ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι’ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Άρθρο 18 Υποχρεώσεις διαφάνειας αρμοδίων εθνικών αρχών

1. Οι εθνικές αρχές της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 5 και του άρθρου 8 συντάσσουν, έως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον τις απαιτούμενες, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784, πληροφορίες, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κάθε μίας.
2. Στην ετήσια έκθεση διαφάνειας που συντάσσεται από τις εθνικές αρχές του άρθρου 5 περιλαμβάνονται επιπλέον πληροφορίες για:
α) τον αριθμό των εντολών αφαίρεσης κατά των οποίων ασκήθηκε προσφυγή και την έκβαση των σχετικών διαδικασιών,
β) τον αριθμό των αποφάσεων με τις οποίες επιβλήθηκαν ποινικές κυρώσεις για πράξεις του άρθρου 12 του παρόντος και το είδος των ποινικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν.
3. Για τους σκοπούς της παρ. 2, οι καθ΄ ύλην και κατά τόπον αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου έτους, αποστέλλουν τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή και αφορούν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, στις εθνικές αρχές του άρθρου 5.
4. Οι ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας της παρ. 1 υποβάλλονται άμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ μόλις περιέλθουν σε αυτήν και το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή τους.

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 20:17 | Σ. ΠΕΡΙΜΕΝΗ

    Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 18, όπως είναι διατυπωμένες δεν βγάζουν νόημα και αυτό διότι οι καθ΄ ύλιν και κατά τόπον αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές συμπεριλαμβάνονται στις αρμόδιες αρχές του άρθρου 5. Επομένως με αυτή τη διατύπωση φαίνεται ότι στέλνουν στοιχεία στον εαυτό τους ή σε όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές του άρθρου 5. Προφανώς το νόημα των σχετικών διατάξεων είναι ότι οι έκθεσεις διαφάνειας που συντάσσονται από τους εισαγγελικούς λειτουργούς του άρθρου 5 § 1α (ή 6) του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν και τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 18 και αφορούν τις ασκηθείσες προσφυγές κατά εντολών αφαίρεσης (οι οποίες θα είναι γνωστές σε αυτούς δοθέντος ότι θα ασκούνται ενώπιόν τους) και πληροφορίες σχετικές με τις επιβληθείσες ποινικές κυρώσεις, που θα τους αποστέλλονται από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Επομένως η ορθή και σαφής διατύπωση πρέπει να είναι ως εξής: «2. Στην ετήσια έκθεση διαφάνειας που συντάσσεται από τις εθνικές αρχές του άρθρου 5 § 1 α΄ (ή 6 αναλόγως του τρόπου ενδοπαραπομπής) περιλαμβάνονται επιπλέον πληροφορίες για: α) ….» και «3. Για τους σκοπούς της παρ. 2, οι καθ΄ ύλην και κατά τόπον αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου έτους, αποστέλλουν τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτή και αφορούν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, στις εθνικές αρχές του άρθρου 5 § 1α (ή 6).»

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 20:35 | Σ. ΠΕΡΙΜΕΝΗ

    Από το συνδυασμό των άρθρων 8, 12 και 21 του Κανονισμό προκύπτει ότι εκθέσεις διαφάνειας συντάσσουν οι εθνικές αρχές που έχουν τις αρμοδιότητες του άρθρου 12 § 1 του Καν, δηλαδή αυτές που εκδίδουν εντολές αφαίρεσης (12 § 1α Καν)), ελέγχουν διασυνοριακές εντολές αφαίρεσης (12 § 1β Καν), που εποπτεύουν την εφαρμογή των ειδικών μέτρων (12 § 1γ Καν) και που επιβάλλουν κυρώσεις (12 § 1δ Καν). Δηλαδή, κατά το παρόν νομοσχέδιο, οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ορίζονται στο άρθρ. 5 § 1 περ. α΄ ως αρμόδιοι για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και τον έλεγχο των διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης, η ΕΕΤΤ, που ορίζεται στο άρθρο 5 § 1β΄ως αρμόδια για τον έλεγχο των ειδικών μέτρων και την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και τα καθ΄ ύλιν και κατά τόπον αρμοδια ποινικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων. Περαιτέρω στο άρθρο 18 § 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται, και ορθά, ότι εκθέσεις διαφάνειας συντάσσουν μόνο οι αρχές του άρθρου 5 § 1α΄, δηλαδή οι εισαγγελικοί λειτουργοί που εκδίδουν εντολές αφαίρεσης και ελέγχουν τις διασυνοριακές εντολές αφαίρεσης, και του άρθρου 8, δηλαδή η ΕΕΤΤ, που ελέγχοι τα ειδικά μέτρα και επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις. Ωστόσο για την ομοιομορφία της διατύπωσης του άρθρου 18 § 1 θα πρέπει να αναφερθούν είτε οι εθνικές αρχές του άρθρου 5 § 1 περ. α, β, γ είτε οι εθνικές αρχές των άρθρων 6 και 8 και οι ίδιες ενδοπαραπομπές να χρησιμοποιηθούν και στις επόμενες παραγράφους.

  • 30 Οκτωβρίου 2023, 12:13 | Basiliy

    Open data θα ήταν καλύτερο