Άρθρο 5

Για τη μέσω του διαδικτύου τέλεση των εγκλημάτων του παρόντος νόμου απαιτείται: α) ο δράστης να είναι σωματικώς παρών στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν για τη πράξη του χρησιμοποιεί υλικό που φιλοξενείται σε σύστημα πληροφορικής στην Ελλάδα, ή β) το υλικό που χρησιμοποιεί ο δράστης να φιλοξενείται σε σύστημα πληροφορικής που βρίσκεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι σωματικώς παρών στην Ελλάδα.

  • Ο κ. Σφακιανάκης στη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος θα πανηγυρίζει. Ξέρετε τι σημαίνει «ανίχνευση ηλεκτρονικών ιχνών»? Έχετε ρωτήσει κάποιον Μηχανικό Υπολογιστών να σας εξηγήσει τι σημαίνει αυτό? Εδώ δεν μπορούν ολόκληρες ΗΠΑ να σταματήσουν το παράνομο κατέβασμα ταινιών και λογισμικών πακέτων και εσείς μας λέτε ότι θα βάλετε τους αστυνομικούς να ψάχνουν τα ηλ. ίχνη του κάθε blogger για να δει ο Δημητράς και ο Βαλλιανάτος αν βρισκόταν στην Ελλάδα ο χρήστης ή όχι. Ξέρετε ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον? Ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο να παραποιήσει κάποιος τα ηλεκτρονικά του ίχνη? Μπορώ να φαίνομαι ότι είμαι από τη Βραζιλία ή από την Αλγερία. Θα πηγαίνει ο Σφακιανάκης στη Λατινική Αμερική να κυνηγάει bloggers? Είναι αστεία αυτά προβλέπει το άρθρο και δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα πράγματα.

  • 2 Μαρτίου 2011, 21:06 | Δανάη Ανδριανοπούλου

    Μιά στιγμή: δηλαδή οι τούρκοι, οι αλβανοί και οι σκοπιανοί που κάνουν υβριστικές για την Ελλάδα και τους Έλληνες αναρτήσεις από τις χώρες τους είναι προστατευμένοι αλλά αν τους απαντήσουμε στα σχόλια, θα μας κλείνετε μέσα;

  • 2 Μαρτίου 2011, 21:55 | Δανάη Ανδριανοπούλου

    Πάλι κυνηγάτε τους κακομοίρηδες μικρομεσαίους και αφήνετε τους μεγαλοκαρχαρίες να αλωνίζουν; Νισάφι ποια!!!

  • 2 Μαρτίου 2011, 20:41 | Α. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

    Α! Τι ωραία, θα συνεχίσω να γράφω ό,τι μου αρέσει γιατί εμένα δε μπορείτε να με συλλάβετε. Δε μένω στην Ελλάδα, μένω…στον ‘Αγιο Παντελεήμονα.

  • 2 Μαρτίου 2011, 14:30 | Αργυρώ Κουκουλά

    Μήπως ηρθε η ώρα να ξαναθεσπιστεί και το Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων, που εκτός από τήν Ιστορική Εμπειρία υπάρχει πλέον και η τεχνογνωσία του διαδικτύου??

    Μπράβο κ. Υπουργέ!

  • 1 Μαρτίου 2011, 17:45 | Σκοπιμοσθένης ο Τριακοσίου

    Πρώτον :
    Επομένως, ο νέος νόμος ωθεί σκόπιμα ή αναγκαστικά, τις ομάδες ταγμένων για τέλεση αδικημάτων ατόμων, να παραδώσουν το συντονισμό σε εκτός Ελλάδος άτομα, καθώς και τις περαιτέρω μικρο-λεπτομέρειες που στο εξής θα διώκονται.

    Η ελληνική «πολυκατοικία» έχει πλειοψηφία από αγναντευτές ;
    Πολύ «παράθυρο» η Ελλάδα…

    Δεύτερον :
    Γιατί άραγε ο εγέρτης εκτός Ελλάδος, δεν μπορεί να διωχθεί ;
    Ούτε αν προκαλέσει επεισόδια που γνωστοποίησε και στην Ελλάδα, μα ούτε και αν εγείρει ταραχές που έχουν αντίκτυπο εντός Ελλάδος ;

    Τρίτον :
    Αφού κάλλιστα μπορεί ένας ντόπιος Έλληνας να ρωτάει τη γνώμη ενός απόδημου Έλληνα, ενός απόδημου Έλληνα ευρύτερα σεβαστού και αποδεκτού για τις απόψεις που εκφράζει, τότε που είναι ο περιορισμός των Ιθαγενών μας ;

    Σωστο-παθής ;

  • 28 Φεβρουαρίου 2011, 21:43 | ΠΑΝΟΣ

    Το άρθρο αυτό νομίζω καταδεικνύει ότι η εξουσία κοιταζει μόνο προς τα έσω. Η ποινική καταστολή εξαντλείται σε δρατσηριοποιούμενους εντός της ελληνικής επικράτειας, οπότε λογικά κάποιος εκτός Ελλάδος θα μπορεί να εξαπολύει τον οχετό του κατά της χώρας,της θρησκείας, του λαού μας. θα έρχεται στη χώρα μας και θα είναι και μάγκας! Εφόσον κανένας δεν θα μπορεί να του κάνει τίποτα! Δεν ενδιαφέρει την εξουσία η προστασία της χώρας μάς από ρατριστικά σχόλια που θα διατυπωνονται εκτός Ελλάδος από ξένους. Αυτό κατά τη γνώμη μου λέει πολλά.

  • 27 Φεβρουαρίου 2011, 12:36 | Νομοκλής

    Αφήστε με να μαντέψω :

    … και ανεξάρτητα εάν ο σωματικώς παρών δράστης, προέβη σε δημιουργία…

    Διότι ο δράστης, μπορεί να αφήσει ανοικτή την οθόνη, σε άρθρο από ρατσιστικόν κίνημα. Λίγο είναι;

    Εάν αφήσουμε ανοικτή την οθόνη σε άρθρο που διαβάζαμε, πρόκειται για ενδεχόμενο δόλο, παιδαγωγικής προς το παιδί που έχουμε στο σπίτι, σύζυγο-αγωγικής προς τη γυναίκα μας και εξέγερσης εάν είναι σε δημόσιας θέας internet cafe.

  • Είναι λάθος γιατί αρκούν οι σχετικές γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, περί εδαφικής εφαρμογής του ελληνικού ποινικού δικαίου, ανάλογα με το που βρίσκεται ο δράστης και το που τελέστηκε η πράξη.

  • 26 Φεβρουαρίου 2011, 01:41 | Αθηνά

    Άρα κάποιος που βρίσκεται στη Μακεδονία δε διώκεται από το νόμο, αφού η Μακεδονία ανήκει στα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Επίσης το ίδιο ισχύει για τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, που ανήκουν στην Τουρκία, καθώς και για την Ήπειρο που ανήκει στην Αλβανία. Σωστά;;;

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 15:23 | Tina

    Τι σημαίνει σωματικώς παρών; Και τι προβλέπουν οι γενικές διατάξεις του ποινικού κώδικα; Επίσης πως ορίζεται η φιλοξενία;

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 15:57 | Τσιουδάκης Γεώργιος

    Ἀγαπητοὶ συμπολίτες ὐπάρχει λύση. Ἀρκεῖ νὰ ἔχετε ἕναν δικό σας ἐκτὸς Ἑλλάδος. Θὰ στέλνετε τὸ μήνυμα στὸν ἐκτὸς Ἑλλάδος ἄνθρωπό σας καὶ ἐκεῖνος θὰ τὸ ἀνεβάζει στὴν ἰστοσελίδα.

    Χαχαχαχαχα!!!!!!

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 15:05 | Δρ. Ειρήνη Παπαδημητρίου

    Το παρόν άρθρο είναι καθαρά αντισυνταγματικό και επιχειρεί τον εκφοβισμό των χρηστών του διαδικτύου με τελικό απότελεσμα τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης σε αυτό το μέσο και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων γενικά. Η ηλεκτρονική λογοκρισία είναι η ποινικοποίηση της απλής μετάδοσης απόψεων μέσω διαδικτύου προκαλεί αποντροπιασμό στους δημοκρατικούς πολίτες.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 22:53 | christina Raft

    Σίγουρα θα χρειαστούμε νομικούς. Αυτούς ποιός θα τους πληρώνει?

    Ο κ. Καστανίδης, η το Υπουργείο Δικαιοσύνης????????????

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 15:49 | K. D. Mortopoulos

    [Σημειώνεται για τους σχολιαστές ότι το παρόν Σ/Ν δεν εισάγει κάποιο καινούριο σύστημα δικαίου, αλλά εναρμονίζει την Ελληνική νομοθεσία με διεθνείς συμβάσεις που ήδη έχει κυρώσει η Ελλάς και οι οποίες έχουν υπερνομοθετική ισχύ
    Τα σχόλιά μου δεν αφορούν το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει το Σ/Ν αλλά μόνον τη ΝΟΜΟΤΥΠΙΚΗ του μορφή]

    Υπάρχει σαφές νομοτυπικό πρόβλημα στο παρόν άρθρο. Αφ’ ενός δεν προσδιορίζεται ο χρόνος της «σωματικής παρουσίας» του δράστη στην Ελλάδα. Μιλάμε για την υποβολή των σχολίων του που ωθούν σε διέγερση ή για τη δημοσίευση που μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε; Επίσης κρίνεται αδόκιμη τόσο η φράση «σωματικώς παρών» όσο και η έκφραση «φιλοξενείται». Ιδίως για το τελευταίο οφείλουν να ληφθούν υπ’ όψιν οι περιπτώσεις που το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας δεν «φιλοξενείται» αλλά «εισβάλλει» στο δικτυακό τόπο (Βλ. και Σύμβαση της ΕΕ για το Ηλ. Έγκλημα). Κι εδώ γίνεται αντιληπτό το τι θέλει να πει ο συντάκτης αλλά δεν το εκφράζει με σαφήνεια.
    Προτείνεται η τελική μορφή του άρθρου ως εξής:

    «Όταν τα εγκλήματα του παρόντα Νόμου τελούνται δι’ ηλεκτρονικών μέσων:

    1. Διώκονται εάν ο δράστης βρίσκεται στο έδαφος της επικρατείας κατά το χρόνο εκπομπής ή προβολής των δημοσίων μηνυμάτων που πραγματώνουν το έγκλημα.

    2. Διώκονται εάν η προβολή των δημοσίων μηνυμάτων που πραγματώνουν το έγκλημα γίνεται από ηλεκτρονικό σύστημα εγκατεστημένο στην επικράτεια.

    3 Στην περίπτωση που τα δημόσια μηνύματα που πραγματώνουν το έγκλημα προβάλλονται από ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται πρόσωπο που βρίσκεται στο έδαφος της επικρατείας κατά τον χρόνο προβολής και με την άδεια ή την έγκρισή του, το πρόσωπο που διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό μέσο τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού μειωμένη στο ήμισυ».

  • 22 Φεβρουαρίου 2011, 15:49 | Στάθης Αλεξόπουλος

    Δεν διαθέτω νομικές γνώσεις και ενδεχομένως η φράση «ο δράστης να είναι σωματικώς παρών στην Ελλάδα,» να μην είναι τόσο αόριστη όσο φαίνεται στα δικά μου μάτια, αλλά θα θέσω τις απορίες που μου δημιουργεί.

    α)Aν η πράξη τελεσθεί όταν ο δράστης βρίσκεται εκτός Ελλάδος, θεωρείται ότι είναι σωματικώς παρών οποιαδήποτε χρονική στιγμή επιστρέψει στην Ελλάδα;

    β)Αν ο δράστης είναι πολίτης μιας ξένης χώρας και το αδίκημα αφορά πληθυσμό επίσης ξένης χώρας, θεωρείται ότι είναι σωματικώς παρών οποιαδήποτε χρονική στιγμή επισκεφθεί την Ελλάδα;