Άρθρο 4 Ορισμοί

1. Στον παρόντα ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Νόμιμος αντιπρόσωπος παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας που δεν έχει την κύρια εγκατάστασή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την κύρια κατοικία του ή είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα και ορίζεται εγγράφως από πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας που δεν έχει την κύρια εγκατάστασή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως νόμιμος εκπρόσωπός του σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.
β) «Οριστική εντολή αφαίρεσης»: Η εντολή αφαίρεσης κατά της οποίας δεν ασκήθηκε προσφυγή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή αυτή που ασκήθηκε απορρίφθηκε αμετάκλητα.
γ) «Πολύ μικρή επιχείρηση»: Η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από δέκα (10) εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.
δ) «Πρόσωπο εντεταλμένο από ιδιωτική βούληση»: Φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας και έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών ή φυσικό πρόσωπο που δεν συνδέεται με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες με έναν από τους παραπάνω τρόπους, αλλά λειτουργεί με εντολή τους.
ε) «Μικρή επιχείρηση»: Η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ.
στ) «Μεσαία επιχείρηση»: Η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από διακόσιους πενήντα (250) εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.0000) ευρώ.
2. Για τους λοιπούς όρους που χρησιμοποιούνται στον παρόντα εφαρμόζεται το άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.

  • 26 Οκτωβρίου 2023, 15:11 | Σ. ΠΕΡΙΜΕΝΗ

    1. Ο ορισμός του «προσώπου εντεταλμένου από ιδιωτική βούληση» πρέπει να απαλειφθεί διότι είναι εντελώς περιττός αλλά και λανθασμένος. Ο όρος, που υπάρχει μόνο στο άρθρο 13 § 1 του νόμου, αφορά τον κατ΄ άρθρο 713 ΑΚ «εντολοδόχο» και δεν χρειάζεται κανέναν περαιτέρω ορισμό. Ο ίδιος όρος απαντάται και σε άλλα νομοθετήματα, ιδίως στους νόμους περί μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο και φοροδιαφυγής. Επομένως είναι απολύτως γνωστός στους νομικούς και τους εφαρμοστές του δικαίου και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται περαιτέρω ορισμό.
    Με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο παρόν άρθρο αφενός περιορίζεται η έννοια του «εντεταλμένου από ιδιωτική βούληση προσώπου» και αφετέρου δημιουργείται άσκοπη σύγχυση ως προς το εάν πρόκειται για τον εντολοδόχο του άρθρου 713 ΑΚ ή για έναν νέο θεσμό.
    2. Στις περιπτώσεις ε, ζ και η της παρ. 1 του άρθρου 4, είναι σκόπιμο να περιληφθεί και η αναφορά ότι οι σχετικοί ορισμοί δίδονται σύμφωνα με τη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 124 της 20.05.2003)
    3. Στην περίπτωση η΄ της παρ. 1 του άρθρου 4, η αριθμητική αναφορά είναι λάθος. Θα πρέπει είτε να γραφεί πενήντα (50) εκατομμύρια ευρώ ή πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ. Για λόγους ομοιομορφίας με τις περιπτώσεις ε και ζ΄, προτείνεται ο πρώτος τρόπος αναγραφής.