ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΟΡΙΣΜΟΙ Άρθρο 3 Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος ισχύουν οι εξής ορισμοί:
α) «Κεντρική έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα έκαστης Περιφερειακής Ενότητας, με την επιφύλαξη του άρθρου 6.
β) «Παράλληλη έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα υφιστάμενου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρωτοδικείου με πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα, που βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με την κεντρική έδρα.
γ) «Περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα ειρηνοδικείου, που διατηρείται με ειδική καθ’ ύλη αρμοδιότητα.
δ) «Γενική επετηρίδα» είναι ο πίνακας αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, πλην αυτών που περιλαμβάνονται στην ειδική επετηρίδα.
ε) «Ειδική επετηρίδα» είναι ο ειδικός πίνακας αρχαιότητας των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών που υπηρετούσαν ως Ειρηνοδίκες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν ενταχθεί στη γενική επετηρίδα.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:42 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 19:12 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

  • 17 Απριλίου 2024, 19:43 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:52 | Αναστάσιος Δοματζόγλου ειρηνοδίκης

    θα πρέπει στο άρθρο 3 ή και αλλού στον νόμο να περιγραφεί τι εννοείται ως περιφερειακή έδρα. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε τις μεταβατικές έδρες .Ομως ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου περιφερειακή έδρα; Δεν νοείται ότι θα επαφίεται σε κάθε πρωτοδικείο να ορίσει τις λεπτομέρειες του νέου αυτού όρου – δικαστηρίου – υπηρεσίας, καθώς θα καταλήξουμε να έχουμε ποικίλη εφαρμογή .
    Ειδικότερα εγείρονται ερωτήματα όπως ,
    – η γραμματεία του περιφερειακού δικαστηρίου θα λειτουργεί κανονικά δηλ θα γίνονται καταθέσεις , θα εκδίδονται πιστοποιητικά , θα καταχωρούνται τα καταστατικά των σωματείων της περιφέρειάς τους, θα γίνονται καταθέσεις ενδίκων μέσων ;
    – Θα υπάρχει δικαστής υπηρεσίας ή θα προΐσταται του περιφερειακού δικαστής που θα έχει και την διοικητική μέριμνα και ευθύνη και ποιος ;
    – ειναι ακατανόητος ο συνδυασμός περιφερειακού δικαστηρίου εξαρτημένου μεν από το κεντρικό δικαστήριο αλλά με δική του μόνιμη γραμματεία
    – σε περίπτωση που οι ανάγκες του περιφερειακού δικαστηρίου θα καλύπτονται με συνεχείς μεταβάσεις θα δικαιούνται γραμματείς και δικαστές στην κάλυψη των εξόδων αυτών κλπ