Άρθρο Ένατο

Αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 12 του Ν. 4322/2015 (Α’ 42) ως εξής:
«4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα έως τις 27 Απριλίου 2017».

  • 31 Μαρτίου 2016, 20:37 | Τ

    Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο ειναι το πρόβλημα να ειναι το δυο πέμπτα με κάθε τροπο σε όλες τις ποινές. Γιατι αυτός ο διαχωρισμός ; Γιατι να υπάρχουν δυο ταχυτήτων κρατούμενοι ; Οταν μπαίνει κάποιος φυλακη πρεπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με όλους τους κρατούμενους. Ειναι σαν να του επιβάλλεται επιπλέον ποινη απο αυτή που του επιβληθεί απο τον δικαστή. Ειναι τραγικό στην καλύτερη περίπτωση και διαχωρίζει τους κρατούμενους σε προνομιακούς και μη. Πρεπει να αντιμετωπίζονται όλοι το ίδιο. Μόνο η πειθαρχική του συμπεριφορά των κρατουμένων πρεπει να τους ξεχωρίζει και τίποτα αλλο

  • 31 Μαρτίου 2016, 10:38 | Γιάννης Π

    Η κυβέρνηση, που όσον αφορά τη δικαστική εξουσία, εκφράζει τα θελω της μέσω των νόμων που ψηφίζει.
    Μέσω ,λοιπον, αυτών εχει υποχρέωση σε μια κοινωνία δημοκρατική και αξιοκρατική, οπως τουλάχιστον θελουμε να διατυμπανίζουμε οτι εχουμε, πρεπει οι νόμοι που ψηφίζονται να εκφράζουν τόσο το κράτος δικαίου που ζούμε, αλλα και την ισότητα των ατόμων που το απαρτίζουν. Δεν δύναται , επομένως, να διαχωρίζει το κράτος, μέσω της νομοθεσίας, τους κρατούμενους σε αυτούς που εχουν ποινή ανω και κατω απο 10 χρονια κάθειρξης . Ο σκοπός της παραμονής ενός ανθρώπου στη φυλακή ειναι ο σωφρονισμός του, γι’ αυτο και οι φυλακες αποκαλούνται σωφρονιστικά ιδρύματα και ποιος καλυτερος τρόπος να σωφρονιστει κάποιος και να ετοιμαστεί για την ενεργή επανένταξη του στην κοινωνία απο την εργασία. Και οταν, δυστυχως, σε κάποιον εκλείπει το κίνητρο γι’ αυτήν , αντίστοιχα για τους ελεύθερους πολίτες ο μισθός, για τους κρατούμενους η ταχύτερη έκτιση της ποινής τους, δεν πρόκειται να εργαστεί μονο και μονο για να γεμίσει το χρονο του.
    Ειναι, λοιπον, μεγιστη ανάγκη και στους εκτιοντες ποινή ανω των 10 ετων κάθειρξης να προσμετρούνται τα μεροκάματα που κανουν, ετσι ώστε να γίνουν και αποδοτικά μέλη στη φυλακή και κατ’ επέκταση αργοτερα στη κοινωνία. Αλλωστε αν η κυβέρνηση δεν μπορει να επιβάλλει και να προτάξει την ισότητα αντιμετώπισης κατα τον ιδιο τροπο των ανθρώπων που ζουν σε μια μικρη και περιορισμένη κοινωνία , οπως ειναι αυτή της φυλακής , πώς θα επιχειρήσει καν να το κανει στην υπόλοιπη ελεύθερη;

  • 31 Μαρτίου 2016, 09:25 | Τ

    Η αποσυμφόρηση δεν πρεπει να λειτουργεί σε κόντρα με τον σωφρονισμό. Το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης εχει να κανει με τις ανάγκες αποσυμφόρησης έρχεται όμως σε ευθεία αντίθεση με τον σωφρονισμό ο οποίος πρεπει να εχει ως βάση το αίσθημα δικαιοσύνης οπως και να υπάρχουν πραγματικα και μετρήσιμα κίνητρα. Ας μείνει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης για τους λόγους αποσυμφόρησης αλλα με κάποιο τροπο να δωθεί κάτι παραπάνω σε οποίους εργάζονται. Σε μόνιμη βάση και οχι για την αποσυμφόρηση. Ισως το τρία πέμπτα με οποιοδήποτε τροπο να ειναι μια λύση οπως και η παροχή της ηλεκτρονικής επιτήρησης ( βραχιολάκι ) οταν συμπληρώνεις Το όριο των ημερών με μικτο υπολογισμό να αποτελούν κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση μην πετάτε στα σκουπίδια το βασικό κριτήριο σωφρονισμού που κανει ακόμα και τον φυλακισμένο να νιώθει χρήσιμος. Υπάρχουν ομάδες κρατουμένων που αρνούνται για λόγους συνείδησης να εργάζονται ( κακοποιοί , αρχηγοί ομάδων, πολιτικοί κρατούμενοι,κατηγορούμενοι για τρομοκρατία ) οι υπόλοιποι που απέχουν απο την » συνείδηση » αυτή ειναι δεύτερης κατηγορίας για το υπουργείο ; Επιτέλους μην δίνεται η αίσθηση οτι αν δεν γραφείς πολιτικά η αναρχικά κείμενα η αν δεν ανήκεις σε ομάδα κακοποιών δε εχεις καμια τύχη ούτε να σε ακούσουν ούτε να κάνουν ποτε κάτι για εσένα. Οι φυλακές εχουν 10000 κρατούμενους οχι τους 30-40 που μόνιμης ακούει το υπουργείο.

  • 30 Μαρτίου 2016, 17:07 | ΜΑΚΗΣ

    Οι εξαντλητικές ποινές των ελληνικών δικαστικών συνθέσεων προκειμένου να τεθούν σε μια τροχιά ισορροπίας με γνώμονα και στόχο την εναρμόνησή των με το ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει διαρκώς να προσπαθούν να βρίσκονταισε βελτιωτικούς άξονες έτσι ώστε να παράγουν πραγματικό σωφρονιστικό έργο και όχι τιμωρητικές και εξαθλιωτικές τακτικές.
    Θα ήταν λοιπόν λογικό το σύνολον των εργασιών των κρατουμένων να συναρθροίζεται με την διάρκεια παραμονής του στο κατάστημα κράτησης- έστω και υπό όρους- αφού το σύνολο των ανωτέρω καλύπτει τα 2/5 της συνολικής αρχικής και πάντα υπερβολικής και πέραν κάθε λογικής ποινής.

  • 30 Μαρτίου 2016, 14:10 | Δημήτρης

    Η εργασία των κρατουμένων και οι εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής αποτελούν τον σύγχρονο πολιτικό όσο και ουσιαστικό προβληματισμό ο οποίος εστιάζει στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης και στην επαύξηση της μελλοντικής κοινωνικής προοπτικής των κρατουμένων.
    Η εργασία των κρατουμένων αποτελεί την απόλυτη έκφραση της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας, του αυτοσεβασμού και της αποφυγής πάσης φύσεως στερήσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.
    Λειτουργεί ευεργετικά στην μείωση των διενέξεων, των επεισοδίων βίας και πειθαρχικών παραπτωμάτων συνεισφέροντας στην κοινωνική ειρήνη του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος.
    Το εμπόδιο, της άνω των 10 ετών καθείρξεως μετά εργασίας, στον υπολογισμό αποταμιευτικού κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί από τους κρατούμενους κατά την αποφυλάκισή των θα πρέπει να αρθεί καθότι δεν αποτελεί κίνητρο σε όσους εμπεριέχονται στην ομάδα αυτή.
    Άλλωστε κάποιος που έχει εργαστεί το διάστημα που απαιτείται για να συμπηρώσει το 1/3 ή 2/5 της ποινής του έχει ταυτόχρονα αποδείξει πως είναι έτοιμος να ένταχθεί στην κοινωνία χωρίς παραβατικές συμπεριφορές.
    Η «τυφλή» δικαιοσύνη,όπως την χαρακτηρίζουμε,πρέπει να είναι αρωγός τέτοιων ελαφρυντικών ρυθμίσεων στο σωφρονιστικό μας σύστημα και όχι τιμωρός.
    Η δεύτερη άποψη καθιστά τον κρατούμενο έτι περισσότερο εκδικητικό και εριστικό ενώ ταυτόχρονα ευτελίζει κάθε πολιτικό σύστημα ως απάνθρωπο,ανισόρροπο και ανίκανο να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.

  • 29 Μαρτίου 2016, 17:57 | Ιωάννου

    Ειναι πολυ σημαντικό οι ημέρες εργασίας να υπολογίζονται σε όλες τις διαδικασίες. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να εφαρμόσουν τον θεσμό με το βραχιολάκι ως εξής.για ποινές πανω απο δέκα χρόνια στο ένα πέμπτο μικτο να μπορούν να κάνουν το δευτερο πέμπτο στο σπίτι τους Με βραχιολάκι για τρίτο πέμπτο με βραχιολάκι εντός των γεωγραφικών Ορίων που θα αποφασίζει το συμβούλιο. Οπως και για τις άδειες ειναι πολυ σημαντικό να αρχίζουν οταν εχεις μικτο ένα πέμπτο. Σε κάθε περίπτωση πρεπει να εχουν αξία τα μεροκάματα για όλες τις ποινές

  • 29 Μαρτίου 2016, 11:18 | human rights

    Μια σοφή λαίκή παροιμία αναφέρει: «πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε…»
    Δυστυχώς έγιναν επιτροπές για αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και ποινικής δικονομίας, δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα από τον στενάζοντα δημόσιον «κορβανά» δόθηκαν πλουσιοπάροχα ψηφοθηρικές προεκλογικές υποσχέσεις και τελικά «μια τρύπα στο νερό».
    Η κοροϊδία του αφελούς ελληνικού λαού από τους προηγούμενους στην εξουσία, σε πιο έντονο μεγαλείο.
    Καταστάλαγμα: η πολιτική σημαίνει απάτη;
    Ότι πιο επαίσχυντο και ευτελιστικό για τους φορείς της κρατικής εξουσίας.

    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 29 Μαρτίου 2016, 09:17 | Ιωάννου

    Για τον νόμο 4322 θα επρεπε να εχει πρόβλεψη να μετράνε οι μέρες εργασίας στον υπολογισμό για την υφ όρων απόλυση και για τις ποινές πανω απο 10 χρόνια. Η εργασία στην φυλακη ειναι ο πυλώνας του σωφρονισμού και της επανταξης. Δεν ειναι μια έννοια ρηχή. Δουλεύω στην φυλακη σημαίνει οτι δεν έχω πειθαρχικές ποινές. Δηλαδή δεν ασκώ βία , δεν έχω κινητό , δεν παίρνω η δίνω ναρκωτικά δεν έχω ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους σωφρονιστικούς και πολλές άλλες περιπτώσεις που αν απέχω για χρόνια με καθιστούν έτοιμο να ενταχθώ στην κοινωνία έχοντας μακράν αποχή απο την παραβατικότητα. Δεν μπορεί να ενδιαφέρει τον νομοθέτη να σωφρονίζει αυτούς με ποινές μέχρι 10 χρόνια και στους υπόλοιπους να μην τους δίνει κανένα κίνητρο σε σχέση με την ημερομηνία αποφυλάκισης. Ένας κρατούμενος με 15 ποινη που εργάζεται τα 5 χρόνια στην φυλακη αποφυλακίζεται ακριβως την ίδια μέρα με άλλον με αντίστοιχη ποινη ο οποίος εχει όλες τις παραπάνω παραβατικές συμπεριφορές. Πρεπει οι ημέρες εργασίας που ειναι το μοναδικό δείγμα σωφρονισμού για έναν κρατούμενο να μετράνε σε όλους τους υπολογισμούς ( άδειες , υφ όρων απόλυση , αίτηση για βραχιολάκι ). Ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πραγματικό κίνητρο για να εξασφαλίσει ο νομοθέτης την ηρεμία οπως και το αίσθημα δικαιοσύνης στις ελληνικές φυλακές. Σε πραγματική αναλυση ο κρατούμενος με πανω απο 10 χρόνια ποινη χρειάζεται πραγματικα να σωφρονίσει και οχι ο κάτω απο 10 χρόνια ο οποίος έξ ορισμού δεν εχει ξεφύγει παραβατικά σε τέτοιο επίπεδο που να ειναι πρόβλημα η επανένταξη του

  • 28 Μαρτίου 2016, 17:25 | Γιωργος Μ

    Με την διατήρηση του νόμου να αποφυλακίζεται ο κρατούμενος, που του εχει επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη των 10 ετων κάθειρξης , αφου εχει εκτίσει με πραγματική έκτιση το 1/3 της ποινής του , εξισώνονται εκείνοι οι κρατούμενοι που εργάζονται και δείχνουν μια υποδειγματική συμπεριφορά με εκείνους που αδιαφορούν. Πλέον ο νομος δεν δίνει κανένα κίνητρο στο κρατούμενο να εργαστεί , αφου δεν απολαμβάνει κανένα ευεργέτημα , και μεταχειρίζεται με αυτον τον τροπο άνισα ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο το ύψος της επιβλειθησας ποινής. Ειναι επιτακτική ανάγκη η αποφυλάκιση να γινεται ανεξαρτήτως της ποινής κάθειρξης στο 1/3 μικτής έκτισης ετσι ώστε αφενός να ανταμείβεται ο εργατικός και με θέληση να προσφέρει κρατούμενος , αφετέρου για να επέλθει επιτέλους και αυτή η περιβόητη αποσυμφόρηση των φυλακων που δυστυχως μεχρι σημερα δεν εχει γινει πράξη , αλλα εχει μείνει μονο ως υπόσχεση της εκάστοτε κυβέρνησης.

  • 27 Μαρτίου 2016, 12:58 | Νικ.Βλατάκης

    Στις προτεινόμενες ποινικές μεταρρυθμίσεις με απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί εκποδών ο παλαιοντολογικός νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου, όσον αφορά στα τραπεζικά ιδρύματα, τα πλείστα των οποίων είναι ιδιωτικές εταιρικές επιχειρήσεις και πλέον τούτου έχουν αποβάλει τον ελληνικό τους χαρακτήρα.
    Η υποκρισία του Νόμου εις το έπακρον!!!
    Μήπως και τούτο εξυπηρετεί τυχάρπαστα πολιτικά συμφέροντα;
    Αφού κάτι ανάλογον μόνον εν όψει προκλογικών αναμετρήσεων ευαγγελίζεται.
    ΑΙΔΩΣ

  • 27 Μαρτίου 2016, 12:38 | Νικ.Βλατάκης

    Είναι επαίσχυντο να αναμένεται το πέρας της εκκρεμούς δίκης για την « ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», προκειμένου μετά ταύτα, αγόμενοι και φερόμενοι από χαμερπή πολιτικά ελατήρια, προκειμένου να υποστασιοποιηθούν τα όρια και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της περί εγκληματικών οργανώσεων διατάξεως άρθρου 187Πκ, με αναγκαίον αποτέλεσμα επί τη βάσει των μέχρι τούδε ισχυόντων να προβληματίζει σοβαρότατα η αρτηριοσκληρωτική αναλγησία και αδιαφορία των διωκτικών αρχών, εν αις και εισαγγελικών, να εξαπολύουν μύδρους κατηγοριών για δήθεν σύσταση εγκληματικών οργανώσεων ελαφρά τη καρδία αι οποίαι κατά την διαδικασία εις το ακροατήριον εξαλείφονται, ενώ η 18 μηνος εξουθενωτική προφυλάκισης μέχρι το ακροατήριον έχει αφήσει ανεξήτηλα στίγματα κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά και άλλα πολλά απρόβλεπτα.

  • 27 Μαρτίου 2016, 12:52 | Τριβωνιανος

    Στο βωμό της επαίσχυντης ψηφοθηρίας και οι ευαγγελιζόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Ποινικής Δικονομίας. Πέρασε άσκοπα ένας ολόκληρος χρόνος ώστε να παραταθεί μέχρι το 2017 η ισχύς των διατάξεων που ήδη ισχύουν φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις όπως και κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο.
    Μήπως και αυτό είναι και πάλιν ενταγμένο στο «άρωμα εκλογών» γιατι δεν νομίζω να είχε τόσο υπεραπασχόληση το αρμόδιο Υπουργείο που μετά φανών, λαμπάδων και τυμπανοκρουσιών ανακοίνωσεν ότι… παραμένουμε στα ίδια για ένα ακόμη χρόνο περιμένοντας…τον νυμφίο των ποινικών μεταρρυθμίσεων, που έχει εξαγγείλει.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!

  • 27 Μαρτίου 2016, 12:28 | Τριβωνιανος

    Να ληφθεί ιδαίτερη μέριμνα για την διάρκεια της προσωρινής κράτησης το πολύ έως ένα έτος αντί του ισχύοντος 18 μήνου, ανεξαρτήτως του διωκομένου αδικήματος αφού κατ΄ουδέν διαφέρει της προκαταβολής ποινής, χωρίς όμως επιβολή ποινής, άρα παρά το ακαταμάχητον και χρονικά αδάφθορον τεκμήριον αθωότητας, αφού δυστυχώς ανεξήγητα και αναιτιολόγητα τις πιο πολλές φορές βροχηδόν απορρίπτονταi αιτήσεiς για αντικατάσταση προσωρινής κράτησης με άλλους περιοριστικούς όρους και πάντοτε με το ίδιο στερεότυπο «ρεφραίν» της πιθανολογούμενης εξακολούθησης εγκληματικής δραστηριότητας και το ατόπημα ακόμη και στην περίπτωση κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
    Μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απολέσαι!!!

  • 27 Μαρτίου 2016, 11:18 | Πετρος Λεωτσάκος

    Σχετικά πρόσφατος και ελπιδοφόρος ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κατ΄οίκον περιορισμό εναρμονισμένος με τα διεθνώς κρατούντα που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στην παγίωση του τεκμηρίου αθωότητας με την υποβολή του υπόδικου σε συνθήκες κράτησης χωρίς καταδικαστική απόφαση ατυχώς ο πιο πάνω θεσμός στην πράξη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όχι λόγω έλλειψης πληροφοριακής ενημέρωσης, ως θέλει να πιστεύει το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά, στην πραγματικότητα λόγω καταφανέστατης καταχρηστικής απροθυμίας της Δικαστικής εξουσίας να εφαρμόσει τον πιο πάνω θεσμό με την στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη επωδό ότι ο υπόδικος(έστω και τελώντας σε κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση) ελεύθερος αφιέμενος θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται εγκληματικά. Άρα η μόνη υποδεικνυόμενη λύση είναι να ξεπεραστούν οι «Συμπληγάδες πέτρες» της αδιάφορης και αρτηριοσκληρωτικής δικαστικής εξουσίας και η εφαρμογή του να εξαρτάται (πληρουμένων των ως προς τούτο προϋποθέσεων) ήδη από τούδε, εν όψει του κατεπείγοντος χαρακτήρος της προκειμένης διαβούλευσης είτε από αρμοδίαν επιτροπήν Υπουργείου Δικαιοσύνης είτε από το Συμβούλιο τόπου κράτησης αυτοτελώς ή με συνεργασία αμφοτέρων των υπηρεσιών τούτων, που είναι οι μόνες κατάλληλες για ακριβοδίκαιη εφαρμογή του θεσμού τούτου, που δυστυχώς στη περίπου ετήσια λειτουργία του εφαρμόστηκε μόνον σε…. δύο περιπτώσεις.
    Απαράδεκτον, «η δικαστική» εξουσία δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο τυφλή, αλλά και κωφή και ενίοτε αρτιριοσκληρυντικά βραδύνους!!!
    Εκτός αν από τον δικαστικόν θώκον ενεργεί σκοπίμως με συμφεροντολογικά ελατήρια κατά της άρχουσας εξουσίας πειθαναγκάζουσα αυτήν σε τυφλή χειραγώγηση σε θέματα μισθολογικά, ασφαλιστικά και άλλα.

  • 27 Μαρτίου 2016, 11:51 | Πετρος Λεωτσάκος

    Η παράταση ισχύος των θεσπιθέντων κάποιων ποινικών διατάξεων για αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων καταστημάτων κρατήσεως, αν και κατά βάση ορθή και επιτυχής, χωρίς τίποτα το καινούργιο.
    Παρά τις δοθείσες υποσχέσεις και εξαγγελίες, αφήνει τελείως απρόσφορο, αλυσιτελές και αδιάφορο το ζήτημα της παροχής εργασίας από τον κρατούμενον αφού θα αποφυλακισθεί μόνον μετά την έκτιση 1/3 της ποινής του είτε έχει πραγματοποιήσει ευεργετικώς υπολογιζόμενα ημερομίσθια είτε όχι κατά τηνκράτησή του οπότε, εύλογα, εξοβελίζεται ο ηθικοκοινωνικός σωφρονιστικός τρόπος της εργασίας κατά την κράτησιν.