Άρθρο 30 Ρυθμίσεις Φ.Π.Α. για την υπαγωγή σε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 

  1. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (παράγραφος 1 του άρθρου 21) του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, ΦΕΚ 248 Α΄), συμπληρώνονται και αντικαθίστανται ως εξής:

α.  Η παράγραφος 26 του Κεφαλαίου A.  ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού, αντικαθίσταται  ως εξής:

«26. Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα, περιλαμβανομένων των παρασκευασμάτων για τη διατροφή των βρεφών και παιδιών, συσκευασμένων για τη λιανική πώληση. Είδη ζαχαροπλαστικής (Δ.Κ. 1901,1902,1903, 1904,1905).»

 

β. Στο τέλος του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού προστίθεται 2 νέες παράγραφοι 48 και 49, ως εξής:

 

«48. Καλύμματα κεφαλής ασφαλείας (κράνη) (Δ.Κ. Ε.Χ. 6506)

  1. Είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία, ήτοι απορροφητικές πάνες για βρέφη, από κάθε ύλη (Δ.Κ. Ε.Χ. 9619)  και καθίσματα αυτοκινήτου παιδικά και τα μέρη αυτών  (Δ.Κ. Ε.Χ. 9401).»

 

  1. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται από 1.1.2020.
  • 14 Νοεμβρίου 2019, 23:58 | Κων/νος Τραβασάρος

    Να ισχύει χαμηλός ΦΠΑ για θερμικά ηλιακά συστήματα.
    Η θέσπιση χαμηλού ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και βιομάζα, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της μόνης βιομηχανίας ΑΠΕ που διαθέτει η χώρα μας.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 22:28 | Αφροδίτη Ράκκα

    Στο άρθρο 30 θεωρώ ότι πρέπει να ενταχθούν τα παιδικά υποδήματα (για παιδιά μέχρι 8-9 ετών), ώστε να διορθωθεί η αδικία να πληρώνουν δυο και τρεις φορές ΦΠΑ επειδή μεγαλώνει το ποδαράκι τους.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 22:56 | Αφροδίτη Ράκκα

    Τα παιδικά υποδήματα (αφορά παιδάκια μέχρι 8-9 ετών) πρέπει να ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
    Τα υποδήματα για τις μικρές αυτές ηλικίες είναι είδος πρώτης ανάγκης αφού το ποδαράκι τους μεγαλώνει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεται νέο υπόδημα και να εισπράττει η πολιτεία διπλό και τριπλό ΦΠΑ σε μια μόνο χρονιά.
    Ας δοθεί το κίνητρο στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες και ας διορθωθεί η αδικία σε σχέσει με τους μεγάλους που αλλάζουν παπούτσι μόνο όταν καταστραφεί αυτό που φοράνε, αφού δεν αναγκάζονται να τα αχρηστεύουν επειδή μεγάλωσε το πόδι τους.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 21:32 | EBHE

    Προτείνουμε την ένταξη των θερμικών ηλιακών συστημάτων σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα προτείνουμε να προστεθεί στην ενότητα β η παράγραφος 50 με το ακόλουθο κείμενο:

    «50. Ηλιακά θερμικά συστήματα για τη παραγωγή ζεστού νερού, θέρμανσης ή κλιματισμού κτιρίων.»

    Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι :
    1.ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μειώνει την ανταγωνιστικότητα των θερμικών ηλιακών συστημάτων,
    2. Τα θερμικά ηλιακά συστήματα αποτελούν την μοναδική τεχνολογία Α.Π.Ε. η οποία κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ενισχύοντας με περισσότερες από 5000 θέσεις εργασίας την ελληνική οικονομία.
    3. Οι εξαγωγές του κλάδου μας ανέρχονται σε 60% της παραγωγής μας στηρίζοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
    4. Τα Θερμικά ηλιακά συστήματα συνεισφέρουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος με το ετήσιο οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ρύπων να ανέρχεται σε 88 εκ. ευρώ ετησίως, χωρίς να απαιτούνται δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής ενέργειας όπως συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.
    5. Τα εγκατεστημένα θερμικά ηλιακά συστήματα στην χώρα μας εξοικονομούν στα ελληνικά νοικοκυριά περίπου 500 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία.

    Εξετάζοντας την πρόταση μας με βάση και τα παραπάνω στοιχεία, η υλοποίηση του προτεινόμενου μέτρου θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ελληνική οικονομία και το περιβάλλον αλλά και στους Έλληνες καταναλωτές.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 18:18 | Αφροδίτη Ράκκα

    Νομίζω ότι τα παιδικά υποδήματα (αφορούν παιδιά μέχρι 8-9 ετών) πρέπει να πάνε στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 18:09 | Αφροδίτη Ράκκα

    Νομίζω ότι τα παιδικά υποδήματα (αφορούν παιδιά μέχρι 8-9 ετών) θα πρέπει να πάνε στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 18:45 | Αφροδίτη Ράκκα

    ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΆ ΥΠΟΔΉΜΑΤΑ (ΑΦΟΡΟΎΝ ΠΑΙΔΆΚΙΑ ΜΈΧΡΙ 8-9 ΕΤΏΝ) ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΎΝ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΌ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΉ ΦΠΑ.
    Κίνητρο να μη φορά το δεύτερο παιδί τα μεταχειρισμένα από το πρώτο. (που δημιουργεί προβλήματα στα ποδαράκια του)

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 18:30 | Αφροδίτη Ράκκα

    Νομίζω ότι τα παιδικά υποδήματα (που φορούν παιδάκια μέχρι 8-9 χρονών) πρέπει να πάνε στο χαμηλό συντελεστή.
    Κίνητρο να μη φορά το δεύτερο παιδί τα μεταχειρισμένα από το πρώτο. (που δημιουργεί προβλήματα στα ποδαράκια του)

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 17:35 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ

    Το παιδικό παπούτσι θα έπρεπε να βρίσκεται από πάντα στο χαμηλό συντελεστή. Το παπούτσι για το παιδί καθώς το ποδαράκι του μεγαλώνει και κάθε λίγο και χρειάζεται άλλο, είναι είδος πρώτης ανάγκης.

  • Στο άρθρο αυτό έχουν συμπεριληφθεί κάποιες κατηγορίες προϊόντων με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
    Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να εφαρμοστεί ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ που επιτρέπει η νομοθεσία και στα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και άλλες αναπηρίες.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 12:13 | Κυριακιδης Σαββας

    Το σωστο θα ηταν να ενταχθουν στον χαμηλο συντελαστη φπα οχι μονο τα βρεφικα ειδη αλλα ολα τα παιδικα(παπουτσια ρουχα σχολικα κλπ)

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 12:15 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 09:13 | Ρίμπας Στυλιανός

    Καλημέρα
    Ως πολύτεκνος γονέας θεωρώ εύλογο και δίκαιο να υπαχθούν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια τα είδη πρώτης ανάγκης για βρεφη στον χαμηλότερο συντελεστή φπα και φυσικά εννοειτε αυτό να το δούμε και στο ραφι με μειωμενη τιμή . Επίσης στον ιδιο συντελεστη πιστευω πως είναι σωστό να μπουνε και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για όλες τις ευπαθής ομάδες όπως Αμεα και ηλικιωμένους .

  • 12 Νοεμβρίου 2019, 09:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΙΣΙΑΔΗΣ

    Στο άρθρο 30 των προτεινόμενων διατάξεων θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριληφθούν οι πάνες ακράτειας και τα συναφή είδη (πχ υποσέντονα ακράτειας) των ηλικιωμένων.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 12:04 | Δρυμαλίτης Βασίλειος

    Θεμα : Κατάργηση συντελεστη ΦΠΑ 13% στην παροχή υπηρεσιων από δομές κ.λ.π σε ατομα με αναπηρια > 80%

    Σύμφωνα με τις διατάξεις «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 121 του ν.4611/2019 (Α΄ 73) μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 24% στο 13% επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

    Σας παρακαλούμε να καταργηθεί το ΦΠΑ για ολες τις δαπάνες για τα ατομα με αναπηρία. Αποτελεί ενα πρόσθετο κόστος για τις οικογένειες των αναπήρων και γενικά των ηλικιωμένων οι οικογεένειες των οποίων αναλαμβάνουν το κόστος να τους παρέχουν ενα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

    Δρυμαλίτης Βασίλειος

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 11:51 | Αναστασία Πανοπούλου

    Στην ομιλία του σημερινού Πρωθυπουργού στην Βουλή στις 5 Μαρτίου 2019 για το δημογραφικό, (βλ. https://nd.gr/omilia-toy-proedroy-tis-nd-k-kyriakoy-mitsotaki-sti-voyli-gia-dimografiko-provlima-tis-elladas στο σημείο 3) τα είδη γυναικείας υγιεινής θα υπήγοντο και αυτά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ: «3ον. Το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά, είναι σωστή πρόταση με μικρό δημοσιονομικό αποτύπωμα: Όλα τα βρεφικά είδη, είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ».
    Ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι είδος πρώτης ανάγκης. Μία σωστή εξαγγελία που θα ήταν κρίμα να μην υλοποιηθεί.

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 22:48 | Χρήστος Παππάς

    Μειωμένους συντελεστές στους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες.
    Σταδιακά θα πρέπει όλοι να βάλουν ηλιακούς.
    Σε μία χώρα με 300 μέρες ηλιοφάνεια, είναι σωστό να πληρώνουμε την ΔΕΗ για να πλυθούμε; Τα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έδειξαν ότι δεν προσέλκυσαν όσους θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:23 | ΓΕΝΙΑΣ

    Μείωση του ΦΠΑ και στα συνεργεία αυτοκίνητων και τα ανταλλακτικά. Κυκλοφορούν οχήματα νεκροφόρες

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 12:34 | Βασιλειος Σταυρου

    Στα βρεφικα ειδη θα επρεπε να συμπεριλαβετε και μωρομαντηλα και μπουκαλια σιτισης.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 10:50 | Μανώλης Σιγάλας

    Μεγάλες Εθνικές Δωρεές: Με το ιχύον καθεστώς μεγάλες δωρεές φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που αφορούν την εκτέλεση σημαντικών έργων και προμηθειών εξοπλισμού στη χώρα (ενδεικτικά στο χώρο της Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού,) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

    Εφόσον η δωρεά προβλέπει, βάσει σχετικής Σύμβασης Δωρεάς που κυρώνεται με νόμο, τα έργα/εξοπλισμός να περνάνε στην ιδιοκτησία και διαχείριση του Ελληνικού κράτος μετά την ολοκλήρωσή τους, ο ΦΠΑ στο 24% ουσιαστικά επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του έργου [δηλαδή της δωρεάς] καθώς δεν υπάρχει μελλοντικό έσοδο για τον Δωρητή στη λειτουργία.

    Ενδεικτικά, για μια δωρεά έργων/προμηθειών ύψους 100εκ ευρώ στο Ελληνικό κράτος, η δωρεά χρειάζεται ουσιαστικά άλλα 24εκ ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει το ΦΠΑ. Σημειοτέον δε, πρακτικά αυτά τα 24εκ σε επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν δυνητικά για να χρηματοδοτήσουν άλλες φιλανθρωπικές δράσεις στη χώρα.

    Αναλαγιζόμενοι την εθνική σπουδαιότητα και των κοινωνικό/κοινωφελή χαρακτήρα τέτοιων μεγάλων φιλανθρωπικών προγραμμάτων και, εξάλλου, δεδομένης της μείωσης του ΦΠΑ σε άλλους τομείς (π.χ. 13% τουρισμό, βρεφικά, κράνη κλπ), θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ισχύον καθεστώς και για την εφαρμογή γενναίας μείωσης του ΦΠΑ σε τέτοιου είδους Μεγάλες Εθνικές Δωρεές.

    Προϋποθεση βεβαίως να υπάρχει Σύμβαση δωρεάς με το Ελληνικό κράτος (που κυρώνεται άλλωστε στη Βουλή με σχετικό νόμο) και τα έργα/εξοπλισμός να περνάνε στην ιδιοτησία του Ελληνικού κράτους.

    Επίσης, θα μπορούσαν να τεθούν σχετικά κριτήρια, ενδεικτικά:

    α) Οι επιλέξιμοι τομείς και δράσεις: π.χ. Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Έρευνα, [άλλα],
    β)Ελάχιστο Ύψος Δωρεάς: πχ > [40, 50, 60, ..]εκ. Ευρώ