Άρθρο 114: Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός των περιπτώσεων που ορίζεται διαφορετικά σε διατάξεις του παρόντος νόμου.

 • 2 Νοεμβρίου 2012, 08:04 | ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

  κ. Υπουργέ,
  Με τον Νόμο 3904/2010 τροποποιήθηκε, εκτός των άλλων, το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στην μετατροπή των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών. Έτσι σήμερα στην παράγραφο 5 του ως άνω άρθρου προβλέπεται η μετατροπή ποινών σε παροχή κοινωφελούς εργασίας για ποινές που δεν υπερβαίνουν τα τρία έτη. Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται είναι ότι δεν διευκρινίζεται πουθενά τι γίνεται όταν η ποινή είναι συνολική, δηλαδή προέρχεται από συγχώνευση ποινών. Το άρθρο στην προγενέστερη μορφή του ανέφερε ρητά ότι σε περίπτωση καθορισμού συνολικής ποινής, αρκεί η βαρύτερη ποινή φυλάκισης να μην υπερβαίνει τα τρία έτη, κάτι τέτοιο όμως δεν αναφέρεται ρητά στον 3904/2010, με αποτέλεσμα άλλοι Δικαστές να ερμηνεύουν τον νόμο στενά και να μετατρέπουν συγχωνευτικές ποινές σε κοινωφελή εργασία μόνο αν και εφόσον δεν ξεπερνούν την τριετία και άλλοι να κάνουν συνδυαστική ερμηνεία και να δέχονται ότι επί συνολικής ποινής, η ποινή βάσης δεν πρέπει να ξεπερνά την τριετία. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας με συνολικές ποινές όπου η ποινή βάσης τους δεν υπερβαίνει την τριετία και λόγο εσφαλμένης ή ελλιπής διατύπωσης του Νόμου δεν μπορούν, ενώ το επιθυμούν, να παρέχουν κοινωφελή εργασία και έτσι να εκτίσουν την ποινή τους.
  Για την επίλυση του προβλήματος μετά το τέλος της παραγράφου πρέπει να προστεθεί δεύτερο εδάφιο με το εξής περιεχόμενο:
  Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου , στην περίπτωση καθορισμού συνολικής ποινής, αρκεί η βαρύτερη ποινή φυλάκισης να μην υπερβαίνει τα τρία έτη.
  Ευελπιστούμε σε άμεση επίλυση του προβλήματος με αυτον τον νομο.

 • 27 Οκτωβρίου 2012, 16:33 | Χρίστος Γεωργιαδης

  Πιστευω οτι τα ναρκωτικα πρεπει να πωλουνται οπως ο καπνος και το αλκοολ δηλαδη μεσω εγκεκριμενου δικτυου πωλησεων και με αυστηρο κρατικο ελεγχο ως προς την τιμη και την ποιοτητα των διαφορων ναρκωτικων ουσιων.
  Ειναι επιτακτικη αναγκη για την ελληνικη κοινωνια η εξαφανιση ολου του εγκληματικου κυκλωματος των ναρκωτικων και ταυτοχρονα η απομυθοποιηση στα ματια της νεολαιας ολου αυτου του χωρου (drug culture).
  Τα υψηλα φορολογικα εσοδα που θα προελθουν μπορουν και πρεπει να χρησιμοποιηθουν για την βοηθεια και απεξαρτηση των ναρκομανων.
  Σε μακροχρονια βαση ειναι σιγουρο οτι τα ποσοστα των χρηστων ναρκωτικων θα μειωθουν δραστικα με αυτον τον τροπο.
  Δυστυχως η πολιτεια δεν μπορει να σταματησει καποιον που θελει να αυτοκτονησει ειτε μεσω του αλκοολ,καπνου,ναρκωτικων αλλα ακομη και για παραδειγμα με τη χρονια ληψη ανθυγιεινων και ιδιαιτερα λιπαρων τροφων (παχυσαρκια κλπ).
  Αυτο ομως που μπορει να κανει ειναι η υψηλη φορολογηση αυτων των προιοντων και η ταυτοχρονη παταξη του λαθρεμποριου αυτων.
  Ειναι αυτονοητο οτι τα χρηματα που κερδιζονται απο το κρατος πρεπει να αναδιανεμονται στους εκαστοτε ασθενεις για την κατα το δυνατον θεραπεια αυτων κατα περιπτωση.
  Ευχαριστω για την αναγνωση