό λογαριασμό παικτών σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Επικράτεια.

3. Η καταβολή του τιμήματος για τη συμμετοχή σε τυχερό παίγνιο μέσω του διαδικτύου γίνεται υποχρεωτικά σε αδειοδοτημένο κάτοχο άδειας, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου, πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν νόμιμα στην επικράτεια, με τρόπο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση του παίκτη, όπως ειδικότερα καθορίζεται με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.

4. Απαγορεύεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κ.Φ.Ε., να πραγματοποιούν πληρωμές των ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά οι παράνομοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π. Σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που παραβαίνει τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του ποσού που διακινήθηκε παρανόμως και κατ’ ελάχιστον ίσο με πεντακόσια (500) ευρώ.

 • 31 Ιανουαρίου 2011, 21:52 | Καζίνο Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας

  Στο εδάφιο 1 ορίζεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διενεργούν πληρωμές από τυχερά παίγνια διεξαγόμενα στο διαδίκτυο πρέπει να έχουν υποχρεωτικώς την έδρα τους στην Ελλάδα. Η διάταξη ενδέχεται να εγείρει ζητήματα ασυμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο.

 • 31 Ιανουαρίου 2011, 21:07 | κωστας

  δεν μπορω να καταλαβω πως θα απαγορευσει η τραπεζα σε μενα, να μεταφερω χρηματα απο το λογαριασμο μου! σε μια εταιρια με εδρα το εξωτερικο. (στοιχηματικη). Με την ιδια λογικη , θα πρεπει να γινει απαγορευση και για αγορες απο το εβαυ κτλ…
  επιπλεον , υπαρχουν τοσα ηλεκτρονικα πορτοφολια που ειναι αδυνατον να διασφαλιστουν τα παραπανω. (moneybookers , paypal κτλ..). οποιοσδηποτε θα μπορει μεσω αυτων των φορεων να συναλασεται με οποια εταιρια επιθυμει, χωρις να ειναι δυνατος ο εντοπισμος του. και τα πιθανα κερδη θα εμβαζονται στην τραπεζα μεσω των παραπανω εταιριων, πραγμα που δν μπορει να αποτραπει…

 • 31 Ιανουαρίου 2011, 20:05 | ΠΟΕΠΠΠ

  Άρθρο 30
  Αναφορικά με την παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου σημειώνουμε ότι η απαγόρευση της μεσολάβησης τρίτου ως προς την καταβολή του τιμήματος για τη συμμετοχή σε τυχερό παίγνιο θα πρέπει να αφορά και τους εκμεταλλευόμενους internet-café.

 • Ενόψει της σύνταξης του νέου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η CENTRIC Α.Ε. και η Sportingbet Plc καταθέτουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης:

  Άρθρο 30

  Α. Η εισαγωγή υποχρέωσης διενέργειας των πληρωμών για τη συμμετοχή σε τυχερά παιγνίδια αποκλειστικά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ελλάδα σαφώς αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο της Εσωτερικής Αγοράς. Ειδικότερα, η υποχρέωση αυτή αποτελεί άμεση δυσμενή διάκριση εις βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε άλλα Κράτη Μέλη και αντιτίθεται στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών που θεσπίζει το άρθρο 56 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η υποχρέωση αυτή αντιτίθεται ευθέως και στην Οδηγία 2006/48/EK σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων.
  Επισημαίνουμε σχετικώς ότι τον Ιούλιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη κατά σχεδίου νόμου της Πολωνίας, το οποίο προέβλεπε ότι όλες οι συναλλαγές σχετικές με τις υπηρεσίες στοιχήματος πρέπει να διενεργούνται μέσω είτε Πολωνικών τραπεζών είτε εγκατεστημένων στην Πολωνία υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών.
  Β. Να διευκρινιστεί ο όρος «επικράτεια».
  Γ. Όσον αφορά στην απαγόρευση της παραγράφου 4, θα πρέπει να εκτείνεται και στις πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες.
  Περαιτέρω, ο ρόλος και η ευθύνη των τραπεζών στον έλεγχο για τον περιορισμό της δραστηριότητας μη αδειοδοτημένων παρόχων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Θα πρέπει επομένως οι ποινές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου να είναι ανάλογες με αυτές των Διοικητικών Κυρώσεων του άρθρου 32 και των Ποινικών Κυρώσεων του άρθρου 33.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ CENTRIC

  H Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΑΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Centric συμμετέχει σε εταιρίες οι οποίες προσαρμόζουν σε τοπικές αγορές, διαχειρίζονται και προωθούν υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχαγωγίας. Οι θυγατρικές εταιρίες της Centric A.Ε συνεργάζονται με μεγάλους παρόχους διαδικτυακής ψυχαγωγίας, οι οποίοι είναι εισηγμένοι σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατέχουν άδεια εξ αποστάσεως παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, για την από κοινού λειτουργία και προώθηση ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών σε διάφορες γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η συνεργασία με τη Sportingbet Plc.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ SPORTINGBET
  Η Sportingbet Plc αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων εταιριών όσον αφορά τη βιομηχανία του διαδικτυακού στοιχήματος και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και σήμερα είναι μία εκ των ηγετικών εταιριών της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρία συστήθηκε το 1998 και είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η εταιρία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα £297 εκατομμύρια (βάσει των τιμών κλεισίματος της 28/1/2011). Οι διάφορες ιστοσελίδες της καλύπτουν πάνω από 30 χώρες εξυπηρετώντας πελάτες σε 26 γλώσσες. Η Sportingbet προσαρμόζει τις ιστοσελίδες της στις τοπικές αγορές προκειμένου να αντικατοπτρίζονται σε αυτές οι διαφορετικές γλώσσες, νομίσματα και τα προτιμούμενα αθλήματα των αγορών-στόχων της. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η παροχή ενός «προστατευμένου περιβάλλοντος ψυχαγωγίας», στο οποίο τα προγράμματα εξυπηρέτησης πελατών παρέχουν στους υπεύθυνους ενήλικες τη σιγουριά ότι γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ παρέχουν στην εταιρία τη σιγουριά ότι λαμβάνονται όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων προσώπων.

  Αναλυτικά οι θέσεις της Centric και της Sportingbet για το σύνολο του προς διαβούλευση νομοθετήματος για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην ιστοσελίδα της Centric http://www.centric.gr/default.asp?pid=101&la=1

 • 31 Ιανουαρίου 2011, 12:20 | oddrop

  Για καταθέσεις μέσω πιστωτικής κάρτας τι προβλέπεται?

  Θα περιγράψω, στη συνέχεια, μια τρύπα στο υπάρχον σύστημα.

  Όταν ένας παίχτης καταθέτει χρήματα μέσω πιστωτικής κάρτας σε έναν virtual λογαριασμό στοιχηματικής εταιρείας, τα credits πιστώνονται άμεσα στον λογαριασμό, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοιχηματισμό. Η πραγματική χρηματική συναλλαγή, όμως, διεκπεραιώνεται σε περιθώριο μέχρι και 5 ημερών μετά την αποδοχή από την πλευρά της στοιχηματικής εταιρείας της συναλλαγής.
  ΘΕΤΩ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ, ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

  Το παραπάνω γεγονός δίνει καταχρηστικό δικαίωμα στις εταιρείες στοιχηματισμού.

  Παράδειγμά : Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, κάνω συναλλαγή βάζω χρήματα στον virtual λογαριασμό στοιχηματικής εταιρίας αξίας 100 EU. Αυτά πιστώνονται στον virtual λογαριασμό μου αλλά με όρους τράπεζας η συναλλαγή είναι στον αέρα. Στοιχηματίζω 100 EU, είμαι τυχερός και κερδίζω 3.000 eu. Η εταιρία όμως μπορεί να εξαφανίσει το κερδισμένο στοίχημα ή να κλειδώσει τον virtual λογαριασμό μου και στη συνέχεια να μην κάνει αποδεκτή την πραγματική συναλλαγή μέσω του τραπεζικού συστήματος (εκμεταλλευόμενη το περιθώριο 3-5 ημερών).
  Συμπέρασμα δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα γιατί η τράπεζα δεν κατέγραψε την συναλλαγή που δεν έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη.