Άρθρο 9

Με την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται ο νόμος 927/1979 και το άρθρο 39§4 του νόμου 2910/2001.

  • 3 Μαρτίου 2011, 23:12 | Α. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

    Αυτό κάνετε όλη μέρα, παίζετε με τους νόμους;
    Αν δεν έχετε δουλειά να σας βρω εγώ.

    ΕΣΕΙΣ προκαλέσατε τα φαινόμενα ρατσισμού που φέρνετε με λεωφορεία μαζικώς τους λαθρομετανάστες από τα σύνορα στα αστικά κέντρα. Το ξέρουν πλέον και παραδίδονται για να ταξιδεψουν άνετα.

    ΕΣΕΙΣ προκαλέσατε τα φαινόμενα ρατσισμού που τους αφήνετε να πουλάνε προκλητικά τα παράνομά τους στο δρόμο. Ακόμα και εγώ θα μπορούσα να τους διώξω αν είχα αρμοδιότητα να το κάνω.

    ΕΣΕΙΣ προκαλέσατε τα φαινόμενα ρατσισμού που μόλις συλληφθούν αφήνονται ελεύθεροι εξ’αιτίας νόμων που ΕΣΕΙΣ ψηφίσατε.
    Σήμερα κηδευτηκαν δύο νέα παιδιά που αν είχαν πυθροβολήσει πρώτοι, τώρα θα ήταν στη φυλακή.

    ΕΣΕΙΣ μας φέρατε σε αυτό το χάλι και τώρα έχετε το θράσος να μας κηνυγάτε με νομοσχέδια «εκτρώματα».

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

    Και δεν έχετε καν τη στοιχειώση εξυπνάδα να λάβετε υπόψη τι είναι ικανοί να κάνουν οι Έλληνες όταν τα πάρουν! ανίοξτε κανένα βιβλίο ιστορίας μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

  • 3 Μαρτίου 2011, 10:09 | Ε. Π.

    Να μην καταργηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Τουλάχιστον όχι από το επικύνδυνο και ασόβαρο νομοσχέδιο που συζητάμε εδώ.

    Έγινε μια επικοινωνική προσπάθεια με τον κ. Καστανίδη για να παραπλανηθεί ο λαός που έχει οργή και αγανάκτηση για το νομοσχέδιο.

    Το ίδιο το άρθρο 3 διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Καστανίδη στα μίντια ότι τάχα το νομοσχέδιο αφορά μόνο υποκίνηση εγκληματικών ΠΡΑΞΕΩΝ.

    Διαβάζουμε όλοι ακριβώς παραπάνω στο άρθρο 3 ότι ποινικοποιείται η απλή διέγερση «ΕΧΡΟΠΑΘΕΙΑΣ», δηλαδή σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 του νομοσχεδίου η εξωτερίκευση αισθημάτων.

    Βέβαια ο υπουργός νόμισε ότι οι πολίτες είναι αφελείς και μπορούν να παραπλανούνται όπως στο παρελθόν.

    Οσοι ξέρουν ανάγνωση καταλαβαίνουν αμέσως ότι το νομοσχέδιο φιμώνει την ελευθερία της έκφρασης με πονηρές διατυπώσεις.

    Μετά από αυτό το αντισυνταγματικό, έξαλλο και φασιστικό νομοθέτημα ήρθε η ώρα για πολλούς από εμάς να αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καστανίδη στους νέους, αλλά λίγους, νέους φίλους τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΜΚΟ, ύποπτες οργανώσεις αλυτρωτισμού και μειονοτήτων, κα). Λυπάμαι που με την ψήφο μου οδήγησα την Ελλάδα σε αυτόν τον μεσαίωνα. Λυπάμαι ειλικρινά. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

  • 2 Μαρτίου 2011, 22:19 | ΔΟΚΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΟΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!!ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΙΩΚΩΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ?Η ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ?(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ) ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

  • 2 Μαρτίου 2011, 21:28 | Δανάη Ανδριανοπούλου

    Γιατί δεν καταργείτε όλους τους νόμους και να ξαναγυρίσουμε πίσω στην εποχή των σπηλαίων; Ντροπή σας!!!!

  • Θα πρέπει πράγματι ο Ν.927/1979 να αντικατασταθεί από ένα πληρέστερο νομοθέτημα, το οποίο θα περιέχει σαφέστερους όρους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η Απόφαση – Πλαίσιο, αφήνοντας ένα ευρύ πεδίο στον εθνικό νομοθέτη, ώστε να επιλέξει από την ποινικοποίηση των πιο απλών προσβολών έως μόνο τις πιο δύσκολες και σοβαρές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

    Το συμπέρασμα είναι ότι το νομοσχέδιο επιλέγει να ποινικοποιήσει μόνο τις ακραίες περιπτώσεις, όχι τις απλές προσβολές ή την ρητορική μίσους. Σε επίπεδο hate speech καλύπτει μόνο την άρνηση ή τον εγκωμιασμό των γενοκτονιών. Σε επίπεδο βιαιοπραγιών, το νομοσχέδιο επιλέγει να γίνει χρήση και της προϋπόθεσης της επικινδυνότητας της «δημόσιας τάξης», όρου ασαφούς και φυσικά εξαιρετικά δυσαπόδεικτου.

    Συνεπώς, το νομοσχέδιο ακολουθεί την πιο ήπια αντιμετώπιση των ρατσιστών, ποινικοποιώντας μόνο ορισμένες ακραίες εκφάνσει του φαινομένου και αποποινικοποιώντας τον μισαλλόδοξο λόγο, όπως αυτός τιμωρείται ήδη από τον Ν.927. Σαν «αντιστάθμισμα», προστίθενται νέοι λόγοι διακρίσεων, όπως ο «γενετήσιος» προσανατολισμός, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής σε σχέση με τον 927, αλλά η διεύρυνση αυτή είναι μόνο οριζόντια, ενώ επί της ουσίας το νομοθέτημα καθίσταται μονομερώς αβαθές.

    Κατ’ αποτέλεσμα, το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να διασφαλίσει ένα επίπεδο προστασίας παράλληλο προς εκείνο του ν.927, με αποτέλεσμα να θίγεται το θεσμικό κεκτημένο που συγκροτείται με τον ν.927 κατά το μέρος που ο νόμος αυτός εξειδικεύει το συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για προστασία της τιμής καθενός που βρίσκεται στην Ελλάδα ασχέτως φυλής, γλώσσας, εθνικότητας κλπ. Εφόσον ο ν.927 διασφαλίζει ένα επίπεδο Α στην προστασία αυτου του δικαιώματος, ενώ το νομοσχέδιο υποβαθμίζει αυτή την προστασία σε ένα επίπεδο -Α, βρίσκεται σαφώς σε αντίθεση με το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος (βλ. απόφαση Αρείου Πάγου 40/1998).

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 15:51 | Τσιουδάκης Γεώργιος

    Μὲ τὴν ἔναρξη ἰσχύος τοῦ νόμου αὑτοῦ καταργεῖται ἠ ἐλευθερία τῆς ἔκφρασης.

    Μὲ τὴν ἔναρξη ἰσχύος τοῦ νόμου αὑτοῦ καταργεῖται ἡ διαφορετικότητα τῶν ἐκφραζομένων προσωπικῶν ἀπόψεων. Ὑποχρεούμαστε εἶτε νὰ έκφράζουμε ἀπόψεις οἱ ὁποῖες ἔχουν βγεῖ ἀπὸ συκεκριμένα «καλούπια» εἶτε νὰ τὸ βουλώνουμε.

    Μὲ τὴν ἔναρξη ἰσχύος τοῦ νόμου αὑτοῦ θεσμοθετεῖται ὁ ῥατσισμός κατὰ ὁποιουδήποτε ἐκφράζει προσωπικὴ ἄποψη ἀντίθετη ἀπὸ αὐτή του νομοθέτη. Οἱ κυρώσεις θὰ εἶναι βαρύτατες.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 15:56 | Δρ. Ειρήνη Παπαδημητρίου

    Να μην καταργηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Είναι απείρως σοβαρότερο από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα συνταγματικότητας. Η όλη διατύπωση των περισσότερων άρθρων του θυμίζει δελτίο τύπου ακροαριστερής ΜΚΟ και σχεδόν καθόλου νομοθέτημα σύγχρονης χώρας.

    Απορώ ποιος ανέλαβε το πολιτικό κόστος αλλά και τη νομική ευθύνη για το παρόν ανοσιούργημα που έχει προκαλέσει αποντροπιασμό και οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα πλην της άκρας αριστεράς και περιθωριακών ομάδων.

    Η επιχειρούμενη γελοιοποίηση, γραφικοποίηση του νομικού οπλοστασίου κατά των φυλετικών διακρίσεων θα επιφέρει έξαρση του πραγματικού ρατσισμού και επικίνδυνη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα.

    Λυπάμαι που το κόμμα που στηρίζω ποικιλοτρόπως για πολλά χρόνια καταθέτει ένα ανελεύθερο, εμπαθές και συνολικά αντισυνταγματικό νομοσχέδιο. Αν τελικά ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ θα πάρει οριστικό διαζύγιο από τον κόσμο του.