Άρθρο 3

1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 129 Ποινικού Κώδικα προστίθεται τρίτο εδάφιο το οποίο έχει ως εξής:

«Ο ανήλικος κλητεύεται υποχρεωτικά δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, κατά την οποία μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή με συνήγορο τον οποίο διορίζει με απλό έγγραφο θεωρημένο από το διευθυντή του καταστήματος κράτησης, δικηγόρο ή τις αρμόδιες αρχές».

2. Στην παράγραφο 1 εδάφιο πρώτο του άρθρου 130 Ποινικού Κώδικα, η φράση «Αν ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο τρίτο έτος της ηλικίας του» αντικαθίσταται από τη φράση «Αν ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του».

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 131 Ποινικού Κώδικα καταργείται και η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναριθμείται σε παράγραφο 2

  • 29 Μαρτίου 2010, 22:47 | ΓΟΝΙΟΣ

    Η ανάγκη οικογενειακού δικάστή ,ειδικών ψυχολόγων συμβούλων, ειδικών κοινωνικών λειτουργών κλπ παραμένει ακάλυπτη σε μια εποχή που θα έπρεπε να υπήρχαν. Με απλές τροποποιήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζονται τομές. Ιδιώτες κοινωνικοί λειτουργοί , ψυχολόγοι κλπ με δυνατότητα ουσιαστικής παρεμβασης με το έργο τους. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει κάποιος σε λίγα λεπτά την τύχη παιδιών και μάλιστα χωρίς την ανάλογη εξιδίκευση , χωρίς την συμβολή ομάδας ειδικών κλπ

  • 28 Μαρτίου 2010, 00:56 | AΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Στην παράγραφο 5 του άρθρου 129 ΠΚ αντί του αόριστου και αναχρονιστικού «τρόπου ζωής » να υπάρξει ρύθμιση για υποχρεωτική αλλά αμοιβόμενη εργασία σε τομείς κοινωνικής προσφοράς με μέριμνα και υπό εποπτεία των αντίστοιχων αρχών που θα υποβάλλουν πόρισμα με την λήξη της δοκιμαστικής περιόδου και με δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης αν η δοκιμαστική περίοδος υπήρξε θετική.
    Στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου να προβλεφθεί υποχρέωση των υπευθύνων του εκτός¨»καταστήματος» προγράμματος ψυχικής απεξάρτησης να ανημερώνουν τη δικαστική αρχή ευθύσ με την τυχχόν αποχώρηση από το ππρόγραμμα και ναλυτικά για την πορεία του ανά μήνα.
    Η παράγραφο 3 του άρθρου 130 να αναμορφωθεί ώστε αντί «του κατά γενικού κανόνα» να προβλέπει για τους κατάδικους της κατηγορίας αυτής υποχρεωτική χωριστή κράτηση(μεταπτυχιακά δεν χρειάζονται…)