Άρθρο 26:

Στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Αν από την πράξη της παραγράφου 1 δεν προέκυψε δυνατότητα κινδύνου για άνθρωπο επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

 • 20 Νοεμβρίου 2015, 09:33 | Ένωση Αθέων

  Ζητούμε την προσθήκη άρθρου που θα καταργεί από τον ποινικό κώδικα τα αναχρονιστικά άρθρα:
  Άρθρο: 198 – Κακόβουλη βλασφημία
  Άρθρο: 199 – Καθύβριση θρησκευμάτων

  τα οποία έχουν γίνει αφορμή για την σύλληψη ή/και δικαστική δίωξη, ακόμα και καταδίκη, πολιτών, καλλιτεχνών και θεατρικών συντελεστών, κωμικών, bloggers, ακόμα και λεξικογράφων σε πολυάριθμες περιπτώσεις στη χώρα μας (Φίλιππος Λοίζος-Γέρων Παστίτσιος, Corpus Cristi, Καβαλλιεράτος, Gerhard Haderer-»Η ζωή του Χριστού», Outlook, M.Scorcese-Τελευταίος Πειρασμός, slang.gr κ.α.).

  Τα άρθρα αυτά αντί να προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη, τελικά την διαταράσσουν σφόδρα καθώς νομιμοποιούν την βία του όχλου και προσβάλλουν ευθέως το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το πρόσφατο παράδειγμα της καταδίκης του Φίλιππου Λοΐζου δείχνει ότι γίνονται ακόμα και εργαλείο για να προστατεύονται θρησκευτικοί παράγοντες από την νόμιμη και απαραίτητη κριτική για αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται καθημερινά, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η εκμετάλλευση της ευπιστίας των πολιτών.

  Να σημειωθεί τέλος ότι η Βλασφημία τιμωρείται σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο, και από τις Ευρωπαϊκές χώρες πλέον μόνο στην Ελλάδα, την Ρουμανία, και την Ιρλανδία.

  Η βλασφημία είναι ένα έγκλημα χωρίς θύμα, και βλάσφημη από μόνη της για το υπέρτατο ον, αν υπήρχε: αλίμονο αν το υποτιθέμενο υπέρτατο ον χρειάζεται τη νομοθεσία του (Ελληνικού) Κράτους για να προστατευθεί.

 • 12 Νοεμβρίου 2015, 18:47 | Ορφέας Φίλος

  Δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται στην παράγραφο 2 ως ποινή η «Φυλάκιση» για την τέλεση του αδικήματος από αμέλεια και για την παράγραφο 1 που προϋποθέτει την διάγνωση δόλου έστω και ενδεχόμενου να προβλέπεται «Φυλάκιση μέχρι έξι μηνών». Πρέπει να διορθωθεί. Κατά τα λοιπά είναι μια διάταξη η οποία επιβραβεύει τους καταστροφείς κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων!

 • 10 Νοεμβρίου 2015, 09:01 | psaranto

  Η διάταξη αυτή είναι κίνητρο για καταλήψεις δημοσίων χώρων και πρέπει να αποσυρθεί