Άρθρο 16: Τρόπος σύστασης

Η σύσταση, κατάργηση ή συγχώνευση όλων των κατηγοριών και τύπων των υπαρχόντων καταστημάτων κράτησης ή και η δημιουργία νέων τύπων καταστημάτων γίνεται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων.
Η μετατροπή, μετονομασία και μεταβολή της έδρας τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για τη σύσταση θεραπευτικού καταστήματος κατά την έννοια του άρθρου 17 παρ. 5 του παρόντος, συναρμόδιος για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, είναι και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τη σύσταση, μέσα ή έξω από το κατάστημα κράτησης, κέντρου υγείας, ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου τη φύλαξη και διοίκηση του οποίου αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τη στελέχωσή του σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 • 20 Νοεμβρίου 2012, 22:05 | Αλεξανδρος

  Άριστο θα είναι να γίνουν προσλήψεις από ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα γνωρίζει άριστα το αντικείμενο και όχι από υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς που με πλάγιο τρόπο απόκτησαν μια θέση ΔΕ ενώ ηταν κάτοχοι πτυχίων. Ορθώς δεν τους επιτρέπετε η μετάταξη και αφού έχουν υψηλές γνώσεις, ας δηλώσουν παραίτηση απο την εξωτερική φρουρά (για να συμπληρωθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από νέους ανθρώπους) και ας βρούνε εργασία πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Αυτή η κατάσταση να μπούμε κάπου και μετά βολευόμαστε αλλού ή ξέρεις ποιος είμαι εγώ που με βάζεις να κάνω σκοπιά, ή να συνοδευσω στο Νοσοκομείο πρέπει να πάρει τέλος.Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.Αρκετά υποφέρουμε σαν Χώρα

 • 20 Νοεμβρίου 2012, 13:53 | Χρήστος

  Στο συγκεκριμένο άρθρο διαφαίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ανάπτυξης και προσφοράς πιο οργανωμένων υπηρεσιών υγείας προς τους κρατούμενους.
  Η μόνη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει και πρέπει να αξιοποιηθεί είναι η εξής:
  Το άρθρο λέει ότι «Το ίδιο ισχύει και για τη σύσταση, μέσα ή έξω από το κατάστημα κράτησης, κέντρου υγείας, ή ειδικού περιφερειακού ιατρείου τη φύλαξη και διοίκηση του οποίου αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τη στελέχωσή του σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. »

  Εφόσον το Υπουργείο Δικαισύνης θα ορίζει τον Διοικητή τέτοιων υπηρεσιών υγείας, καλό θα ήταν να λάβει υπόψη του, ότι στην Υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης υπάρχουν και υπηρετούντες εξωτερικοί φρουροί, οι οποίοι είναι Κοινωνικοί Επιστήμονες, με μεταπτυχιακή εξιδείκευση στην Διοίκηση της Υγείας και πολυετή πείρα (12+ έτη) στην φρούρηση κρατουμένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
  Ας τους αξιοποιήσει, δίνοντάς τους μετάταξη στις διοικητικές θέσεις αυτών των ιδρυμάτων, ώστε και τα πλέον επιθυμητά αποτελέσματα να έχει στην λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών και ομαλή ένταξη αυτών στο ΕΣΥ να επιτευχθεί χάρη στις ειδικές γνώσεις τους για τις υπηρεσίες υγείας και την φρούρηση κρατουμένων στα νοσοκομεία.
  Επιπλέον, ορίζοντας τέτοιους ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις, θα αποφευχθούν παραλογισμοί όπως αυτοί που υπάρχουν τώρα, δηλαδή να τίθενται διευθυντές, των νοσοκομείων των φυλακών, φύλακες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της σωφρονιστικής υπηρεσίας, λόγω της απλής άφιξής τους στον Α ή Β βαθμό βάση των χρόνων υπηρεσίας τους ως φύλακες, οι οποίοι δεν διαθέτουν επιστημονικές γνώσεις για την Υγεία, την στιγμή που μένουν ξεχασμένοι (και δέσμιοι παλαιών διατάξεων απαγόρευσης μετάταξης, παρά τους νέους νόμους για την κινητικότητα και τις μετατάξεις των κρατικών υπαλλήλων)στις σκοπιές ως φρουροί οι εξιδεικευμένοι για την διοίκηση της υγείας επιστήμονες της εξωτερικής φρουράς.
  Εσείς δεν το βλέπετε ως παράλογο???
  Άλλωστε, όπως ακούστηκε, χθες επίσημα στην Εξωτερική Φρουρά των Φυλακών Κορυδαλλού, πλησιάζουμε στην απόκτηση της πτέρυγας νοσηλείας κρατουμένων στο Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας (Λοιμωδών).
  Εκεί, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία όπου υπάρχουν κρατούμενοι, θα τους φρουρούν εξωτερικοί φρουροί.Δεν είναι καλύτερο να προέρχεται και η διοίκησή τους από αυτούς, την στιγμή μάλιστα που θα εξασφαλίζει και την τήρηση όλων των κανόνων που ορίζονται και από το Υπουργείο Υγείας, χάρη στις εξιδεικευμένες για την υγεία γνώσεις αυτών των επιστημόνων, που τώρα υπηρετούν ως απλοί εξωτερικοί φρουροί?
  Μόνο στην εξωτερική φρουρά φυλακών Κορυδαλλού υπηρετεί ένας ΠΕ Κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Διοίκηση Υγείας, αλλά και ένας ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας, χωρίς μάστερ.
  Στο κατάστημα της Θήβας υπάρχει ένας ΠΕ Ψυχολόγος.
  Στον Δομοκό υπάρχει και άλλοος Κοινωνιολόγος και πάει λέγοντας.
  Δεν είναι παράλογο, να χρησιμοποιούμε ακόμη τους απλούς φύλακες ως διοικητές τέτοιων μονάδων, όταν υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες?Πάμε για κρατική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και αξιοποίηση του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού ή για παραμονή στα ήδη βαλτωμένα νερά?
  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει μάλλον να ανατρέξει στους φακέλους των υπαλλήλων του, όπως αυτοί βρίσκονται μέσα στο σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμών-προσοντολογίου που θεσπίστηκε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να αξιοποιήσει τους θησαυρούς που έχει και αποφεύγουν να τους αναδείξουν, δυστυχώς και οι συνδικαλιστές, άγνωστο για ποιον λόγο, χωρίς αυτό να αποτελεί αιχμή για εκείνους.