Άρθρο 46 – Μεταβατικές διατάξεις για το προσωπικό και τους προϊσταμένους

  1. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας κατά τα τρία (3) πρώτα έτη εφαρμογής του παρόντος, οι οργανικές θέσεις που πρόκειται να συσταθούν με το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 16 δύνανται να πληρούνται με αποσπάσεις ή μετατάξεις προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4873/2021 (Α΄248).
  2. Για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος καθήκοντα Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας ασκεί ανώτατος ή ανώτερος συνταξιούχος δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να παραταθεί για άλλη μία τριετία, με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες,ο χρονικό διάστημα άσκησης καθηκόντων Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας από ανώτατο ή ανώτερο συνταξιούχο δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό.
  3. Ελλείψει υπάλληλων της Δικαστικής Αστυνομίας που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 36 και μέχρι την πρώτη εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας, για την επιλογή προϊσταμένων των τμημάτων της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας επιλέγονται υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου αυτού. Στις περιφερειακές υπηρεσίες, καθήκοντα προϊσταμένου των διευθύνσεων ή των τμημάτων του πολιτικού τομέα, ασκούν οι υπάλληλοι του πολιτικού τομέα απόφοιτοι ΠΕ Νομικών Τμημάτων ή Νομικών Σχολών, που διαθέτουν τα περισσότερα τυπικά προσόντα και καθήκοντα προϊσταμένων των διευθύνσεων ή των τμημάτων του αστυνομικού τομέα ασκούν οι υπάλληλοι του αστυνομικού τομέα απόφοιτοι ΠΕ που διαθέτουν τα περισσότερα τυπικά προσόντα. Η επιλογή αυτή γίνεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  4. Μέχρι τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας με το προσωπικό του αστυνομικού τομέα και πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2023, το προσωπικό της ΕΛ. ΑΣ. συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του που σχετίζονται με τις δικαστικές υπηρεσίες.
  • 15 Ιουλίου 2022, 11:07 | Βένιος

    Γιατί στις μεταβατικές διατάξεις, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης προβλέπει να γίνεται προσωρινά μόνο από υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης;

    Γιατί όχι και από υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών του Κράτους;

  • 15 Ιουλίου 2022, 11:35 | Βένιος

    Όσοι έχουν υπηρετήσει/υπηρετούν σε φυλακές δεν πρέπει να εμπλακούν σε καθήκοντα φύλαξης δικαστηρίων, δικαστών ή μαρτύρων. Είναι θέμα κοινής λογικής.

  • 14 Ιουλίου 2022, 15:42 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    Οι δημοτικοί αστυνομικοί ήσασταν στα κάγκελα για να επιστρέψετε απο τα ΚΚ στους δήμους λέγοντας με το επιχείρημα προσληφθήκατε για τους δήμους και όχι να φυλάτε κρατούμενους και τώρα θέλετε να πάτε να φυλάτε δικαστήρια, θα σας πρότεινα να το κοιτάξετε αυτό το είχε πάθε και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Εδεσσαϊκός

  • 14 Ιουλίου 2022, 10:40 | ΕΑΥ

    Να προβλεφθεί η δυνατότητα μετάταξης δημοτικών αστυνομικών στον αστυνομικό τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθώς οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι
    ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι.

  • 11 Ιουλίου 2022, 19:41 | Χρηστος

    Να προστεθει η δυνατοτητα μεταταξης στον Αστυνομικο Τομεα της Δικαστικης Αστυνομιας στους Εξωτερικους Φρουρους(ΥΕΦΚΚ) και στους Σωφρονιστικους(ΔΕ Φυλαξης)!

  • 11 Ιουλίου 2022, 15:39 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

    Όπως για την κάλυψη των αμέσων αναγκών του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, να υπάρχει και η αντίστοιχη δυνατότητα για μετάταξη η απόσπαση κατά παρέκκλιση για ΔΕ Φρουρούς Δικαστικής Αστυνομίας από ένστολο προσωπικό το οποίο υπηρέτη στον δημόσιο τομέα και έχει εκπαιδευτεί στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας όπως το Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του αρ.19 του Ν.1339/83 Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μπορεί να συνδράμει άμεσα στην στελέχωση του σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας.

  • 11 Ιουλίου 2022, 15:49 | Γιάννης

    Στην παράγραφο 4. Να προστεθεί ότι δίνεται η δυνατότητα για μετάταξη στον αστυνομικό τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, στους σωφρονιστικους υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ ΦΎΛΑΞΗΣ, που κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα (εκτός του ηλικιακου ορίου), ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση.
    Η σωφρονιστικη υπηρεσια είναι η μόνη υπηρεσία που έχει άμεση, στενή και καθημερινή επαφή με σκληρούς ποινικούς υποδικους και καταδικους.
    Οι υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ ΦΎΛΑΞΗΣ είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την ευταξια των δικαστικών συνεδριάσεων, λόγω της εμπειρίας τους.