Άρθρο 09 Τροποποίηση άρθρου 16 ΚΦΕ σχετικά με τη μείωση φόρου εισοδήματος

1. Οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4172/2013 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των επτακοσίων εβδομήντα επτά (777) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε εννιακόσια (900) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα, σε χίλια εκατόν είκοσι (1.120) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και σε χίλια τρακόσια σαράντα (1.340) ευρώ για τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.»

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά.

  • 15 Νοεμβρίου 2019, 07:57 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΡΑΣ

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΠΡΟΤΕΙΝΩ: ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΩ ΚΑΤΑ 3000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙ! ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ!ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΑΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 16:11 | Μανώλης Χρυσόγελος

    με το άρθρο 9 παρ 1.2…
    ¨2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.»¨

    Ουσιαστικά την έκπτωση φόρου του εδαφίου 1 την παίρνει πίσω(μειώνοντας την), αφού μας λέει ότι η έκπτωση φόρου στις αποδείξεις ισχύει για εισοδήματα έως 12.000€… για εισοδήματα μεγαλύτερα εφαρμόζεται η παραπάνω παράγραφος, εκτός και αν έχεις 5 εξαρτώμενα και άνω(όχι 4 ή 5 παιδιά και άνω..) Κύριοι επιτέλους είναι αυτά δημογραφικά κίνητρα ή κοροϊδία;;;

    Καταργήστε τουλάχιστον αυτή την παράγραφο ή τροποποιήστε την για όλους που έχουν 3 παιδιά και άνω (εξαρτώμενα ή άνεργα)

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 15:41 | ……

    …. υπερ του ενός φύλλου απο την κυβέρνηση , ίδια ακριβώς πολιτική με τους προηγούμενους. Το αρθρο 14 της χαρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων απαγορέυει τις διακρίσεις μεταξύ αντρων και γυναικών. Ειναι ασυμβίβαστο το φορολογικό νομοσχεδιο που χαρακτηρίζει τον πατέρα ως πολίτη Β κατηγορίας,. ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ, Τερμα η ανοχή στα ψεμματα

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 13:13 | δήμητρα

    κ.Υπουργέ, θεωρείται δίκαιο στην Ελλάδα του σήμερα ένας μισθωτός να πληρώνει το 1/3 του μισθού του σε ενοίκιο σπιτιού και μάλιστα για πολυκατοικία 40 χρόνων, με το υπόλοιπο 1/3 να πληρώνει ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΘΈΡΜΑΝΣΗ, κοινόχρηστα και να του μείνει 1/3 για τα υπόλοιπα έξοδα. Οπως καταλαβαίνετε, θα χρειαστεί να δανειστεί από την τράπεζα για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του (όταν δίνει για ένα παλιό διαμέρισμα το 1/3 του μισθού του και δεν έχει άλλα έξτρα εισοδήματα).
    Επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στεγαστικά δάνεια για αγορά ακινήτου όταν τα παλιά ακίνητα πωλούνται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη.
    Παρακαλώ να επιληφθείτε αυτής της αδικίας και να συνδράμετε ισχυρότερα στην ίση κατανομή των εισοδημάτων, των μισθών, των φορολογικών συντελεστών με δικαιότερο και επαρκή τρόπο για τους πολίτες αυτής της χώρας.
    Ευχαριστώ.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 12:16 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Σχετικά με τις μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος παραμένει το αφορολόγητο για τον άγαμο στα 8.636 € και επιπλέον έχουμε αφορολόγητο 9.000 για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 10.000 € για δύο εξαρτώμενα τέκνα, σε 11.000 € για τρία εξαρτώμενα τέκνα και σε 12.000 € ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 11:58 | ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

    1.Η έκπτωση φόρου των παιδιών είναι απειροελάχιστη, βοηθά ελάχιστα την οικογένεια και δεν μπορεί θεωρηθεί κίνητρο για την απόκτηση παιδιών και να βελτιωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού κατήφορου της χώρας μας.Θα πρέπει να είναι της τάξης των 2.000€ ή 3.000€ για να είναι ουσιαστική και για να λειτουργήσει και ως γόνιμο δημογραφικό κίνητρο!
    2.Η φορολόγηση να μην γίνεται επί του τεκμαρτού, αλλά επί του πραγματικού εισοδήματος.
    3.Ανάγκη αλλαγής των φορολογικών συντελεστών, λόγω της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ της πρώτης κλίμακας των 9% και της δεύτερης κλίμακας των 22%.
    4. Θετικό το γεγονός ότι μετράνε όλα τα παιδιά μιας οικογένειας και δεν σταματάνε στο 3ο, γιατί φυσικά και τα άλλα παιδιά είναι ανήκουν στην οικογένεια και στηρίζονται οικονομικά σε σπουδές,σε μεταπτυχιακά και στην ανεργία που πλήττει τους νέους.
    5.Αν δεν αυξηθεί η έκπτωση φόρου ανά παιδί, θα πρέπει η έκπτωση φόρου να είναι ονομαστική για κάθε παιδί… δηλ. αν μια οικογένεια έχει 5 παιδιά και τα 3 είναι πλέον μη εξαρτώμενα, το 4ο και 5ο τέκνο να έχουν την έκπτωση του 4ου και 5ου και όχι να θεωρείται πλέον η οικογένεια αυτή με 2 μόνο παιδιά και να έχει απλά την έκπτωση του 1ου και 2ου παιδιού.Ακόμη και τα μη εξαρτώμενα παιδιά χρήζουν οικονομικής στήριξης από τους γονείς .Οι πολύτεκνοι στηρίζουν με τον μεγάλο αριθμό παιδιών τους την χώρα.Ας τυγχάνουν λοιπόν ευνοικών μέτρων και ρυθμίσεων και όχι …τιμωρητικών.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 10:15 | Μέλος ΝΔ Ανδρέας Ν.

    Συνεχίζει και αυτό το νομοσχέδιο να αποκλείει τους διαζευμένους πατεράδες απο την μείωση του φόρου λόγω εξαρτωμένων τέκνων, σαν να μην άλλαξε κυβέρνηση. Καλά το πάτε προχωράτε έτσι!!

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 08:55 | Δημήτρης Βρης

    Η αναγνώριση από το κράτος όλων των παιδιών και όχι μόνο των 4ων πρώτων, είναι ένα τεράστιο βήμα, Αν και αυτονόητο. Περιμένουμε ότι θα εφαρμόζεται σε όλα τα νομοσχέδια στα οποία υπάρχει ρύθμιση για οικογένειες με παιδιά. Ευχαριστουμε για την άρση μιας πολύχρονης αδικίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2019, 00:16 | Βασιλης

    Να εξερεθούν ολοι οι πολύτεκνοι από την μείωση των 20 ευρω ανα 1000 ευρω εισοδήματος πάνω απο τις 12000 και ΟΧΙ μονο οσοι εχουν πάνω απο 5 τεκνα.Να ισχύσει και σε αυτούς με 4 εξαρτώμενα τέκνα!!!!
    Επιτέλους βοηθήστε την πολύτεκνη οικογένεια!!!!Γι ‘αυτο σας στηρίξαμε!!! Η προηγούμενη κυβέρνηση χτυπησε με απιστευτο μένος την πολύτεκνη οικογένεια!!!Μη γίνεται ιδιοι με τους προηγούμενους!!

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 22:47 | Μανώλης Χρ

    Να εξαλειφθεί το 2ο εδάφιο της παραγρ 1 του παρόντος άρθρου 9, καθώς πρόκειται όχι για δημογραφικό κίνητρο αλλά για κοροϊδία!..
    Τι θα πει: ¨…η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 20€ για κάθε 1000€ εισοδήματος πάνω από 12000€ (αντί της μείωσης της έκπτωσης πάνω από 20000€ που ήταν) σε μισθωτούς: Ουσιαστικά αναιρείται η όποια ελάφρυνση για εισοδήματα γύρω στις 20000€.
    Θέλετε δηλαδή παιδιά να κάνουν μόνο, όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, έτσι εννοεί η Κυβέρνηση τα δημογραφικά κίνητρα ή δίνει κίνητρα για περαιτέρω φοροδιαφυγή; Ντροπή πια!..

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 18:39 | Κρασανάκης Νεκτάριος

    Γιατί ο διαζευμένος πατέρας δεν έχει την μέιωση του αφορολογήτου Κύριε Υπουργέ? Δεν μας βαρύνουν τα παιδιά μετά το διαζύγιο διαζύγιο? Ρωτήστε τους δικαστές αν μας βαράινουν εις τριπλούν και αλλάξτε αυτό το ….πλαίσιο υπέρ του ενός φύλου άμεσα!!!
    Απίστευτη νομοθεσία.
    Ντροπή

  • 13 Νοεμβρίου 2019, 17:21 | Παναγιώτης

    Με το παρόν σχέδιο νόμου:
    -Καμία ουσιαστική ανάσα για την μεσαία τάξη.
    -Καμία ουσιαστική προστασία της οικογένειας, ενώ δημιουργούνται αντικίνητρα για εργασία και των δύο γονέων (τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ αντιμετωπίζονται ως προνομιούχοι).
    -Κανένα ουσιαστικό κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, του σημαντικότερου προβλήματος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
    -Καμία ουσιαστική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

    Χρειάζεται παροχή ουσιαστικών κινήτρων στην δημιουργία οικογένειας με σκοπό την επίλυση του δημογραφικού. Ουσιαστικό κίνητρο εννοώ έκπτωση φόρου τουλάχιστον 250 ευρώ ανά έτος για κάθε τέκνο (και πάλι λίγα είναι, αλλά με δεδομένη την δημοσιονομική στενότητα).

    Επίσης προτείνω ενιαία φορολογία για όλα τα φυσικά πρόσωπα με βάση το διαθέσιμο εισόδημα.

    Περιμένουμε να δούμε μια σοβαρή και σφαιρική αντιμετώπιση του φορολογικού που να προωθεί συγκεκριμένες στρατηγικές (μείωση φοροδιαφυγής, προσέλκυση επενδύσεων, αντιμετώπιση δημογραφικού). Όχι άλλα ημίμετρα.