Άρθρο 3

1. Όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή χιλίων έως πέντε χιλιάδων (1.000 – 5.000) ευρώ.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου είχε ως άμεσο επακόλουθο την τέλεση εγκλημάτων, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τριών έως δέκα χιλιάδων (3.000 – 10.000) ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

3. Όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση, οι δραστηριότητες της οποίας με οποιαδήποτε μορφή εμπίπτουν στη ρύθμιση της παραγράφου 1, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη.

  • 3 Μαρτίου 2011, 23:09 | Δανάη Ανδριανοπούλου

    Προς κύριο Βαρσανο Ροφελ (3 Μαρτίου 2011, 11:35 )συμφωνείτε να κάνουμε και έναν νόμο που θα κλείνει μέσα όποιον αρνείται την γενοκτονία των Παλαιστινίων ή εδώ κάνετε την πάπια;
    Και στο τέλος όλοι θα είμαστε στη φυλακή!

  • 3 Μαρτίου 2011, 23:24 | Δανάη Ανδριανοπούλου

    Αποφάσισα ποιους θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές, αυτούς που πάτε να φιμώσετε με τον έκτρωμα αυτό που το λέτε «νομοσχέδιο».
    Αφού δεν σας θέλω πλέον στην κυβέρνηση και τους φοβάστε τόσο πολύ που θεσπίζετε νόμο εναντίον τους, αξίζουν να τους ψηφίσω.

  • 3 Μαρτίου 2011, 19:42 | X.E.M.

    Αν κάποιος, αναμφίβολα πιστός ελληνορθόδοξος, πει/γράψει: «Έξω οι αδερφές από την Ιερά Σύνοδο!» είναι διωκτέος με το νέο νόμό;

  • 3 Μαρτίου 2011, 19:02 | kalliopi

    I was born and brought up in a country far far away from the beutiful hellas.Iam still living and working in that far far away country but since I was born, I knew that I was diffrent.My skin is fair, my nose «typical greek» as my friends say, my religion is greek orthodox ,and from kindergarden I have been the greek girl.All my life thats my indentity.And now Iam told that everytime I come to hellas I would not be able to refer myself with any of the above. Thats really unbelieveble!!!!!!!! I was allways proud of my indentity and never thought that on my own country people will believe thats a crime!!!!!

  • 3 Μαρτίου 2011, 18:19 | ΔΟΚΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ!ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ Σ/Ν?
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΑ(ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΙΣΟΥΣ,ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ)?
    ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ ΑΥΤΑ!!ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΜΩΜΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΡΟΠΑΛΑ!

  • 3 Μαρτίου 2011, 17:31 | mar

    Τώρα οι φασίστες και ναζιστές τύπου Πλεύρη και μητροπολίτη Πειραιά και άλλοι δεν θα μπορούν να λένε αυτά που λένε και γι’αυτό έχουν σκυλιάσει. Ενώ και η λειτουργία της χρυσής αυγής και κάποιων φασιστοφυλάδων μπαίνει πλέον σε κίνδυνο. Επιτέλους να ξεκαθαρίσει η βρώμα…

  • 3 Μαρτίου 2011, 16:02 | Στέφανος Μπεληγιάννης

    «Όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται»
    1. Πώς θα βεβαιωθή η «πρόθεση»; Πώς δεν θα εκληφθή ως πρόθεση η «αυθόρμητη» διαμαρτυρία μου για «ασχημοσύνες» που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα (όπως π.χ. η μετατροπή της πλατείας της Δημοκρατίας (της πλατείας Συντάγματος) σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής; Αλήθεια γιατί δεν κάνετε νόμο για την πρόληψη τέτοιων γελοιοτήτων που μας καταρεζίλεψαν παγκοσμίως.)
    2. Αν πρόκειται για την βιαιοπραγία, δεν χρειάζεται νόμος, υπάρχει και δικάζει τον «ηθικό αυτουργό» ενός εγκλήματος.
    3. Όσον όμως αφορά την εχθροπάθεια απ’την στιγμή που δεν «συντελείται» αδίκημα, αυτό είναι δίκη προθέσεων και αντίκειται στο σύνταγμα.

  • 3 Μαρτίου 2011, 16:59 | Χρήστος Γεωργιάδης

    «…προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου…»

    Δηλαδή γίνομαι υπεύθυνος εγώ για πράξεις ή ακόμα και συναισθήματα ή σκέψεις που έκανες ή έχεις εσύ, επειδή κάποιος τρίτος κρίνει ότι σχετίζονται;

    Πώς είναι δυνατόν να είναι ποτέ αποδείξιμο και αντικειμενικό οτιδήποτε από αυτά;

    Και από πότε έχει νόημα να ποινικοποιούνται συναισθήματα;

    Μείνετε στις πράξεις, γιατί ακόμα κι εκεί, η πρόκληση ξεπερνά την ελληνική δικαιοσύνη.

    Η αρχή της ‘πολιτικής ορθότητας’ που μπορεί να επιβληθεί δια νόμου, στην οποία το νομοσχέδιο αυτό εδράζεται, είναι τελείως λανθασμένη._

  • 3 Μαρτίου 2011, 16:08 | ΡΟΥΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ.ΟΤΙ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΕΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ.ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ.ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ.ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ.ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

  • 3 Μαρτίου 2011, 16:41 | Σάββας Λαζόπουλος

    «1. Όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια …». Η τροποποίηση της παραγράφου στην διατύπωση της συνιστά αδήριτη ανάγκη. Καθόσον, ο οιοσδήποτε μπορεί να θεωρήσει «πρόθεση,…, βιαιοπραγία ή εχθροπάθεια…» οιαδήποτε αναφορά της μορφής «μεμέτης, αλβανός τουρίστας, …τους δαναούς φέροντες δώρα, φακελάκιας, φοροφυγάς, δημόσιος υπάληλος, κλπ», και να καταφύγει στα δικαστήρα για να εκδώσει απόφαση περί αυτού. Δεν αποσαφηνίζει ποιό ορίζεται ως η εγκληματικότητα της αναφοράς. Για παράδειγμα σε ένα μυθιστόρημα, ή ιστορικό διήγημα, ή ρομαντική νουβέλα, η διατύπωση του «διαβολικού μουσουλμάνου ή χριστιανού άρχοντα…» ενδέχεται να συνιστά εχθροπάθεια.
    Συμπερασματικά, ποιό απλή και κατανοητή φίμωση του λόγου, με βάση το άρθρο αυτό δεν υπάρχει. Λογοκρισία στο έπακρον σημείον.
    Ερώτησεις: Η μαζική προσευχή στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Ακαδημία των Αθηνών,ή η παράνομη είσοδος στα Πανεπιστήμια/Μέγαρο Υπατίας, μεταναστών και λαθρομεταναστών, δεν συνιστά εχθροπάθεια για το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ελληνική μορφή διακυβέρνησης? Άρα, μαζικές συλλήψεις των παρανομούντων? Εισαγγελική επέμβαση?
    Η αναφορα σε «λαθρομετανάστες»? Η αναφορά των μουσουλμάνων σε «γκιαούρηδες?» που σημαίνει «άπιστος?» επίσης…Κύριε Υπουργέ και κύριοι νομοθέτες, σοβαρότης και εντιμότης. Τολμήσθε να περάσετε, δια μέσω ισλαμιστών προσευχομένων στους δρόμους της Αθήνας, ή και να εισέλθετε μόνος σας αυθαίρετα σε ένα Τζαμί σε ώρα προσευχής τους, Χριστιανός όντας!, και θα διαπιστώσετε την εχθροπάθεια τους στο δέρμα σας…τολμήσθε να δηλώσετε έμπραγκτα σε έναν μουφτή ότι το Ελληνικό Σύνταγμα και η Ελληνική Νομοθεσία ευρίσκονται υπεράνω από το Κοράνι και τον λόγο του Μωάμεθ, ή και ότι το Κοράνι εχει λάθος! Ευχαριστώ, αλλά έτσι αποδομείτε, εσείς, το αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα που είναι: Η Ελευθερία του στην έκφραση και κριτική, εδώ και 5000χρόνια.

  • 3 Μαρτίου 2011, 12:34 | gardoubalos

    Βρε παιδιά πείτε με υπερβολικό,αλλά εγώ τον βρήκα πολύ βολικό το Νόμο.Δηλαδή θέλω εγώ να διοχετεύσω το μίσος μου και τη μανία μου για τον (παραδέχομαι μεσαιωνικό) ισλαμιστή , για τον «κουνιστό» γείτονα,για τον εβραίο συνάδελφο, για τον πακιστανό που καθαρίζει τζάμια και τον κοιτάζω το πολύ σαν σκουλήκι , ε λοιπόν μπορώ.Πληρώνω και τα λέω!!Θέλω να πορώσω μερικά σαλταρισμένα 15χρονα και να βγουν με τα λοστάρια πλακώνοντας οτιδήποτε δεν είναι ξανθό ,λευκό (πως θα τη γλυτώσεις μαυρογκάγκανε ελληναρα με την παντόφλα και την αρχαιοπρεπή μύτη του Περικλή?) ? Τωρα μπορώ. Και γω που νόμιζα υπαρβολές τις ανησυχίες της φίλης μου για ναζιστικοποίηση του μέσου Ελληνάρα. Οχι αγάπες μου βγάλτε τις σημαιάρες σας με ελληνικό καμάρι,έχει δουλέψει ο Περικλής και όλος ο 5ος πχ. αιώνας για σας. Τώρα είστε ελεύθεροι να κάνετε ότι ασχήμια θέλετε. ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ!!!!!!!!!!

  • 3 Μαρτίου 2011, 11:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κατά την άποψή μου θα πρέπει να προστεθεί στο Νόμο διάταξη για την προστασία ασθενών που βιώνουν ρατσισμό λόγω της ασθένειάς τους. Μιλώ για ασθένειες που αποτελούν στίγμα για την ελληνική κοινωνία όπως είναι ο καρκίνος και ειδικά το AIDS, η λέπρα (Χάνσεν) κ.α. Οι ασθενείς, αποτελούν κοινωνική ομάδα που κατά την άποψή μου δεν καλύπτεται από τις προηγούμενες. Υφίστανται μεγαλο κοινωνικό ρατσισμό. Για την περίπτωση του AIDS (HIV) ειδικά έχουν καταγραφεί περιστατικά όπως για παράδειγμα απόλυσης από τη δουλειά, απόφαση για την οποία η εταιρία (που απέλυσε τον ασθενή) ενώ καταδικάστηκε αρχικά, μετά δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Γι’ αυτήν την περίπτωση έχει γίνει εκπομπή από τον κύριο Παπαχελά. Ευχαριστώ.

  • 3 Μαρτίου 2011, 11:35 | Βαρσανο Ροφελ

    κ.Υπουργε,

    Ειμαι ενας απο τους,ελαχιστους , πλεον,διασωθεντες των Ναζιστικων στρατοπεδων θανατου.
    Σε ηλικια 15 χρονων μαζι με ολη την οικογενεια μου μεταφερθηκαμε στο Auswitz-Birkenau.
    Ειχα την τυχη (?) να ειμαι ο μονος που επεζησα απο μια πολυ μεγαλη οικογενεια.
    Επεζησα αν και φορτωμενος με πολλα ,πολλα προβληματα υγειας κυριως ψυχικης.
    Μεσα σε ολα τα προβληματα που κληθηκα να αντιμετωπισω το οδυνηρωτερο ηταν αυτο της αμφισβητησης.
    Σαν να μην ηταν αυτο αρκετο οταν καποια στιγμη οι νεοναζιστες-αμφισβητιες κληθηκαν ενωπιον της
    Δικαιοσυνης να λογοδοτησουν αθωωθηκαν πανυγηρικα ,στηνΕλλαδα του 2010!
    Το μαρτυριο του Auswitz-Birkenau εδειχνε μεσα μου απλα να μην εχει τελος…

    Ειναι απολυτη η ικανοποιηση που ενιωσα οταν διαβασα το νομοσχεδιο,οσο μπορεσα ειναι η αληθεια γιατι 84 πλεον ετων ολα ειναι δυσκολα.
    Επιτελους βρεθηκε ενας ανθρωπος ,μια κυβερνηση να με υπερασπιστουν χωρις υπεκφυγες και φοβο!
    Με ουσια και οχι μονο σε επετειακες τελετες και φανφαρες.
    Βρεθηκαν καποιοι να τιμησουν την μνημη των 6,000,000 (μεταξυ αυτων 1,500,000 παιδια οπως ο 8ετης αδελφος μου Ινο) θυματων της μισαλλοδοξιας του ρατσισμου και της προκαταληψης.

    Να ειστε παντα καλα κ.Καστανιδη.

  • Υποβάλλω δύο μόνο ερωτήματα.
    1ο) «…ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία…»
    – Ποιός σας έδωσε εντολή να επιτρέψετε -ή να επιδιώξετε- την μετάβαση της χώρας μας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία… γιατί ο λαός δεν ερωτήθηκε, δεν το θέλει και -ελπίζω- δεν θα το επιτρέψει.
    2ο) «…Όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση…»
    – Ποιός σας έδωσε εντολή να ποινικοποιήσετε την εχθροπάθεια, η οποία είναι -κυριολεκτικά- εθνικό και συνταγματικό καθήκον κάθε Έλληνα ευσυνείδητου πολίτη. Άλλο σεβασμός στις προσωπικές ιδιαιτερότητες, που δεν αντίκεινται στα χρηστά μας ήθη ούτε κι’ επιβουλεύονται την ιστορική κληρονομιά μας κι’ άλλο το ιερό μας καθήκον για σθεναρή άμυνά μας εναντίον οιωνδήποτε εισβολέων, που επιδιώκουν να καταλύσουν -αμέσως ή εμμέσως- την εθνική μας δικαιοδοσία και κυριαρχία, μ’ ό,τι αυτές περιλαμβάνουν

  • 3 Μαρτίου 2011, 10:47 | Ε. Π.

    Το ίδιο το άρθρο 3 διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Καστανίδη στα μίντια ότι τάχα το νομοσχέδιο αφορά μόνο υποκίνηση εγκληματικών ΠΡΑΞΕΩΝ.

    Διαβάζουμε όλοι ακριβώς παραπάνω στο άρθρο 3 ότι ποινικοποιείται η απλή διέγερση «ΕΧΡΟΠΑΘΕΙΑΣ», δηλαδή σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 του νομοσχεδίου η εξωτερίκευση αισθημάτων.

    Βέβαια ο υπουργός νόμισε ότι οι πολίτες είναι αφελείς και μπορούν να παραπλανούνται όπως στο παρελθόν.

    Οσοι ξέρουν ανάγνωση καταλαβαίνουν αμέσως ότι το νομοσχέδιο φιμώνει την ελευθερία της έκφρασης με πονηρές διατυπώσεις.

    Μετά από αυτό το αντισυνταγματικό, έξαλλο και φασιστικό νομοθέτημα ήρθε η ώρα για πολλούς από εμάς να αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καστανίδη στους νέους φίλους τους. Λυπάμαι που με την ψήφο μου οδήγησα την Ελλάδα σε αυτόν τον μεσαίωνα. Λυπάμαι ειλικρινά. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

  • 3 Μαρτίου 2011, 07:48 | ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    με την έννοια σήμερα «ρατσισμός» νοείται η αδυναμία του σημερινού Έλληνα να εκφράσει την καταγωγή του, την πίστη του, τις αρχές του, τα ιδανικά του, τον τρόπο που δημιουργήται η οικογένεια, τον τρόπο που βλέπει η νεοεποχίτικη κοινωνία την γυναίκα, σαν αντικείμενο, και ένα ον, χωρίς δυνατότητα επιβίωσης αν η «πολυπολιτισμική κοινωνία» με τον φοβερό πολιτισμό που κουβαλάει σαν κληρονομιά, αποφασίσει τον θάνατό της.Μέσα από ένα παρόμοιο νομοσχέδιο βέβαια κρύβεται κυρίως η φασιστική προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού, και ποινικής καταδίωξης όσων ελεύθερων φωνών αρνούνται να υποταχτούν στο νεοεποχίτικο ισοπεδωτικό άρμα της Παγκόσμιας Κυβέρνησης.