Άρθρο 6 Αιτήσεις παροχής πληροφοριών – Τροποποίηση άρθρου 25 ν. 4360/2016 (παρ. 4 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884)

Στην παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4360/2016 (Α΄ 9) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην περ. β’ μετά τη λέξη «απευθύνει» διαγράφεται η λέξη «πάντοτε» και μετά τις λέξεις «σχετικές πληροφορίες» προστίθενται οι λέξεις «και συναφή στοιχεία ποινικού μητρώου,», β) προστίθεται περ. γ’ και το άρθρο 25 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 25
Αιτήσεις παροχής πληροφοριών
(άρθρο 6 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 της απόφασης – πλαίσιο)
1. Όταν ζητούνται πληροφορίες από το ποινικό μητρώο για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα ή για κάθε άλλο σκοπό που προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο, η ημεδαπή κεντρική αρχή απευθύνει στην κεντρική αρχή του κράτους-μέλους ιθαγένειας ή καταδίκης αίτηση για πληροφορίες και συναφή στοιχεία ποινικού μητρώου.
2. Όταν ένα πρόσωπο ζητεί πληροφορίες σχετικά με το ποινικό του μητρώο, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, η ημεδαπή κεντρική αρχή:
α) αν ο αιτών είναι ή ήταν έλληνας πολίτης και κατοικεί ή κατοικούσε σε άλλο κράτος-μέλος, μπορεί να απευθύνει στην κεντρική αρχή του άλλου κράτους-μέλους αίτηση για πληροφορίες και συναφή στοιχεία ποινικού μητρώου,
β) αν ο αιτών είναι πολίτης άλλου κράτους-μέλους και κατοικεί στην Ελλάδα, απευθύνει αίτηση στην κεντρική αρχή του κράτους εκείνου, προκειμένου να συμπεριλάβει τις σχετικές πληροφορίες και συναφή στοιχεία ποινικού μητρώου, στο απόσπασμα που θα του δοθεί,
γ) όταν υπήκοος τρίτης χώρας ζητεί πληροφορίες για το ποινικό του μητρώο από την ημεδαπή κεντρική αρχή, η εν λόγω αρχή υποβάλλει αίτηση για πληροφορίες και συναφή στοιχεία που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μόνο στις κεντρικές αρχές των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό μητρώο του εν λόγω προσώπου και τις συμπεριλαμβάνει στο απόσπασμα το οποίο πρόκειται να δοθεί στον ενδιαφερόμενο.
3. Κάθε αίτηση για παροχή πληροφοριών υποβάλλεται μέσω του εγγράφου που παρατίθεται στο Παράρτημα Α`.».