Άρθρο 39 Ανήλικοι και νεαροί ενήλικες δράστες

Σε ανήλικους ή σε νεαρούς ενήλικες που τέλεσαν πράξεις προβλεπόμενες στον παρόντα Κώδικα εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 121 έως 133 του Π.Κ., εφόσον είναι ευμενέστερες για αυτούς.

 • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 10:25 | Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά

  Σε σχέση με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο σημείο αυτό, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά έρχεται να προσθέσει τη θετική εμπειρία της από τη στενή συνεργασία με θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης για έφηβους και μετέφηβους χρήστες που λειτουργούν σε Πειραιά και Αθήνα.
  Επισημαίνουμε ότι οι ανήλικοι χρήστες μένουν απροστάτευτοι και ουσιαστικά εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, εάν δεν παραπεμφθούν κυρίως από την Υπηρεσία μας έγκαιρα σε θεραπευτικά προγράμματα. Συνεργαζόμενοι με τις οικογένειες των ανηλίκων εισπράττουμε την αγωνία τους, την απόγνωσή τους και το αίτημα για άμεση βοήθεια.
  Αυξανόμενη τα τελευταία έτη η χρήση ναρκωτικών ουσιών από εφήβους, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία, καταδεικνύει την αναγκαιότητα έγκαιρης παρέμβασης των Επιμελητών Ανηλίκων, γεγονός που συνηγορεί στο επιχείρημα για εξαίρεση των ανηλίκων από την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Προέδρου του Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α.

 • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 07:30 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

  Από την έρευνα ESPAD, που πραγματοποίησε το ΕΠΙΨΥ το 2007 στο μαθητικό πληθυσμό, φαίνεται ότι η χρήση παράνομων ουσιών αυξήθηκε σημαντικά από τη δεκαετία του ’80, και μάλιστα διπλασιάστηκε στα αγόρια, όπου σημαντική αύξηση παρατηρείται μεταξύ 2003 και 2007. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που υποτιμούν τους κινδύνους από τη χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα της κάνναβης και της Έκστασης (ecstasy).
  Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και όχι επιπόλαιοι πειραματισμοί με αποποινικοποίηση και έλλειψη ελέγχου.
  Αλέξανδρος Ι. Νομικός
  Ιατρός-Παθολογοανατόμος
  Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

 • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 13:08 | Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων

  O Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ) συντάσσεται με τις θέσεις της Αντεισαγγελέως Εφετών Ειρήνης Πανταζή-Μελίστα.
  Ο ΣΕΔΑ θεωρεί καταλυτική τη συνεργασία των ανήλικων χρηστών με τους Επιμελητές Ανηλίκων, οι οποίοι κινητοποιούν και παραπέμπουν τους ανήλικους χρήστες και τις οικογένειές τους προς θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενόψει του Δικαστηρίου ή κατόπιν αυτού κατά την παρακολούθηση των αναμορφωτικών/θεραπευτικών μέτρων.
  Η αποποινικοποίηση της χρήσης των ουσιών θα αποκλείσει τη συνεργασία των ανήλικων χρηστών με τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων. Ουσιαστικά θα αφήσει τους ανήλικους χρήστες και τις οικογένειές τους σε δυσπραγία και πιθανότατα θα τους ωθήσει σε παραίτηση από προσπάθειες απεξάρτησης, εγκλωβισμένους και εκτεθειμένους σε μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας και περιθωριοποίησης.
  Επομένως για την προστασία των ανηλίκων, προτείνουμε την εξαίρεσή τους από το σχέδιο Νόμου για την αποποινικοποίηση των ουσιών.

  Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ)
  sedaepimelites@hotmail.com

 • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:18 | ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας με βάση την πολυετή εμπειρία της στην αντιμετώπιση ανηλίκων παραβατών και ειδικότερα ανηλίκων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, υιοθετεί τον προβληματισμό και τις θέσεις που εκφράζονται στο παραπάνω κείμενο της Προέδρου του ΔΣ της ΕΠΑ Αθήνας. Εκτιμά, ότι η μη εξαίρεση των ανηλίκων χρηστών από τις ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νόμου θα οδηγήσει στην εξάπλωση του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στους ανηλίκους και στην αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, με τις ανάλογες επιβαρυντικές επιπτώσεις για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Με δεδομένες τις ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης στο κοινωνικοπρονοιακό σύστημα της χώρας, η εμπλοκή των ανηλίκων με το σύστημα της δικαιοσύνης υπήρξε προστατευτικός παράγοντας για χρήστες ουσιών, καθώς η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων αποτελεί πολύ συχνά τον πρώτο σταθμό ανίχνευσης προβλημάτων χρήσης και παραπέμπει σε αρμόδιες υπηρεσίες.
  Από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων δυο ετών (δικαστικό έτος 2008-2009 και 2009-2010) προκύπτει ότι εισήχθησαν σε δίκη 406 συνολικά ανήλικοι, με την κατηγορία ότι τέλεσαν παράβαση του Κώδικα Νόμων περί Ναρκωτικών μόνη της ή και μαζί με άλλη αξιόποινη πράξη. Από αυτούς συνολικά 300 κατηγορούμενοι εισήχθησαν για προμήθεια και κατοχή προς ιδίαν χρήση μόνη ή μαζί με άλλη αξιόποινη πράξη, ενώ οι υπόλοιποι 106 εισήχθησαν για αγορά, κατοχή και πώληση, μόνη ή μαζί με άλλη αξιόποινη πράξη.
  Οι ανήλικοι και οι οικογένειές τους έλαβαν και αξιοποίησαν υποστηρικτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και συμβουλευτική από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και συνεργαζόμενους φορείς τόσο προδικαστηριακά όσο και μετά την έκδοση της απόφασης.

 • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 23:23 | ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ-ΜΕΛΙΣΤΑ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Π.Α.Α.σχετικά με το σχέδιο Νόμου
  ‘’ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ’’

  Το Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α. επισημαίνει τον κίνδυνο που θα δημιουργήσει ως προς την προστασία του ανήλικου χρήστη ναρκωτικών ουσιών τυχόν αποποινικοποίηση της χρήσης.
  Ο ανήλικος λόγω ανωριμότητας δεν δύναται να αυτοδιατίθεται. Οι γονείς του που είναι επιφορτισμένοι με την επιμέλειά του στις περισσότερες περιπτώσεις ανηλίκων χρηστών αδυνατούν να την ασκήσουν είτε από αδιαφορία ή μη αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης του ανήλικου χρήστη λόγω χαμηλού νοητικού και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου τους , είτε γιατί οι ίδιοι είναι χρήστες, είτε εκ λόγων συνασθηματικών που τους ωθούν στο να την συγκαλύπτουν υποβαθμίζοντάς τη, ενώ όσοι γονείς θελήσουν να επέμβουν στον ανήλικο χρήστη συμβουλευτικά ή προωθώντας τον σε πρόγραμμα θεραπείας αντιμετωπίζουν την άρνησή του, μη δυνάμενοι να επιβληθούν σε αυτόν, αλλά και γιατί πολλές φορές τυγχάνουν της άρνησης των δομών παρέμβασης.
  Η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών προυποθέτει αφενός μεν την καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης ως προς το φαινόμενο των ναρκωτικών ουσιών και ευαισθητοποίησης της κοινότητας ως προς την ανάγκη αντιμετώπισής του, αφετέρου δε την ικανοποιητική ύπαρξη και λειτουργία ενός έτοιμου κοινωνικού συστήματος πρόνοιας εφοδιασμένου με δομές επαρκώς και καταλλήλως στελεχωμένες καθώς και εξειδικευμένα άτομα σε θέματα αντιμετώπισης όχι μόνο των ανηλίκων χρηστών αλλά και στο πρόβλημα της ανήλικης θυματοποίησης και παραβατικότητας με το οποίο άμεσα σχετίζεται η χρήση ουσιών, που δυστυχώς στη χώρα μας είναι ελλιπές ως ανύπαρκτο και το οποίο σύστημα λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης δεν προβλέπεται να λειτουργήσει προστατευτικά για τον ανήλικο χρήστη ουσιών. Το ήδη υπάρχον προνοιακό σύστημα από μόνο του δεν διαθέτει ενδεδειγμένους μηχανισμούς προσέγγισης και επιβολής του στον ανήλικο και επιλαμβάνεται αυτού κατόπιν επεμβάσεως του δικαστικού συστήματος και με την συνεργασία του.
  Συχνότατα γονείς ανήλικων χρηστών ουσιών προστρέχουν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων, αδύναμοι οι ίδιοι να επιβληθούν σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις στερητικών συνδρόμων που τους καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνους για τον εαυτό τους την οικογένειά τους και την Κοινωνία και ζητούν τη συνδρομή του. Ο Εισαγγελέας στις περιπτώσεις αυτές, μη υπάρχοντος κλειστού προγράμματος αντιμετώπισης των ανήλικων χρηστών, παραπέμπει αυτούς σε ψυχιατρικό κατάστημα προς διαπίστωση τυχόν ψυχιατρικής επικινδυνότητάς τους και θεραπεία. Ωστόσο οι ανήλικοι σπάνια εγκλείονται σε ψυχιατρικό κατάστημα και σχεδόν αυθημερόν εξέρχονται με συνταγές θεραπείας που τους χορηγούνται από τον ψυχίατρο, τις οποίες ωστόσο αυτοί δεν τηρούν και εξακολουθούν την χρήση ουσιών, παρά τις συστάσεις των γονέων τους.
  Συνηθίζεται ακόμη από τους γονείς να καθίστανται οι ίδιοι κατήγοροι των παιδιών τους προκειμένου να επιτύχουν να σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος τους ούτως ώστε με την επέμβαση του δικαστικού συστήματος να ‘’σωθούν’’ από τα ναρκωτικά δηλώνοντας ακόμη στο δικαστήριο και την επιθυμία εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, ώστε να εξασφαλισθεί η για ένα μεγάλο διάστημα αποχή τους από τη χρήση και η μέσω προγράμμάτων αποθεραπεία τους.
  Η δικαστηριακή πρακτική καταδεικνύει ότι η επέμβαση του δικαστικού συστήματος υπήρξε στις πλείστες των περιπτώσεων ευεργετική για τους ανήλικους χρήστες ουσιών, καθόσον αυτοί υπό το ενδεχόμενο άσκησης σε βάρος τους ποινικής δίωξης ή επιβολής ποινής που αντιμετώπιζαν με τη συντονισμένη δράση Εισαγγελέα, Δικαστή Ανηλίκων και ιδίως Επιμελητών της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων παραπέμποντο και συμμετείχαν , με μέριμνα και υπό την παρακολούθηση των τελευταίων, οι οποίοι παράλληλα ασκούσαν παιδαγωγικό προς αυτούς έργο, σε συμβουλευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα μετά από εκτίμηση των αναγκών τους.
  Υπό καθεστώς αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αποκλείεται πλέον η επέμβαση του δικαστικού συστήματος και η εκ μέρους των επιμελητών ανηλίκων εκτέλεση του παιδαγωγικού προς τους ανήλικους χρήστες έργου τους και είναι βέβαιο ότι το προνοιακό σύστημα από μόνο του καθίσταται ανίσχυρο και πλήρως αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των ανηλίκων χρηστών οι οποίοι θα αρνούνται τη συνεργασία με αυτό εκ του ασφαλούς.
  Η Πολιτεία είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθεί ως προς το σοβαρό θέμα της ανεπάρκειας του προνοιακού συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη και την διαρκώς αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από ανηλίκους να μην αποκλείσει, σε περίπτωση αποποινικοποίησης, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ως προς τους ανηλίκους την επέμβαση του δικαστικού συστήματος στους ανήλικους χρήστες, θεσπίζοντας νομοθετικές διατάξεις οι οποίες θα προβλέπουν την προληπτική υπό τον Εισαγγελέα ή τον Δικαστή Ανηλίκων επέμβαση προς όφελός τους.

  Η Πρόεδρος του Δ.Σ.της Ε.Π.Α.Α.

  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΜΕΛΙΣΤΑ
  ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ