Άρθρο 13 Συμμετοχή προσώπων με ιδιαίτερες ιδιότητες

1. Εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, στα νομικά πρόσωπα και τις πάσης φύσεως νομικές οντότητες, θεωρούνται ως συμμέτοχοι των πράξεων του άρθρου 12, εφόσον με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη συντέλεσαν στην τέλεσή τους, τα πρόσωπα που είναι εντεταλμένα, είτε άμεσα από τον νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση είτε από οποιαδήποτε αιτία, στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση αυτών, όπως: οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων, οι διευθύνοντες, εντεταλμένοι ή συμπράττοντες σύμβουλοι, οι διοικητές, οι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές, οι ομόρρυθμοι εταίροι, οι διαχειριστές, οι πρόεδροι, γραμματείς και ταμίες συνεταιρισμών και ενώσεων συνεταιρισμών, οι εκπρόσωποι κοινοπραξιών, κοινωνιών, αστικών συμμετοχικών ή αφανών εταιριών, οι διευθυντές, οι αντιπρόσωποι και οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα αλλοδαπών επιχειρήσεων, οργανισμών και νομικών οντοτήτων κάθε είδους. Αν ελλείπουν όλα τα παραπάνω πρόσωπα, ως συμμέτοχοι θεωρούνται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα μέλη εταιρειών και νομικών οντοτήτων, εφόσον ασκούν πραγματικά, είτε προσωρινά είτε συνήθως, τα καθήκοντα εκπροσώπησης και διοίκησης που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.
2. Επίσης, αυτουργοί των πράξεων του άρθρου 12, κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, θεωρούνται και: α) όσοι δυνάμει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή διάταξης τελευταίας βούλησης είναι διαχειριστές αλλότριας περιουσίας και β) ο διοικητής αλλοτρίων, ο επίτροπος ή κηδεμόνας σύμφωνα με τα άρθρα 730 έως 740, 1589 έως 1654, 1865 και 1866 του Αστικού Κώδικα.
3. Αυτουργοί ή συμμέτοχοι των πράξεων του άρθρου 12 θεωρούνται σε κάθε περίπτωση και όσοι ασκούν εν τοις πράγμασι τις εξουσίες που αντιστοιχούν στις ιδιότητες και θέσεις της παρ. 1 του παρόντος.

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 12:03 | Σ. ΠΕΡΙΜΕΝΗ

    -Στην παρ.1 είναι ορθότερο η φράση «θεωρούνται ως συμμέτοχοι» να διατυπωθεί ως εξής: «θεωρούνται ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι», ώστε να υφίσταται η δυνατότητα απόδοσης ποινικών ευθυνών ακόμα και όταν δεν υπάρχει άλλος αυτουργός (πχ υπάλληλος).
    Η ευθύνη των προσώπων αυτών εδράζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τα πρόσωπα που διοικούν και συνεπώς καθορίζουν την πολιτική και τις δράσεις της επιχείρησης καθώς και τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων και συνακόλουθα υπάρχει το ενδεχόμενο να ευθύνονται (ιδίως δια παραλείψεως) μόνο τα πρόσωπα που διοικούν ή διευθύνουν. Εξάλλου η προσθήκη αυτή ευθυγραμμίζεται και με τη διατύπωση των επόμενων παρ. 2 και 3.

  • 26 Οκτωβρίου 2023, 21:21 | Basiliy

    Bravo