Άρθρο 14: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΧΗ – ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

1.  Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Επιτροπών πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης. Προς τούτο οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια που συνιστά συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο σε λήψη  απόφασης, εφ΄ όσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση αυτής, β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ΄ ευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τετάρτου βαθμού με κάποιον από όσους μετέχουν στη διαδικασία, γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους και δ) η ενδικοφανής προσφυγή αφορά υπόθεση στην οποία έχουν αναμιχθεί στο παρελθόν με την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, του οργάνου της Διοίκησης, του πληρεξουσίου, αντιπροσώπου, συμβούλου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα, σε οποιοδήποτε στάδιο της σχετικής διαδικασίας.

2.  Μέλος Ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής που κρίνει ότι στο πρόσωπό του συντρέχει λόγος που επιβάλλει την αποχή του από την εξέταση μιας υπόθεσης, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στον πρόεδρο της επιτροπής. Αίτηση εξαίρεσης μέλους επιτροπής, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρό της, υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μέχρι την ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης. Ο πρόεδρος της επιτροπής αποφαίνεται το  ταχύτερο δυνατόν. Αν ο λόγος αποχής ή εξαιρέσεως συντρέχει στο πρόσωπο του προέδρου Ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής, αποφαίνεται σχετικώς ο αρχαιότερος των προέδρων του Περιφερειακού Γραφείου και αν ο λόγος συντρέχει στο πρόσωπο του τελευταίου, αποφαίνεται ο αναπληρωτής του ή ο αμέσως αρχαιότερος.

3.  Αν η δήλωση αποχής ή η αίτηση εξαίρεσης γίνουν δεκτές, η υπόθεση παραπέμπεται να συζητηθεί σε άλλη επιτροπή, εφ΄ όσον στο Περιφερειακό Γραφείο υπάρχουν περισσότερες επιτροπές του αυτού αντικειμένου. Σε αντίθετη περίπτωση ο αρχαιότερος των προέδρων ή ο αναπληρωτής του ορίζει με πράξη του, πρόεδρο ή μέλος άλλης επιτροπής ως αντικαταστάτη του απέχοντος ή εξαιρεθέντος προέδρου ή μέλους.

4. Τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που δηλώνεται αποχή ή ζητείται εξαίρεση τόσων μελών των επιτροπών ώστε τα εναπομείναντα μέλη της αυτής κατηγορίας που υπηρετούν στο αυτό Περιφερειακό Γραφείο, να μην μπορούν να σχηματίσουν τριμελή επιτροπή.