Άρθρο 27 Υποχρεώσεις – Απαγορεύσεις

1. Το στοίχημα οποιουδήποτε τύπου σε χρηματοπιστωτικά μέσα που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα απαγορεύεται. Στην απαγόρευση αυτή δεν εμπίπτουν τα χρηματοπιστωτικά μέσα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας περί Κεφαλαιαγοράς.

2. Το πρόσωπο που ασκεί την εκμετάλλευση ιστοτόπων τυχερών παιγνίων υποχρεωτικά ασκεί και τη λειτουργία των ιστότοπων αυτών.

  • Ενόψει της σύνταξης του νέου νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η CENTRIC Α.Ε. και η Sportingbet Plc καταθέτουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης:

    Άρθρο 27
    Α. Όσον αφορά στην παράγραφο 1 βλέπε σχόλιο Β. στο άρθρο 26 ανωτέρω. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η υποχρέωση τήρησης καταστατικής έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης κατά το άρθρο 100 ΚΦΕ στην Ελλάδα αφορά μόνο τον ανάδοχο, δηλαδή τον κάτοχο της άδειας, και όχι τον απλό συμμετέχοντα στον διεθνή διαγωνισμό. Τυχόν παρερμηνεία της διατάξεως προς την κατεύθυνση της επιβολής υποχρέωσης και στον απλό συμμετέχοντα στον διαγωνισμό να έχει καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν αντίθετη στην απαγόρευση διακρίσεων λόγω ιθαγένειας (άρθρο 18 ΣΛΕΕ).

    Β. Ζητείται να διευκρινιστεί η παράγραφος 2, καθώς πουθενά δεν έχουν οριστεί οι έννοιες της «εκμετάλλευσης» και της «λειτουργίας» ιστοτόπων τυχερών παιγνίων.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ CENTRIC
    H Centric ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΑΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Centric συμμετέχει σε εταιρίες οι οποίες προσαρμόζουν σε τοπικές αγορές, διαχειρίζονται και προωθούν υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχαγωγίας. Οι θυγατρικές εταιρίες της Centric A.Ε συνεργάζονται με μεγάλους παρόχους διαδικτυακής ψυχαγωγίας, οι οποίοι είναι εισηγμένοι σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατέχουν άδεια εξ αποστάσεως παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, για την από κοινού λειτουργία και προώθηση ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών σε διάφορες γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
    Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η συνεργασία με τη Sportingbet Plc.
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ SPORTINGBET
    Η Sportingbet Plc αποτελεί μία εκ των πρωτοπόρων εταιριών όσον αφορά τη βιομηχανία του διαδικτυακού στοιχήματος και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και σήμερα είναι μία εκ των ηγετικών εταιριών της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρία συστήθηκε το 1998 και είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η εταιρία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα £297 εκατομμύρια (βάσει των τιμών κλεισίματος της 28/1/2011). Οι διάφορες ιστοσελίδες της καλύπτουν πάνω από 30 χώρες εξυπηρετώντας πελάτες σε 26 γλώσσες. Η Sportingbet προσαρμόζει τις ιστοσελίδες της στις τοπικές αγορές προκειμένου να αντικατοπτρίζονται σε αυτές οι διαφορετικές γλώσσες, νομίσματα και τα προτιμούμενα αθλήματα των αγορών-στόχων της. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η παροχή ενός «προστατευμένου περιβάλλοντος ψυχαγωγίας», στο οποίο τα προγράμματα εξυπηρέτησης πελατών παρέχουν στους υπεύθυνους ενήλικες τη σιγουριά ότι γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ παρέχουν στην εταιρία τη σιγουριά ότι λαμβάνονται όλα τα εύλογα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων προσώπων.

    Αναλυτικά οι θέσεις της Centric και της Sportingbet για το σύνολο του προς διαβούλευση νομοθετήματος για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην ιστοσελίδα της Centric http://www.centric.gr/default.asp?pid=101&la=1

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 18:06 | Νίκος Παπαδάκης

    Όλα αυτά δυσκολεύουν το παράνομο στοίχημα χωρίς όμως και να το εξαφανίζουν 100%.
    Το 1990 (μουντιάλ) είχα παίξει εγώ ο ίδιος λίγο, μέσω φίλων, όταν ήταν ακόμα σχεδόν εντελώς άγνωστο στον πολύ κόσμο.
    Το 1994 (μουντιάλ πάλι) είχε παίξει παράνομο και η κουτσή Μαρία, γιατί διαφημίστηκε και μαθεύτηκε.
    Τώρα θα εμφανιστεί πάλι.

    Το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα έχει μιά ιστορία.
    Ως τα μέσα της δεκαετίας του 90 υπήρχε μόνο στον ιππόδρομο και μάλιστα οι θάμωνες του Δέλτα όπου έβλεπαν σπίτι με αναμένο φως το βράδυ που τελείωναν οι ιπποδρομίες έλεγαν «να οι μπουκ που μετράνε τις εισπράξεις».
    Το 1997 με την εγκατάσταση του ιπποδρομιακού τοταλιζατέρ οι μπουκ πρακτικά το σταμάτησαν, οι ίδιοι όμως έπαιζαν πολύ ποδόσφαιρο.
    Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το σταμάτησαν και το ποδόσφαιρο, αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι έπαιζαν απ’ ευθείας από τον υπολογιστή τους, παρέμεινε όμως ένας «ευτραφής» όμιλος που επιζεί μέχρι και των ημερών μας.
    Ο νέος νόμος θα δώσει το φιλί της ζωής στους -παραδοσιακούς- παράνομους αν λειτουργήσει έτσι ώστε να ελαττωθούν οι αποδόσεις των παικτών.
    Θα δούμε χωρίς αμφιβολία ένα «ματς» μεταξύ ασφάλειας Λεωφόρου Αλεξάνδρας και προαστείων της πρωτεύουσας και κάποιος θα πρέπει να κρατάει το σκορ.

    Η επίδραση του Ελληνικού παρανόμου στοιχήματος στον αγωνιστικό τομέα ήταν κι αυτή αρκετά αξιοσημείωτη. Λιγώτερο στο ποδόσφαιρο, έτσι όπως εξελίχθηκε χρονολογικά, αλλά στον παλιό ιππόδρομο τα φαινόμενα διαφθοράς ήταν πάρα πολλά και γνωστά την εποχή εκείνη.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 13:54 | Χαράλαμπος Χαλάτσης

    Τώρα αν πω πως ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ (ΑΛΕΞΗ ΜΟΥ), τι εννοεί ο ποιητής, είμαι βλαξ?

    Τι θα πει?? «Το στοίχημα οποιουδήποτε τύπου σε χρηματοπιστωτικά μέσα που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα απαγορεύεται«

    Δηλαδή?

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:33 | Konstantinos

    Τα συμβόλαια επί διαφορών (CFDs, contracts for differences) περιλαμβάνονται ή όχι στον ορισμό «στοίχημα»; Τι προβλέπεται σχετικά με το spread betting σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (forex); Θεωρώ πως η παράγραφος 1 είναι πολύ γενικά διατυπωμένη και ίσως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση πριν βρεθούμε προ αιφνίδιας απαγόρευσης λειτουργίας κάποιων εταιρειών που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και μάλιστα είναι αδειοδοτημένες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.