Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι:
1. Ο καθορισμός των εθνικών αρχών οι οποίες είναι αρμόδιες για:
α) την έκδοση εντολών αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο,
β) τον έλεγχο των διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο,
γ) την εποπτεία της εφαρμογής των ειδικών μέτρων από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και δ) την επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων των άρθρων 12 έως 14, αντιστοίχως.
2. Ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών του άρθρου 5 και η παροχή προς αυτές των αναγκαίων πόρων για την επίτευξη των στόχων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που προβλέπονται στο άρθρο 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784.
3. Η θέσπιση αποτελεσματικών μέσων και διαδικασιών έννομης προστασίας των παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας και των παρόχων περιεχομένου.
4. Η δημιουργία μητρώου παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας που είτε έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα είτε έχουν ορίσει νόμιμο αντιπρόσωπό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος κατοικεί ή είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Επίσης, ο καθορισμός του περιεχομένου, του τρόπου τήρησης του μητρώου, των όρων και των προϋποθέσεων για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών του μητρώου προς τις αρμόδιες αρχές ή προς τρίτους, καθώς και η θέσπιση των εγγυήσεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο μητρώο.
5. Ο καθορισμός αναλογικών, αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων για τις πράξεις και τις παραλείψεις που συνιστούν παράβαση του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784, όπως αναφέρονται στην παρ. 1 των άρθρων 12, 14 και 15 του παρόντος.