Άρθρο 101

Οι προθεσμίες που παρατάθηκαν με το άρθρο 37 του ν.3904/2010 (Α΄218) και τη με αριθμό 171/2-1-2012 (Β’111) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη παρατείνονται από τη λήξη τους για ακόμα δύο έτη. Με απόφαση των παραπάνω Υπουργών, οι προθεσμίες του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να παραταθούν μέχρι δύο (2) ακόμα έτη.

 • 1 Νοεμβρίου 2012, 15:04 | Νεράιδας Δημήτρης

  …και η κάλυψη των συνολικών αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος.»

  Αυτή είναι η φράση για την οποία μιλάω στο προηγούμενο σχόλιό μου και δεν έχει τυπωθεί.

 • 1 Νοεμβρίου 2012, 15:30 | Νεράιδας Δημήτρης

  Για άλλα 2 χρόνια λοιπόν θα παραμείνει η Διοίκηση της Εξωτερικής Φρουράς Καταστημάτων Κράτησης στην ΕΛ.ΑΣ.
  Θα συνεχιστεί δηλαδή το φαινόμενο υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με 4-5 χρόνια υπηρεσίας, να είναι προιστάμενοι σε κρατικούς υπαλλήλους με 12 χρόνια υπηρεσία και με τυπικά προσόντα επιπέδου ΠΕ-ΤΕ, με ένα και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους,ακόμη και με διδακτορικά.
  Θα συνεχιστεί λοιπόν ο εγκλωβισμός ,η ομηρία και η καθήλωση αυτών των καταρτισμένων υπαλλήλων από την βαθμολογική τους εξέλιξη ,ή την μετακίνησή τους σε θέση ανάλογη των τυπικών τους προσόντων.
  Παρά το γεγονός ότι οι εξωτερικοί φρουροί μπήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο χάνοντας το 40% του εισοδήματός μας και παρά το ότι ονομαστήκαμε κρατικοί υπάλληλοι, συνεχίζεται η απαγόρευση της μετάταξης από και προς την υπηρεσία,καθώς και η εξαίρεση από την αξιολόγηση!!!
  Πως ακριβώς θα γίνει η αναβάθμιση του δημοσίου τομέα,όταν έχετε υπαλλήλους των οποίων τα προσόντα δεν χρησιμοποιείτε;
  Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι με την προσθήκη στο άρθρο 99 του παρόντος,που αφορά τα καθήκοντά μας, της φράσης: <>,μας στέλνετε-μετακινείτε ως υφισταμένους σε άλλο κλάδο,αυτόν της εσωτερικής φύλαξης, να εκτελούμε εντολές-διαταγές κρατικών υπαλλήλων με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας,κατηγορίας ΔΕ,που έχουν τον βαθμό του υπαρχιφύλακα της σωφρονιστικής υπηρεσίας!!!
  Έλεος,έστω και την τελευταία στιγμή αποδώστε δικαιοσύνη.

 • 1 Νοεμβρίου 2012, 13:39 | Χρήστος

  Οι παρατηρήσεις μου σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν κατά καμία έννοια μομφή για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τους οποίους και θεωρώ ικανότατους και με τους οποίους έχω συνεργαστεί επί σειρά ετών κατά άψογο τρόπο.
  Οι παρατηρήσεις μου έχουν να κάνουν μόνο και μόνο με την ορθή και αποτελεσματική στελέχωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης
  από δικά της μέλη, όπως προβλέπεται και από το σύνολο των νόμων και επιτακτικά ζητείται επί σειρά ετών από το σύνολο των εξωτερικών φρουρών.
  Η συγκεκριμένη παράταση, όπως και κάθε προηγούμενη οφείλεται ακριβώς στην αδυναμία ανάδειξης ιεραρχίας, η οποία να προέρχεται από τα σπλάχνα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, λόγω (επιτρέψτέ μου να το πιστεύω) του ότι ορισμένοι αρμόδιοι (άγνωστο σε εμένα ποιοι και για ποιο λόγο) αγνοούν, ότι η Εξωτερική Φρουρά διαθέτει Φρουρούς με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακούς τίτλους ειδικούς για τέτοιου είδους υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το σωφρονιστικό σύστημα.
  Θα θυμίσω, μόνο ως παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν περάσει από τα Τμήματα Κοινωνιολογίας, όπως κι εγώ, ως φοιτητές και ακόμη πιο πριν έχουν διδαχτεί στις σχολές της Αστυνομίας από καθηγητές Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας.
  Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πως είναι δυνατόν η ίδια Πολιτεία, να θεωρεί τους Κοινωνιολόγους ικανούς και απαραίτητους να διδάσκουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά να τους αγνοεί, όταν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως στελέχη στην διάρθρωση μιας υπηρεσίας, όπως η Εξωτερική Φρούρηση Καταστημάτων Κράτησης και να χρησιμοποιεί τους μαθητές των Κοινωνιολόγων ως διοικούντες;(χωρίς αυτό και πάλι να αποτελεί μομφή για τους τωρινούς ή παρεθόντες διοικούντες).
  Εδώ βέβαι τίθεται και ένα ακόμη ερώτημα για έναν ακόμη τομέα: Πώς είναι δυνατόν να γίνονται ενέργειες για την δημιουργία εκπαιδευτών εξωτερικών φρουρών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη των πτυχιούχων σε συναφή αντικείμενα εξωτερικών φρουρών, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να εκπαιδεύσουν άλλους;
  Η παρούσα παράταση οφείλεται και στην λειψανδρία της εξωτερικής φρουράς (κυρίως στον Κορυδαλλό) και την κατά συνέπεια αδυναμία εκτέλεσης των μεταγωγών κρατουμένων, λειτουργία στην οποία υποστηριζόμεθα ακόμη (και για άλλα δύο χρόνια όπως φαίνεται) από την ΕΛ.ΑΣ..
  Η λύση σε αυτό το τελευταίο πρόβλημα είναι και πάλι το άνοιγμα των μετατάξεων, αυτή την φορά προς την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης, είτε με την έλευση υπαλλήλων που προέρχονται από συγχωνευθείσες/καταργηθείσες υπηρεσίες-οργανισμούς (οι οποίοι θα δεχθούν την κατάλληλη εκπαίδευση).
  Έτσι, θα μπορέσει να αποδεσμευθεί και ένα σημαντικό κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ. και να μπορέσει να επιστρέψει στο κυρίως έργο της που αφορά στην προστασία του πολίτη από το κάθε είδους έγκλημα.
  Μήπως πρέπει οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου μας, κατόπιν εντολής της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, να δώσουν οριστικές, εκσυγχρονιστικές, ευρωπαϊκές και σύμφωνες με την αξιοκρατία και την διαφάνεια λύσεις για τέτοια σημαντικά θέματα: