Άρθρο 01: Κανόνες εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και έκτισης ποινών και μέτρων ασφαλείας κατά της ελευθερίας

1. Οι κανόνες που ακολουθούν, ρυθμίζουν τους όρους και τις συνθήκες εκτέλεσης ποινικών αποφάσεων που αφορούν στην έκτιση ποινών και μέτρων ασφαλείας κατά της ελευθερίας, τα ποινικά δικονομικά μέτρα κατά της ελευθερίας και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ελευθερίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, τους νόμους και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή τους. Κατά την ερμηνεία τους λαμβάνονται υπόψη οι διεθνώς αποδεκτές αρχές που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα.
2. Κρατούμενοι θεωρούνται άτομα που εκτίουν ποινές κατά της ελευθερίας, εκείνοι επί των οποίων εφαρμόζονται τα άρθρο 69, 71 και 72 του Ποινικού Κώδικα, οι υπόδικοι και όσοι κρατούνται κατά το άρθρo 15 του παρόντος, καθώς και οι υπό απέλαση αλλοδαποί που παραμένουν επ’ αόριστον στα καταστήματα κράτησης (άρθρο 74 παρ.4 του Ποινικού Κώδικα). H φύλαξη ακαταλόγιστων εγκλείστων (άρθρο 69 ΠΚ) και η εισαγωγή αλκοολικών και τοξικομανών σε θεραπευτικά καταστήματα (άρθρο 71 ΠΚ)διέπεται αναλογικά και συμπληρωματικά από τις κατά περίπτωση διατάξεις του παρόντος κώδικα, εκτός αν ορίζεται αλλιώς.
3. Όπου γίνεται λόγος για ‘μεταχείριση των κρατουμένων’ νοείται η υπαγωγή τους στους κανόνες του παρόντος.
4. ‘καταστήματα κράτησης’ χαρακτηρίζονται όσα ορίζονται στο Τρίτο Κεφάλαιο του παρόντος.

  • 16 Νοεμβρίου 2012, 13:54 | Καραφωτιάς Νικόλαος

    Προτάσεις:
    1.Για την τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα καλό θα ήταν να ληφθούν και γνώμες Διευθυντών, γραμματέων ,Κοινωνικών Λειτουργών και Αρχιφυλάκων των Καταστημάτων Κράτησης δεδομένου του ότι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα που προκύπτουν και καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη για δίκαιη και νόμιμη λύση.
    2.Να υπάρξει παραγωγική σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και για τους εν ενεργεία , σχολές για Δ/ντες Αρχ/κες και Υπαρχ/κες ώστε μετά την αποφοίτησή τους να μπορεί να γίνεται η τοποθέτηση τους.
    3. Για το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης προκειμένου για σωστή λειτουργία καλό θα ήταν να προσληφθούν και Σωφ/κοί υπάλληλοι οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τα αντικείμενα στα οποία εργάζονται (Αρχ/κειο,Γραμματεία, Λογιστήριο,Διαχείρηση) , εφόσον περάσουν απαραίτητα από συνέντευξη και έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης.
    4. Ενοποίηση εξωτερικής Φρουράς – εσωτερικών.
    5. Διαχωρισμός Καταστημάτων Κράτησης ανάλογα τα αδικήματα δηλαδή κάθε Κατάστημα Κράτησης να έχει τροφίμους με παραπλήσια αδικήματα.
    6. Να δημιουργηθεί Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης για γυναίκες αφού θέλουμε ισονομία και αποφυγή διακρίσεων.
    7. Στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης εφόσον θέλουμε να έχουμε φυτική και ζωική παραγωγή για να καλύψουμε ανάγκες των άλλων Καταστημάτων Κράτησης θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό και οι κρατούμενοι που θα μετάγονται εκεί να έχουν μεγάλες ποινές ώστε να μάθουν σωστά την εργασία και να μπορούν να αποδώσουν.
    8. Φυλακίσεις μέχρι και 3 έτη να μην εκτελούνται σε καταστήματα κράτησης αλλά να παρέχεται κοινωφελή εργασία δεδομένου του ότι μετά την αποφυλάκιση από τέτοιες ποινές επανέρχονται με άλλα νέα μεγαλύτερα αδικήματα αφού πλέον εκλείπει ο φόβος εγκλεισμού και η κοινωνική κατακραυγή.

  • 15 Νοεμβρίου 2012, 16:43 | ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ Η ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΤΑΜΙΑ.ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥΣ 1 ΠΡΟΣ 3 Η 1 ΠΡΟΣ 2.
    ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (8-10 ΩΡΕΣ) ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ Η ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ.

    Α)ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ (ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΥΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟ Η ΝΕΚΡΟ)πχ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Η ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.

    Β)ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΩΣ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. πχ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 10.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ Ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ

    Γ)ΑΤΟΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ Η ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ ΒΙΑΣΜΟΙ ΟΜΗΡΙΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑ/ΤΑ (ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΛΙ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ).Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ.
    Η ΠΟΙΝΗ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΙΣΧΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΜΟΡΦΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Η ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΘΑ ΕΚΤΙΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΧΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ ΗΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΕ ΜΙΣΟ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΛΙΤΡΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΟΥΒΑ ΓΙΑ ΑΦΟΔΕΥΣΗ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΚΟΥΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΣΧΙΣΜΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΡΙΠΤΕΤΑΙ.