Άρθρο 11

1. Oι διατάξεις των άρθρων 21, 28, 31, 39, 75 και 76 του ν.4331/2015 (Α΄69) καταργούνται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους (2.7.2015).

2. Οι διατάξεις των άρθρων 24 και των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 38 του ν.4331/2015 (Α΄69) καταργούνται  από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου.

3. Το εδάφιο β΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (Α΄ 152) καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

4. Η περίπτωση θ΄ της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (Α΄ 152) τροποποιείται ως εξής:

«Μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του.»

 

 • 12 Οκτωβρίου 2015, 08:49 | Ιωάννης Γεωργαντάς

  ΌΧι στις ληστρικές αυξήσεις στο Ταμείο των Μηχανικών.
  Όχι στις αυξήσεις αυτές, οι οποίες είναι μη λογικές, είναι υπέρογκες και θα οδηγήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου σε διαγραφή.

  Γεωργαντάς Ιωάννης, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ

 • 12 Οκτωβρίου 2015, 08:33 | palaiologou

  Μέτρο που αγνοεί την οικονομικη αδυναμία των μηχανικων και θα οδηγησει σε ακομη περισσοτερες διαγραφες απο το ΤΣΜΕΔΕ

 • 12 Οκτωβρίου 2015, 05:34 | ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΗΛ.

  Καταργώντας το άρθρο 39 του 4331/15 ακυρώνετε ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης ενός κλάδου που εδώ και πάνω από 5 χρόνια χαροπαλεύει. Μας δόθηκε μια μικρή δυνατότητα, να ρυθμίσουμε προηγούμενες οφειλές, να εξυπηρετήσουμε τις νέες οφειλές μας και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ταμείο, να μειωθούν τα έσοδα του ΕΤΑΑ, να είμαστε συνεχώς ανασφάλιστοι χιλιάδες μηχανικοί και να μην έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

 • Η επιχειρούμενη αναδρομική κατάργηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία μου φαίνεται εντελώς παράλογη και πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν, δηλαδή ούτε τους ασφαλισμένους, ούτε το ΕΤΑΑ. Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, θα μειωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών και περισσότεροι ασφαλισμένοι θα βρεθούν χρεωμένοι με εισφορές που δεν θα μπορούν να καταβάλουν.

  Οφείλω ακόμα να επισημάνω ότι η υπό ψήφιση διάταξη επαναφέρει την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε σχέση με εκείνους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει το ίδιο δικαίωμα ήδη από το 2014 και εξακολουθούν (ορθώς βέβαια) να το διατηρούν.

 • 12 Οκτωβρίου 2015, 01:47 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ ΜΑΤΑΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.ΓΡΑΦΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΕΞΗ ΑΣΧΕΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΗΣΕΙ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ,ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΛΑΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΟΤΙ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΤΕ!
  ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΡΩ ΑΚΡΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΕΒΑΙΑ.ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΙΧΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 38, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΤΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΑΣ.ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΩ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.