Άρθρο 19 Προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Προσθήκη άρθρου 55Ζ στον ν. 4798/2021

Μετά το άρθρο 55ΣΤ του ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθενται: α) Κεφάλαιο Β΄ με τίτλο «Επιλογή και κατάσταση εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων» και β) άρθρο 55Ζ, το οποίο εντάσσεται στο Κεφάλαιο Β’, ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Άρθρο 55Ζ
Προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

1. Στην προκήρυξη του εισαγωγικού διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ορίζονται: α) ο αριθμός των εκπαιδευομένων, β) οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν ανά κατηγορία εκπαίδευσης, κλάδο και δικαστική υπηρεσία, γ) ο τόπος του διαγωνισμού δ) ο χρόνος έναρξης του διαγωνισμού και ε) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, η οποία δεν δύναται να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης.
2. Το πρόγραμμα, η εξεταστέα ύλη, η διαδικασία, ο ορισμός επιτηρητών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, το οποίο αναφέρεται στους υποψηφίους, στους όρους και στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 55Θ, πλην των εξεταστικών κέντρων που ορίζονται από τη Σχολή.
3. Οι αποφάσεις της Επιτροπής του άρθρου 55Θ αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Σχολής.».

  • 15 Νοεμβρίου 2022, 08:46 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΧΟΣ

    Η παράκαμψη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις δεν διασφαλίζει ούτε την διαφάνεια ούτε την αμεσότητα στις προσλήψεις. Η αποδεδειγμένη και αδιαμφισβήτητη λειτουργία του ΑΣΕΠ και μόνο αυτή τα εγγυάται. Η αποτυχία πρόσληψης υπαλλήλων από τους τελευταίους διαγωνισμούς 1Κ & 8Κ του 2017 δεν οφείλεται στον ΑΣΕΠ αλλά στην έλλειψη ενδιαφέροντος των επιτυχόντων να έλθουν σε ένα κλάδο με εξαθλιωμένες θεσμικές και οικονομικές συνθήκες.

  • 13 Νοεμβρίου 2022, 10:12 | Κατερίνα Ταχματζίδου

    Είναι τραγικό να αποδεσμεύεται η επιλογή δικαστικών υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Και ενώ φαίνεται να προωθείται ένα σχέδιο που προσομοιάζει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στο τέλος βάζει και την συνέντευξη για να αποτελειώσει κάθε αξιοκρατικό κριτήριο. καλύτερα να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν το ΑΣΕΠ παρά να το παρακάμψουν.

  • 7 Νοεμβρίου 2022, 13:23 | NoName

    Είναι λάθος να φύγει από τον ΑΣΕΠ η επιλογή των Δικαστικών Υπαλλήλων. Θα μπορούσε η ΕΣΔΙ να τους εκπαιδεύσει αφού επιλεγούν μέσω του ανεξάρτητου ΑΣΕΠ. Διαφορετικά είναι πιθανόν να υπάρχουν πελατειακές σχέσεις ή γενικότερα εξαρτήσεις από αυτούς που θέλουν να εισέλθουν και αυτούς που διαχειρίζονται τον διαγωνισμό.