Άρθρο 61: Τμηματική έκτιση της ποινής

1. Κατάδικοι που εκτίουν ποινή κατά της ελευθερίας, η οποία έχει μετατραπεί σε χρηματική ή και περαιτέρω, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, ζητούν από τον δικαστικό λειτουργό του καταστήματος κράτησης την τμηματική έκτιση της ποινής τους μέχρι την απόλυσή τους μετά την έκτιση του 1/5 αυτής, ή εάν δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του άρθρου 105 § 3 ΠΚ, μέχρι τη συμπλήρωση των 2/5 της ποινής τους και την απόλυσή τους υπό όρους. Οι κρατούμενοι αυτοί διαμένουν στα ίδια καταστήματα και στους ίδιους χώρους με τους κρατουμένους οι οποίοι υπάγονται σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.
2. Η τμηματική έκτιση της ποινής γίνεται κατά τις ημέρες του τέλους της εβδομάδας ή κατά τις ημέρες των αργιών, εφόσον ο κατάδικος εργάζεται ή σπουδάζει, ενώ για τους λοιπούς κατά τις εργάσιμες ημέρες.
Οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες ο κατάδικος διαβιώνει εντός καταστήματος κράτησης, λογίζονται ως ημέρες έκτισης ποινής.
3. Ο δικαστικός λειτουργός του καταστήματος κράτησης αποφασίζει για την τμηματική έκτιση της ποινής ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου του άρθρου 68 παράγραφος 1 του παρόντος και ακρόαση του καταδίκου.
Στην ίδια απόφαση του δικαστικού λειτουργού του καταστήματος κράτησης ορίζονται ο αριθμός των προς έκτιση τμημάτων ποινής, οι όροι έκτισης τούτων, οι ακριβείς ώρες εισόδου και εξόδου από το κατάστημα, λαμβανομένης υπόψη της φύσης της επαγγελματικής απασχόλησης ή των σπουδών του καταδίκου έξω από αυτό, καθώς και οι λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες.
4. Η απόφαση για τμηματική έκτιση της ποινής ανακαλείται κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου από τον δικαστικό λειτουργό του καταστήματος κράτησης όταν ο κρατούμενος παραβιάζει συστηματικά τους όρους ή τις υποχρεώσεις που καθόρισε η απόφαση αυτή ή ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
5. Ο κατάδικος δικαιούται να ζητήσει από τον δικαστικό λειτουργό του καταστήματος κράτησης την προσωρινή ή οριστική άρση της τμηματικής έκτισης της ποινής.
6. Οι κατάδικοι οι οποίοι εκτίουν τμηματικά την ποινή τους δεν υπάγονται σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης ούτε λαμβάνουν τακτικές άδειες απουσίας. Δικαιούνται να ζητήσουν μόνο έκτακτες άδειες. Το δικαίωμα της υπό όρον απόλυσης διατηρείται.

  • 21 Νοεμβρίου 2012, 11:35 | Συλλογος Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποιό τρόπο τα άτομα που παρέχουν Κοινωφελή Εργασία υπάγονται ταυτόχρονα και σε καθεστώς τμηματικής έκτισης της ποινής. Η διευκρίνιση αυτή είναι αναγκαία γιατί η Κοινωφελής Εργασία σήμερα, είναι ποινή από μετατροπή ποινής φυλάκισης, παρέχεται σε καθεστώς ελεύθερης διαβίωσης και δεν συνδέεται με τον εγκλεισμό σε κατάστημα κράτησης.

  • θετικο βημα αλλα δεν ακουσαμε τιποτα μεχρι τωρα για τους συμπολιτες μας που εχουν διωχθει ποινικα σε βαθμο κακουργηματος για υποθεσεις ναρκωτικων που τωρα θα μετατραπουν σε πλημμελημα.υπαρχουν περιπτωσεις που εχουν καταδικαστει τελεσιδικα και αμετακλητα σε ισοβια καθειρξη για λιγα γραμμαρια ουσιων.θα πρεπει αυτες οι υποθεσεις να παραγραφουν στα πεντε ετη απο την τελεση τους ωστε να αφεθουν ελευθεροι. Ευχαριστω για τον χρονο σας και καλη επιτυχια στο εργο σας