Άρθρο 4 – Ανάθεση των εργασιών προσαρμογής

  1. Οι αναγκαίες για την προσαρμογή νομικές και τεχνικές εργασίες ανατίθενται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Φορέας) σε τρίτους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  2. Σκοπός της προσαρμογής είναι η ενημέρωση των κτηματολογικών μερίδων και διαγραμμάτων που τηρούνται σύμφωνα με τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου με τις εκκρεμείς πράξεις, καθώς και η καταχώριση της σχετικής πληροφορίας στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.
  3. Οι αναγκαίες κοινοποιήσεις από τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου, στους ενδιαφερομένους των εκκρεμών αιτήσεων καταχώρισης ή εγγραφής που έχουν απορριφθεί, γίνονται με επιμέλεια του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου, σε περίπτωση δε αδυναμίας του, με επιμέλεια της Γραμματείας του οικείου Πρωτοδικείου.
  • 7 Απριλίου 2022, 19:30 | Ιωάννης Κουμπιάδης

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ –ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ «4»
    ΣΧΟΛΙΟ 1 στο άρθρο 4 με τίτλο Ανάθεση των εργασιών προσαρμογής :
    Αλήθεια τι σημαίνει η αναφορά ότι ανατίθεται σε τρίτους. Στα Κτηματολόγια Δωδεκανήσου λειτουργεί ξεχωριστό τμήμα μεταγραφών με λίγα μεν, αλλά εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη, και κανένας τρίτος , με τυχαία επιλογή , δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει , αλλά μόνο σε συνεννόηση και με ευθύνη των Διευθυντών αυτών , οι οποίοι είναι νομικοί και με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις. Ο δε Δ/ντής του Κτηματολογίου Ρόδου είναι εκείνος που κατόρθωσε να μεταγράψει το 2001 σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα 80.000 εκκρεμείς πράξεις , σε σύμπνοια όμως και αγαστή συνεργασία με το τότε ΔΣ του ΔΣΡ, στο οποίο τότε είχα την τιμή να μετέχω, αλλά κυρίως με σωστή επιλογή αρκετών προσώπων –κυρίως συναδέλφων. Όταν σήμερα μιλάμε για πολύ ολιγότερες ( 30.000 ίσως και κάτι παραπάνω) εκκρεμείς κτηματολογικές πράξεις εμένα τουλάχιστον με φοβίζει να αναλάβουν τρίτοι , έτσι όπως αόριστα ορίζεται, δηλ. με τυχαία επιλογή από το απρόσωπο ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΊΟ , χωρίς να είναι και βέβαιο ότι θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το αντικείμενο του τμήματος των μεταγραφών. Θα πρότεινα : Η επιλογή , συντονισμός και εκτέλεση να γίνεται μόνο μετά από εισήγηση των έμπειρων Δ/ντών των Κτηματολογίων , η οποία και να γίνεται δεκτή.
    ΣΧΟΛΙΟ 2 στο άρθρο 4 : Η αόριστη φράση που ακολουθεί στο άρθρο 4 « … σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία»,θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ως κειμένη νομοθεσία εννοείται Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου», ο οποίος συνεχίζει να ισχύει και να εφαρμόζεται καθ΄ όλο το διάστημα , όπως προβλέπει και το άρθρο 24. .
    ΣΧΟΛΙΟ 3 Όταν λέτε στο άρθρο 4 ότι : « Οι αναγκαίες κοινοποιήσεις από τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου, στους ενδιαφερομένους των εκκρεμών αιτήσεων καταχώρισης ή εγγραφές που έχουν απορριφθεί, γίνονται με επιμέλεια του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου, σε περίπτωση δε αδυναμίας του, με επιμέλεια της Γραμματείας του οικείου Πρωτοδικείου..», ασφαλώς γνωρίζετε ότι εκκρεμούντων σήμερα πλέον των 30.000 εκκρεμών πράξεων τι αναστάτωση θα δημιουργηθεί σε ανυποψίαστους ιδιοκτήτες , όταν τους κοινοποιήσετε τις εκκρεμείς πράξεις , ενώ είναι βέβαιο ότι από τις πολυάριθμες εκκρεμείς πράξεις σχεδόν το 90 % δεν θα έχει πρόβλημα , διότι εδώ και πολλά χρόνια κατά την κατάθεση τους γίνεται και τυπικός και ουσιαστικός έλεγχος , αλλά, όταν στην Νομοπαρασκευαστική δεν συμμετέχουν οι κατ΄ εξοχήν γνώστες, δηλ. οι έμπειροι Δ/ντές των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω –Λέρου, όπως ζητήθηκε , προφανώς η ενημέρωση σε πολλά θέματα στη κεντρική εξουσία είναι ελλειπής και όχι πλήρης. Ο κτηματολογικός Κανονισμός ως γνωστόν προβλέπει μόνο κατ’ ανάγκη επίδοση των απορριφθεισών πράξεων , ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες προσφυγών. Στη πράξη όμως είθισται να ενημερώνεται τηλεφωνικά ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος αλλά ακόμη αν χρειαστεί και ο ενδιαφερόμενος , που κατέθεσαν τις πράξεις στις περιπτώσεις που κρίνει ο/η μεταγραφέας ότι μπορεί να γίνει συμπλήρωση ή τυπική διόρθωση, για να μην απορριφθεί η πράξη , σπάνια δε γίνονται κοινοποιήσεις από την ίδια την Υπηρεσία,, ενώ τώρα με το παρόν προβλέπεται να υποχρεώνονται σε κοινοποιήσεις , εκτός από τις απορριφθείσες και οι εκκρεμείς πράξεις και μάλιστα από δύο Υπηρεσίες, του Κτηματολογίου και της Γραμματείας των Δικαστηρίων:!!!. Επομένως καλόν θα είναι να συμπληρωθεί στο άρθρο αυτό ότι υποχρεωτικά θα προηγείται ενημέρωση του συμβολαιογράφου ή δικηγόρου ή και ενδιαφερομένου ανάλογα από ποιόν κατατέθηκε η εκκρεμής πράξη και θα σημειώνεται αυτό με μολύβι στο περιθώριο της πράξης και μόνο αν κινδυνεύει να απορριφθεί τότε αναπόφευκτα θα ακολουθεί και η κοινοποίηση από την Υπηρεσία..
    ΣΧΟΛΙΟ 4 στο άρθρο 4 : Κατά την διάρκεια της «βαπτισθείσας» με νέα ευφυή νομική ορολογία στο άρθρο 4 της «διαδικασίας προσαρμογής,» προηγουμένης , όπως ρητά προβλέπεται οποιασδήποτε μεταφοράς στοιχείων και πληροφοριών από τα χειρόγραφα κτηματολογικά βιβλία, η οποία όμως (διαδικασία προσαρμογής), κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα συντελείται μέσα σε ένα πιεσμένο και -θα έλεγα- απροσάρμοστο περιβάλλον , αφού , παράλληλα κατά την διάρκεια της ,θα πρέπει να ενημερώνονται τα κτηματολογικά βιβλία με τις χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις (ταυτόχρονα όμως όλο σχεδόν το υπάρχον ελάχιστο, αλλά πολύ έμπειρο προσωπικό του Κτηματολογίου Ρόδου είναι απογοητευμένο από τη διαχρονική κρατική αδιαφορία , αφού και τώρα τελευταία αφέθηκε επί ένα ολόκληρο έτος μόνο του και αβοήθητο, να διεκπεραιώσει την τιτάνια απογραφή του πολύτιμου αρχειακού υλικού εκατομμυρίων σελίδων, για πρώτη φορά από την ίδρυση του από το 1930 και πρόσφατα την ολοκλήρωσε επιτυχώς , με την πολύτιμη συμβολή του Δ/ντού του, μετά ένα έτος αναστολής των εργασιών του Κτηματολογίου , οι περισσότεροι δε ζήτησαν ήδη μετάταξη στις υπηρεσίες των δικαστηρίων.
    Ταυτόχρονα δε κατά την διάρκεια της αποκαλούμενης διαδικασίας προσαρμογής θα εμπλέκονται και τα πολλαπλά προβλήματα των συμβατικών ατομικών διαγραμμάτων που συντάχτηκαν με το απαρχαιωμένο σύστημα το 1930 επί Ιταλικής κατοχής , στα πλείστα των οποίων λογικό είναι ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν και ταυτιστούν με το νέο σύστημα των συντεταγμένων και το « κερασάκι στη τούρτα », με όλους τους κινδύνους και προβλήματα θεωρώ ότι θα είναι στο επόμενο βήμα της περιβόητης δημόσιας ανάρτησης, η οποία προβλέπεται να ακολουθήσει υποχρεωτικά, η οποία σύμφωνα και με τα προαναφερόμενα για μένα τελικά είναι μια συγκεκαλυμμενη νέα κτηματογράφηση.