Άρθρο 02:

Το άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 159
Δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εκείνος που ασκεί την προεδρική εξουσία, ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι, που ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, ως αντάλλαγμα για ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την άσκηση της προεδρικής ή εκτελεστικής εξουσίας, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται τα μέλη της Βουλής, των συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιτροπών τους που σχετικά με κάποια εκλογή ή ψηφοφορία η οποία διενεργείται από τα ως άνω σώματα ή επιτροπές δέχονται την παροχή ή υπόσχεση οποιασδήποτε φύσης αθέμιτου ωφελήματος, για τον εαυτό τους ή για άλλον, ή ζητούν τέτοιο ως αντάλλαγμα για να μη λάβουν μέρος στην εκλογή ή ψηφοφορία, για να υποστηρίξουν ορισμένο θέμα προς ψήφιση ή για να ψηφίσουν με ορισμένο τρόπο.
3. Οι παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται αντίστοιχα και όταν η πράξη τελείται από μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
4. Οι διατάξεις των άρθρων 238, 263 παρ. 1 και 263Β παρ. 2 έως 5 έχουν εφαρμογή και στα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων.

  • 27 Φεβρουαρίου 2014, 09:52 | βασιλης αλεξιου

    θα ηταν καλυτερα να υπαρχει μονιμη επικυρηξη ενός εκατομυριου ευρω για κρατικους υπαλληλους και πεντε εκατομυρια ευρω για πολιτικα προσωπα σε οποιον προσκομισει αποδειξεις η σημαντικες πληροφοριες που θα οδηγησουν στην αποδειξη εγκληματικων ενεργειων που διέπραξαν πολιτικα προσωπα και κρατικοι υπαλληλοι.μονο το ισχυρο κινητρο του χρηματος μπορει να μας απαλαξει από τις συμμοριες εγκληματιων του κρατικου μηχανισμου.