Άρθρο 09 Τροποποίηση άρθρου 16 ΚΦΕ σχετικά με τη μείωση φόρου εισοδήματος

1. Οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4172/2013 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των επτακοσίων εβδομήντα επτά (777) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε εννιακόσια (900) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα, σε χίλια εκατόν είκοσι (1.120) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και σε χίλια τρακόσια σαράντα (1.340) ευρώ για τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.»

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά.

 • 14 Νοεμβρίου 2019, 08:55 | Δημήτρης Βρης

  Η αναγνώριση από το κράτος όλων των παιδιών και όχι μόνο των 4ων πρώτων, είναι ένα τεράστιο βήμα, Αν και αυτονόητο. Περιμένουμε ότι θα εφαρμόζεται σε όλα τα νομοσχέδια στα οποία υπάρχει ρύθμιση για οικογένειες με παιδιά. Ευχαριστουμε για την άρση μιας πολύχρονης αδικίας.

 • 14 Νοεμβρίου 2019, 00:16 | Βασιλης

  Να εξερεθούν ολοι οι πολύτεκνοι από την μείωση των 20 ευρω ανα 1000 ευρω εισοδήματος πάνω απο τις 12000 και ΟΧΙ μονο οσοι εχουν πάνω απο 5 τεκνα.Να ισχύσει και σε αυτούς με 4 εξαρτώμενα τέκνα!!!!
  Επιτέλους βοηθήστε την πολύτεκνη οικογένεια!!!!Γι ‘αυτο σας στηρίξαμε!!! Η προηγούμενη κυβέρνηση χτυπησε με απιστευτο μένος την πολύτεκνη οικογένεια!!!Μη γίνεται ιδιοι με τους προηγούμενους!!

 • 13 Νοεμβρίου 2019, 17:21 | Παναγιώτης

  Με το παρόν σχέδιο νόμου:
  -Καμία ουσιαστική ανάσα για την μεσαία τάξη.
  -Καμία ουσιαστική προστασία της οικογένειας, ενώ δημιουργούνται αντικίνητρα για εργασία και των δύο γονέων (τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ αντιμετωπίζονται ως προνομιούχοι).
  -Κανένα ουσιαστικό κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, του σημαντικότερου προβλήματος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
  -Καμία ουσιαστική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

  Χρειάζεται παροχή ουσιαστικών κινήτρων στην δημιουργία οικογένειας με σκοπό την επίλυση του δημογραφικού. Ουσιαστικό κίνητρο εννοώ έκπτωση φόρου τουλάχιστον 250 ευρώ ανά έτος για κάθε τέκνο (και πάλι λίγα είναι, αλλά με δεδομένη την δημοσιονομική στενότητα).

  Επίσης προτείνω ενιαία φορολογία για όλα τα φυσικά πρόσωπα με βάση το διαθέσιμο εισόδημα.

  Περιμένουμε να δούμε μια σοβαρή και σφαιρική αντιμετώπιση του φορολογικού που να προωθεί συγκεκριμένες στρατηγικές (μείωση φοροδιαφυγής, προσέλκυση επενδύσεων, αντιμετώπιση δημογραφικού). Όχι άλλα ημίμετρα.

 • 13 Νοεμβρίου 2019, 12:41 | Μανινα

  Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία πρόνοια για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια.

  Ενώ δεν έχουν όφελος κινδυνεύουν και με επιπλέον φόρο.
  Ενδεικτικά εισόδημα 15.000 ευρώ μόνο από ενοίκια έχει 3000+ φόρο εισοδήματος.
  Μαζί με ΕΜΦΙΑ 1500 ευρώ οι φόροι είναι 4.500 ευρώ, δηλ. 30%+ του εισοδήματος.
  Χωρια οι φθορές που υφίστανται τα μίσθια, ειδικά τα σπίτια.

  Και ενώ μπορεί να νοικιάζεις το μεγαλύτερο σπίτι σου γιατί δεν μπορείς να το συντηρήσεις και είναι και πολύ δύσκολο να νοικιαστεί, πληρώνεις ενοίκιο για μικρότερο σπίτι αλλά έχεις πολύ μεγάλη φορολογία σε σχέση με το αν έμενες στο δικό σου σπίτι.

  Δεν υπάρχει ούτε καν αφορολόγητο για να βοηθήσει την κατάσταση… ούτε καν για κάποιον που είναι άνεργος και παλεύει με τις πολλές υποχρεώσεις που έφερε η κρίση.

  Εν κατακλείδι είναι άδικο που καταργήθηκε το αφορολόγητο για τα ενοίκια και η ενιαία κλίμακα με όλα τα εισοδήματα, που είχε ένα βαθμό ισονομίας για το επιπεδο ζωής των φορολογουμένων, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος.

  ευχαριστώ!

 • 13 Νοεμβρίου 2019, 11:54 | χριστινα

  ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ?????
  Στο θέμα των δαπανων που πρέπει να πραγματοποιήσουν με «πλαστικό χρήμα» ,τους εξομοιώνει με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!!!!

 • 13 Νοεμβρίου 2019, 08:47 | ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

  Είμαι πατέρας δύο μικρών παιδιών και η ωφέλεια από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για εμένα είναι ελάχιστη… Αυξήστε τώρα το επίδομα τέκνων αφού με το νέο φορολογικό δεν μπορείτε να κάνετε κάτι καλύτερο για εμάς τους μισθωτούς παρά μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες… στα 10000 ευρώ εισόδημα ο τελευταίος γλυτώνει 2000 ευρώ και εγώ ως μισθωτός μόνο 170 ευρώ… Πώς το βλέπετε? Δίκαιο? Κάντε κάτι παραπάνω για εμάς που έχουμε παιδιά… είναι πολλές οι ανάγκες και δεν τα βγάζουμε πέρα… κάντε κάτι για την αξιοπρέπειά μας… Αυξήστε τώρα το επίδομα τέκνων… Ευχαριστώ…

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 23:09 | Μανώλης Χρ

  1. Η έκπτωση φόρου των παιδιών είναι αστεία για να θεωρηθεί ως κίνητρο για να αποκτήσει κάποιος παιδιά…
  2. Θετικό ότι μετράνε επιτέλους όλα τα παιδιά και δεν σταματάνε στο 3ο… λες και τα άλλα δεν ήταν δικά του!
  3. Αν δεν αυξηθεί η έκπτωση φόρου ανά παιδί, θα πρέπει η έκπτωση φόρου να είναι ονομαστική για κάθε παιδί… δηλ αν μια οικογένεια έχει 5 παιδιά και τα 3 να είναι πλέον μη εξαρτώμενα, το 4ο και 5ο τέκνο να έχουν την έκπτωση του 4ου και 5ου και όχι να θεωρείται πλέον η οικογένεια αυτή με 2 μόνο παιδιά και να έχει του 1ου και 2ου παιδιού.

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 22:30 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.

  1ον) Για τα μεσαία εισοδήματα των 20.000-30.000€ ετησίως καμία ελάφρυνση ουσιαστικά και ΠΑΛΙ, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Λες και είναι εχθροί του κράτους αυτοί οι πολίτες!
  2ον) Η εισφορά αλληλεγγύης που νομοθετήθηκε λόγω μνημονίου γιατί δεν καταργείται εφόσον βγήκαμε από το μνημόνιο;
  3ον) Τα τέλη κυκλοφορίας γιατί δεν συνδέονται με την πραγματική εμπορική αξία σύμφωνα και με την παλαιότητα; Υπάρχουν οι ανάλογοι πίνακες στις εταιρείες, ακόμη και στα …περιοδικά αυτοκινήτου! Ακόμη με τα κυβικά θα φορολογούμαστε; Αλλά και οι ρύποι είναι λάθος που είναι κριτήριο των τελών, καθώς αυτά είναι «κυκλοφορίας» και όχι «περιβαλλοντικά».
  4ον) Οι Βαλκάνιοι και οι Τούρκοι γιατί δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας αναλογικά κατά την είσοδο στην Ελλάδα; Αποφεύγουν και τα διόδια και όλα ΟΚ! Ωραίος Τουρισμός! Υπάρχουμε εμείς τα κορόιδα.
  5ον) Τα βασικά είδη διατροφής-επιβίωσης πρέπει να έχουν ΦΠΑ 6%.
  6ον) Δεν το διάβασα, αλλά ελπίζω η φορολογία και η εισφορά αλληλεγγύης να είναι κλιμακωτή και όχι σε όλο το ποσό εξ αρχής.

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 21:20 | Σπυρίδων Μεσσήνης

  Πραγματικά περιμεναμε το φορολογικό νομοσχέδιο για να δούμε στην πράξη μια ελάφρυνση για ολόκληρη τη μεσαία τάξη που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια.Αντι αυτού όντας μισθωτός με 2 παιδιά και εισόδημα 30000 ευρώ η φοροελαφρυνση που θα έχουμε είναι της τάξης των 40 ευρώ ετησίως.πληρωνοντας διαρκώς τα τελευταία χρόνια φόρο άνω των 5000 ευρώ ως μισθωτός ετησίως συν την εισφορά αλληλεγγύης για να βοηθηθούν και οι ανήμποροι (η απλά αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφευγουν) αναμέναμε να διαπιστώσουμε έμπρακτα μια ανταμοιβή των συνεπών φορολογουμένων.το δε περιβόητο επιπλέον αφορολογητο για κάθε τέκνο δεν αυξάνεται κατά 1000 ευρώ στην πράξη όπως είχε εξαγγελθει προσφάτως στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 21:13 | Νίκος Τσουμπακοπουλος

  Εδώ έχουμε μείωση της έκπτωσης φόρου για το 1ο παιδί από τα 50 στα 33 ευρώ. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί το 1ο παιδί έχει έκπτωση φόρου μόνο 33 ευρώ ενώ το 2ο έχει 90 και από το 3ο και έπειτα 220.
  Επίσης η μείωση της έκπτωσης του φόρου κατά 20 ευρώ μετά τις 12000 εξανεμιζει ουσιαστικά το μικρό όφελος από τη μείωση του συντελεστή της 1ης κλίμακας.
  Να γίνει η έκπτωση φόρου για το 1ο παιδί 90 ευρώ, γιατί ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε για κάθε παιδί αφορολόγητο 1.000 ευρώ και η μείωση της έκπτωσης να ξεκινάει από μεγαλύτερο εισόδημα για να είστε συνεπείς με αυτά που υποσχεθηκατε.
  Τελος για τη μεσαία τάξη δεν έχετε καμία ελάφρυνση,
  Με εκτίμηση,
  Τσουμπακόπουλος Νικόλαος

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 18:42 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  Εδώ διαπράττεται μια κατάφωρη αδικία για τα μεσαία εισοδήματα. Γιατί η έκπτωση των 177€ να μην ισχύει για όλα τα εισοδήματα; Οι Έλληνες δεν είναι ίσοι απέναντι στο νόμο; Δηλαδή όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 12000€, δεν έχουν ανάγκη αυτής της ελάφρυνσης του φόρου; Αν εσείς ήσασταν αντιπολίτευση, θα συμφωνούσατε με ένα τέτοιο νομοθέτημα; Μήπως υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας; Παρακαλώ για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 15:44 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

  Η υπερφορολόγηση που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζεται και μαζί με αυτή η υπέρμετρη φορολόγηση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.
  Πέραν των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών, η μείωση των οποίων κατά 1% έχει προφανώς μόνο συμβολική αξία, δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο φόρο αλυλλεγγύης με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα επίπεδα του 34.5% για εισοδήματα €30.000-€40.000, 42.5% για εισοδήματα €40.000-€65.000 και 54% για εισοδήματα άνω των €65.000.
  Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν τόσο υψηλοί συντελεστές σε τόσο χαμηλά εισοδήματα και προφανώς το αποτέλεσμα είναι να προάγεται η αδήλωτη εργασία, η φοροδιαφυγή και οι μαύρες πληρωμές.
  Απαιτείται άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών (όχι μόνο του κατώτατου που και αυτός ήταν απαράδεκτα υψηλός στο 22%) και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 13:20 | Σαββας

  το ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ειναι αντιαναπτυξιακο χαρατσι που πρεπει να καταργηθει……ειναι δυνατον να μην εχεις καν ξεχωριστη εδρα απο το σπιτι σου και να πληρωνεις 650 ευρω;;;;;

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 19:38 | Κολοκουρη Μαρία

  Με το νομοσχέδιο αυτό συνεχίζεται η αντισυνταγματική φορολόγηση των ενοικίων με 15%, από το πρώτο ευρώ. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι,οι αγρότες,οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται αφορολογητο ενώ οι άνεργοι με μοναδικό εισόδημα 5000€ (από ενοίκια) πληρώνουν 696,21€ φόρο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στη νομοθεσία και φορολογουνται αναλόγως των εισοδημάτων τους. Δε μπορώ να κατανοήσω τον λόγο αυτής της αδικίας παρά μόνο ότι σκοπός του κράτους είναι η δήμευση περιουσίας των άνεργων πολιτών.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 18:38 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΡΕΝΙΔΗΣ

  Εάν το Ελληνικό κράτος θέλει αύξηση αγροτικής παραγωγής πρέπει με το νέο φορολογικό να μη θεωρείται η βασικη ενισχυση φορολογητέο εισόδημα.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 17:54 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

  Έχοντας ως κεντρικό στόχο την ύπαρξη ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος που θα υποβοηθάει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίζει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, θα ήθελα να σας εκθέσω τις παρακάτω σκέψεις και ιδέες :
  1. Η γενική γραμμή που προτείνω να υιοθετηθεί, σε όποια απόφαση παίρνετε, σε όποια διευκρινιστική εκδίδετε, είναι ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ να αποτελούν το ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αποφεύγουμε την φοροδιαφυγή και απλοποιείται το ισχύον δαιδαλώδες φορολογικό καθεστώς.
  Κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος προτείνω να λαμβάνονται υπόψη όλες οι δαπάνες του φορολογούμενου. Για συναλλαγές που καταγράφονται μέσω του τραπεζικού συστήματος (με τους τρόπους εξόφλησης που περιγράφονται παραπάνω) ή με την διαφύλαξη του παραστατικού εξόδου, να δικαιούται ο φορολογούμενος την αφαίρεση των δαπανών αυτών από το φορολογητέο εισόδημά του. Με τον τρόπο αυτόν, αφενός ελαφρύνονται φορολογικά οι φορολογούμενοι και αφετέρου δημιουργούνται οφέλη για την «αποκάλυψη» της συναλλαγής. Αυτό σημαίνει αυτόματα στην αντίληψη του φορολογούμενου ότι όποια δαπάνη κάνω για την οικογένεια μου εκπίπτει από το εισόδημά μου. Συνεπώς στο εισόδημα που μου απομένει φορολογούμαι.
  Απο την άλλη φυσικά αυτή η τακτική έχει για το κράτος πολλαπλά οφέλη διότι το κράτος έχει εισπράξει τον ΦΠΑ που δεν εισέπραττε, αφού δημιουργείται η πεποίθηση στους πολίτες ότι όσα περισσότερα έξοδα έχουν τόσο μικρότερη θα είναι η φορολογία τους των (πολιτών). Επίσης εκ των πραγμάτων αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών μιας και οδηγούνται στην δήλωση όλων των εσόδων οι οντότητες.
  2. Οι συντελεστές φορολογίας για φυσικά πρόσωπα προτείνω να μειωθούν και να διαμορφωθούν ενδεικτικά, ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί και η φοροαποφυγή:

  ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  Έως 10.000€ 5%
  Από 10.001€ έως 20.000€ 10%
  Από 20.001€ έως 50.000€ 15%
  Από 50.001€ έως 100.000€ 20%
  Από 100.001€ έως 150.000€ 30%
  Από 150.001€ έως 200.000€ 35%
  Από 200.001€ και πάνω 40%

  Η φορολογική κλίμακα προτείνω να περιλαμβάνει αρκετά κλιμάκια ώστε να επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό η προοδευτικότητα του φόρου, που αποτελεί βασική φορολογική αρχή και συνταγματική επιταγή. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να υιοθετηθεί υψηλός φορολογικός συντελεστής π.χ. 30% για εισοδήματα άνω των 100.000€ ή -150.000 €.
  Στα μεγάλα κλιμάκια, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος προτείνω να μην ξεπερνά το 40% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.
  Επιπλέον, εάν προκύπτει αρνητική διαφορά στην σχέση έσοδα μείον έξοδα, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, πχ από εισοδήματα παρελθόντων ετών, τότε ο συντελεστής φορολογίας προτείνουμε να ξεπερνά το 50% για το υπερβάλλον ποσό της διαφοράς εφόσον αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

  Όσοι επιθυμούν να φορολογηθούν με το ισχύον φορολογικό σύστημα να προβλέπεται άλλη φορολογική κλίμακα, δεύτερη δηλαδή, πολύ πιο επιβαρυντική. :

  ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  Έως 10.000€ 22%
  Από 10.001€ έως 20.000€ 30%
  Από 20.001€ έως 50.000€ 35%
  Από 50.001€ έως 100.000€ 40%
  Από 100.001€ έως 150.000€ 45%
  Από 150.001€ έως 200.000€ 50%
  Από 200.001€ και πάνω 60%

  3. Για τα φυσικά πρόσωπα, προτείνω πλήρης κατάργηση των αντικειμενικών δαπανών και ένταξη όλων των δαπανών που μπορούν να καταγραφούν στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Η τυχόν διαφορά να μην οδηγεί στην αυτόματη φορολόγησή της αλλά να εξετάζεται το φαινόμενο των αποθεμάτων προηγούμενων ετών και να δίνεται η δυνατότητα ακρόασης και αντίκρουσης από τον φορολογούμενο.
  4. Το φορολογητέο εισόδημα προτείνω να προσδιορίζεται μετά τη συνάθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης. Αυτό σημαίνει κατάργηση όλων των περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από παρακράτηση φόρου, ώστε να μην υποστούν προσωρινή μείωση τα φορολογικά έσοδα. Η παρακράτηση όμως αυτή να μην εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση. Θεωρούμε εύλογο να πραγματοποιείται ηλεκτρονική διασταύρωση μέσω της BEPS (Base Erosion Profit Shifting) και των CBC ελέγχων της δήλωσης εισοδημάτων από τόκους, μερίσματα κλπ. ώστε να μην υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα.
  5. Διασταύρωση στοιχείων μέσω των δωρεών. Προτείνουμε ο φόρος δωρεάς να γίνει 2%. Λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, πολλές οικογένειες βοηθούν τα παιδιά τους κάνοντας δωρεές. Ο δωρεοδόχος να ελέγχεται για
  το πόθεν έσχες του.
  6. Ακόμα προτείνουμε απογραφή της περιουσιακής κατάστασης-κινητής και ακίνητης περιουσίας μέσω πρόσφορων τραπεζικών μέσων.
  7. Την κατάργηση «τέλους επιτηδεύματος», διότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα.
  8. Την κατάργηση έκτακτων εισφορών.
  9. Την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
  10. Την κατάργηση υπέρογκων προστίμων
  11. Ακόμα, προτείνω να καταργηθούν οι πολλές και επιμέρους δηλώσεις (Ε1, Ε2, Ε3 κ.α.) και να αντικατασταθούν από μια ενιαία και συγκεντρωτική δήλωση. Έτσι η υποβολή των δηλώσεων θα απλοποιηθεί και θα αποφορτιστεί το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
  12. Όλα τα συστήματα υποβολής οποιουδήποτε είδους δηλώσεων προτείνω να είναι διαθέσιμα σε μόνιμη βάση. Π.χ. αν κάποιος φορολογούμενος το επιθυμεί να μπορεί να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση τον Ιανουάριο και να μην υποχρεώνεται να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό προϋποθέτει σταθερό φορολογικό σύστημα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
  13. Προτείνω επίσης, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο φορολογούμενου, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι προηγούμενες δηλώσεις που έχει υποβάλλει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ώστε να εξετάζεται και η φορολογική συμπεριφορά του. Άμεσα και χωρίς κόπο θα έχουν οι αρχές την φορολογική εικόνα κάθε προσώπου.
  14. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, προτείνουμε ο φορολογικός τους συντελεστής να είναι 10% -15% ανεξαρτήτου τζίρου και όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της επιχείρησης να εκπίπτουν. Τα διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται στο όνομα του μετόχου- εταίρου φυσικού προσώπου που τα εισπράττει, συναθροιζόμενα με τα υπόλοιπα εισοδήματά του.
  Αυτή η ενέργεια μεταξύ άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα και την διακοπή εξόδου των εταιρειών από τη χώρα μας και την αποτροπή μεταφοράς της έδρας τους σε άλλη χώρα καθώς και την προσέλκυση επενδυτών από άλλες χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
  Επίσης προτείνω την εφαρμογή φορολογικού συντελεστή από 7-15% για επενδυτές με δέσμευση 8 ετών. Με αυτόν τον τρόπο θα εισπράττει το κράτος φόρους που δεν θα τους είχε ποτέ και επίσης θα ανακτήσει το κενό στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω της φυγής του εργατικού δυναμικού που υπήρξε κατά την περίοδο της κρίσης.
  15. Για τις επιχειρήσεις, προτείνω γενίκευση του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού. Ο έλεγχος των μη ελεγχόμενων από ορκωτούς επιχειρήσεων να διενεργείται από πιστοποιημένους λογιστές- φοροτεχνικούς. Η φορολογική αρχή προτείνεται να ελέγχει βάσει κριτηρίων κινδύνου και δειγματοληπτικά ελεγχόμενους
  και ελεγκτές. Η δυνατότητα ελέγχου από την εφορία να υπάρχει για μία τριετία από το τέλος της χρήσης. Μετά την παρέλευση της τριετίας να υπάρχει παραγραφή, χωρίς δυνατότητα παράτασης και τα στοιχεία της εταιρείας να μπορούν να καταστραφούν.
  16. Όλες οι εργασίες (π.χ. έναρξη, μεταβολή, κτλ) προτείνουμε να γίνονται απ’ ευθείας από τον λογιστή και οι εφοριακοί να κάνουν τον έλεγχο από το γραφείο αν χρειάζεται .
  17. Σε περίπτωση εμφάνισης ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις Ν.Π. πέραν των δύο ετών, προτείνουμε να συντάσσεται μελέτη βιωσιμότητας, η οποία θα προωθείται στην Α.Α.Δ.Ε. και σε περίπτωση που το Ν.Π. εξακολουθεί να παρουσιάζει ζημία στην επόμενη χρήση, προτείνουμε να φορολογείται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή επί της διαφοράς του ελέγχου.
  18. Προτείνω να γίνει υποχρεωτική η υποβολή της σύνοψης των παραστατικών και για τις υπηρεσίες και τους φορείς του δημοσίου, γιατί η μη υποχρέωση υποβολής δίνει την δυνατότητα φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο αφού δεν γίνεται διασταύρωση στοιχείων.
  19. Προτείνω μείωση του υψηλού συντελεστή Φ.Π.Α. στο 20% με σκοπό την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και την αναθέρμανση της οικονομίας. Μετά από πέντε έτη προτείνω να φτάσει στο 18% και στα δέκα έτη να φτάσει στο 15%. Επιπλέον, προτείνεται να επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. μόνο ο τελικός καταναλωτής ή η εταιρία-λήπτης του τιμολογίου κάτι ανάλογο υπάρχει με τις ταμπλέτες κινητά και κονσόλες παιχνιδιών δηλαδή τις πράξεις λήπτη.
  20. Ακόμα προτείνεται μείωση έμμεσων φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα. Αν διατηρηθεί η τελική τιμή πώλησης, ο μεταπωλητής θα επωφεληθεί τη διαφορά. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα κατά του λαθρεμπορίου και κατά συνέπεια θα έχει αντίκτυπο στον τζίρο της παραοικονομίας.
  21. Προτείνω να γίνεται έλεγχος από τις τράπεζες, του προτιμολογίου με το τελικό τιμολόγιο στις εισαγωγές.
  22. Θεωρω πολύ σημαντική την εκπαίδευση για την φορολογική συνείδηση των μαθητών στα σχολεία.
  23. Προτείνω η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, έτσι ώστε να δίνονται χρήματα από το κράτος στον άνεργο μέσω του εργοδότη και κάθε άνεργος να προσφέρει εργασία, γεγονός που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της κατανάλωσης.
  24. Θεωρω πολύ σημαντική την «συμμόρφωση» του Taxisnet και των εφοριών με το GDPR και πιστοποίηση του Συστήματος Taxisnet.

  Κατανοώ πλήρως πως η θέσπιση ενός νέου Φορολογικού Συστήματος είναι υπόθεση δύσκολη, απαιτητική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα να τηρηθούν και οι απαραίτητες κοινωνικές ισορροπίες.
  Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος μιας συνολικής λογικής για το πώς βλέπουμε το φορολογικό σύστημα ως επαγγελματίες του χώρου. Πιστεύω ότι η εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών αυτών θα αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός ουσιαστικού και δικαιότερου κοινωνικά φορολογικού συστήματος και θα φέρει γρηγορότερα θετικά αποτελέσματα.
  Θεμελιώδης λίθος του νέου οικοδομήματος είναι η δέσμευση των φορολογικών συντελεστών τουλάχιστον για 10 έτη. Ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και κεφάλαια που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 14:40 | Γεώργιος Σ.

  Αξιότιμοι κ.κ. της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας δεν αρκεί η ειλικρινής διαβούλευση μεθ’ ημών προκειμένου για ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό δίκαιο. Απαιτείται, πρωτίστως, ειλικρινής, εμπεριστατωμένη και ενάρετη διαβούλευση μεθ’ υμών, δηλαδή στο εσωτερικό της εκτελεστικής εξουσίας και του κράτους. Αν περιμένετε από εμένα, κι από αυτό εδώ το βήμα να σας ενημερώσω ότι για [μοναδικό και συνολικό] εισόδημα 3.021 ευρώ η πολιτεία μου καταλογίζει φόρο εισοδήματος 453,14, τότε ο τίτλος «μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Κι εξηγούμαι: μοναδικό ετήσιο οικογενειακό μου εισόδημα επί τρία συναπτά έτη είναι το εισόδημα από ενοίκιο 3.021 ευρώ που εισπράττει η σύζυγός μου. Αυτό λοιπόν το μηδαμινό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο είναι όχι απλά κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας αλλά κάτω και από πραγματικό όριο επιβίωσης, φορολογείται με συντελεστή 15%.
  Προτού, λοιπόν, κοιτάξετε (ως Διοίκηση και Πολιτική) ψηλά και μακριά, θα πρέπει να ερευνήσετε και να ρυθμίσετε δίκαια τον πολύ κοντινό περίγυρο. Περιπτώσεις όπως αυτή αυτή της οικογένειάς μου είναι αρκετές και οφείλετε να αποκαταστήσετε την αδικία που συντελείται σε βάρος μας, ορίζοντας, στις περιπτώσεις που το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από ενοίκια, ένα ελάχιστο (όμοιο με το κοινό αφορολόγητο) για να μπορέσουμε κι εμείς να ζήσουμε και να συμμεριστούμε το αναπτυξιακό σας όραμα. Απορώ δε πως μέχρι σήμερα έχει διαφύγει της «τεχνητής ευφυΐας» της ΑΑΔΕ μια τέτοια καταφανώς άδικη, αντισυνταγματική, απάνθρωπη και εμπαικτική μεταχείριση. Τροπολογία ή ντροπολογία…, βρείτε τρόπο._
  Ευχαριστώ
  Γ.Σ

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 12:32 | Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

  Τα Συντάγματα της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης ορίζουν ως πρωταρχική υποχρέωση(Πολιτείας-ΕΕ) την ισότητα ενώπιον του νόμου, τη συνεισφορά των πολιτών για τα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, την προστασία της οικογένειας. Τόσο το παρόν άρθρο όσο και οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν.4172/2013 είναι εξωφρενικά άδικα και αντισυνταγματικά. Συμφωνα με την τροποποίηση του ΚΦΕ που προτείνετε:
  1)Έγγαμος συνταξιούχος με ατομικό/οικογενειακό ετήσιο εισόδημα π.χ. 24000 ευρώ
  καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 3423 ευρώ(1080+1760+1120-537).
  2)Οικογένεια συνταξιούχων με το ίδιο οικογενειακό εισόδημα των 24000 ευρώ, που προκύπτει απο ατομικό εισόδημα 12000 ευρώ για τον καθένα, καλείται να πληρώσει
  συνολικά μόλις 606 ευρώ(1080-777+1080-777).
  Τό πόσο εξωφρενικά άδικο και αντισυνταγματικό είναι αυτό το σύστημα φορολόγησης προκύπτει και απο την απλή θεώρηση και συγκρισή του με το αντίστοιχο φορολογικό σύστημα της χώρας-βασίλισσας του καπιταλισμού, των ΗΠΑ.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 08:00 | Νίκος Μπάφης

  Με την μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 20€ για κάθε 1000€ εισοδήματος πάνω από 12000 € ( αντί της μέιωσης της έκπτωσης πάνω από 20000 €) σε μισθωτούς χωρίς παιδιά, ουσιαστικά αναιρείται η όποια ελάφρυνση για εισοδήματα γύρω στις 20000€ (και ίσως υπάρχει και μικρή επιβάρυνση για εισοδήματα γύρω στις 24000€). Θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η μείωση της έκπτωσης φόρου ώστε να υπάρχει και μια στοιχειώδης ελάφρυνση και για αυτά τα εισοδήματα.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 08:49 | Νίκος Μπάφης

  Με την μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 20 € για κάθε 1000 € εισοδήματος πάνω από 12.000 € στους μισθωτούς χωρίς παιδιά (ενώ πριν η μέιωση της έκπτωσης φόρου γινόταν για εισοδήματα πάνω από 20000 €) ουσιαστικά αναιρείται η όποια ελάφρυνση για εισοδήματα γύρω στι; 20000 € (και ίσως υπάρχει και μικρή επιβάρυνση για εισοδήματα γύρω στις 24000 €). Θα πρέπει να επανεξεταστεί η μείωση της έκπτωσης προκειμένου να υπάρχει και για αυτά τα εισοδήματα μια στοιχειώδης ελάφρυνση.

 • 11 Νοεμβρίου 2019, 08:07 | Νίκος Μπάφης

  Με την μείωση της έπκτωσης φόρου κατά 20 € για κάθε 1000 € εισοδήματος πάνω από 12.000 € στους μισθωτούς (ενώ πρώτα μείωση της έκπτωσης φόρου γινόταν πάνω από 20.000 €), ουσιαστικά αναιρείται η όποια ελάφρυνση για τα εισοδήματα γύρω στις 20.000 € (και μάλιστα ίσως υπάρχει και επιβάρυνση για εισοδήματα γύρω στις 24.000 €). Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η μείωση της έκπτωσης του φόρου ώστε να υπάρχει μία στοιχειώδης ελάφρυνση και για αυτά τα εισοδήματα.

 • 10 Νοεμβρίου 2019, 20:35 | Νικηφόρος

  Μετά την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της μείωσης φόρου εισοδήμα
  τος για μισθωτούς και συνταξιούχους, το τοπίο φορολόγησης των εισοδημάτων
  των ανωτέρω,χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, διαμορφώνεται ως εξής:
  ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΦΟΡΟΣ ΠΡΙΝ ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑ ΕΤΗΣΙΟ ΟΦΕΛΟΣ
  έως 8633,33 ευρώ 0 0 –
  9000 80 33 47 ευρώ
  10000 300 123 177
  11000 520 343 177
  12000 740 563 177
  13000 960 803 157
  14000 137
  15000 117
  16000 97
  17000 77
  18000 57
  19000 37
  20000 και πάνω 17
  Εδώ βλέπουμε ότι: Οι έχοντες εισόδημα έως 8633,33 ευρώ, και πριν και μετά
  δεν πληρώνουν φόρο. Οι έχοντες εισόδημα από 10000 έως και 12000 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος 177 ευρώ (το μεγαλύτερο). Οι έχοντες εισόδημα από 13000 έως και 20000 θα έχουν ετήσιο όφελος από 157 ευρώ, το οποίο θα μειώνεται
  κατά 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος, για να καταλήξει στα 17 ευρώ για
  εισόδημα από 20000 ευρώ και πάνω.
  Αποτέλεσμα καλό; Καλούτσικο!!!-

 • 10 Νοεμβρίου 2019, 13:12 | Γιώργος Μπεράτης

  Η ετήσια μείωση φόρου ύψους 12€ για τους μισθωτούς είναι αρκετά μεγάλη και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό

 • 10 Νοεμβρίου 2019, 11:05 | Γιώργος Μπεράτης

  Καμία μείωση φόρου για εισόδημα 20000-40000. Εκτος αν θεωρείτε μείωση το 1€ το Μήνα. Δεν το θέλουμε σας το χαρίζουμε.Επισης μπορεί να γίνει τροποποιηση στο άρθρο και να αναφέρει ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί την ψήφο των μισθωτών πάρα μόνο των ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών κτλ. Ας το αναφέρει και γραπτώς να το γνωριζουμε

 • 10 Νοεμβρίου 2019, 08:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα(!!) υπάρχουν πολλές χιλιάδες οικογένειες συνταξιούχων που λαμβάνει σύνταξη μόνο ο σύζυγος επειδή η σύζυγος λόγω διαφόρων αιτιών δεν εργαζόταν ούτε εργάζεται. Η μία σύνταξη για τις οικογένειες αυτές αποτελεί και το μοναδικό εισόδημα στην οικογένεια. Πολλές από αυτές τις οικογένειες (μονοσυνταξιούχες) έχουν παιδιά που σπουδάζουν, δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο , και διαμένουν σε ενοίκιο. Καλο θα ηταν να λαμβανατε μεριμνα (λιγοτερη φορολόγηση) για μονοσυνταξιουχες οικογενειες με παιδια που σπουδαζουν ή ειναι ανεργα, η δε μια συνταξη αποτελει και το μοναδικο εισοδημα στην οικογενεια . Να λαμβανεται υπ οψιν και το οικογενειακο εισοδημα κατα την φορολογηση.
  Επισης θα πρεπει οπωσδηποτε να αντιμετωπισθει μεριδα επαγγελματιων που δεν εκδιδουν παραστατικα και δηλωνουν μηδαμινα εισοδηματα ,δεστε πως αντιμετωπιζονται παρομοιες περιπτωσεις στο εξωτερικο και εφαρμοστε τα! ΠΑΡΤΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ!!!!! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΤΟ!!!!

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 17:41 | Έλενα

  Να σταματήσει η φορολογία των ενοικίων με 15% από το πρώτο Ευρώ. Γιατί εισόδημα 8000 Ευρώ από μισθούς να έχει αφορολόγητο ενώ το ίδιο εισόδημα από ενοίκια να φορολογείται με 15%. Όλα τα εισοδήματα πρέπει να αθροίζονται να φορολογούνται με την ανάλογη κλίμακα. Τα ακίνητα δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά κάποιοι δούλεψαν σκληρά και στερήθηκαν πράγματα για να τα αποκτήσουν. Σημειώνεται ότι σήμερα λόγω των φόρων, προβλημάτων με απλήρωτα ενοίκια, κοινόχρηστα η είσπραξη ενοικίων μόνο εύκολο εισόδημα δεν είναι.
  Πρέπει να υπάρχει το ίδιο αφορολόγητο (π.χ. 10000) για όλους τους πολίτες άσχετα το επάγγελμα μισθωτός/ συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας, εισοδηματίας. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να θεωρεί ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν αφορολόγητο αλλά όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τελικά είναι ίσοι όλοι οι Έλληνες πολίτες απέναντι στο νόμο ή όχι;

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 14:45 | ΘΒ

  Οποιαδήποτε μείωση φορολογίας αποφασιστεί να αφορά μόνο τους συνεπείς φορολογούμενους και τους αποδεδειγμένα μη έχοντες. Χρειάζονται δραστικά μέτρα για να συμφέρει στους αδιάφορους και φοροφυγάδες να γίνουν συνεπείς. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι:
  Α. Προτεραιότητα των συνεπών φορολογούμενων σε κοινωνικά προγράμματα και σε παροχές των προγραμμάτων αυτών.
  Β. Κατάργηση παρακράτησης φόρου όταν το προηγούμενο έτος κατέβαλε ο φορολογούμενος τις οφειλές του κανονικά.
  Γ. Αυξημένα κοινωνικά επιδόματα μόνο στους συνεπείς και τους άπορους.

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 14:25 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ_Π

  Είναι γνωστό ότι η μείωση της μείωσης του φόρου αποτελεί μια έμμεση μείωση του αφορολόγητου. Με τις ισχύουσες διατάξεις το αφορολόγητο άρχιζε να μειώνεται από το εισόδημα των 20000€ ενώ με την δρομολογούμενη τροποποίηση αυτή θα αρχίζει από τα 12000€. Ανήκουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα από 12000€-20000€ στις προνομιούχες εισοδηματικά κατηγορίες και πρέπει να κουρευτούν τα οφέλη που θα είχαν από τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα;
  Για παράδειγμα:
  Μισθωτός χωρίς προστατευόμενα τέκνα με εισόδημα 20000€ έχει αφορολόγητο 7300€ και ετήσιο όφελος από τις αλλαγές του ΚΦΕ μόλις 17€.
  Ακόμα χειρότερα μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα 20000€ έχει μηδενικό όφελος από τις προβλεπόμενες αλλαγές.

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 11:42 | Φλωρόπουλος Στυλιανός

  Η διάταξη του άρθρου 16 παρ. 2 του Κ.Φ.Ε. η οποία ορίζει ότι: «2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.» αντικαθίσταται από τη διάταξη «2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.».
  Βάσει των ανωτέρω ουσιαστικά εξαλείφεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής του 9% που ισχύει για εισοδήματα από 0-10.000 € καθόσον όσο ανεβαίνει το εισόδημα τόσο μειώνεται το όφελος του φορολογουμένου.
  Ειδικότερα το τελικό ποσό φόρου που προκύπτει για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα αναλύεται ως κάτωθι:
  Ποσά φόρου σύμφωνα με τον τωρινό φορολογικό συντελεστή
  Φορολογητέο εισόδημα/Φορολογικός συντελεστής/Φόρος/Μείωση του φόρου/Τελικό ποσό φόρου
  10.000 €/22%/2.200 €/1.900 €/300 €
  15.000 €/22%/3.300 €/1.900 €/1.400 €
  20.000 €/22%/4.400 €/1.900 €/2.500 €
  25.000 €/29% από 20.001 € και άνω/5.850 €/1.850 €/4.000 €
  40.000 €/37% από 30.001 και άνω 11.000 €/1.700 €/9.300 €

  Ποσά φόρου σύμφωνα με τον προτεινόμενο φορολογικό συντελεστή
  Φορολογητέο εισόδημα/Φορολογικός συντελεστής/Φόρος/Μείωση του φόρου/Τελικό ποσό φόρου
  10.000 €/9%/900 €/777 €/123 €
  15.000 €/22% από 10.001 € και άνω/2.000 €/677 €/1.323 €
  20.000 €/22%/3.100 €/577 €/2.523 €
  25.000 €/28% από 20.001 € και άνω/4.500 €/477 €/4.023 €
  40.000 €/36% από 30.001 και άνω/9.500 €/177 €/9.323 €

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 11:06 | theo

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€. Υπάρχει εδώ μια ετήσια μείωση φορολογίας εισοδήματος 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το φόρο του εισοδήματος των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Εδώ όχι μόνο δε μιλάμε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά για υπερστένωση αυτής. Τέλεια ανατροπή!

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, εγείρουν θέμα αξιοπιστίας της παρούσας κυβέρνησης αφού ακυρώνονται προεκλογικές δεσμεύσεις της περί μη μείωσης του αφορολογήτου (ενώ τώρα το αφορολόγητο για τα 25.000 ετήσιο εισόδημα είναι 8408€ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι 5746€! όπως προκύπτει με τις κατάλληλες αναγωγές), ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 09:39 | theo86

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€. Υπάρχει εδώ μια ετήσια μείωση φορολογίας εισοδήματος 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Εδώ όχι μόνο δε μιλάμε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά για υπερστένωση αυτής. Τέλεια ανατροπή!

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, εγείρουν θέμα αξιοπιστίας της παρούσας κυβέρνησης αφού ακυρώνονται προεκλογικές δεσμεύσεις της περί μη μείωσης του αφορολογήτου (ενώ τώρα το αφορολόγητο για τα 25.000 ετήσιο εισόδημα είναι 8408€ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι 5746€! όπως προκύπτει με τις κατάλληλες αναγωγές), ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 07:59 | theo53

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€. Υπάρχει εδώ μια ετήσια μείωση φορολογίας εισοδήματος 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Εδώ όχι μόνο δε μιλάμε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά για υπερστένωση αυτής. Τέλεια ανατροπή!

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 9 Νοεμβρίου 2019, 06:36 | Theo

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€.Υπάρχει εδώ μια μείωση 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 21:07 | Βασιλειος Σταυρου

  Ειναι αδικο που για το 1ο παιδι η φοροαπαλλαγη ειναι μονο 33(!) ευρω και για το 2ο 90 ευρω ενω για καθε επομενο 220 ευρω. Θα επρεπε το ποσο της φοροαπαλλαγης να ειναι σταθερο για καθε παιδι απο το 1ο παιδι , εστω στα 150 ευρω.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 20:18 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  Τα μεσαία εισοδήματα,για ακόμα μια φορά,έχουν πενιχρά έως μηδενικά οφέλη.
  εισόδημα 12000 με 2 παιδιά μείωση φόρου 200 ευρω ανα ετος
  εισόδημα 18000 με 2 παιδιά μείωση φόρου 80 ευρω ανα ετος,6/μήνα
  εισόδημα 20000 εως 57000 με 2 παιδιά μείωση φόρου 40 ευρω ανα ετος,3/μήνα
  εισόδημα 65000 με 2 παιδιά μείωση φόρου 200 ευρω ανα ετος
  Το αφορολόγητο ειναι 636 ευρω λιγότερο απο αυτό που ειπώθηκε
  8636 χωρις παιδια
  9000 με 1 παιδι αντι για 9636
  10000 με 2 παιδια αντι για 10636………

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 19:06 | Αγγελος

  …… που είναι οι ελαφρυνσεις στη μεσαία τάξη? Μισθωτος με 18.000 εισόδημα με 2 παιδιά θα δει αύξηση μόλις 5€ το μηνα χάρη στα λογιστικά τρικ στην κλίμακα, του ….Υπουργού ……Σταικουρα, μην ανυσηχειτε θα σας ξαναψηφισουμε μιας και στο μεταναστευτικο καλά τα πάτε και εκεί, θα μας γεμίσετε με επενδυτές

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 17:36 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  Προτείνω οι πολύτεκνοι (τρίτεκνοι και άνω) να μην πληρώνουν καθόλου φόρο ως κάποιο εισόδημα (π.χ. 50.000 ευρώ). Να μπεί βάβαια και ένα όριο στην ακίνητη περιουσία της οικογένειας (π.χ. 500.000 ευρώ). Είναι ήρωες οι άνθρωποι…..
  Η υπογεννητικότητα πρώτα και μετά το brain drain είναι τα δύο πιό σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο κοντινό μέλλον.
  Έχω τετραμελή οικογένεια (2 παιδιά) και έχουν περάσει τα χρόνια για τρίτο παιδί.
  Ευχαριστώ.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:30 | Αλέξανδρος Τζουμαϊλής

  Είναι απολύτως άνισο η παρ. 2 να εφαρμόζεται μόνο για τους μισθωτούς. Η βάλτε στο ρυθμιστικό της πεδίο και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή διαγράψτε συνολικά τη ρύθμιση. Επιχείρημα του τύπου «παρέχονται κίνητρα για να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα» αποδείχθηκε της πλάκας, 10 και πλέον έτη από την έναρξη της κρίσης. Επίσης, υποχρεωτικές πληρωμές σε POS σε όλους τους γιατρούς, δικηγόρους και λογιστές…ΧΘΕΣ.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 16:46 | Θεόδωρος Τζιομάκας

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€.Υπάρχει εδώ μια μείωση 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 15:43 | Γιαννης Καρρας

  Μισθωτοί π.χ. με 40000 και ενα παιδι δεν εχουν καμια ελάφρυνση. Αρα για ποια στηριξη στην οικογένεια και τη μεσαία τάξη μιλαμε;

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 13:05 | Γρηγόρης

  Πόσο τίμιο και ειλικρινές; Πόσο ηθικό;

  Προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη:
  «Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% στα Φυσικά Πρόσωπα και πρόσθετο αφορολόγητο 1000€ για κάθε παιδί». Πουθενά όμως αναφορά για αλλαγή της έκπτωσης φόρου

  Αποτέλεσμα εκλογών:
  «Πρώτη η ΝΔ με μεγάλη διαφορά»

  Σχέδιο Νόμου προς διαβούλευση:
  «Φόρος 9% για τα πρώτα 10000€ και μείωση φόρου 777€, 810€ για φορολογούμενο με 1 τέκνο, 900€ για 2 τέκνα, 1.120€ για 3 τέκνα»

  Τι κερδίζει ο κλασσικός μισθωτός των 900€ με εισόδημα 15000€;
  α) Χωρίς τέκνα, πλήρωνε φόρο 1400€ ενώ τώρα θα δίνει 1283€ (κέρδος 8€/μήνα)
  β) Με 1 τέκνο πλήρωνε 1350€ ενώ τώρα θα δίνει 1250€ (κέρδος 7€/μήνα)
  γ) Με 2 τέκνα πλήρωνε 1300€ ενώ τώρα θα δίνει 1160€ (κέρδος 10€/μήνα)
  δ) Με 3 τέκνα πλήρωνε 1200€ ενώ τώρα θα δίνει 940€ (κέρδος 18€/μήνα)

  Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
  Καμία ουσιαστική φοροελάφρυνση για τη μεσαία τάξη. Καμία επέκταση φοροαπαλλαγών για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ούτε φυσικά έκπτωση για τα ενοίκια, ούτε καν μέρος των τόκων των στεγαστικών που ισχύει σε πάρα πολλές χώρες.

  Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η απόκλιση εξαγγελίας και σχεδίου, προτείνω να υιοθετηθεί είτε αύξηση της έκπτωσης φόρου είτε επέκταση φοροαπαλλαγών, ιδίως μετά το 30% των υποχρεωτικών συναλλαγών.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 13:39 | Θεόδωρος Τζιομάκας

  Εδώ διαπράττεται μια οφθαλμοφανής και κατάφωρη αδικία σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων από μισθωτή εργασία.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο περιπτώσεις εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μια για ετήσιο εισόδημα 10.000€ και μια για ετήσιο εισόδημα 25.000€.

  Στο εισόδημα των 10.000€ αντιστοιχεί σήμερα ετήσιος φόρος 300€ και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί φόρος 123€. Υπάρχει δηλαδή μια ετήσια μείωση φόρου εισοδήματος 177€.

  Στο εισόδημα των 25.000€ αντιστοιχεί τώρα ετήσιος φόρος μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 4410€ ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστοιχεί ετήσιος φόρος μαζί πάλι με την εισφορά αλληλεγγύης 4393€.Υπάρχει εδώ μια μείωση 17€.

  Έτσι, ενώ τώρα ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα των 10.000€ κατά 4410/300 = 14,7 φορές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο φόρος που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 25.000€ είναι κατά 4393/123 = 35,71! φορές μεγαλύτερος αυτού των 10.000€.

  Πρέπει, σαφώς, να ισχύσει το αντίθετο , δηλαδή η μείωση φόρου των 177€ να πιστωθεί στα 25.000€ και η μείωση φόρου 17€ στα 10.000€, σε σύμπλευση με την κοινή λογική και τους κανόνες δικαίου, πολύ δε περισσότερο με τις πάμπολλες αποφάσεις του ΣτΕ περί των αρχών ισότητας και αναλογικότητας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μας, ώστε να μην περιέλθουμε, εκ νέου, σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Εκτροπές τέτοιου μεγέθους αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την μείωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, υποκρύπτουν προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου 13ης σύνταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που δόθηκε προεκλογικά,
  υποτιμούν την αξία της εργατικότητας και της ευγενούς άμιλλας, ενισχύουν το λαϊκισμό και καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

  Έκκληση για διόρθωση του παρόντος άρθρου.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 12:09 | Δημητρης Χ

  Οι μισθωτοί παρα τις προσχηματικές εξαγγελείες περί του αντιθέτου, παραμένουν τα συνήθη υποζύγια
  Παράδειγμα μισθωτός άγαμος με 24,000 φορολογητέο εισόδημα
  προ «ελάφρυνσης» πλήρωνε φόρο 3.660€ μετά από αυτήν θα πληρώσει φόρο 3.683 € !!!!

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 11:35 | ΘΩΜΑΣ

  Σχετικα με την αυτοτελή φορολογηση εισοδηματων από ενοικια.
  Είναι γνωστο ότι υπαρχουν χιλιαδες συνταξιούχοι με πενιχρες συνταξεις που συμπηρωνουν την πενιχρη συνταξη τους με το εισοδημα ενός μικρου ενοικιου για να επιβιωσουν,ανθρωποι νοικοκύρηδες που ζορισθηκαν για να το επιτυχουν αυτό με κοπους ολόκληρης ζωης.
  Επισης υπαρχουν πολλοι συμπολίτες μας που το μοναδικο εισοδημα τους είναι ένα πενιχρο ενοικιο.
  Είναι απανθρωπο να φορολογούνται για το εισοδημα από το ενοικιο με συντελεστη 15% από το ΠΡΩΤΟ ευρω.
  Ξερω πολλους συμπολίτες μας που εχοντας μοναδικο εισοδημα 6000 ευρω το χρονο από ενοικια (κατω από το επιπεδο φτώχειας) και είναι υποχρεωμενοι να πληρωνουν το 15% φορο (900 ευρω),το οποιο ουσιαστικα αφαιρειται από το εισοδημα φτώχειας τους!
  Προκειμενου να αντιμετωπισθεί αυτή η καταφωρη και απανθρωπη αδικια προς αυτους τους οικονομικα αδυναμους συμπολίτες μας προτείνω τη θεσπιση ενός αφορολογητου οριου για εισοδηματα από ενοικια για ναυτους που εχουν μονο ένα μιρο εισοδημα από ενοικια η συμπληρωνουν την πενιχρη συνταξη τους με ένα μικρο ενοικιο (με κοινωνικα δικαιο τροπο).

  Ευχαριστω

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 10:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ

  Αναφορικά με την παράγραφο 2 , διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία επιχειρεί άδικη διάκριση μεταξύ μισθωτών/συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών. Γιατί το μέτρο να θίγει επιλεκτικά μια τις δυο αυτές ομάδες του πληθυσμού ειδικά όταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν κατά αναλογία το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών; Περαιτέρω και εν μέσω έξαρσης του δημογραφικού προβλήματος, απαλλάσσετε από τις υποχρεώσεις της παραγράφου 2 πολίτες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Πολύ ορθά. Οι πολύτεκνοι ωστόσο για τους οποίους παρέχεται με συνταγματική πρόνοια ειδική φροντίδα από το κράτος είναι οι έχοντες 4 τέκνα και άνω εκ του νόμου. Γιατί λοιπόν εξαιρούνται της ευνοϊκής ρύθμισης? Μήπως κάθε 20 ευρώ πάνω από 12.000 ευρώ ενός πολύτεκνου πατέρα με 4 παιδιά , στα παιδιά και πάλι δεν θα επενδυθούν και στις ανάγκες τους ; Με μια άλλη ανάγνωση, η διάταξη αυτή ως έχει δημιουργεί αντικίνητρο στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Έχει συνέπειες δηλαδή τραγικά δυσμενέστερες από τα όποια οφέλη (σε όρους φοροεισπρακτικούς) επιθυμεί να καρπωθεί. Προτείνω καταλήγοντας, την δίκαιη εφαρμογή της παραγράφου 2 με επέκταση του πεδίου σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις ισότιμα , καθώς και πρόνοια από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 για όλες τους πολίτες έχοντες 4 τέκνα και άνω σε σύμπνοια και με την συνταγματική μας επιταγή.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 10:57 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ Χ.

  Το απόλυτο ποσό της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με τέκνα είναι πολύ μικρό. Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 6 για το πρώτο τέκνο η μείωση φόρου είναι 33 ευρώ (δηλ. 0,09 ευρώ την ημέρα), για το δεύτερο τέκνο 90 ευρώ (δηλαδή άλλα 0,25 ευρώ την ημέρα). Η παρουσίαση του αφορολόγητου ποσού για οικογένειες με 2 τέκνα στα 10.000 ευρώ δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού το πραγματικό όφελος σε σχέση με κάποια οικογένεια που δεν έχει παιδιά είναι μόλις 34 λεπτά του ευρώ την ημέρα.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 10:36 | οικονομου

  Να έχουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου οι διαζευγμένοι πατεράδες για τα τέκνα τους. Απαράδεκτη η έως τώρα πολιτική και με την σύμφωνη γνώμη του ΝΣΚ που ως γνωστόν ειναι νομικοί και εχουν ως συμφέρον να εκδίδουν γνωμοδοτήσεις οι οποίες άκρα σεξιστικές.

  Σε όλες τις αποφάσεις τους θεωρούν τον πατέρα ως ξένο σώμα στα παιδιά. Και ενώ οι συστάσεις τους δεν είναι δεσμευτικές οι υπουργοί για αύξηση των εσόδων τις υιοθετούν. Προσπαθούν τα φτωχοποιήσουν τον Ελληνα διαζευμένο πατέρα.

  Εχει γίνει σύσταση απο τον συνήγορο του πολίτη ότι γίνεται παραβίαση τόσο του συντάγματος όσο και του Ενωσιακού δικαίου στο αρθρο 14 της ΕΣΔΑ περι ισότητας.

  Αντιμετωπίζετε τον διαζευγμένο πατέρα ως άτεκνο για την φορολογία εισοδήματος.
  Καταστρατηγείται το αρθρο 4 παράγραφο 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

  Ο πατέρας εξακολουθέι να πληρώνει διατροφές δυσανάλογες σε σχέση με τα εισοδήματα του + έξοδα επικοινωνιας με τα τέκνα του τα οποία δεν λαμβάνονται υποψιν απο τις δικαστικές αποφάσεις.

  Η μητέρα δεν υποχρεούται να παρουσιάζει αποδείξεις για αυτες τις διατροφές στο κατα πόσο τις χρησιμοποιεί για τα τέκνα της.

  Ειναι αφορολόγητο εισόδημα για την γυναίκα!!

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 09:05 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

  Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου, φορολογούμενος με εισόδημα 20000 € ,είτε είναι ανύπαντρος είτε έχει μέχρι 2 παιδιά είναι το ίδιο. Δυστυχώς για άλλα μια φορά οι φορολογούμενοι με παιδιά δεν προστατεύονται.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».