Άρθρο 30 Ρυθμίσεις Φ.Π.Α. για την υπαγωγή σε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 

 1. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ (παράγραφος 1 του άρθρου 21) του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, ΦΕΚ 248 Α΄), συμπληρώνονται και αντικαθίστανται ως εξής:

α.  Η παράγραφος 26 του Κεφαλαίου A.  ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού, αντικαθίσταται  ως εξής:

«26. Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα, περιλαμβανομένων των παρασκευασμάτων για τη διατροφή των βρεφών και παιδιών, συσκευασμένων για τη λιανική πώληση. Είδη ζαχαροπλαστικής (Δ.Κ. 1901,1902,1903, 1904,1905).»

 

β. Στο τέλος του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος αυτού προστίθεται 2 νέες παράγραφοι 48 και 49, ως εξής:

 

«48. Καλύμματα κεφαλής ασφαλείας (κράνη) (Δ.Κ. Ε.Χ. 6506)

 1. Είδη για τη βρεφική ασφάλεια και προστασία, ήτοι απορροφητικές πάνες για βρέφη, από κάθε ύλη (Δ.Κ. Ε.Χ. 9619)  και καθίσματα αυτοκινήτου παιδικά και τα μέρη αυτών  (Δ.Κ. Ε.Χ. 9401).»

 

 1. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται από 1.1.2020.
 • 13 Νοεμβρίου 2019, 09:13 | Ρίμπας Στυλιανός

  Καλημέρα
  Ως πολύτεκνος γονέας θεωρώ εύλογο και δίκαιο να υπαχθούν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια τα είδη πρώτης ανάγκης για βρεφη στον χαμηλότερο συντελεστή φπα και φυσικά εννοειτε αυτό να το δούμε και στο ραφι με μειωμενη τιμή . Επίσης στον ιδιο συντελεστη πιστευω πως είναι σωστό να μπουνε και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για όλες τις ευπαθής ομάδες όπως Αμεα και ηλικιωμένους .

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 09:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΙΣΙΑΔΗΣ

  Στο άρθρο 30 των προτεινόμενων διατάξεων θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριληφθούν οι πάνες ακράτειας και τα συναφή είδη (πχ υποσέντονα ακράτειας) των ηλικιωμένων.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 12:04 | Δρυμαλίτης Βασίλειος

  Θεμα : Κατάργηση συντελεστη ΦΠΑ 13% στην παροχή υπηρεσιων από δομές κ.λ.π σε ατομα με αναπηρια > 80%

  Σύμφωνα με τις διατάξεις «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 121 του ν.4611/2019 (Α΄ 73) μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 24% στο 13% επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

  Σας παρακαλούμε να καταργηθεί το ΦΠΑ για ολες τις δαπάνες για τα ατομα με αναπηρία. Αποτελεί ενα πρόσθετο κόστος για τις οικογένειες των αναπήρων και γενικά των ηλικιωμένων οι οικογεένειες των οποίων αναλαμβάνουν το κόστος να τους παρέχουν ενα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

  Δρυμαλίτης Βασίλειος

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 11:51 | Αναστασία Πανοπούλου

  Στην ομιλία του σημερινού Πρωθυπουργού στην Βουλή στις 5 Μαρτίου 2019 για το δημογραφικό, (βλ. https://nd.gr/omilia-toy-proedroy-tis-nd-k-kyriakoy-mitsotaki-sti-voyli-gia-dimografiko-provlima-tis-elladas στο σημείο 3) τα είδη γυναικείας υγιεινής θα υπήγοντο και αυτά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ: «3ον. Το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά, είναι σωστή πρόταση με μικρό δημοσιονομικό αποτύπωμα: Όλα τα βρεφικά είδη, είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ».
  Ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι είδος πρώτης ανάγκης. Μία σωστή εξαγγελία που θα ήταν κρίμα να μην υλοποιηθεί.

 • 10 Νοεμβρίου 2019, 22:48 | Χρήστος Παππάς

  Μειωμένους συντελεστές στους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες.
  Σταδιακά θα πρέπει όλοι να βάλουν ηλιακούς.
  Σε μία χώρα με 300 μέρες ηλιοφάνεια, είναι σωστό να πληρώνουμε την ΔΕΗ για να πλυθούμε; Τα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έδειξαν ότι δεν προσέλκυσαν όσους θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:23 | ΓΕΝΙΑΣ

  Μείωση του ΦΠΑ και στα συνεργεία αυτοκίνητων και τα ανταλλακτικά. Κυκλοφορούν οχήματα νεκροφόρες

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 12:34 | Βασιλειος Σταυρου

  Στα βρεφικα ειδη θα επρεπε να συμπεριλαβετε και μωρομαντηλα και μπουκαλια σιτισης.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 10:50 | Μανώλης Σιγάλας

  Μεγάλες Εθνικές Δωρεές: Με το ιχύον καθεστώς μεγάλες δωρεές φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που αφορούν την εκτέλεση σημαντικών έργων και προμηθειών εξοπλισμού στη χώρα (ενδεικτικά στο χώρο της Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού,) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

  Εφόσον η δωρεά προβλέπει, βάσει σχετικής Σύμβασης Δωρεάς που κυρώνεται με νόμο, τα έργα/εξοπλισμός να περνάνε στην ιδιοκτησία και διαχείριση του Ελληνικού κράτος μετά την ολοκλήρωσή τους, ο ΦΠΑ στο 24% ουσιαστικά επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του έργου [δηλαδή της δωρεάς] καθώς δεν υπάρχει μελλοντικό έσοδο για τον Δωρητή στη λειτουργία.

  Ενδεικτικά, για μια δωρεά έργων/προμηθειών ύψους 100εκ ευρώ στο Ελληνικό κράτος, η δωρεά χρειάζεται ουσιαστικά άλλα 24εκ ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει το ΦΠΑ. Σημειοτέον δε, πρακτικά αυτά τα 24εκ σε επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν δυνητικά για να χρηματοδοτήσουν άλλες φιλανθρωπικές δράσεις στη χώρα.

  Αναλαγιζόμενοι την εθνική σπουδαιότητα και των κοινωνικό/κοινωφελή χαρακτήρα τέτοιων μεγάλων φιλανθρωπικών προγραμμάτων και, εξάλλου, δεδομένης της μείωσης του ΦΠΑ σε άλλους τομείς (π.χ. 13% τουρισμό, βρεφικά, κράνη κλπ), θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ισχύον καθεστώς και για την εφαρμογή γενναίας μείωσης του ΦΠΑ σε τέτοιου είδους Μεγάλες Εθνικές Δωρεές.

  Προϋποθεση βεβαίως να υπάρχει Σύμβαση δωρεάς με το Ελληνικό κράτος (που κυρώνεται άλλωστε στη Βουλή με σχετικό νόμο) και τα έργα/εξοπλισμός να περνάνε στην ιδιοτησία του Ελληνικού κράτους.

  Επίσης, θα μπορούσαν να τεθούν σχετικά κριτήρια, ενδεικτικά:

  α) Οι επιλέξιμοι τομείς και δράσεις: π.χ. Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Έρευνα, [άλλα],
  β)Ελάχιστο Ύψος Δωρεάς: πχ > [40, 50, 60, ..]εκ. Ευρώ

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».