Άρθρο 06:

Στην περίπτωση ελεύθερης συμβίωσης χωρίς σύμφωνο, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί μετά την έναρξη της συμβίωσης (αποκτήματα) κρίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς δίκες.

  • 20 Νοεμβρίου 2015, 00:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΕΡΟΥ

    Ως ορθόδοξοι χριστιανοί και Έλληνες εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε οργή και αγανάκτηση για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, διότι η ομοφυλοφυλία αντίκειται στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι ανεπίτρεπτο με τέτοια νομοσχέδια η Ελλάδα να γυρίζει την πλάτη της στον Θεό που την έχει ευεργετήσει πάλιν και πολλάκις. Η ιστορία το αποδεικνύει. Είναι άδικο για τα παιδιά μας να ετοιμάζουμε μια κοινωνία που προωθεί την αθεΐα και την ανηθικότητα. Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα στη χώρα μας και μόνο αυτό μας έλειπε!! Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης και αντί να στραφούμε στον Πλάστη και Δημιουργό μας ζητώντας τη βοήθειά Του, Τον αγνοούμε εντελώς. Τι μέλλον θα έχουμε άραγε ως ελληνική κοινωνία; Απαιτούμε να μην κατατεθεί ένας τέτοιος νόμος που δυναμιτίζει τα θεμέλιά της.

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 23:15 | βρουτος

    Βαλτε κατι παραπανω.Ηξερα ενα δημαρχο που σε καθε γαμο που τελουσε εδινε ρολογι στο γαμβρο και χρυσαφικο στη νυφη.

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 22:24 | Augusto

    η πλήρης ισονομία των πολιτών, θα προκύψει μόνον με την αναγνώριση του πολιτικού γάμου και της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου, της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου βάση του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου (όπως άλλωστε συστήνει το ψήφισμα της 22ης Απριλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο χαιρετισμός αυτού, τόσο μέσω των πρόσφατων συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΕΔΑ, όσο και με το δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη -μας χαροποιεί η κυβερνητική αναφορά ότι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα είναι το επόμενο σύντομα βήμα και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής-); της συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος και η στην πράξη προστασία της εργασίας, για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, της εισαγωγής μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, η οποία θα συνοδεύεται παράλληλα από την απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτών σε αυτά τα θέματα, καθώς και του πώς αντιμετωπίζεται για αυτούς τους λόγους ο σχολικός εκφοβισμός – bullying.

  • 15 Νοεμβρίου 2015, 16:48 | Θεοφόρος

    ΟΧΙ

  • Με τη ρύθμιση του άρθρου 6 «επικυρώνεται» νομοθετικά η πρόσφατη θέση του Αρείου Πάγου ότι στην ελεύθερη συμβίωση μπορεί να αναζητηθούν περιουσιακές επιδόσεις μεταξύ των συμβίων με βάση τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Βεβαίως παραμένει (και ορθά) προς επίλυση από τη νομολογία το ζήτημα πότε υφίσταται στις περιπτώσεις αυτές νόμιμη αιτία για τη διατήρηση του πλουτισμού από τον σύμβιο. Η σπουδή του νομοθέτη να ενσωματώσει τη νέα αυτή νομολογιακή θέση στη νομοθεσία είναι δυσεξήγητη και κατά τη γνώμη μου μη αναγκαία, μπορεί δε να οδηγήσει σε παρανοήσεις.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:19 | Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης

    Η παρούσα διατύπωση προφανώς είναι όλως ανόητη. Καί θέλω να το δείτε ως ακολούθως. Τί θα πει «αδικαιολόγητος πλουτισμός»; Προφανώς είναι ο πλουτισμός άνευ προσκομίσεως απτών τεκμηρίων περί νομίμου προελεύσεώς του. Αλλά, εφ’ όσον ένα ετεροφυλοφιλικόν ή ομοφυλοφιλικόν ζεύγος συζεί άνευ συμβολαίου συμβιώσεως καί το υπογράψει εν συνεχεία, ενώ μετά υπάρξει διαμάχη, προφανώς δεν έπεται «αδικαιολόγητον πλουτισμόν» η προ του συμβολαίου περίοδος, καθώς καλλίστως το ένα μέρος μπορεί προ της υπογραφής του συμβολαίου να κληρονόμησε μέσω διαθήκης την γονικήν περιουσίαν ή να κέρδισε κάποια ποσά σε τυχηρά παίγνια ή να εργαζόταν ή να ενοικίαζεν οικίες καί καταστήματα ή να πώλησεν τμήματα της περιουσίας του κ.λ.π. καί ως εκ τούτου να είχε όλως νόμιμες πηγές πλουτισμού καί το ίδιον ακριβώς να έπραττε καί το άλλον μέρος. Άρα, η συγκεκριμένη διατύπωση προφανώς είναι όλως απαράδεκτη καί ανόητη ως έχει, εκτός εάν τροποποιηθεί ως απαιτείται, δηλαδή «αδικαιολογήτου πλουτισμού ελλείψει των νομίμων αποδείξεων καί δικαιολογητικών».-

  • Να προστεθεί στο τέλος το εξής εδάφιο «Αγωγές που ασκήθηκαν βάσει του άρθρου 904 του αστικού κώδικα και έχουν απορριφθεί αμετάκλητα μπορούν να ασκηθούν εκ νέου βάσει της παρούσας διάταξης, εφόσον η αξίωση δεν έχει παραγραφεί».

  • 11 Νοεμβρίου 2015, 13:42 | Απόστολος Καραμπαΐρης

    Το νομοσχέδιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει άρθρο που να ρυθμίζει ρητά την παροχή άδειας παραμονής σε περίπτωση που το ένα συμβαλλόμενο μέρος του συμφώνου δεν είναι Ευρωπαίος πολίτης. Η διάταξη αυτή άλλωστε προκύπτει και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο κάθε κράτος μέλος πρέπει να διευκολύνει την παραμονή συντρόφου κάθε Ευρωπαίου πολίτη στο έδαφός του, αλλά πρέπει ούτως ή άλλως να διατυπωθεί ρητά, για να αποφευχθούν πιθανές νομικές περιπέτειες ζευγαριών.