Άρθρο 60 Κέντρα Απεξάρτησης Κρατουμένων

Με αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύνανται να ιδρύονται θεραπευτικά καταστήματα κράτησης ή τμήματα καταστημάτων κράτησης για σωματική ή ψυχολογική απεξάρτηση κρατουμένων. Με ανάλογες αποφάσεις συνιστώνται θέσεις για τη στελέχωσή τους.

 • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 11:52 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ

  Ας πάρουμε το παράδειγμα των Διαβατών: Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είνα συνάψει με το ΚΕΘΕΑ συνεργασία για να λειτουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης για φυλακισμένους. Η φυλακή είχε αναλάβει να δημιουργήσει τις υποδομές και το ΚΕΘΕΑ να εισφέρει προσωπικό και τεχνογνωσία. Τελικά τι έγινε; Η «Θέμις Κατασκευαστική» που έκανε το κτίριο καταργήθηκε και η δουλειά έμεινε γιαπί, ενώ το ΚΕΘΕΑ στην κατάσταση που το έφεραν οι περικοπές και με απειλούμενη την συνέχιση της χρηματοδότησης ακόμα και με εγκεκριμένα χρήματα, μη ξέροντας τι του ξημερώνει με τις συγχωνεύσεις και τις εφεδρείες, αντιμετωπίζει πρόβλημα πως θα κρατήσει δομές που ήδη λειτουργούν κι όχι πως θα αναπτύξει νέες. Καλοί οι νόμοι, αλλά είναι ακόμη καλύτερα να έχουν την δυνατότητα εφαρμογής τους.

 • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 22:35 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΙΖΟΣ

  ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Ή ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ . Ο ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

 • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 09:24 | Πιτικάρης Θεόδωρος

  Το περιβάλλον της φυλακής, δεν είναι το κατάλληλο για την απεξάρτηση, δεδομένης της διπλής ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται λόγο του εγκλεισμού και του συνδρόμου στέρησης.

  Αντίθετα, θα ήταν πιθανών πιο αποτελεσματικό, η δανειοδότηση ιδιωτικών και δημόσιον κέντρων απεξάρτησης, τα οποία θα δέχονται και ασθενείς από το εξωτερικό και θα μπορούν να αναπτυχτούν στα πλαίσια του ΣΔΙΤ και της κοινωνικής οικονομίας (Με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ ΙΙ)