ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΣΥΣΤΑΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – Άρθρο 3 – Σύσταση – Εποπτεία

1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνεται «Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας», η οποία διαιρείται σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα.

2. Η Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας αποτελείται από:

α) τη Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διαιρείται σε Τμήμα Πολιτικού Τομέα και Τμήμα Αστυνομικού Τομέα.

β) τις περιφερειακές υπηρεσίες, καθεμία από τις οποίες εδρεύει σε δικαστήριο ή γενική επιτροπεία. Οι περιφερειακές υπηρεσίες δύνανται να εδρεύουν και σε δικαστικά μέγαρα όπου στεγάζονται περισσότερα δικαστήρια, εισαγγελίες και επιτροπείες. Οι περιφερειακές υπηρεσίες διαιρούνται σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα.

4. Ο διευθύνων το δικαστήριο ή τη γενική επιτροπεία εποπτεύει την αντίστοιχη περιφερειακή υπηρεσία της Δικαστικής Αστυνομίας. Αν η περιφερειακή υπηρεσία εδρεύει σε δικαστικό μέγαρο, την εποπτεία ασκεί ο αρχαιότερος από τους διευθύνοντες δικαστικούς λειτουργούς.

  • 18 Ιουλίου 2022, 11:52 | Νομικός

    Εποπτεύων πρέπει να τυγχάνει ο εκάστοτε Εισαγγελέας Εφετών της Περιφέρειας όπου εδρεύει η Δ/νση. Επίσης αρχικά πρέπει να ιδρυθούν Διευθύνσεις Δικαστικής Αστυνομίας στην έδρα κάθε Εφετείου, ώστε να υπάρχει νόημα ίδρυσης του Σώματος και περιφερειακές υπηρεσίες στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου, όπου εποπτεύων θα είναι ο εκάστοτε Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

  • 17 Ιουλίου 2022, 13:36 | Παύλος

    Η εξωτερική φρουρά κατ. Κράτησης δεν έπρεπε να είναι η βάση της Δικάστικης αστυνομίας για τα αστυνομικά καθήκοντα, γι αυτό δεν ιδρύθηκε,στα καθήκοντά της είναι η φύλαξη των δικαστικών Μεγάρων , υπάγεται στον εισαγγελέα τις φυλακης γιατί είναι εκτός σύστασης δικαστικής αστυνομίας, 1700 άτομα εκπαιδευμένα δεν σας κάνουν.Μια ζωή ζητάμε την αναγνώριση της υπηρεσίας και πάλι μας πετάτε έξω

  • 8 Ιουλίου 2022, 20:30 | Nikos13

    Να δοθεί η απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται στον τίτλο αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Στέλεχος ασφαλείας προσώπων και υποδομών»! Δεν νοείται να βγει αστυνομικό προσωπικό και να μην έχουν προβάδισμα ως προς την πλήρωση του άνθρωποι που σπούδασαν δύο χρόνια ακριβώς πάνω σε αυτό που πάει να δημιουργηθεί με την δικαστική αστυνομία! Μαθήματα με απόλυτη συνάφεια και γνώσεις οι οποίες πιστοποιήθηκαν από τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ του υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούν να μην είναι βασικό κριτήριο για έναν δικαστικό αστυνομικό!