Άρθρο 3 Αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

 Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄152) προστίθεται εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας. Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

 

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.».

 • 14 Ιουλίου 2020, 12:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ

  Με τον νόμο 3986 ( ΦΕΚ Α 152/1.7.2011 ) , Κεφάλαιο Δ , Άρθρο 31 καθιερώθηκε η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και στους ελευθεροεπαγγελματίες.

  Με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 ,εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος συνταξιοδότησης του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας .
  Δηλαδή με την διάταξη αυτή οι επιτηδευματίες που έχουν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος από το 62ο έτος της ηλικίας των.
  Αντίθετα η διάταξη αυτή δεν ισχύει για του ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες
  Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος του παρόντος άρθρου 31 , δεν εκπίπτει από τα ακαθόριστα έσοδα των φυσικών πρόσωπων που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω το φορολογητέο εισόδημα αυτών.
  Για λόγους συνταγματικής ισότητας το μετρό αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στους εν λόγω επιστημονικούς κλάδους
  ΠΡΟΤΑΣΗ
  Στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου να προστεθεί διάταξη με την οποία να εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος και οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες εφ΄οσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας και είναι ηλικίας πάνω από 70 έτη.

 • 11 Ιουλίου 2020, 09:00 | κωστας παπατσιμπας

  οι αγροτες δεν ειναι επιτηδευματιες με σταθερο εισοδημα αυτος ο φορος ειναι απαραδεκτος και μεγαλο βαρος για την πλειοψηφια να καταργηθει τελειως και οχι με εξαιρεσεις γιατι σε λιγο δεν θα βρισκετε αγροτες

 • 10 Ιουλίου 2020, 17:25 | μερκυρησ θωμασ

  αν ειχα κανει αλλη εναρξη παλια οχι σαν αγροτησ να μην πληρωσο εγω λογο πενταετιασ και οι αλλοι να μην πληρωσουν συμφωνα με αρθρο3 να διευκρηνηστη στη ΔΟΥ γιατι σηγουρα θα πληροσω οπωσ εχω κανει αιτηση διαγραφη τελουσ επιτυδευματοσ πριν ενα χρονο δεν εχει διαγραφει τωρα εχω πενταετια στο κανονικο καθεστωσ αγροτων και παλια ειχα αλλο καδ

 • 10 Ιουλίου 2020, 00:34 | ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ
  ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  Αθήνα 10/07/2020
  Ακάμαντος 63, 11851 ΑΘΗΝΑ Αριθ. Πρωτ.: 159
  ΑΦΜ: 996858539
  e-mail : enosi.eppae@gmail.com

  Προς : Υφυπουργό Οικονομικών
  Κο Βεσυρόπουλο Απ.
  e-mail : yfyp.fpdp@minfin.gr
  Κοιν: Όπως Π.Α

  Θέμα: ¨ Εξαίρεση των αλιέων από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ¨

  Αξιότιμε κε Υπουργέ,

  Προ ημερών αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475 και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 3 του εν λόγω σχεδίου νόμου αναφέρεται στην αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
  Γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων υπάγεται όχι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ του ΑΡΘΡΟΥ 40 Ν. 2859/2000 (ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ,ΤΑΞΙ,ΑΛΙΕΙΣ ΕΙΔ.ΚΑΘ). Καταλαβαίνετε ότι με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί το άρθρο 3 του εν λόγω σχεδίου νόμου, το οποίο αναφέρεται στην αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος μόνον για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, θέτει εκτός της αναστολής υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος την συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων.
  Σας έχουμε επισημάνει και γνωστοποιήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με επιστολές μας αλλά και σε προσωπική επικοινωνία την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των αλιέων και την άμεση στήριξη που απαιτείται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να γίνει δυνατή η επιβίωση του κλάδου της αλιείας. Σε αυτό το πλαίσιο μας είχατε αναφέρει, ότι παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα και μελετούν όλες τις προτάσεις για την βελτίωση της. Ειδικότερα είχατε αναφέρει σε μας, αλλά και εντός της βουλής, ότι οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στην φορολογική πολιτική, όπως η τυχόν εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος των αλιέων (φυσικών προσώπων και συμπλοιοκτησιών) είναι βασική επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών και θα υλοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση διαβάσαμε το άρθρο 3 στο εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο θέτει εκτός της αναστολής της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος τους αλιείς.
  Κύριε Υπουργέ,
  Σας μεταφέρουμε την αγωνία όλων των συναδέλφων, πιστεύουμε ότι δεν είναι πρόθεση σας να αφήσετε εκτός της αναστολής τους αλιείς και αναμένουμε από εσάς άμεση παρέμβαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να συμπεριληφθεί στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου η φράση “..αγρότες κανονικού και ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ του ΑΡΘΡΟΥ 40 Ν. 2859/2000…” ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και οι αλιείς. Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και να αφήνετε εκτός ρύθμισης τον κλάδο της αλιείας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση στην χώρα όταν οι αποφάσεις σας βυθίζουν ακόμα πιο βαθιά στην εξαθλίωση και την απόγνωση τους αλιείς…
  Κλείνοντας, να σας επισημάνουμε ότι στην αναστολή πρέπει να συμπεριλάβετε και τους αλιείς συμπλοιοκτήτες οι οποίοι δεν είναi νομικά πρόσωπα, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται από το ΥΠΟΙΚ σαν να είναι. Πρόκειται για μια απλή νομική μορφή δύο ή περισσοτέρων συγκύριων (στις περισσότερες περιπτώσεις για μέλη της ιδίας οικογενείας) με σκοπό την από κοινού εκμετάλλευση ενός αλιευτικού σκάφους. Είναι κοινωνικά άδικο να αντιμετωπίζονται χρόνια τώρα ως νομικά πρόσωπα και να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από την πρώτη μέρα της έναρξης της δραστηριότητας τους ενώ πρόκειται συνήθως για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες προκύπτουν, αναγκαστικά πολλές φορές, από κληρονομικές διαδοχές ή λόγω αδυναμίας της οικογενείας να συντηρήσει πάνω από ένα αλιευτικό σκάφος.

  Μετά τιμής εκ μέρους του ΔΣ

  Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
  ΚΟΥΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 • 9 Ιουλίου 2020, 22:20 | ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΚΩ-ΡΟΔΟΥ

  Αξιότιμοι κύριοι.
  Με μεγάλη μας έκπληξη ανακαλύπτουμε ότι για άλλη μια φορά η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ψαράδες άλλοτε σαν πρωτογενή τομέα και άλλοτε όχι. Θα συμφωνήσουμε με ότι έχουν γράψει παραπάνω οι συνάδελφοι και θα θέλαμε να προσθέσουμε μόνο το εξής: Έτσι σκοπεύει η πολιτεία να στηρίξει τους ψαράδες του Αιγαίου όταν σε καθημερινή βάση υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στις συνεχόμενες προκλήσεις των Τούρκων (Ίμια – Αγαθονήσι – Καστελόριζο); Ως ακρίτες ψαράδες ζητάμε την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για όλο τον κλάδο μας , είτε εντάσσονται σε κανονικό καθεστώς φπα είτε στο ειδικό, είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση ή συμπλοιοκτησία – κοινωνία αστικού δικαίου. Θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει οι πολιτεία απέναντί μας.

 • 9 Ιουλίου 2020, 20:31 | Μιχάλης Πετροπουλάκης

  Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.

 • 9 Ιουλίου 2020, 18:34 | Αλιευτικός σύλλογος ‘Η ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ’

  Για μια ακόμα φορά η πολιτεία αγνοεί τους αλιείς οι οποίοι είναι ο πλέον πολυπαθής κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, με καθημερινές ζημίες εξαιτίας όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την καταστροφή των εργαλείων και υφαρπαγή των αλιευμάτων από θαλάσσια θηλαστικά…ξενικά είδη που εισβάλλουν στις θάλασσές μας, υπεραλίευση,λαθραλιεία από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ερασιτεχνών αλιέων με παράλληλο παράνομο εμπόριο…κλπ…Αντί η πολιτεία να είναι αρωγός στον παράκτιο αλιέα, τον αντιμετωπίζει πολύ υποδεέστερα από τους λοιπούς αγρότες σε οτιδήποτε αφορά οικονομικές ενισχύσεις και αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά τώρα, μη συμπεριλαμβάνοντάς τον στην αναστολή υποχρέωσης για την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος! Πάλι «εκτός» οι ψαράδες!!!Ο κλάδος καταρρέει και το γνωρίζετε πολύ καλά…μήπως αυτό γίνεται σκόπιμα, γιατί καμία άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει!

 • 9 Ιουλίου 2020, 15:32 | ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ

  Μην αντιμετωπίζεται τις συμπλοιοκτησίες εσφαλμένα ως νομικά πρόσωπα διότι δεν είναι.
  Γνωρίζουμε ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να μείνουν εκτός της εξαίρεσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αλιείς, όμως όπως έχει διατυπωθεί το εν λόγω άρθρο οι αλιείς μένουν εκτός…περιμένουμε άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις που αναφέραμε παραπάνω ώστε να μην μείνει εκτός της εξαίρεσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ο κλάδος των αλιέων. Είναι θέμα επιβίωσης, δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε τις οικογένειες μας, η πανδημία του κορονοϊού μας έδωσε την χαριστική βολή !!

 • 9 Ιουλίου 2020, 13:35 | Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αλίμου

  Όπως έχει διατυπωθεί το άρθρο 3 του εν λόγω σχεδίου νόμου δεν εξαιρεί από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος τους αλιείς. Γνωρίζετε ότι οι αλιείς αποτελούν έναν από τους πυλώνες του πρωτογενή τομέα, θεωρούνται αγρότες και ανήκουν σε αγροτικούς – αλιευτικούς συλλόγους. Να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος όλοι οι κατεπάγγελμα αγρότες είτε ανήκουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, είτε ανήκουν στο ειδικό καθεστώς του ΑΡΘΡΟΥ 40 Ν. 2859/2000 (ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ,ΤΑΞΙ,ΑΛΙΕΙΣ ΕΙΔ.ΚΑΘ). Με αυτόν τον τρόπο θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και οι κατεπάγγελμα αγρότες αλιείς, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στο ειδικό καθεστώς του ΑΡΘΡΟΥ 40 Ν. 2859/2000 (ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ,ΤΑΞΙ,ΑΛΙΕΙΣ ΕΙΔ.ΚΑΘ).
  Επίσης να λάβετε μέριμνα και να συμπεριλάβετε στην εξαίρεση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και τις συμπλοιοκτησίες και κοινωνίες αστικού δικαίου μη κερδοσκοπικές, οι οποίες δεν αποτελούν νομικά πρόσωπα αλλά πρόκειται για μια νομική μορφή η οποία ουσιαστικά αναφέρετε στην κοινή εκμετάλλευση ενός αλιευτικού σκάφους από δύο ή περισσότερους συγκύριους (οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μέλη της ίδιας οικογενείας). Μην αντιμετωπίζεται τις συμπλοιοκτησίες εσφαλμένα ως νομικά πρόσωπα διότι δεν είναι.
  Γνωρίζουμε ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να μείνουν εκτός της εξαίρεσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αλιείς, όμως όπως έχει διατυπωθεί το εν λόγω άρθρο οι αλιείς μένουν εκτός…περιμένουμε άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις που αναφέραμε παραπάνω ώστε να μην μείνει εκτός της εξαίρεσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ο κλάδος των αλιέων. Είναι θέμα επιβίωσης, δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε τις οικογένειες μας, η πανδημία του κορονοιού μας έδωσε την χαριστική βολή…

 • 9 Ιουλίου 2020, 07:09 | Αλιευτικος Συλλογος Δημου Αγιας

  πρέπει να ύπαρξη καθολική αναστολή του τέλους επιτηδευματος για το 2019 που να άφορα όλη την πρωτογενή αγροτική παράγωγη και όχι μόνο για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος διότι δεν είναι μόνο αυτή πυλώνας της αγροτικής οικονομίας

  έκδηλο παράδειγμα η συπλοιοκτησιες (κοινωνίες) που αντιμετωπιζονται σαν εταιρική μορφή ενώ στην πραγματικοτητα είναι μια μικρή μορφή συνεταιρισμου.

 • 8 Ιουλίου 2020, 21:48 | Κώστας Δημητρίου

  1-πρόκειται περί ανισότητας , καθώς δεν έχουν πληγεί μόνο οι αγρότες λόγω πανδημίας κλπ.
  2- ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ! ΣΥΝΙΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 • 8 Ιουλίου 2020, 20:03 | Ευσταθιος Ξενογιαννης

  Θα έπρεπε στην απαλλαγή να συμπεριληφθούν και τα αλιευτικά σκαφη που είναι υπό το καθεστώς των συμπλοιοκτησιων.Γενικα οι παράκτιοι αλιεις αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλαπλά προβλήματα όπως είναι η άναρχη αλιεια από ερασιτέχνικα σκαφοι,ζημιές από κητώδη θηλαστικά που δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για αποζημίωση των ψαράδων κ.α.Το τέλος επιτηδεύματος για τις συμπλοιοκτησιες και όχι μόνο αποτελεί δαμόκλεια σπαθη για τον κλάδο των παράκτιων αλιεων.Παρακαλουμε πολύ για την μέριμνα σας ώστε να ανασταλη η καταβολή του για φέτος όσο αφορά τις συμπλοιοκτησιες και η οριστική του κατάργηση του χρόνου για όλους τους αλιεις.

 • 8 Ιουλίου 2020, 20:03 | Χρήστος

  Οι αλιείς(συμπλοιοκτησιες-κοινωνιες)γιατί εξαιρούνται και δεν συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στην απαλλαγή για φέτος?
  Από την πρώτη μέρα εφαρμογής(2015)πληρώνουν επιτηδεύματος 800€ και φετος τίθεται θεμα επιβίωσης!

 • 8 Ιουλίου 2020, 19:01 | Αλιευτικος Σύλλογος Βόλου

  Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αλιείς(συμπλοιοκτησιες-κοινωνίες) στο συγκεκριμένο άρθρο γιατί πρωτογενή παραγωγή δεν είναι μόνο η φυτική και η ζωική παραγωγή, ούτε είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού!
  Είναι οι μοναδικοί και ποτέ δεν τηρήθηκε η 5ετη απαλλαγή της έναρξης και πληρώνουν από το πρώτο έτος! 2015 θεωρείται η ημερομηνία έναρξης του επιτηδευματία!
  Ένας κλάδος πληττομενος και τα 800€ του έκτακτου βοηθήματος θα κατευθυνθούν στη πληρωμή του επιτηδεύματος!
  Σας παρακαλούμε να υπάρξει μέριμνα διότι πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για το συγκεκριμένο κλάδο!