Άρθρο 39 Καταργούμενες διατάξεις

Η παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4172/2013 καταργείται.

  • Η ΠΟΒΑΚΩ επιθυμώντας να συμβάλλει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της αγοράς του κοσμήματος και ωρολογίου, συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση, επί του σχεδίου νόμου ««φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».
    Ο φόρος πολυτελείας που έχει, από το 2010, επιβληθεί στα κοσμήματα και ρολόγια, περιορίζει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, οδηγώντας σε συρρίκνωση ένα χώρο από τους πλέον συναλλαγματοφόρους της ελληνικής οικονομίας (μέσω του τουρισμού) και παράλληλα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν της ελληνικής παραγωγής με πολιτιστικές διαστάσεις.
    Ο συγκεκριμένος φόρος δεν υφίσταται σε γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αλλά ούτε και στην Ιταλία που είναι και η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας εντός της ΕΕ.
    Επιπρόσθετα ο φόρος πολυτελείας, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα, αντιθέτως επέφερε σημαντικό πλήγμα σε σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτη είναι η μικρή συμμετοχή των εισπράξεων του φόρου πολυτελείας ως ποσοστό στο σύνολο των κρατικών φορολογικών εσόδων και συγκεκριμένα για το 2017, το σύνολο των λοιπών φόρων κατανάλωσης ήταν μόλις το 0,7%, όπου ο φόρος πολυτελείας αφορά μόνο ένα μέρος τους, επί των συνολικών φορολογικών εσόδων.
    Το ζήτημα πρέπει να επανεξεταστεί και ο συγκεκριμένος αντιαναπτυξιακός φόρος να καταργηθεί για αντικείμενα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας κόστους άνω των 1.000 ευρώ, που θα είναι και το αποδοτικότερο για τον κλάδο.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    Πέτρος Καλπακίδης

    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 12:21 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Παρέλκει η διάταξη του συγκεκριμένου άρθρου, αφού αυτό ουσιαστικά έχει προβλεφθεί με το άρθρο 9 του παρόντος σχεδίου νόμου, που αντικαθιστά το άρθρο 16 του ΚΦΕ.

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 15:01 | Παναγιώτης

    Να καταργηθεί η φορολογία δωρεών από γονείς προς τα τέκνα τους με σκοπό την αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 12:01 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 30% ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ POS ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΤO ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΟΛΟ ΧΑΛΑΕΙ

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 14:00 | AΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

    Kαλησπέρα σας. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο (άρθρο 65Α Ν.4174/13) ,εταιρίες οι οποίες λαμβάνουν το φορολογικό πιστοποιητικό των ορκωτών λογιστών ,για τις χρήσεις που το έχουν λάβει δεν θεωρούνται φορολογικά περαιωμένες.

    Συνεπώς το πιστοποιητικό αυτό δεν έχει κάποιο νόημα και δεν επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν το πιστοποιητικό αυτό. Αντιθέτως ελέγχονται και αυτές ,αλλά και οι ορκωτοί λογιστές αυτών.

    ΘΑ πρότεινα το πιστοποιητικό αυτό ή να το καταργήσετε τελείως ή να δώσετε κίνητρα στις επιχειρήσεις (πχ να θεωρείται η ελεγχόμενη χρήση φορολογικά περαιωμένη και να ελέγχεται κάποιο ποσοτικοποιημένο δείγμα από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει το πιστοποιητικό αυτό ) .

    Κατά τη γνώμη μου η ανωτέρω προσέγγιση είναι απαραίτητη , ώστε να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων και αποτελεί και επιβράβευση στις συνεπείς επιχειρήσεις.

    Με εκτίμηση

  • 9 Νοεμβρίου 2019, 18:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΕΜΑ ΦΟΡΟΣ 10% ΣΕ ΔΩΡΕΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ¨ΓΟΝΕΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ

    Η ΩΣ ΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΟ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΗΛΑΔΗ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΟΥ ΕΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΩΣ ΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ . ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΦΟΡΟΥ 10% ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ?

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 ΣΕ ΔΩΡΕΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 10% ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ.ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΦΑΠΑΞ Κ.Λ.Π. ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟ EMAIL ΜΟΥ.