Άρθρο 29 Προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση

1.Δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση.
2. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι χιλίων (1.000) ευρώ.
3. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της ανάγκης για δική του αποκλειστικά χρήση της συγκεκριμένης ουσίας γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη.
4. Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
5. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.
6. Η διάταξη του άρθρου 20 παρ. 3 εδάφιο α΄ εφαρμόζεται αναλογικά και στις προηγούμενες παραγράφους.

  • Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών που πλέον αποποινικοποιείται. Η αλλαγή αυτή, εκτός από πρακτικό, έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς λαμβάνει υπόψη τη γενική αρχή του ποινικού δικαίου με συνταγματικές ρίζες ότι σε ένα Κράτος Δικαίου η αυτοπροσβολή δεν τιμωρείται.

    Ωστόσο, η κράτηση μέχρι τρεις (3) μήνες και το πρόστιμο μέχρι χίλια (1000) ευρώ για όποιον καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται για ατομική του χρήση, καθώς και η κράτηση μέχρι έξι (6) μήνες και πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδες (2000) ευρώ για όποιον κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο εμφανίζεται προβληματική. Με δεδομένο ότι οι ποινές που προβλέπονται για τα πρόστιμα δεν υπόκεινται σε αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου, όπως οι ποινές για τα πλημμελήματα, οι διατάξεις αυτές λαμβάνουν την μορφή καθαρά εισπρακτικών μέτρων που, σε περίοδο κρίσης, αποκτούν δυσανάλογα τιμωρητικό χαρακτήρα. Ιδίως η θεσμοθέτηση της αυτοκαλλιέργειας ως πταίσματος που μεταφράζεται σε μεγάλο οικονομικό βάρος για τον χρήστη τον ωθεί στην ατιμώρητη τακτική προμήθεια μικροποσοτήτων από τα κυκλώματα εμπορίας, διατηρώντας τον εξαρτημένο από αυτά. Εκτός αυτού, τα όρια μεταξύ της πταισματικής καλλιέργειας για προσωπική χρήση και της κακουργηματικής καλλιέργειας για διακίνηση είναι τόσο δυσδιάκριτα, καθώς δεν κατοχυρώνονται αντικειμενικά κριτήρια για την κατηγοριοποίησή τους, ώστε αυτοαναιρείται ο δεδηλωμένος σκοπός του νομοθέτη να αποσυμφορηθούν οι κρατικές δομές από τους μη τοξικοεξαρτημένους απλούς χρήστες. Ο αστυνομικός που θα διαπιστώνει καλλιέργεια μιας ποσότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, θα είναι πρακτικά αδύνατο να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη χαρακτηρισμού της πράξης ως πταίσματος και της συνεπακόλουθης μη σύλληψης και κράτησης του δράστη με σκοπό την οδήγησή του ενώπιον εισαγγελέα, αντί για την απλή παραπομπή του στον δημόσιο κατήγορο. Αλλά και ο εισαγγελέας θα είναι δύσκολο να διαπιστώσει ποια ποσότητα αφορά σε προσωπική χρήση και ποια όχι. Ιδίως αν η ποσότητα προέρχεται από πρόσφατη συγκομιδή και τα υπολείμματα των φυτών έχουν καταστραφεί, θα είναι αδύνατο στον χρήστη να ισχυριστεί πειστικά ότι η ποσότητα που κατέχει προέρχεται από αυτοκαλλιέργεια και όχι από διακίνηση. Η εναλλακτική δημιουργία μητρώου αυτοκαλλιεργητών και η πληρωμή τέλους αντί για προστίμου για την λήψη άδειας ελεγχόμενης αυτοκαλλιέργειας για την αποποινικοποιημένη πλέον προσωπική χρήση θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στις αντιφάσεις αυτές.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 16:11 | justin case

    Άντε ντε! Να δούμε, μπας και πάψουμε να αισθανόμαστε σαν εγκληματίες, όποτε πίνουμε κάννα μπάφο, για να χαλαρώσουμε.
    Αλλά, τι βλέπω στη παράγραφο 2 που λέει: «2. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι χιλίων (1.000) ευρώ.»
    Δηλαδή, πάλι παράνομοι θά’μαστε?
    Η υποκρισία σας δεν έχει όριο, μου φαίνεται.
    Η κανναβουριά θέλει ΑΠΌΛΥΤΗ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!!!
    Μη ξεχνάμε πόσα άλλα καλά μπορεί να μας προσφαίρει, όπως:
    Χαρτί (τέρμα το κόψιμο των δασών, μια και η καναβουριά, αναλογικά με το ξύλο, έχει πολύ περισότερο οφέλιμο υλικό),
    Τροφή (τα σπόρια είναι γεμάτα βιταμίνες, πρωτεϊνες, έλαια της κατηγορίας Ω(ωμέγα),
    Ρουχισμό (μερικά απ’τά πιό αγαπημένα μου παντελόνια και πουκάμισα είναι απο ύφασμα φτιαγμένο από κανναβουριά)
    καλυντικά (σαπούνια, λοσιόν, κρέμες προσώπου),
    Βιομηχανικά προϊόντα (βαφές, βερνίκια, μελάνια τυπογραφίου, καύσιμο αυτοκινήτου, διαλυτικά, λίπανση κ.α. ΠΟΛΛΑ!),
    Φάρμακα (τέρμα στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, από τα επικινδυνα και τοξικά προϊόντα τους),
    Biodiesel (το πρώτο βιομηχανικά παραγμένο αυτοκίνητο, το «model T Ford», δούλευε με Biodiesel από κάνναβη!)
    Πλαστικά (απόλυτα ανκυκλώσιμα και χωρίς τα τοξικά που χρησιμοποιούντε για τη κατασκευή τους. είναι τόσο σκληρά, που χρισιμοποιούντε και στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα πλαστικά μέρη του πρώτου βιομηχανικά παραγμένου αυτοκινήτου, «model T Ford» ήταν φτιαγμένα από κάνναβη), κ.ο.κ.
    Τίποτα δεν πάει χαμένο!!!
    Εγώ θα σας τα λέω ρε παιδιά? Ο κοσμος το΄χει βούκοινο.
    Θέλει λίγο θάρρος ακόμα για να γίνει ένας νόμος οφέλιμος για όλους μας.
    Ευχαριστώ

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 13:42 | KoTzAkK

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… ΠΑΡΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΔΕ ΣΕ ΤΙΜΩΡΩ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΧΡΗΣΗ.. ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΦΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΑ. ΠΑΡΑΛΟΓΟ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ. Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΣ. Η ΜΗΠΩΣ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ? Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ.. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΟΥ Ν/Σ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ. ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ.. Η ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ? ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Η ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 11:49 | Αλέξης

    Συλληψη 25χρονου για 0.2 γραμμάρια κάνναβης συσκευασμένη μέσα σε σπιρτόκουτο. Μπράβο. Ωραία. Ο κόσμος τώρα είναι ασφαλής. Και η ζωή του 25χρονου, η υπόληψή του κατεστραμμένη. Με το στίγμα του ναρκομανή πως θα βρεί δουλειά; Ποιος θα τον εμπιστευτεί; Παλι με την «αποποινικοποιηση» σας πάλι τα ίδια. Πάλι τραβήγματα για 0.2 γραμμάρια. Πάλι δικαστήρια και αστυνομίες. Ωραία.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 08:56 | Alex

    Γνωριζει κανεις πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση? Θα προλάβει να το δει αυτη η γενιά?

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 20:13 | Μάριος

    Μην κάνετε το λάθος!! Προσδιορίστε τις ποσότητες για προσωπική χρήση, μην το αφήσετε ασαφές γιατί αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 15:36 | dangerdnt

    ego tha elega na min nomimopoihsete tipota erxontai diskoloi kairi toulaxiston na minei ayto na bgazoume kana xartziliki poulontas kana tsigaro isa gia na taizoume ta pedia

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 22:28 | Γιώργος

    Γεια σε όλους!
    Αποφάσισα λοιπόν και εγώ να εκφράσω την άποψη μου σε αυτό το θέμα.
    Δεν είμαι κάποιος ειδικός στο θέμα(π.χ δικηγόρος, γιατρός η ψυχίατρος) οπότε συγνώμη για τυχόν ανακρίβειες.
    Ως άτομο φιλελεύθερο και χωρίς ταμπού στο θέμα των ψυχοτρόπων ουσιών θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα. Δηλαδή, πιστεύω ότι, σώμα και πνεύμα του κάθε ανθρώπου ανήκουν στον ίδιο τον άνθρωπο και ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να τα διαχειριστεί όπως ο ίδιος επιθυμεί. Κατά συνέπεια η όποια απαγόρευση κατανάλωσης ουσιών είναι παραβίαση των ατομικών μας δικαιωμάτων.
    Σε ότι αφορά το νομικό σκέλος του ζητήματος, αποποινικοποίηση, θα μπορούσε να γίνει και χωρίς την αποποινικοποίηση της χρήσης, δηλαδή χωρίς αλλαγές στο άρθρο 29, αν η όποια κυβέρνηση φοβόταν ένα ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με κάποιες αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την συνταγογράφηση των ναρκωτικών καθώς και την πώληση τους από τα φαρμακεία. Αν δηλαδή οι γιατροί αποκτούσαν μια μεγαλύτερη ευχέρεια στην συνταγογράφηση των ναρκωτικών. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κωδείνη. Σε αρκετές χώρες, κάποια τουλάχιστον τέτοια φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν χρειάζονται καν ιατρική συνταγή. Αλλά και στις χώρες οπού απαιτείται ιατρική συνταγή αυτή είναι σχετικά εύκολο για κάποιον να την αποκτήσει. Αυτή τουλάχιστον είναι η εντύπωση που σχημάτισα διαβάζοντας διάφορα ξένα forum συζητήσεων. Την κωδείνη(φαρμακευτικα σκευάσματα αυτής) θα μπορούσαν να αγοράζουν χρήστες εξαρτημένοι από την ηρωίνη(η άλλα οπιούχα) για να καταπραύνουν το στερητικό σύνδρομο.
    Μπορεί και να μην χρειαζόταν να υπάρχει ο OKANA. Έτσι, το κράτος, όχι μόνο δεν θα χρειαζόταν να δαπανά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους τοξικοεξαρτημένους, αλλά αντίθετα θα εισέπραττε και χρήματα μέσω των φόρων από την πώληση των σκευασμάτων. Επίσης θα μειώνονταν και η εξαγωγή συναλλάγματος διότι λιγότεροι θα ήταν οι χρήστες που θα προμηθεύονταν την ουσία τους από την μαύρη αγορά.
    Καλό λοιπόν θα ήταν να υπάρξει και κάποια ρύθμιση στην συνταγογράφηση των ναρκωτικών καθώς και την πώληση τους από τα φαρμακεία.

  • Άρθρο 29.
    Διευκρίνιση του όρου «για αποκλειστικά προσωπική χρήση»
    Θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανόηση του άρθρου 29 εάν το άρθρο προέβλεπε ποιες ποσότητες προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών « για αποκλειστική προσωπική χρήση» δεν θα τιμωρούνται. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές σ’ αυτό το θέμα και πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την εξεύρεση κοινής λύσης δεν απέδωσαν. Θα ήταν ενδιαφέρον και για άλλες χώρες να γνωρίζουν ποια, κατά την άποψη της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι τα πλεονεκτήματα της επιλογής να μην καθορίζονται επακριβώς ποσότητες κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Η μη επακριβής αναφορά στην ποσότητα για αποκλειστικά προσωπική χρήση δημιουργεί, κατά την άποψη μας, περισσότερα πρακτικά προβλήματα ως προς την ερμηνεία του όρου « για αποκλειστική προσωπική χρήση» και μπορεί ευκολότερα να δημιουργήσει καταστάσεις διενέξεων με τις διωκτικές αρχές ή αυθαιρεσίας των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης.

    Το θέμα της κάνναβης
    Και για την καλλιέργεια της κάνναβης δεν καθορίζεται ποιος αριθμός φυτών κάνναβης για αποκλειστική χρήση του δράστη θα τιμωρείται ως πταίσμα. Οι επιπτώσεις της μη αναφοράς συγκεκριμένου αριθμού φυτών κάνναβης είναι ανάλογες μ ‘αυτές που αναφέραμε παραπάνω (πρακτικά προβλήματα ως προς την ερμηνεία του όρου « για αποκλειστικά προσωπική χρήση» )

    Το θέμα της κάνναβης συζητιέται παγκοσμίως σε ευρεία κλίμακα και πολλές χώρες νομοθετούν λύσεις που δεν είναι οι πλέον ικανοποιητικές. Αιτία γι’ αυτή την κατάσταση είναι η άρνηση πολλών χωρών να κάνουν ανοιχτό διάλογο για το θέμα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών θα συρρικνωθεί δραστικά εάν βρεθεί λύση για την καλλιέργεια και τη διάθεση της κάνναβης. Το χαρακτηριστικό της κάνναβης είναι ότι καλλιεργείται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι χρήστες κάνναβης υπολογίζονται, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά του 2010, σε 130 με 190 εκατομμύρια άτομα ενώ το σύνολο των χρηστών όλων των ναρκωτικών στον κόσμο υπολογίζεται στα 230 με 250 εκατομμύρια. Απ’ αυτά τα εκατομμύρια χρηστών μόνο 20 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι προβληματικοί χρήστες. Η κάνναβη είναι η πλέον διαδεδομένη απαγορευμένη ουσία και είναι αμφιλεγόμενες οι επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης της στην υγεία του ανθρώπου. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες, αλλά και η βιομηχανική της καλλιέργεια, που σύμφωνα με την ενιαία σύμβαση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά επιτρέπεται, είναι επιπλέον ζητήματα που καθιστούν την κάνναβη μια ουσία που χρειάζεται μια ξεχωριστή από τις άλλες ναρκωτικές ουσίες μεταχείριση. Στον Ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που προσπαθούν να διακανονίσουν το θέμα της διαθεσιμότητας της ουσίας, αλλά καμιά χώρα δεν έχει προς το παρόν νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική πρωτοβουλία χωρών μελών του ΟΗΕ για την έναρξη μιας ανοιχτής συζήτησης για το καθεστώς της κάνναβης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συλλογική πρωτοβουλία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 05:45 | Papinos

    Συγνώμη που ξαναγράφω σχόλιο αλλά όταν είδα το σχόλιο της Γεωργίας 19/09 δεν άντεξα…
    Η Γεωργία έκανε ένα από τα ωραιότερα σχόλια, όχι ότι τα περισσότερα δεν είναι σωστα, απλά αυτό με συγκίνησε…
    Σκέφτηκα αυτά που είπε με 2 τρόπους.

    1ος: Το σκέφτηκα σαν γονέας. Δεν ξέρω πως νιώθει ένας γονιός κ πόσο μεγάλος είναι ο φόβος για το αν μπλέξει το παιδί του, γιατί ο ίδιος δεν έχω παιδιά επειδή είμαι πολύ νέος γι’αυτά (άποψη μου)… Πιστεύω όμως ότι έχω ρίξει μία ματιά λόγο της μικρής μου ξαδέρφης η οποία τώρα κοντεύει στα 10. Την αγαπώ πάνω απ’ όλα και νιώθω υπόχρεος να την προστατέψω, και φοβάμαι πολύ μην έχει την κατάληξη που είχε ένας γνωστός μου. Ο ίδιος ξεκίνησε απλά με κάνναβη και τον παρέσυραν στα πιο βαριά ναρκωτικά τα υποκείμενα του υποκόσμου…

    2ος: Το σκέφτηκα έτσι όπως είμαι ( νέος κ γιος μίας μάνας). Δεν μπορώ να φανταστώ τι πόνο θα μπορούσε να τραβήξει η μάνα μου και όλη μου η οικογένεια εάν έμπλεκα στα ναρκωτικά. Πάλι καλά η μάνα μου μου είχε μιλήσει από μικρό γι’αυτό το θέμα, κ μετά που κόντευα τα 16 μου τα εξήγησε πιο καθαρά ο μεγαλύτερος αδερφός μου και επειδή ζούσα σε μια πολύ μικρή πόλη μου είπε πια άτομα να αποφεύγω για να μην μπλέξω… Σαν φοιτητής πλέον, κάνω περιστασιακά με τους φίλους μου κάνναβη (που ΔΕΝ είναι ναρκωτικό) για το «χαβαλέ» της παρέας, αλλά ποτέ ναρκωτικά. Μου έχουν προτείνει διάφορα και έχουν «τραβήξει» μπροστά μου κόκα αλλά πάντα λέω όχι χωρίς δεύτερη σκέψη…Όλα αυτά τα έχω πει και στην οικογένειά μου και με εμπιστεύονται γι’αυτό το θέμα…
    Εγώ είχα μία βοήθεια αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν κάποιον που να τους βοηθήσει, και το κράτος δεν ασχολήθηκε για να υπάρχει μια σωστή ενημέρωση στο σχολείο…

    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
    Αποποινικοποιήστε τα ναρκωτικά και πάρτε μία ιδέα από την Ολλανδία, και ότι είπα στο προηγούμενο σχόλιό μου…

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 21:12 | dim sam

    ego pantos exo filo pou agorazei miso kilo gia apokleistikotata dikia tou xrisi oute ena tsigaro se filo den dinei mono kai mono gia na min ntalabelizete kathe treis kai ligo me diaforous emporous kai agorazei mia fora to examino ayton an ton piasoun to sigouro einai oti tha ton kleisoun mesa gia megalemporo kiolas den mporei na apodeixei kati diaforetiko kai ontos ayto pou leo einai 100% alitheia

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 20:37 | ΠΑΝΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 14:24 | ΛΜ

    Σε σχέση με το άρθρο 29 παρ 4 του υπό κρίση νομοσχεδίου μήπως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και μια διάταξη περί ατιμώρητου σε περιπτώσεις τελείως συμπτωματικής χρήσης όπως ισχύει με το άρθρο 29 παρ 3 ν 3459/2006?

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 10:50 | Παύλος Σιδηρόπουλος

    Πρέπει να καθοριστούν ενδεικτικές έστω ποσότητες κατοχής για ίδια χρήση ώστε να αποφευχθεί η διαπλοκή με την αστυνομία, τους δικαστές και του δικηγόρους. Πολλοί από αυτούς έχουν πλουτίσει τις τελευταίες δεκαετίες βαφτίζοντας χρήστες εμπόρους ναρκωτικών και ρίχνοντας δεκαετίες φυλακής σε απλά πρεζάκια
    Πρέπει ώστε και θεωρητικά να υπάρχει τρόπος προμήθειας με κάποιο νόμιμο τρόπο. ΔΕΝ πρέπει ένας χρήστης κάνναβης να έρχεται σε επαφή με παρανόμους για κανένα λόγο. Αυτό δημιουργεί το πέρασμα σε σκληρότερα ναρκωτικά και άλλες παράνομες πράξεις μιας μερίδας των χρηστών. Ακούστηκαν απόψεις για coffee shop τύπου Ολλάνδιας. Δεν είναι κακή ιδέα αλλά θα προκαλέσει αντιδράσεις και θέλει λίγο οργάνωση (οι Ολλανδοί είναι πολύ οργανωμένος και πειθαρχημένος λαός , γιαυτό και πάνε μπροστά). Ίσως στην περίπτωσή μας να ταίριαζε καλύτερα η καλλιέργεια κάποιων λίγων δενδρυλλίων. Εξάλλου ποιος μπορεί να απαγορέυσει την καλλιέργεια ενός τόσο ωραίου φυτού το οποίο πολλές φορές είναι αυτοφυές (π.χ. από σπόρια καναβουριού)

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 09:24 | stathis x

    πολλες φορες οι εμποροι εκτος την κανναβη εχουν να πουλησουν και αλλες ουσιες, ειτε γιατι ξεμειναν, ειτε για το κερδος…
    κατι που δε θα συμβαινει εαν υπαρχουν σημεια πωλησης απο το κρατος
    εως 10-15gr απο ατομα ανω τον 20χρ. ,ειτε εαν ειναι ελευθερη η προσωπικη καλλιεργεια 1-2 δεντρυλιων,υπο την επιβλεψη του κρατους.
    αποποινικοποίηση = απομυθοποιηση για τα ματια των ανηλικων!
    και παραλληλα στα σχολεια 2 ωρες το μηνα(απο το δημοτικο) μαθημα ενημερωσης – προστασιας απο καθε ουσια…. οπως και αλκοολ!
    η κανναβη καπνιζετε ευραιως απο normal καθημερινους ανθρωπους, εργαζομενους,οικογενειαρχες,και πρεπει να ::
    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΣΗ ΑΛΛΑΓΗ H να ποινικοποιηστε και το αλκοολ.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 20:22 | georgios

    na ginei eleftheri i nkaliergia kanavis gia idia xrisi,gia na katapolemithoun ta pragmatika narkotika,na min iparxi nothia emporio.na mathoun ta pedia mas ton diaxorismo tis kanavis apo ta narkotika gia na min mplekoun me auta.na iparxoun magazia pou na poulane kathari canavi.mono etsi tha mporesete na ta kanete kalitera ta pragmatdiladi:kaliergia kanavis gia idia xrisi,magazia me kanavikai pedia pano se auta pou proanefera!!!oi emporoi filaki,oxi kapios pou kani kanavi kai kaliergi gia ton eauto tou apla gia xalarosi sto telos tis meras kai o emporos na einai eleftheros.auta prepei na ginoun nomos!!!

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 20:22 | Γεωργια

    Γεια χαρα σε ολους!
    ΤΟ ΕΙΔΑ ΕΓΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΟΟ!!
    Κοιτα τι μπορεις να μαθεις και να παθεις απο τα μικρα παιδια καμια φορα.
    Η μεγαλυτερη απο της δυο μου κορες λοιπον η οποια ειναι 9 χρονων,ψαχνοντας στο ιντερνετ να βρει ενα βιντεακι του Σεφερλη για να δει, μιας και τρελαινετε για αυτον τον τυπο παρα πολυ,,επεσε επανω σε αυτη την σελιδα!Θελω να πιστευω απο τυχη αλλα ποτε δεν ξερεις!!
    Αφου την βοηθησα να βρει αυτο που εψαχνε και ειδε οτι ηταν να δει,πηγε για υπνο αφηνοντας μου το παιδιο ελευθερο για αναγνωση,ενημερωση και κατανοηση καποιων πραγματων που εμενα προσωπικα μου μοιαζουν καπως προβληματικα μιας και δεν εχω καμια ιδιαιτερη σχεση με της ουσιες πλιν καμια 20ρια τσιγαρων κανναβης που πρεπει να εχω καπνισει στην ζωη μου οταν ημουν και εγω πιτσιρικα!!
    Διαβασα τον νομο προσεκτικα και εχω να πω ενα μεγαλο μπραβο για την προσπαθεια σε ολο το συμβουλιο αλλα και στον κυριο Υπουργο για ολες της αλλαγες που προσπαθει να περασει,κατανοωντας και ο ιδιος πως με κατασταλτικα μεσα και μετρα δεν μπορει να αντιμετωπιστει αυτο το πολυ σοβαρο ζητημα.
    Πολλα απο τα αρθρα του νομου μοιαζουν βαλσαμο για της πληγες του βαρια αρρωστου εξαρτημενου ανθρωπου..Ολοι αναγνωριζουμε πως το 70+% των ανθρωπων εκεινων που περνουν τα καγκελα της φυλακης δεν βγενουν εξω με τα δικα τους ποδια..Ας μην το κανω μελο,,την ξερουμε την ιστορια και το τι συμβενει..
    Με το καινουριο νομοσχεδιο τους δινετε η πραγματικη ελπιδα ανακαμψης και επανενωσης (ενσωματωσης) στην κοινωνια ,χωρις της ψυχικα τραυματικες εμπειριες της φυλακης που ασφαλως και προφανως επιδεινωνουν το προβλημα.
    Υπαρχουν και παραλειψεις αλλα ετσι και αλλιως ειναι τεραστιο το θεμα!
    Επισης καποια αρθρα που σχετιζοντε με την κανναβη παρουσιαζουν εγκληματικες σχεδων ολιγορειες και ασαφειες καθως πηστευω πως εκει ειναι το ξεκινημα και εκει πρεπει να εστιασει ο νομοθετης πριν καταντισουμε να φτασουμε στους αρρωστους που σας ειπα λιγο πιο πανω. Οπως και το συγκεκριμενο που επελεξα να σχολιασω..
    Παρατηρω και κατανοω τους προηγουμενους φιλους που κατεθεσαν την σκεψη τους εδω πριν απο εμενα, σε οτι εχει να κανει με την κατωχη και τα ορια που πρεπει(και το εννοω)να επιβαλει το κρατος,, και την λογικη ανακατοσουρα σκεψεων που εχει προκαλεσει η παραγραφος 2 του συγκεκριμενου αρθρου!
    Ακομα και εγω που δεν ειμαι του αθληματος και συνειδητα πια μπορω να ειμαι αντικειμενικη, μπηκα σε σκεψεις!
    Το μεγαλυτερο κοματι του νομου ειναι τοσο ελπιδοφορο για την κοινωνια μας αλλα ορισμενα πραγματα ειναι εκτως λογικης θα μου επιτρεψετε να πω.Και εδω ακριβως κολαει η κορη μου που σας εγραψα πιο πανω..
    Ξαπλωμενη στον καναπε μου εκλεισα τα ματια μου και την ονειρευτηκα τουλαχιστον 10 χρονια μεγαλυτερη..
    Την ειδα στο ονειρο μου να ειναι με την παρεα της και να ψαχνει λεει να βρει ενα τσιγαρο.(ακου να δεις τι μπορεις να δεις στον υπνο σου)Οπως εψαχνε γυρνωντας απο πλατεια σε πλατεια και απο στενο σε στενο, ξαφνικα, βλεπει 3 τυπους περιεργους στην εξοπορτα ενος εγκαταλελειμμενου κτιριου να της κανουν νοημα να παει κοντα τους δειχνωντας της παραλληλα πως εχουν ναρκωτικα! Παει(κανονικα δεν επρεπε να παει αλλα τι να κανουμε,ονειρο ηταν!)…την βαζουν μεσα και μετα απο λιγο βγηκε με σκισμενα τα ρουχα και ματωμενη παντου οσο προλαβα να δω βεβαιως πριν πεταχτω απο τον καναπε σαν ελατηριο!!
    Ταραχτηκα…Μα τον Χριστο!!Και αυτος ηταν ο λογος που θελησα να γραψω για να παραθεσω την ασημαντη ισως γνωμη μου!
    Ειμαι εναντια σε καθε ειδους ναρκωτικης ουσιας!Η διαπαιδαγωγηση που προσπαθω να εφαρμωζω στα παιδια μου,περιεχει παρα πολυ ομιλια (και ας ειναι μικρες ακομα)για τα ναρκωτικα και τα υπολοιπα(ασφαλως πιο επικινδυνα απο την μαριχουανα) εξαρτησιογονα οπως τα τσιγαρα και το αλκολ!!Κανω και θα κανω τα παντα για να μην εχουν σχεση συνειδητα(με αληθειες και οχι απλα με αφορισμους και ψεματα)καμια απο της δυο τους με ψυχοτροπες ουσιες!
    Ομως ειμαι ενας και νιωθω πως η παραγραφος 2 με αφηνει μονη μου να παλεβω..,Σε 10 χρονια η κορη μου παρα της δικες μου προσπαθειες μπορει να θελησει να το δοκιμασει..Σε αυτη την περιπτωση τι κανουμε κυριε Υπουργε μου??
    Επιβεβαιωνουμε το ονειρο που ειδα?????
    Πραγματικα ειναι εφιαλτης…ο χειροτερος για εναν γονεα!!
    Επιβαλετε στο παιδι μου και στο καθε παιδι να παει να το ψαξει στον καθε, ασπρο, μαυρο, απιθανο τυπο με της ακαθοριστου ψυχοδιαθεσεις???
    Βοηθηστε τα παιδια μας με την σωστη ενημερωση απο μικρα!Καντε τα να βαλουν στο πετσι τους και βαθια μεσα στο μυαλο τους πως «μονο»οταν ενας ανθρωπος θελει να αυτοκτονισει περνει ναρκωτικα!(ποιος θελει να αυτοκτονισει?)!Να ειναι τοσο εντονη η αποστροφη των νεολαιων για τα ναρκωτικα οσο αποστροφη φερνει στους νορμαλ ανθρωπους το πιστολι ο πνιγμος και οτι αλλο μπορει να χρησιμοποιηθη για να κανεις κακο στο μεγαλυτερο αγαθο..την ιδια την ζωη!!
    Κυριε Υπουργε..Απο την στγμη που οδηγουμεθα στον σωστο δρομο βοηθηστε με να ξερω που παει και τι κανει(με την καλη εννοια) το παιδι μου!Ελατε στην θεση μου..
    Επιτρεψτε στους χρηστες να εχουν καποια μεροι και καποιες μεριες ωστε να μπορουν να προμηθεβονται και να κανουν αυτο που θελουν χωρις να κινδυνευουν απο τον καθε εναν αλητη εμπορο ναρκωτικων!
    Εζησα στο Rotterdam της Ολλανδιας 3 χρονια και κατι..Απο τα τελη του 2003 εως το 2007 και αυτο που συνεβη ηταν τρομερο και μου εκανε εντυπωση..Στην περιοχη που ζουσα οταν πρωτοπηγα ανοιγε εκεινες της μερες για πρωτη φορα ενα coffee shop με ειδη κανναβης κλπ!Ηταν καθαρο, προσεγμενο(Ετσι φαινοταν τουλαχιστο απο εξω)και παντα ησυχο απο θεμα φασαριας-τσαμπουκαδων κλπ!Οταν ανοιξε λοιπον εγινε τον πρωτο χρονο χαμος!!Χ-Α-Μ-Ο-Σ!!Και ο πιο, πιο, πιο κρυφος χρηστης κανναβης εμφανιστηκε οπως το σαλιγκαρι στην βροχη!!
    Τον πρωτο χρονο λοιπον εγινε γκετο με πολυ κοσμο και παφα πουφα ολη μερα!Το μερος ηταν παρα πολυ ασφαλες παρα την μεγαλη χρηση κανναβης(ηταν ολοι χαμογελαστοι για την ακριβεια¨:) )!!
    Τον δευτερο χρονο η κατασταση αλλαξε καθως η πελατεια μειωθηκε δραματικα..Ρωτωντας εμαθα πως οι Ολλανδοι κατοικοι του Rotterdam σιγα σιγα αρχισαν να ξεπερνουν τον μυθο που λεγετε κανναβη και εξαλου δεν μπορουν να ανεχοντε να χανουν λεφτα οντας ολη μερα μαστουρομενοι!!Ειναι πολυασχολοι ανθρωποι οπως εμεις(και ας μας λενε τεμπελιδες)και σας πληροφορω οτι δουλευουν ολοι κοιτοντας το κερδος..το χασισι δεν σου φερνει κερδος,(εκτος και αν το πουλας)μονο χαμογελα σου προσφερει..Τα χαμογελα ομως δεν σου δινουν να φας!!
    Τον τριτο χρονο και μαλιστα δυο μηνες πριν επιστρεψω στην πατριδα μας ,το καταστημα εκλεισε!!Λουκετο!! Απο ελαχιστη εως καθολου δουλεια!Δεν ειχε και την τυχη να βρησκετε στο Amsterdam που εκει συγουρα θα το στιριζαν οι τουριστες!
    Επισης οι Ολλανδoi πινουν παρα πολυ μπυρα οποτε τα coffeshops δεν προσφεροντε καθως απαγορευετε το αλκολ μεσα σε αυτα!
    Θελω να πω πως και εδω στην πατριδα μας μπορουμε να αντιγραψουμε εκεινο το μοντελο της Ολλανδιας χωρις καθυστερηση!
    Θα γινει στην αρχη ενα μεγαλο μπαμ και καποια πολυκοσμια αλλα μετα βλεποντας ο κοσμος ,μαθενοντας συναμα πως η κανναβη ειναι ενα ψεμα που το πλασαρανε καποιοι εξυπνοι στην αγορα και την περασανε ως ναρκωτικο στην κοινωνια για να κονομανε γερα λεφτα εκτος νομου και κρατους!!
    Η κανναβη πρεπει επιτελους να ενταχθει εκει που της πρεπει για να σταματησει να αποτελει μυθο και προθαλαμο για τα παιδια μας και ως εκ τουτου να τα οδηγει σε παρανομες συμπεριφορες αλλα πανω απο ολα την ενδεχομενη ζημια στην υγεια τους με την παροχη απο τον εμπορο αλλων ουσιων σοβαροτερης σημασιας!!
    Πρεπει να ενταχθει αναμεσα στο αλκολ και στο τσιγαρο και να φορολογιθει!Ξεκαθαρα πραγματα!Μονο ετσι…
    Οσο την ποινικοποιουμε τοσο ο μυθος μεγαλωνει…τοσο οι εμποροι δυναμωνουν…Περισοτερες οικογενειες καταστρεφοντε!
    Η ζωη οσο περιπλοκη και αν μας φαινετε δεν θα παψει ποτε να χρειαζετε να την ζουμε απλα…ετσι οπως απλα δοκιμαζει και ο νεος ναρκωτικα. Και τα ναρκωτικα ειναι παντου…ειναι γυρο μας…!
    Βγαλτε απλους νομους και μην τους μπερδευετε με ανουσια αρθρα που διαιωνιζουν το προβλημα παρα καλο κανουν!!
    Βοηθηστε εμας τους γονεις να μπορουμε να αποτρεπουμε τα παιδια μας μεσο ενημερωτικων εκπομπων η οτι δηποτε αλλο μπορει να φανει χρησιμο ως προς την αποτροπη..Βοηθηστε τα παιδια μας μεσο της παιδιας,του σχολειου απο τα μικρα τους χρονια..Και αν ολα αυτα δεν εχουν αποτελεσματα,τοτε να μπορουμε να στηριζομαστε στο κρατος πως θα τα εχει υπο την προστασια του!
    Μην τα στελενετε στους εμπορους ναρκωτικων!
    Υγεια σε ολους ευχομαι.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 20:32 | JASON

    ΜΕ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΚΛΠ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΝ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

    ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΠΕΡΙΠΟΥ 2-3 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ / ΗΜΕΡΑ) ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ «ΒΑΡΥΣ ΧΡΗΣΤΗΣ». ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΟΣ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Ή ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ» ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΚΗΠΟΥΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΛΠ.

    ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΚΑΘΩΣ Η ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ 50-100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ.

    Η ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΕ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΥΛΕΓΧΘΕΙΣΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΕΧΩ ΤΡΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΝΝΑΒΗ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Η ΒΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗ 4 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ (7.000-7.500 €) ΑΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ;

    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ 50-100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ.

    ΑΝ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΣΤΟ INTERNET ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ).
    1. ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
    2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΒΡΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΥΣ 2 1/2 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ 70-100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΝΑ ΦΥΤΟ. ΜΕ 3-4 ΦΥΤΑ ΚΑΙ STOCK 50-100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΡΗΣΤΗΣ. ΑΠΛΩΣ Ο ΒΑΡΥΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ ΧΡΗΣΤΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΦΥΤΟΥ ΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.
    3. ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ 1-2 ΦΥΤΑ (ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ ΩΣΤΕ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΣΧΕΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ).

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝ Η ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΠΟΣΤΗΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ (ΣΥΖΥΓΟΙ, ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΛΠ).

    ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΑΙΔΙΑ (ΟΠΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ) ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΖΑ ΚΛΠ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ (ΟΠΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ).

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 16:56 | Μπαμιατζης

    Αφου ο Νομοθέτης δεν μελετα, δεν ψαχνει και δεν ενημερώνεται για τις επιστιμονικες εξελίξεις και την κοινωνικη πραγματικοτητα Αφου ο Νομοθέτης και δεν ελαφρύνει το δικαστικό μηχανισμό με ξεκάθαρα λόγια. Παρόλο που θα επιθυμούσαμε ελεύθερη καλλιέργεια κάνναβης χωρίς όρους και περιορισμούς, γιατι αυτη δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα άλλου πολίτη. Παρολο που η παρακάτω προταση μπορει να μην μας βολευει προτιμαμε να βαλουμε μονοι μας περιορισμους και να προτείνουμε ενα επιστημονικο και συγχρονος προσοδοφορο για το κράτος συμπληρωμα στο αρθρο αυτο.
    Η παρακατω προταση ειναι πνευματικη εργασια απο καποιον που γνωριζει τα της καλλιέργιας σημερα, ερευνα και μαθαινει
    ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΩΝ (συμπλήρωμα άρθρου 29)

    Οι χρήστες-καταναλωτές Κάνναβης διαχωρίζονται στις κάτωθι
    κατηγορίες:

    α)Χρήστες-καταναλωτές-παραγωγούς που καλλιεργούν δενδρύλια κάνναβης.

    β) Χρήστες -καταναλωτές που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να
    καλλιεργήσουν δενδρύλια κάνναβης.Όπερ εστί πως καταφεύγουν στην αναζήτηση αγοράς της.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΔΕΝΔΡΥΛΙΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ.
    Καλλιέργεια δενδρυλίων κάνναβης δια εξυπηρέτηση ατομικών αναγκών νοείται η εξής:

    1-Καλλιέργεια σε εξωτερικό χώρο στο έδαφος,σε δοχεία(γλάστρες) ή με οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή τεχνητό μέσο μέχρι 5 δενδρυλίων των ειδών
    Cannabis Sativa,Cannabis Indica,Cannabis Ruderalis καθώς και κάθε υβρίδιο αυτών,φέροντα θυληκού οίκου άνθη σε στάδιο ώριμης
    ανθοφορίας(σχηματισμένα άνθη) με ύψος άνω των 150 εκατοστόμετρων έκαστο και υπό των 450 εκατοστόμετρων.
    Εναλλακτικά ο αριθμός δενδρυλλίων αυξάνεται σε 10 αν το ύψος
    των φυτών δεν ξεπερνά ,έκαστο, τα 150 εκατοστόμετρα.

    1α-Χρονικό εύρος της καλλιέργειας θεωρείται ο χρόνος μεταξύ των μηνών Μαρτίου εως Νοεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους.Μήνες που τα δενδρύλλια κάνναβης βρίσκονται σε στάδιο πλήρους, ώριμης ανθοφορίας, θεωρούνται οι 3 τελευταίοι μήνες, ήτοι οι μήνες Σεπτέμβριος,Οκτώμβριος και Νοέμβριος.

    1β- Η καλλιέργεια σε εξωτερικό χώρο επιτρέπεται μόνο εφόσον πραγματοποιείται σε ιδίας ιδιοκτησίας χώρο, του καλλιεργητή ,δεν υπόκειται σε δημόσια θέα,δεν προκαλεί τα ήθη ,καθώς και δεν αποτελεί πιθανό κίνδυνο ζημίας για παρακείμενες και γειτνιάζουσες δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες.Αν δεν πληρούνται οι άνω προυποθέσεις η καλλιέργεια θεωρείται παράνομη και επισύρει κατασχεσή ή καταστροφή της και θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 1000 €.

    2-Καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία(γλάστρες)ή με οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή τεχνητό μέσο
    μέχρι 5 δενδρυλίων των ειδών
    Cannabis Sativa,Cannabis Indica,Cannabis Ruderalis καθώς και κάθε υβρίδιο αυτών,φέροντα θυληκού οίκου άνθη σε στάδιο ώριμης
    ανθοφορίας με ύψος κατώτερο των 150 εκατοστόμετρων.

    2α-Η ισχύς των χρησιμοποιούμενων λαμπτήρων δια εσωτερικού χώρου καλλιέργειας,δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 600
    Watt για λαμτήρες Υψηλής Εκκένωσης(τύπου Υψηλής Πιέσεως Ατμών Νατρίου-H.P.S. ή τύπου Μεταλλικού Αλογονιδίου-Μ.Η.) ή τα 400 Watt για λαμτήρες
    Φθορίου Εξοικονόμησης Ενέργειας Συμπαγής ή μη(F.L. και C.F.L.) και τεχνολογίας Διόδου Εκπομπής Φωτός(L.E.D.)
    Βοηθητικού τύπου λαμπτήρων (Υπεριωδών ακτινών-U.V.,Υπέρυθρων(Ι.R.,Φωτισμός Νυκτός-χρώματος Πράσινου) η ισχύς δεν προσμετράται,καθώς δεν συμβάλλουν σε αυξημένη παραγώγη,παρά μόνο σε μεταβολή παραμέτρων όπως ποιότητα γεύσεως και αρώματος,αμυντικοί μηχανισμοί του φυτού,και άλλα που αφορούν κυρίως την ποιότητα και όχι τη ποσότητα της καλλιεργούμενης κάνναβης.

    2β-Ο παραγόμενος θόρυβος εκ μηχανικών μέσων(εναλλακτήρες ατμοσφαιρικού αέρα,ανεμιστήρες,κλιματιστικά,φτερωτών εξαερισμού,και λοιπά) δεν πρέπει να υπερβαίνει των 75dB εντός του χώρου καλλιέργειας

    2γ-Απαιτείται η ύπαρξη πυροσβεστικών μέσων(-φορητός πυροσβεστήρας 3 εως 9 κιλών Ξηράς Κόνεως,τύπου ΒCE-)σε σημείο πλησίον του χώρου καλλιέργειας(σε ακτίνα 5 μέτρων.)Η αναγόμωση,αντικατάσταση και έλεγχος καλής λειτουργείας του πυροσβεστικού μέσου ανά τακτά χρονικά βαρύνει αποκλειστικά τον καλλιεργητή. Σε περιπτώσεις ξύλινων οικιών ή βοηθητικών χώρων(ξύλινες αποθήκες ή παραπήγματα) ,επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία συσκευής ανίχνευσης καπνού μετά ακουστικής ειδοποιήσεως.

    2δ-Ισχύει ότι και στο 1β

    2ε-Εάν σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των 2α,2β και 2γ αρχικά δίδεται συμμορφωτικού χαρακτήρα προφορική παρατήρηση και σε περίπτωση επανελέγχου και μη συμμόρφωσης του καλλιεργητή ως προς τις άνωθεν διατάξεις, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο μέχρι και 500€.

    2ζ-Χρονική περίοδος καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο θεωρείται η πάροδος 4 μηνών με μέγιστο παραγωγής τα 500 χιλιοστόγραμμα του κιλού,αποξηραμένης καθαρής ακατέργαστης κάνναβης.Ο καλλιεργητής έχει το δικαίωμα να καλλιεργήσει καθ’ όλο το πέρας του έτους,ήτοι τρία τετράμηνα ανα έτος.

    3-Διάκριση Θυληκού και Αρσενικού Οίκου.Η κάνναβη πρόκειται περί δΐοικου φυτου.Εμφανίζεται είτε με τη μορφή Αρσενικών φυτών φέροντα άνθη μικρά και αραιά σε ολιγόριθμες ομάδες σχηματισμένα.Ο αρσενικός οίκος στερείται άξια μνείας,ψυχοτρόπο δράση καθώς επίσης αποδίδει αμελητέα ποσά (1-5 χιλιοστογραμμαρίων του κιλού).Μοναδική χρησιμότητα η γονιμοποίηση των θυληκών άνθεων με σκοπό την παραγωγή καρπών(σπόρων).

    Είτε με τη μορφή του Θυληκού
    Οίκου με πυκνά σταχυόμορφα, ρητινοφόρα άνθη,υπό τη μορφή βότρεων.Συχνά με έντονη-σχετικά μη δυσάρεστη- οσμή.Τα άνθη αυτά,του Θυληκού Οίκου, αποξηραμένα ,δηλαδή με σχετική περιεχόμενη υγρασία κατώτερη ή ίση του 15% του βάρους των ανθών,αποτελούν τη ψυχοτρόπα ακατέργαστη κάνναβη.

    3α-Λαμβάνεται υπ΄όψιν ότι πέραν της αστάθμητης γενετικής προδιάθεσης του εκάστοτε φυτόυ αλλά και την πιθανή αστοχία καλλιεργητικών μεθόδων καθώς και τη κατά 50% πιθανότητα εκδήλωσης του αρσενικού οίκου ένας ικανός αριθμός δενδρυλλίων καταστρέφεται ακούσια ή εκούσια από το καλλιεργητή.Στο στάδιο της ανάπτυξης ο καλλιεργητής δύναται να έχει μέχρι και:

    Για την περιπτωση του 1,μέχρι και 10 και 20 δενδρύλλια αντίστοιχα.Μεχρι και το τέλος του Αυγούστου ο καλλιεργητής ωφείλει να έχει καταστρέψει τυχόν
    αριθμό εναπομείναντων δενδρυλλίων άνω του ορίου των 5 ή 10 αντίστοιχα.

    Για τη περίπτωση του 2 , μέχρι και 10 δενδρύλλια.Εξυπακούεται καταστροφή των δενδρυλλίων άνω του ορίου των 5 μέχρι το τέλος και του 3ου μήνα καλλιέργειας.

    3β-Επιτρέπεται στον ίδιο χώρο ,που τηρεί απαραιτήτως άπαντες τις προυποθέσεις του
    1β και 2α,2β,2γ και 2δ,η καλλιέργεια από κοινού, συνολικού αριθμού δενδρυλίων ,που εξυπηρετεί τις ατομικές ανάγκες μέχρι 2 ατόμων.Εξυπακούεται ότι έκαστος κατέχει ξεχωριστή ατομική άδεια καλλιέργειας,και κατατίθεται στις αρμόδιες αρχές ,ατελώς, ειδική δήλωση καλλιέργειας από κοινού.

    3γ-Το αναμενόμενο ποσό συγκομιδής κάνναβης αμφοτέρω εκ των άνωθεν καλλιεργειών(1 και 2 ) θεωρείται κατά μέσο όρο τα 1500 χιλιοστογραμμάρια αποξηραμένων(με σχετική περιεχόμενη υγρασία κατώτερο του 15% του συνολικού βάρους) ανθών κάνναβης απηλαγμένη καρπών και διακλαδώσεων,με μέσο πάχος άνω του ενός χιλιοστόμετρου και αποτελεί το μέγιστο όριο κατοχής του
    εκάστοτε καλλιεργητή,ετησίως.

    3δ-Απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίζονται για έκδοση αδείας καλλιεργητή δενδρυλλίων Κάνναβης με σκοπό την ιδία χρήση
    Ειναί τα εξής:
    -Φορολογική ενημερότητα.
    -Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
    -Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου.
    -Ειδικό τέλος Καλλιέργειας(παράβολο).
    -Σχέδιο Κάτοψης Χώρου Καλλιέργειας.
    -Ειδική Φόρμα Στατιστικών Στοιχείων(Συμπληρωμένη).
    -Ειδική Δήλωση Από κοινού καλλιέργειας εαν πρόκειται για τη περίπτωση 3γ.

    Πώληση μικροποσοτήτων

    4-Έκαστος καλλιεργητής δύναται να διαθέσει μέχρι 150 χιλιοστογραμμάρια του κιλού ετησίως,σε τμηματικές ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα 50 χιλιοστογραμμάρια του κιλού.Με τη χορήγηση ειδικού διάτρητου βιβλιάριου αποδείξεων,από τις αρμόδιες αρχές,ο καλλιεργητής-πωλητής συμπληρώνει γραπτώς την ποσότητα προς πώληση και τα στοιχεία του ιδίου επί έκαστης απόδειξης.

    4α-Ο αγοραστής δεν υποχρεώνεται να γνωστοποιεί τα στοιχεία του γραπτώς επί της αποδείξεως.Ωφείλει όμως να φυλάτει την απόδειξη προς δικαιολόγηση της νόμιμης απόκτησης της ουσίας.

    4β-Έκαστος καλλιεργητής,εφόσον συμπληρώσει το μέγιστο πωληθέν ποσό,ωφείλει μέσα σε 7 ημέρες να παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές και να καταθέσει τις αποδείξεις καθώς και το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού εισπρακτέου ποσού.Το ποσό των αποδείξεων εκπίπτει από τη φορολογία του.

    4γ-Οι κατώτερες και ανώτερες τιμές πώλησης καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές και δημοσιεύονται δις ,ετησίως και ο καλλιεργητής ωφείλει να διαμορφώνει τη τιμή πώλησης εντός ορίων των άνωθεν τιμών.

    4δ-καλλιεργητής-πωλητής που δεν συμμορφώνεται με τα 4,4β και 4γ διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 20,22 και 23.

    ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΕΣ ΜΗ -ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

    5-Ο χρήστης που δεν διαθέτει άδεια καλλιεργητή μπορεί να έχει στη κατοχή του μέχρι και 50 χιλιοστόγραμμα του κιλού κάνναβης όπως αυτή περιγράφεται στο 3 και 3γ.

    5α-Ωφείλει να κατέχει έγκυρη απόδειξη αγοράς της ουσίας.Έγκυρη απόδειξη θεωρείται αυτή με αναγραφόμενη ημερομηνία αγοράς μέχρι 30 ημέρες πριν από το τυχόν έλεγχο και αναγράφονται πλήρως τα απαιτούμενα στοιχεία νόμιμης πώλησης.

    5β-Οι αποδείξεις κατατίθονται με τη φορολογική δήλωση και εκπίπτουν της φορολόγησης.Ανώτατο όριο θεωρείται ο αριθμός 12 αποδείξεων,ετησίως με μέγιστο ποσό ουσίας τα 50 χιλιοστογραμμάρια του κιλού καθ’ έκαστη.

    5γ-Χρήστης που δεν συμμορφώνεται με τα άνω δίωκεται και τιμωρείται σύμφωνα με …….

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 13:59 | Στέφανος

    Η γνώμη μου είναι ότι το παρόν νομοσχέδιο αλλάζει προς το θετικό κάποια πράγματα αλλά ουσιαστικά δε θίγει ούτε στο ελάχιστο τους εμπόρους, ούτε απαγκιστρώνει από αυτούς τους χρήστες κάνναβης, αφού η καλλιέργεια παραμένει παράνομη.Περνάτε το μήνυμα ότι μπορούμε να κατέχουμε και να προμηθευόμαστε κάνναβη από τους εμπόρους, τους οποίους υποτίθεται κυνηγάτε, αλλά δε μας επιτρέπει να αυτονομηθούμε.

    Επίσης προστατεύονται τα κέρδη του νομικού (παρα)συστήματος αφού δεν έχει οριστεί πόση ποσότητα και πόσα φυτά δικαιολογούν προσωπική χρήση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην έχει αντικειμενικό κριτήριο αθωότητας.Συνεπώς συνεχίζονται οι άνευ ουσίας δίκες και η εξάρτηση από την υποκειμενικότητα του κάθε δικαστή.

    Θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός κάθε ουσίας με βάση τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα όσων αφορά τη ζημιά και την εξάρτηση.Επίσης να οριστεί μέγιστη ποσότητα που να δικαιολογεί προσωπική χρήση για κάθε ουσία ξεχωριστά.Το ίδιο και για τα φυτά κάνναβης.Καιρός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να πληγούν κάποια αδίκως προστατευόμενα συμφέροντα.

    Θα έπρεπε να αποποινικοποιηθεί και να επιχορηγηθεί, όπως χρόνια κάνει η ΕΕ, η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς και διατροφικούς σκοπούς.Αυτή η μη ψυχότροπη ποικιλία κάνναβης έχει το μεγαλύτερο εύρος χρήσεων στη βιομηχανία από κάθε φυτό και η απουσία αναφοράς της στο παρόν νομοσχέδιο μοιάζει ύποπτη.Ούτε εδώ πλήγονται συμφέροντα, σε βάρος της οικονομικής και της αγροτικής ανάπτυξης.

    Τέλος, βρίσκω το σημείο που η δημόσια χρήση ναρκωτικών τιμωρείται με πρόστιμο 1000 ευρώ λίγο ακραίο.Η χρήση σε δημόσιο χώρο είναι κατακριτέα αλλά το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολλά περιθώρια κατάχρησης από την πολιτεία εφόσον επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εισπράξουν.Συνεπώς συμφέροντα και κέρδη που αφορούν τα υπέρογκα κονδύλια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι αμφίβολο αν αλλάζουν.Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα έχει φτάσει στα ύψη και η εκεί αστυνόμευση παρουσιάζει έλλειψη.Η κατανομή των κονδυλίων λοιπόν ενδέχεται να συνεχίζει να είναι παράλογη.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Με το νέο σχέδιο νόμου η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται. Τιμωρείται όμως με κράτηση μέχρι τρεις (3) μήνες και πρόστιμο μέχρι χίλια (1000) ευρώ, όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνον για ατομική του χρήση και έξι (6) μήνες και πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδες (2000) ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.

    Αυτό είναι το πιο σημαντικό άρθρο του νέου κώδικα για τα ναρκωτικά και η σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Με τον νέο νόμο δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη η χρήση ουσιών (παρά μόνο αν γίνεται δημόσια), ενώ ισχύει ατιμωρησία για προμήθεια και κατοχή ουσιών για προσωπική χρήση, χωρίς όμως να προσδιορίζονται τα όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας, που θεωρείται ότι καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη (ούτε έστω με απόφαση Υπουργού όπως ισχύει σήμερα) και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία, στην οποία ανήκει (που ισχύει έστω θεωρητικά σήμερα).

    Είναι πολύ θετικό που αποποινικοποιείται η προμήθεια και κατοχή για προσωπική χρήση (σήμερα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους), αν και χωρίς προσδιορισμό μέγιστων ορίων ποσοτήτων για προσωπική χρήση η Αστυνομία θα πρέπει να παραπέμπει στον εισαγγελέα για τον διαχωρισμό μεταξύ χρήστη και εμπόρου. Γεννώνται ερωτήματα αν θα εξακολουθήσουν να γίνονται συλλήψεις για κατοχή μικροποσοτήτων, αν θα ισχύει το αυτόφωρο και η έρευνα κατ’ οίκον, και κατά πόσο θα συνεχίσει η (δικαστική) ταλαιπωρία των χρηστών για να δικαιολογήσουν την ιδία χρήση. Εντύπωση μας κάνει που ενώ το σχέδιο νόμου ρητά αποποινοικοποιεί την προμήθεια- κατοχή- χρήση ουσιών, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι η χρήση δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη, αλλά η προμήθεια και κατοχή ουσιών τιμωρείται με πταισματική ποινή (κράτηση μέχρι 3 μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ).

    Η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, μετατρέπεται σε (εξαγοράσιμο) πταίσμα αφού θα τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι χιλίων (1.000) ευρώ (σήμερα αν δικαιολογεί προσωπική χρήση είναι πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ αν δεν αιτιολογηθεί η προσωπική χρήση είναι κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 έτη). Αν και μειώνεται η ποινή, η διάταξη αποκτά ένα εισπρακτικό χαρακτήρα που σε συνδυασμό με τον μη προσδιορισμό αριθμού φυτών που δικαιολογεί προσωπική χρήση, αφήνει περιθώρια για κατάχρηση εξουσίας καθώς εναπόκεινται στην ερμηνεία του εισαγγελέα (ή ακόμη χειρότερα του δικαστή) ο διαχωρισμός μεταξύ χρήστη και εμπόρου.

    Για πρώτη φορά γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο που τιμωρείται πλέον ως πταίσμα με κράτηση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Αυτό είναι ένα μέτρο με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλογο κυνήγι συλλήψεων εν όψη οικονομικής κρίσης.

    Επειδή η αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, που προβλέπει ο νέος νόμος, υπαγορεύθηκε από τη σκέψη ότι η χρήση ουσιών αποτελεί πράξη αυτοπροσβολής, άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νομοθέτη με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει η νομοθεσία μας άλλες αυτοπροσβολές (με ατιμωρησία δηλαδή), θα ήταν λογικό να έμεναν ατιμώρητες και όλες οι υποστηρικτικές της χρήσης πράξεις, δηλαδή και η καλλιέργεια της κάνναβης, αφού η προμήθεια και η κατοχή αποποινικοποιούνται.

    Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε
    α) την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας 5 θηλυκών φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση,
    β) την ελεγχόμενη από το Κράτος διάθεση κάνναβης, μέσα από τη λειτουργία συλλόγων (κλαμπ μελών) για συλλογική, μη-κερδοσκοπική, καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική (θεραπευτική ή ευφορική) χρήση, αλλά και ειδικών φαρμακείων όπου θα παρέχουν, κατόπιν ιατρικής συνταγής, την κάνναβη για προσωπική χρήση (βλέπε και σχολιασμό άρθρου 13).
    γ) τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς και
    δ) τη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.
    ε) Επίσης, προτείνουμε τον άμεσο διαχωρισμό (και αποποινικοποίηση) των προϊόντων από κλωστική κάνναβη, ή άλλα υποπροϊόντα του φυτού της κάνναβης για διατροφική και βιομηχανική χρήση. Ο νόμος πρέπει να προβλέψει για εξαίρεση από αυτό το άρθρο της καλλιέργειας οποιουδήποτε φυτού του γένους της κάνναβης για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

    Ακολουθεί η σύνοψη της κριτικής του νομοσχεδίου ενώ το αναλυτικό κείμενο της κριτικής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας http://www.iliosporoi.net

    Αποποινικοποίηση της χρήσης αλλά εξάρτηση από το παράνομο εμπόριο

    Σύνοψη:
    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τον νέο “Κώδικα Ναρκωτικών” είναι ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της ελληνικής πολιτικής περί “ναρκωτικών” ουσιών, αφού αποποινικοποιείται η κατοχή και προμήθεια ουσιών για προσωπική χρήση (άρα και η ίδια η χρήση), ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι ποινές για καλλιέργεια φυτών κάνναβης -για προσωπική χρήση- (από πλημμέλημα σε πταίσμα), καθώς και οι ποινές διακίνησης. Παράλληλα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα του τοξικοεξαρτημένου χρήστη στην θεραπεία- απεξάρτηση.
    Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ο στόχος της Πολιτείας να αποσυμφορηθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να εξοικονομηθούν Αστυνομικοί και Δικαστικοί πόροι. Με μια πιο προσεχτική ανάγνωση όμως βλέπουμε ότι ενώ γίνεται μια προσπάθεια να μην θεωρείται ο χρήστης εγκληματίας (με την αποποινικοποίηση της χρήσης- προμήθειας- κατοχής), δεν γίνεται η ίδια προσπάθεια για να καταπολεμηθεί ή να ρυθμιστεί το παράνομο εμπόριο και να απεξαρτηθεί ο χρήστης από αυτό.
    Είναι υποκριτικό και παράλογο, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές κάνναβης που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών, να είναι νόμιμο να κατέχουν και να προμηθεύονται μια μικρή ποσότητα από ένα διακινητή, ενώ παράνομο να καλλιεργούν για ιδία κατανάλωση. Θα τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι και τα κυκλώματα που τους συντηρούν, καθώς ο χρήστης θα προτιμά να προμηθεύεται μια μικρή ποσότητα από τη μαύρη αγορά, αφού θα έχει λιγότερες συνέπειες από ότι αν καλλιεργήσει. Με αυτό το τρόπο διαιωνίζεται το πρόβλημα, το κράτος ενθαρρύνει την προμήθεια από τη μαφία, και η κάνναβη παραμένει στη μαύρη αγορά χωρίς κανένα έλεγχο πάνω στη παραγωγή και τη διάθεσή της, χωρίς καμία πρόβλεψη για μείωση της βλάβης. Έτσι το μόνο που μένει στους Έλληνες χρήστες κάνναβης είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να καλλιεργήσουν μαζικά για ιδία κατανάλωση, συμβάλλοντας αυτόκλητα στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, τη μαφία και τους εμπόρους.
    Επιπλέον, επειδή δεν προσδιορίζονται τα όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας [1] (όπως είχαν προσδιοριστεί από το άρθρο 15 του νόμου 3727/2008 [2]), αλλά και ο αριθμός φυτών κάνναβης που δικαιολογούν τη προσωπική χρήση, ο εισαγγελέας (ή χειρότερα ο δικαστής) θα πρέπει να λαμβάνει αυτή την απόφαση (διαχωρισμός χρήστη- εμπόρου), βάση υποκειμενικών κριτηρίων. Επομένως όποιος συλλαμβάνεται ακόμη και με σχετικά μικρές ποσότητες στη κατοχή του, δυνητικά θα εξακολουθεί να περνάει νομικές περιπέτειες, αφού η αστυνομία δεν θα έχει στη διάθεσή της το αντικειμενικό κριτήριο αθωότητας (μέγιστη ποσότητα που δικαιολογεί προσωπική χρήση) με ότι συνεπάγεται αυτό (περαιτέρω συμφόρηση πλημμελειοδικείων, χαμένος χρόνος και δαπάνες για αστυνομικούς και δικαστές, έξοδα δικηγόρων, ταλαιπωρία χρηστών). Επίσης, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο διαχωρισμού διακινητή και εμπόρου, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εκμετάλλευση του διακινητή από τον έμπορο.
    Αν και γίνεται μια προσπάθεια ελαστικοποίησης και μείωσης των ποινών διακίνησης, για να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα αυστηρότερα πλαίσια ποινών για τους διακινητές, πολύ πιο αυστηρά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκδοση της Απόφασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2004 (2004/757/ΔΕΥ) [3] προβλέπει όρια ποινών, για τα βασικά εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών που είναι αισθητά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της ελληνικής νομοθεσίας, ακόμη και από τις μειωμένες ποινές που προτείνονται από αυτό το νομοσχέδιο.
    Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται επίσης από εισπρακτικού χαρακτήρα διατάξεις (για την δημόσια χρήση ουσιών και την αυτοκαλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα παράλογο κυνήγι συλλήψεων για εισπρακτικούς λόγους εν καιρό κρίσης, αλλά και από ασαφή πλαίσια ποινών που έγκειται στην ερμηνεία του εισαγγελέα (ή του δικαστικού) για το εύρος και τον χαρακτήρα τους. Οι ουσίες δεν αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητα τους, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία στην οποία ανήκει, ενώ αναπαράγει δυστυχώς την ακατάληπτη κατηγοριοποίηση των ουσιών του νόμου 3459/2006 [4], αν και ο νέος ορισμός του άρθρου 1 αναγνωρίζει ότι διαφορετικές ουσίες, με διαφορετική επικινδυνότητα (χημική δομή και δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα) προκαλούν διαφορετική βλάβη (εξάρτηση διαφορετικής φύσης και ποικίλου βαθμού) στον χρήστη.
    Πολύ σημαντικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά ή διάκριση σε ότι αφορά την απελευθέρωση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς, καθώς και την θεραπευτική- ιατρική- διατροφική χρήση της κάνναβης.
    Τέλος σε ότι αφορά τους εξαρτημένους χρήστες υπάρχουν μερικές ευνοϊκές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη θεραπεία (απεξάρτηση), αν και το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τις διεθνείς καλές πρακτικές και εμπειρία. Με το παρόν νομοσχέδιο δεν ενθαρρύνεται ο πλουραλισμός στις θεραπευτικές μεθόδους απεξάρτησης μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και οργανισμούς (πέραν των 4 κρατικών οργανισμών θεραπείας), δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για προγράμματα απεξάρτησης και μείωσης της βλάβης μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ εξακολουθεί η εμμονή στην παροχή ιδιαίτερα εξαρτησιογόνων υποκαταστάτων, αντί για ανάπτυξη προγραμμάτων κρατικά ελεγχόμενης χορήγησης ηρωίνης στους εξαρτημένους με στόχο την συντήρηση και σταδιακή απεξάρτησή τους. Αν και αποκεντρώνονται οι θεραπευτικές δομές παροχής υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ μέσα από τη διάχυσή τους στο ΕΣΥ (με απόφαση του Υπουργείου Υγείας), αυτό γίνεται με ελλειπή και ασυντόνιστο τρόπο καθώς δεν αναπτύσσονται παράλληλα κατάλληλες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης, τα νοσοκομεία στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού και κατάλληλων υποδομών, ενώ τα κονδύλια που προορίζονται για πρόληψη και απεξάρτηση συνεχώς μειώνονται.

    Αν και θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Ναρκωτικών κινείται σε σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη, επιστημονικά επικαιροποιημένη, προσέγγιση ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις:

    1. Κατηγοριοποίηση των ουσιών και αντιμετώπιση της εξάρτησης τους στα πλαίσια της μείωσης τη βλάβης, με βάση την επικινδυνότητα τους.
    2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των ποινών τιμωρίας του βασικού εγκλήματος της διακίνησης, κατά τα πρότυπα της Απόφασης – πλαίσιο του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2004 (2004/757/ΔΕΥ).
    3. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων αθωότητας που δικαιολογούν τη προσωπική χρήση (όπως όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας, αριθμός φυτών κάνναβης, αλλά και ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία στην οποία ανήκει).
    4. Αποποινικοποίηση της καλλιέργειας 5 θηλυκών φυτών κάνναβης ανά άτομο για προσωπική χρήση.
    5. Την ελεγχόμενη από το Κράτος διάθεση κάνναβης, μέσα από τη λειτουργία συλλόγων (κλαμπ μελών) για συλλογική, μη-κερδοσκοπική, καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική (θεραπευτική ή ευφορική) χρήση, αλλά και ειδικών φαρμακείων όπου θα παρέχουν, κατόπιν ιατρικής συνταγής, την κάνναβη για προσωπική χρήση.
    6. Τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
    7. Τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.
    8. Τον άμεσο διαχωρισμό (και αποποινικοποίηση) των προϊόντων από κλωστική κάνναβη, ή άλλων υποπροϊόντων του φυτού της κάνναβης για διατροφική και βιομηχανική χρήση.
    9. Την δημιουργία κέντρων ελεγχόμενης- κλινικής χορήγησης οπιούχων στους εξαρτημένους, αλλά και καινοτόμων προγραμμάτων απεξάρτησης, επανένταξης και μείωσης της βλάβης, όχι μόνο από τους 4 εγκεκριμένους Κρατικούς οργανισμούς θεραπείας, αλλά και από άλλους οργανισμούς σε συνεργασία με το Δημόσιο κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών (Ελβετία, Πορτογαλία, κλπ), που να καλύπτονται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ή να παρέχονται δωρεάν μέσα από τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
    10. Ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας εξαρτημένων χρηστών, καθώς και περισσότερων κέντρων απεξάρτησης κρατουμένων.

    [1] http://www.emcdda.europa.eu//html.cfm//index99321EN.html?#T1
    [2] http://www.dsvol.gr/_Portal/Documents/nomothesia/3727.pdf
    [3] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004F0757:EL:HTML
    [4] http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3459_06.htm

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 10:32 | Νικος

    Λυπαμε που για άλλη μια φορα ενα νομοθετημα γινεται οργανο βοηθειας κυκλωμάτων.Τι αλλάζει δηλαδη οταν δεν καθοριζει σαφως και κατηγωρηματικά τον ορισμο της προσωπικης χρησης για οποιοδηποτε λογο.Σαν παραδειγμα θα σας αναφερω περιστατικο ατομου που καταδικαστηκε για εμπορεια γιατι δεν μπορουσε να πεισει οτι δεν ειχε προβοσκιδα αλλα μυτη και συνεχιζω χρηστης ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΗ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (για οσους γνωριζουν τι ενοω)πηγε να αγορασει την δικη του εβδομαδιαια δοση -(το εγκλημα του μια και ο νομοθετης θελει ο χρηστης να νταραβεριζεται με τον εμπορα πολλες φορες την ημερα και κάθε μερα για να αυξησει τις πιθανοτητες συληψης στην ανικανη αστυνομια}= περιπου 10γρ ηρωινη.Η ατυχία του ηταν ο εμπορας να του το πουλησει σε δυο συσκευασιες που ο χρηστης εβαλε στην τσεπη του γιατι στο δρομο δεν ειναι ευκολο να κατσεις να ανοιξεις τις δυο συσκευασιες να τις βαλεις σε μια νεα και να τις ασφαλισεις ωστε αν σε ελενξουν να μην το βρουν πανω σου και με καποιο μαγικο τροπο να παει σπιτι σου.Η συνεχεια απλη επεσε σε ελεγχο της ΔΙΑΣ βρεθηκε πανω του και πηγε φυλακη αφου δεν προβλεπετε κατι αλλο απο τον νομο με την κλασικη κατηγορια ΧΡΗΣΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΧΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΙΑ γιατι ετσι αποφασισε ο ανακριτικος υπαλληλος και ο εισαγγελεας.Εν κατακλειδι αν δεν ορισθει σαφως τι ποσοτητα νωειται πρωσωπικη ,απο που μπορει καποιος νομιμα να την προμηθευτει και που μπορει νομιμα να κανει χρηση ολα τα αλλα ειναι κουραφεξαλα και μονο την διακινηση και το συστημα βολευουν.Αυτα τα λιγα σαν τροφη σκεψης σε οσους τα διαβασουν και μην ασχολειστε μονο με την ΚΑΝΑΒΗ ενας νομος πρεπει να προβλεπει τα παντα και για πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα επιτελους πρεπει να καταλαβουμε οτι απο τον νομο 1729/87 εχουν περασει 25 χρονια χρειαζεται εκ βαθρων αλλαγη και οχι ψιλοαλλαγουλες οπως αυτες που εχουν γινει μεχρι σημερα

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 10:49 | Παπαδοπούλου Ελισσάβετ

    Και γιατί ενώ αποποινικοποιείται η χρήση, συνεχίζει να διώκεται η καλλιέργεια προς προσωπική χρήση ; Μα, για να το αγοράζεις από τον έμπορο (βλέπε μαφία), μη πάθουν ζημιά και οι χρηματοδότες μας!

    Το να επιτραπεί (ή να αποποινικοποιηθεί) η προσωπική καλλιέργεια θα ήταν ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χτύπημα στα καρτελ που θα έχαναν πολλούς πελάτες, άρα χρήμα, άρα δύναμη….

    Απαγορεύεται να τα παρασκευάζεις και να τα εμπορεύεσαι, αλλά επιτρέπεται να τα αγοράζεις και να τα μεταχειρίζεσαι. Τί είναι?
    (το πρώτο αίνιγμα που έγινε νόμος)

    Τέρμα τα χιλιάρικα και διχίλιαρα ,το λιγότερο, στους δικηγόρους, που είναι οι μοναδικοί που αντιστέκονται τόσα χρόνια στην αποποινικοποίηση , να υπερασπιστούν κανονικούς παρανόμους, όχι να γδέρνουν τις οικογένειες των αρρώστων που είναι ήδη χρεοκοπημένες! Αρκετά φάγατε !βασανίσατε! εκμεταλευτήκατε ! βρείτε άλλη κονόμα που να μην είναι εύκολοι, άρρωστοι και χαζεμένοι!

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 08:45 | Papinos

    Ο νόμος αυτός έχει πολλά κενά κ πράγματα που δεν είναι λογικά.

    «Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι χιλίων (1.000) ευρώ.» Αυτό είναι παράλογο, γιατί πάλι θα φοβόμαστε κ πάλι θα πηγαίνουμε στους εμπόρους (μαύρο χρήμα), κ η ποιότητα που διακινούν είναι αμφίβολη κ πολλές φορές βλαβερή.

    Δεν εξακριβώνετε η ποσότητα κατοχής κ παραγωγής δενδρυλλίων για προσωπική χρήση.
    Μπορείτε επίσης να βγάλετε κάρτα, έγγραφο ή οτιδήποτε άλλο για την προσωπική καλλιέργεια την οποία θα την αγοράζει ο πολίτης/χρήστης…

    Θα μπορούσε αυτός ο νόμος να κάνει κ πολλά καλά στο κράτος. Με άνοιγμα των Coffee shops τα οποία θα ελέγχει το κράτος κ θα φορολογεί, δηλαδή έσοδα, θα απομακρύνει πολλούς από τους έμπορους που βγάζουν «τρελό μαύρο χρήμα», και στην συνέχεια η Ελλάδα θα έχει περισσότερους τουρίστες μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή ακόμα περισσότερα έσοδα…

    Στην Ολλανδία που είναι ελεύθερο οι χρήστες είναι λιγότεροι από τις περισσότερες χώρες και γιατί όπως λέει ο λαός » το παράνομο είναι για να το κάνεις»…

    Ελπίζω να διαβάσετε αυτά που γράψαμε εγώ κ οι υπόλοιποι sto site, να τα σκεφτείτε, να πραγματοποιήσετε όσα πιο πολλά γίνετε από αυτά που προτείναμε και θα βγουν όλοι κερδισμένοι, κράτος και πολίτες…

    Συγγνώμη για τον τρόπο που μίλησα και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 00:38 | anonymous

    Προς την σωστή κατεύθυνση είναι το νομοσχέδιο,αλλά χρειάζονται αλλαγές:

    1: Ουσίες οπώς η κάνναβη,το LSD,το DMT και τα παραισθησιογόνα μανιτάρια,οι οποίες δεν έχουν ούτε αρνητηκές παρενέργειες ούτε προκαλούν εθισμό θα έπρεπε να αποποινηκοποιηθούν τελείως,και να οριστούν σημεία πώλησης

    2: Ουσίες που προκαλούν εθισμό και καταστρέφουν το σώμα (ηρωίνη,κοκαϊνη,μεταμφεταμίνες κλπ) πρέπει να μείνουν παράνομες,καθώς και οι έμποροι τους αλλά και οι χρηστες τους είναι επικίνδυνοι…κατά την δικία μου γνώμη ακόμα και τα τσιγάρα και το αλκόλ θα έπρεπε να είναι παράνομα,καθώς κανούν τρομερή ζημειά στον οργανισμό και προκαλούν σοβαρή εξάρτηση…

  • 18 Σεπτεμβρίου 2011, 00:52 | Litsa

    Ένα εξαιρετικό άρθρο για μερικούς μύθους σχετικά με την κάνναβη,οι οποίοι είναι αναγκαίο να απομυθοποιηθούν εν έτι 2011!!
    «Cannabis sativa» σημαίνει χρήσιμη κάνναβη και είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρά τις χιλιάδες χρήσεις και προϊόντα που είναι σε θέση να προσφέρει, αρκετά εξ αυτών θεωρούνται παράνομα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

    To φυτό καλλιεργείται από την αρχαιότητα, όταν και είχε θεωρήθεί εξαιρετικά χρήσiμο και από τότε μέχρι σήμερα, βρήκε τη θέση του τόσο στη διατροφή, όσο και σαν πρώτη ύλη για την υφαντουργία, τη χαρτοποιία και την ιατρική. Ακόμα σαν καύσιμη ύλη και βάση για παραγωγή βερνικιών και χρωμάτων, με τις χρήσεις του φυτού να είναι πραγματικά ανεξάντλητες…

    Όπως περίπου και τα ονόματα του ανθών του φυτού και των παραγώγων του (φούντα, χασίς, μαριχουάνα, χόρτο, μαύρο, σοκολάτα, κάνναβη and the list goes on…) για τα οποία θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να παρουσιάσουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους που τα συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια, αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε πως η κάναββη είναι παράνομη στην Ελλάδα και ότι το παρόν άρθρο φιλοδοξεί να ρίξει φως γύρω από τα γκρίζα σημεία που περιβάλλουν το φυτό και τη χρήση αυτού αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει ως στόχο την ώθηση του αναγνώστη προς τη χρήση, κατανάλωση ή αγορά/πώληση.

    1. H χρήση κάνναβης οδηγεί σε σκληρότερα ναρκωτικά.

    Είναι μια από τις πολλές μεθόδους, με τις οποίες επιχειρείται να φορτωθεί με κατηγορίες, που δεν έχουν όμως πραγματικό αντίκρισμα, η κάνναβη. Η χρήση των ναρκωτικών διαιρείται σε σκαλοπάτια και γίνεται παραπλανητική, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προσπάθεια, να εμφανιστεί η κάνναβη σαν το μεταβατικό στάδιο περάσματος στα σκληρά ναρκωτικά. Διάφορες έρευνες που εμφανίζουν τους χρήστες κάνναβης να είναι πολλαπλάσια πιθανό να δοκιμάσουν κοκαΐνη σε σχέση με τους μη χρήστες δε λένε όλη την αλήθεια.

    Κι αυτό γιατί υπολογίζονται διαιρώντας το ποσοστό των χρηστών κάνναβης που έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη τάξης του 17%, με αυτό όσων έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη χωρίς να έχουν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης, το οποίο δεν ξεπερνά το 2%. Στην ουσία δηλαδή ο επικαλούμενος υψηλός δείκτης ρίσκου για τη μετάβαση από τη μαριχουάνα στα πιο σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, δεν προκύπτει από το πόσοι χρήστες κάνναβης κάνουν και κοκαΐνη, αλλά το ακριβώς αντίστροφο. Πολύ δύσκολα λοιπόν μπορεί να υπάρξει τέτοιο επιχείρημα επειδή οι χρήστες των λιγότερο δημοφιλών ναρκωτικών, είναι και χρήστες του πλέον δημοφιλούς.

    Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε αντίστοιχες συγκρίσεις με το άλκοολ, θα βγάζαμε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα τα οποία υποτίθεται θα συνέδεαν τη χρήση του με το πέρασμα σε σκληρά ναρκωτικά. Μάλιστα στοιχεία φανερώνουν πως για περισσότερο του 80% των χρηστών κάνναβης αυτό είναι και το ναρκωτικό στο οποίο τερματίζουν την πορεία τους στη νοερή κλίμακα και κανένας εξ αυτών δεν έχει ποτέ δοκιμάσει κοκαϊνη, ηρωίνη, ψυχότροπα κλπ.

    Το πέρασμα από την κάνναβη στα σκληρότερα ναρκωτικά είναι μια πιο σύνθετη από ότι παρουσιάζεται διαδικασία και πολύ απέχει από τους αφορισμούς ανάλογους αυτών στις ελληνικές βιντεοταινίες των 80s (Η μαύρη τελείωσε…έχω μόνο άσπρη)

    2. Η χρήση κάνναβης προκαλεί ισχυρό εθισμό

    Ένας ακόμα μύθος, που καταδεικνύει εκτός των άλλων και το βαθμό της υποκρισίας της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ελάχιστο ποσοστό όσων είχαν στο παρελθόν υπάρξει χρήστες είχαν την παραμικρή επαφή με το ναρκωτικό τον τελευταίο χρόνο, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του 10%, ενώ το ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με το εύρος χρόνου αναζήτησης της πιο πρόσφατης χρήσης.

    Η κάνναβη όπως όλα τα ναρκωτικά προκαλεί φυσικά εθισμό, αυτός όμως είναι ψυχολογικός και μόνον, οπότε είναι εκτός πραγματικότητας να συγκρίνεται η χρήση της με αυτή της ηρωϊνης, της κοκαΐνης, του τσιγάρου και του αλκοόλ. Η χρήση μαριχουάνας και λοιπών παραγώγων της κάνναβης δεν δημιουργεί «ανοχή» στην επίδραση, ούτε η διακοπή της συνεπάγεται κανενός είδους στερητικού συνδρόμου. Η ψυχολογική εξάρτηση δεν συγκρίνεται με τη φυσική που προκαλούν οι άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ και τα σκληρά ναρκωτικά.

    Τα συμπτώματα της χρήσης προκαλούν μεν ψυχολογικό εθισμό, είναι όμως πραγματικά αστείο να μιλάμε για αυτόν σε σχέση με το ότι είναι παράνομη η χρήση της, όταν είναι αποδεδειγμένο πως τσιγάρο και αλκοόλ που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι απείρως εθιστικότερα.

    3. Η χρήση κάνναβης οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο και καταστροφή των κυττάρων του

    Το λανθασμένο αυτό συμπέρασμα άρχισε να διακινείται από τα τέλη της δεκαετίας του 70′ μετά από ένα πείραμα που έγινε σε πίθηκους, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν το 1982. Υπήρξε όμως μεγάλη αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα στη συνέχεια και η συγκεκριμένη έρευνα δε θεωρείται αξιόπιστη, αφενώς λόγω του ελάχιστου δείγματος (μόλις 4 πίθηκοι), της λανθασμένης κατά πολλούς διάγνωσης πως είχε όντως καταστραφεί μέρος κυττάρων του εγκεφάλου με υπαιτιότητα της κάνναβης, αλλά και της έλλειψης σοβαρών επιστημονικών στοιχείων για την τεκμηρίωση αντίστοιχων ισχυρισμών.

    Αντίθετα μετά από πάρα πολλές έρευνες και πειράματα σε ανθρώπους δεν υπήρξε η παραμικρή απόδειξη πως η χρήση της κάνναβης οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο. Μάλιστα μετά από μια από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία είχε τεθεί ανοιχτά υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, κάτι που σίγουρα δε θα είχε συμβεί ποτέ αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως η χρήση της μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.

    4. Η κάνναβη και τα προϊόντα της είναι πολύ πιο ισχυρά τώρα από ότι στο παρελθόν

    Άλλος ένας μύθος και η σύντομη απάντηση είναι απερίφραστα όχι. Ο ισχυρισμός στηρίζεται κυρίως σε μετρήσεις που είχαν γίνει για την περιεκτικότητα σε THC (από τα πλέον δραστικά συστατικά της κάνναβης) μιας μεγάλης παρτίδας μαριχουάνας που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία στα 70’s. Όμως οι κακές συνθήκες φύλαξης εκείνης της παρτίδας ήταν αυτές που είχαν οδηγήσει στα τόσο χαμηλά ποσοστά που μετρήθηκαν, ενώ σε κάθε περίπτωση μια και μόνη τέτοια απόπειρα δεν θα μπορούσε να αναχθεί σε γενικό συμπέρασμα.

    Οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η ισχύς και η περιεκτικότητα αντίστοιχης ποιότητας κάνναβης τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα και είναι άμεσα συγκρίσιμη είτε μιλάμε για το 2007 είτε για το 1970. Μάλιστα μια από τις πιο ισχυρές ποκιλίας του ναρκωτικού πωλούνταν τη δεκαετία του ’20 και του ’30 στις ΗΠΑ νόμιμα από την φαρμακευτική Smith-Klein υπό το όνομα «American Cannabis».

    Οι αντίθετοι ισχυρισμοί μοιάζουν στις μέρες μας πιο κοντά στην αλήθεια. Κι αυτό γιατί με τη διακίνηση να γίνεται παράνομα, το «προϊόν» να μην περνά από κανέναν ποιοτικό έλεγχο και τη ζήτηση να καλύπτεται στα κρυφά, είναι λογικό να κυκλοφορούν όχι μόνο αυξημένες παρτίδες κακής ποιότητας, αλλά και αρκετές που λίγη σχέση έχουν με την «πραγματική» κάνναβη και περισσότερη με το…»τύπου κάνναβης».

    5. Η χρήση κάνναβης αυξάνεται δραματικά

    Aυτό το λανθασμένο επιχείρημα χρησιμοποιείται συνήθως για να προκαλέσει πανικό στις οικογένειες και την κοινωνία και έχει στόχο να ξεκινήσουν ακόμα εντονότερες καμπάνιες για την καταπολέμηση της χρήσης κάνναβης. Αμερικανικής και νεοελληνικής επινόησης «Scare tactics», που στην πραγματικότητα δεν έχουν βάση. Κι αυτό γιατί οι χρήστες σε σχέση με τη δεκαετία του 70′ είναι λιγότεροι και μάλιστα ακόμα και σε σχέση με τη δεκαετία του 90′ δεν υπάρχουν αλλαγές στα ποσοστά των χρηστών, ικανές να χτυπήσουν το καμπανάκι για λήψη μέτρων ή το ξεκίνημα νέας καμπάνιας.

    Τη στιγμή που η χρήση ουσιών όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα σκληρότερα ναρκωτικά είναι αυτή που θα έπρεπε να ανησυχεί, μιας και αυτές παραμένουν σαφέστατα και αποδεδειγμένα πολύ πιο εθιστικές, είναι μάλλον υποκριτικό και παραπλανητικό να ρίχνει κανείς το βάρος στη χρήση κάνναβης. Tα ποσοστά άλλωστε μετά το 70΄παρουσιάζουν παγκοσμίως τάση μείωσης και παρά το ότι από ένα σημείο και μετά αυτή σταμάτησε, δεν προκύπτει από καμία έρευνα λόγος ανησυχίας.

    6. Η κάνναβη είναι πιο επιζήμια για τον οργανισμό από το κάπνισμα

    Mέγα λάθος και μάλιστα ακόμα και για όσους υποστηρίζουν πως είναι εξίσου επιζήμια. Καταρχήν όπως γράφεται και παραπάνω το τσιγάρο είναι πιο εθιστικό από ότι το κάπνισμα κάνναβης, το οποίο προκαλεί μονάχα ψυχολογική εξάρτηση. Με την πλειοψηφία να καπνίζει μάλιστα κατά κύριο λόγο τον ανθό (φούντα) και όχι τα φύλλα του φυτού αποδεικνύεται πως καταναλώνει μονάχα το 33% της πίσσας από αυτό ενός καπνιστή που «φουμάρει» ένα απλό τσιγάρο.

    Καμιά περίπτωση καρκίνου του πνεύμονα δεν έχει ποτέ συνδεθεί επιστημονικά με χρήση μαριχουάνας ή κάναβης και μάλιστα έχει αποδειχτεί πως αντίθετα με το τσιγάρο το κάπνισμά της δεν προκαλεί στένωση των αεραγωγών στους πνεύμονες. Χωρίς καν λοιπόν να γίνει σύγκριση και με βάση τη συχνότητα χρήσης τσιγάρου από έναν μέσο καπνιστή με αυτή κάποιου που καπνίζει κάνναβη, είναι προφανές πως το τσιγάρο είναι επιβλαβέστερο.

    7. Η κάνναβη περιέχει πάνω από 1000 χημικές ουσίες

    Eδώ δεν έχουμε μύθο, αλλά παραπλάνηση. Κι αυτό γιατί ναι μεν περιέχεται τέτοιος αριθμός χημικών ουσιών στην κάνναβη, όμως ποτέ κανείς δεν έκανε λόγο για τις περισσότερες από 800 ουσίες παρούσες στον καβουρδισμένο καφέ, ούτε σε τόσα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα που περιέχουν περισσότερες των 400 και πωλούνται ελεύθερα στην αγορά.

    Πως γίνεται λοιπόν να γίνεται τόσος λόγος για τις ουσίες που περιέχει η κάνναβη και όχι κάτι αντίστοιχο για τον καφέ, τα τόσα πλαστικά προϊόντα του junk food, τις πορτοκαλάδες χωρίς πορτοκάλι που είναι γεμάτες με χημικά πρόσθετα και τόσα άλλα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

    8. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό με καμία απολύτως θεραπευτική δράση

    Kι άλλος καταφανέστατα λάθος ισχυρισμός. Πρώτα από όλα να αναφέρουμε πως τις δεκαετίες πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο πολλές φαρμακευτικές εταιρίες πωλούσαν νόμιμα κάνναβη, με τις ευλογίες και την φορολογία του κράτους. Ακόμα και πριν το 1900 ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το ναρκωτικό προσδοκώντας στις φαρμακευτικές ευεργετικές ιδιότητές του με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

    Μια από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις σήμερα είναι για την αποφυγή της ναυτίας και του εμετού στους καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Ασθενείς που πάσχουν από AIDS και λαμβάνουν τα φάρμακα AZT και Foscavir μπορούν με τη χρήση κάναβης να βελτιώσουν την όρεξή τους για σίτιση και να πάρουν τα κρίσιμα κιλά που απαιτούνται για να κρατηθούν ζωντανοί. Βρίσκει επίσης χρήση σε ασθενείς με γλαύκωμα, καταπραΰνει και μειώνει τους σπασμούς όσων έχουν πολλαπλή σκλήρωση, ενώ οι περισσότεροι ακόμα και περιστασιακοί χρήστες γνωρίζουν πολύ καλά πως βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας μεταξύ άλλων.
    Τα σχόλια δικά σας.

    (Πηγή:men24.gr)

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 21:45 | Χρήστος

    ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η’ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΚΙ ΕΓΩ ΑΠ’ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΩ ΒΑΡΕΤΟΣ. ΑΝ ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ «ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ» (ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ) ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ Η’ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ (ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ) ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΩ ΣΕ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ?

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 16:16 | Χ. Αθανασιος

    1:Νομιζω πως πρεπει στον νομος να μην υπαρχει καν ο ορος «εμπορια» οσο αναφορα την κανναβη.πληρη απελευθερωση καλλιεργειας κατωχης και χρησης.
    πως εχω της ντοματουλες και τα αγγουρακια μου στον κυπο και εχω οσα θελω και οποτε θελω κοβω και τρωω?ετσι να εχω τα δεντρακια μου για μενα.ετσι οι παρανομοι εμποροι και καλλιεργιτες στρεματων θα παψουν να υπαρχουν γιατι δεν θα εχουν «πελατεια».και σε περιπτωση που καποιος με σταματισει και μου βρει μια Α’ ποσοτητα να μην μου κοβει καν κλιση…πως θα με κατηγορισει για εμπορια οταν κανεις δεν αγοραζει και ο καθενας εχει τα δικα του.εκτος αν με πιασουν επαφτοφορο να πουλαω η με σημαδεμενα χρηματα κτλ.
    2:Αν καποιος δεν μπορει να εχει τα δικα του να υπαρχουν σημεια νομιμης πωλισης(βλ.coffee shop η Φαραμακεια η ακομα και στις λαικες αγορες)
    3:Συμφωνω με το προστιμο για δημοσια χρηση.Στο σπιτι σου φιλε κανε οτι θες…

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 06:15 | Ιωάννης Βελονάκης

    Προκαλεί όχι μόνο κατάπληξη αλλά και οργή και αγανάκτηση η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και τη διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές. Μάλιστα, προτείνεται η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών, καθώς και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης αποκλειστικά για προσωπική χρήση να έχουν πλέον πταισματικό χαρακτήρα, ενώ διάφορες ποινές, κατά περίπτωση, θα επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών. Μέσα στη γενική αναστάτωση, η οποία ταλανίζει την Ελλάδα, όπως επίσης την Ευρώπη και την Αμερική, έρχεται η αψυχολόγητη αυτή απόφαση για να καταφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην κοινωνία, ιδιαίτερα όμως στη νεότητα και στην ελληνική οικογένεια.

    1)Πώς συνάδει η ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά με τους πρόσφατους και ενδεχομένως ορθούς περιορισμούς στη χρήση του τσιγάρου;
    2)Αλήθεια, τι νόημα έχει η αποποινικοποίηση της χρήσης όταν το εμπόριο παραμένει παράνομο.
    3)Ποια τα όρια της «προσωπικής χρήσης»; Μήπως προλειένεται το έδαφος για την αποινικοποίησή και του εμπορίου;
    4)Πως συγκρίνεται ο εθισμός ο εθισμός που προακλούν τα ναρκωτικά με αυτόν ουσιών όπως του αλκοόλ ή η παραισθησιογόνα δράση των λεγόμενων ήπιων ναρκωτικών με αυτήν του τσιγάρου και άλλων νόμιμων ως τώρα ουσιών; Σε ποιες έγκυρα ιατρικά δημοσιεύματα στηριζόμαστε για να κάνουμε αυτή τη σύγκριση;

    Αν κάποιος επιθυμεί να αυτοκτονήσει (ο δρόμος των ναρκωτικών, για όσους κάνουν ότι δεν ξέρουν, οδηγεί στον εθισμό και τελικά στο θάνατο), μπορεί να το κάνει χωρις να βασανίζει τους γύρω του. Eίναι όμως κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στην κυβέρνηση υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα (η Ελλάδα θεωρείται σταυροδρόμι διακίνησης τέτοιων ουσιών παγκοσμίως). Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας προτού να είναι πολύ αργά.