Άρθρο 12 Προσθήκη νέου άρθρου 22Β στον ΚΦΕ σχετικά με την χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης στις επιχειρήσεις για την αγορά καρτών απεριορίστων διαδρομών ΜΜΜ

1. Μετά το άρθρο 22 του ν. 4172/2013 προστίθεται νέο άρθρο 22Β ως εξής:
«Άρθρο 22 Β
Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης
για δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών

α) Για τη δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
β) Για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km, με μέγιστη Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως τις 40.000 Ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 30 τοις εκατό (30%).

γ) Για τη δαπάνη εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 30 τοις εκατό (30%).»

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος εφαρμόζονται για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2020 και μετά.

 • 14 Νοεμβρίου 2019, 12:55 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  Προβλέπεται χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης σε επιχειρήσεις για την αγορά καρτών απεριορίστων διαδρομών και για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.

 • 14 Νοεμβρίου 2019, 08:10 | Παπαντωνίου Βασίλειος

  Η έκπτωση φόρου για την δαπάνη στα εταιρικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων δεν πρέπει να αφορά μόνο την μίσθωση τους αλλά και την αγορά τους.

 • 13 Νοεμβρίου 2019, 11:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ

  Γιατι ,η δαπανη μισθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου ,να μην περιλαμβανει και τις ατομικες επιχειρησεις των ελευθερων επαγγλματιων ??? Ως ελευθερος επαγγλματιας χρησιμοποιώ επιβατικό αυτοκίνητο καθημερινά για τις αναγκες του επαγγελματος μου ( λογιστης) και οχι μόνο δεν εχω καποια έκπτωση ,αντίθετα ειναι και τεκμήριο !!! ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ να αναγνωριζονται οι δαπανες αυτες για αυτοκινητα κυβισμου ως 1300cc ( εξοδα αγορας,αποσβεσεις,επισκευες )

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 11:54 | Φλωρόπουλος Στυλιανός

  Στο παρόν άρθρο αναφέρεται ότι: «β) Για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km, με μέγιστη Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως τις 40.000 Ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 30 τοις εκατό (30%).»
  Η συγκεκριμένη ευνοϊκή μεταχείριση οφείλει να γίνει και στους ιδιώτες αγοραστές αντίστοιχων επιβατικών αυτοκινήτων. Εφόσον η επιχείρηση για ένα εταιρικό επιβατικό αυτοκίνητο αξίας μίσθωσης 20.000,00 € δύναται να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της 26.000,00 € (20.000 € * 130%) – όφελος 6.000,00 € – πρέπει να δοθεί η παρεμφερής δυνατότητα και στον ιδιώτη να αγοράσει το αντίστοιχο αυτοκίνητο στην τιμή των 14.000,00 € (20.000 € – 14.000 €, ήτοι όφελος 6.000,00 €), έστω και αν αυτή η έκπτωση των 6.000,00 €, μειώνει ισόποσα κατανεμημένη σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών, το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 16 του προτεινόμενου παρόντος νομοσχεδίου.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:21 | ΓΕΝΙΑΣ

  Για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 70 g CO2/Km,

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 11:21 | οικονομου

  α) Για τη δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

  Πως θα φανεί Κε υπουργέ αυτή η προσάυξηση στα λογιστικά βιβλία? θα αφαιρεθεί η προσάυξηση σαν έξοδο απο τα ακαθαριστα έσοδα με επιπλέον εγγραφή δαπάνης και παραστατικό την κάρτα.

  Δεν γίνεται καμμία αναφορά για τον ΦΠΑ, όπως και σε προηγούμενο άρθρο για ανείσπρακτες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις καταβάλλει τον ΦΠΑ. Εφόσον ο τελικός καταναλωτής (ο επισφαλής πελάτης) δεν τον απόδωσε στην επιχείρηση δεν πρέπει η επιχείρηση να τον εκπέσει απο τον φπα εσόδων?

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».